Úterý 23. října 1928

Desítileté jubileum tohoto státu! A my stojíme před zamýšleným opětným zavedením lichtensteinských dragounů, před faktem, že máme sta a tisíce usoužených studentů, vidíme, jak pokračuje loupež lidí, vidíme rvačku o děti, o duše dětí, v tomto státě máme stále ještě školu se starým cepováním a necítíme ničeho ze závanu nové doby. Proto se domnívám, abych se vrátil k tomu, co jsem řekl již na počátku, že přece není tak zbytečné, že zde vystupujeme a mluvíme. Ovšem, kdybych mluvil jen do tohoto stroje zde, nemělo by to smyslu. Ale za těmito vládními lavicemi žijí ještě také lidé. K těmto lidem se obracím s tohoto místa zde, k těm zde mluvím, jde o to, aby se jim otevřely oči, aby byli probuzeni. Zde se vyslovuje důvěra p. dr Hodžovi, kterou mu však musíme odepříti. Zde jeho rozpočet nebude zamítnut, ale zamítnuty budou všechny návrhy, jejichž obsahem a účelem jest to, co vládní strany označují zde pro veřejnost za věc, o níž dlužno usilovati. Zde se může občanský blok ještě vyzuřiti, ale lid venku nechť pamatuje a také bude pamatovati na své děti. Občanský blok nechť sní ještě dnes svůj sen o Římu, ale lid bude bojovati za Vídeň. Občanský blok bude mluviti dále o školní samosprávě, o tom nelze pochybovati, ač ve skutečnosti ji bude mařiti, ale lid si ve skutečnosti vybojuje novou školu, kterou by sám spravoval a chránil přede všemi zásahy. (Potlesk poslanců něm. strany soc. demokratické.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Přerušuji rozpravu, jakož i projednávání pořadu dnešní schůze. Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem: dodatečně na 165., 166. a 167. schůzi dne 18., 19. a 22. října posl. Kleinovi; na dnešní schůzi posl. Dědičovi, Školovi - vesměs pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvil se posl. Halke.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" posl. Stenzla za posl. Eckerta a posl. Böllmanna za posl. Hodinu; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Mikulíčka a Hrušku za posl. Štětku a Schmerdu; klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. dr J. Macka za posl. Remeše; klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Dietla za posl. Blatnou.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" posl. Weissera za posl. Hellera; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Schmerdu za posl. Chloubu; klub poslanců čsl. živnostensko-obchodnické strany středostavovské posl. Kyncla za posl. Vávru; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Votrubu a G. Navrátila za posl. Ježka a Petrovického; klub poslanců "Deutsehe christl.-soz. Volkspartei" pol. Greifa za posl. Oehlingera a posl. Zajička za posl. Bartela; klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Schäfera za posl. Hackenberga; klub poslancov slovenskej ľudovej strany posl. Pázmána za posl. Pavlačku.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců čsl. strany lidové posl. dr Daňka za posl. Vološina; klub poslancov slovenskej ľudovej strany posl. dr Kubiše za posl. Surovjaka.

Místopředseda Zierhut (zvoní):

Pan posl. Hruška ve své řeči v dnešní schůzi pronesl výroky, obsahující projevy ohrožující bezpečnost státu.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučiti projevy tyto ze zprávy těsnopisecké.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze konala se zítra ve středu dne 24. října 1928 o 1/2 9. hod. dopol. s

pořadem:

Nevyřízený odstavec pořadu 168. schůze.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 9 hod. 3 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP