Úterý 6. listopadu 1928

Předseda (zvoní): Osnova má 3 články, nadpis a úvodní formuli.

Byly podány pozměňovací návrhy a míním dáti hlasovati tímto pořadem:

O celé osnově, to jest o 3 článcích, nadpisu a úvodní formuli, nejprve v úpravě hlavního návrhu posl. Horpynky a druhů; bude-li zamítnuta, v úpravě eventuálního návrhu téhož posl. Horpynky a druhů; bude-li zamítnuta, v úpravě návrhu posl. dr J. Macka a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě hlavních návrhů posl. Schustera a druhů; bude-li zamítnuta, v úpravě eventuálních návrhů týchž poslanců; bude-li i tato úprava zamítnuta, budeme hlasovati o celé osnově se 3 články, nadpisem a úvodní formulí ve znění doporučeném pp. zpravodaji.

Jsou proti přednesenému pořadu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Budeme hlasovati, jak jsem uvedl.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo souhlasí s celou osnovou, to je se třemi jejími články, nadpisem a úvodní formulí, v úpravě hlavního návrhu posl. Horpynky a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s touto osnovou v úpravě eventuálního návrhu posl. Horpynky a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rovněž tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí nyní s celou osnovou, jak jsem uvedl, v úpravě posl. dr Macka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo s celou osnovou souhlasí nyní v úpravě hlavních návrhů posl. Schustera a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s celou osnovou v úpravě eventuálních návrhů posl. Schustera a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s celou osnovou, s jejími třemi články, nadpisem a úvodní formulí, ve znění doporučeném pány zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu ve čtení prvém, ve znění doporučeném pány zpravodaji.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Přerušuji další projednávání pořadu dnešní schůze.

Učiním ještě některá presidiální sdělení:

Dovolené dal jsem: na dnešní schůzi posl. Biňovcovi, Landové-Štychové a Schmerdovi; na tento týden posl. dr Szüllömu pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvili se posl. Fedor, Štětka.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Klub poslanců republ. strany zaměděl. a malorol. lidu vyslal do výboru zemědělského dne 5. listopadu posl. Mašatu za posl. P. Macka, dne 6. listopadu posl. P. Macka za posl. Nejezchleba-Marchu.

Klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické vyslal do výboru kulturního posl. Jašu za posl. Kříže.

Předseda: Došel dotaz. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte).

Dotaz posl. Adámka ministru financí o dodatečném zařadění města Bohdaneč Lázně do vyšší stupnice činovného (č. D 1273-II).

Předseda: Mezi schůzí byla tiskem rozdána zpráva.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

K tisku 1845. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení senátu (tisk posl. sněm. 1821) o usnesení posl. sněmovny (tisk sen. 740 a 756) k vládnímu návrhu zákona (tisk posl. sněm. 1225 a 1777), jímž se mění a doplňuje zákon ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1658. Naliehavá interpelácia posl. Hrušovského, Sladkého, Zeminové a druhov ministrovi soc. pečlivosti a náměstku min. predsedu o prenasledovanie církve československej na Slovensku.

1659. Naléhavá interpelace posl. Netolického, Knejzlíka, Bergmanna, Zeminové a druhů ministru vnitra, jak se provádí zákon ze dne 15. června 1927, č. 77 Sb. z. a n., o nové úpravě finančního hospodářství svazků územní samosprávy.

1660. Naliehavá interpelácia posl. Bečku, dr Dérera a súdr. ministru zemedelstva o katastrofálnej povodne v obci Osrblie.

1701. Naliehavá interpelácia posl. dr Dérera, Bečku a súdr. vláde vo veci prejavov pri vymenovanie správcu slovenského zemského úradu a o straníckom obsadenie miest okresných náčelníkov na Slovensku.

1710. Naléhavá interpelace posl. Brodeckého, inž. Nečase, Kleina, Chalupy, Tayerle, Grünznera a soudr. vládě o revisi systemisace a provádění platového zákona ze dne 24. června 1926, čís. 103 Sb. z. a n.

Předseda: Mezi schůzí byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 164. schůzi posl. sněmovny.

Pan posl. Mikulíček ve své dnešní řeči použil výroků hrubě urážlivých.

Předsednictvo posl. sněmovny se usneslo podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučiti projev tento ze zprávy těsnopisecké.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 7. listopadu 1928 o  1/210. hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o usnesení senátu (tisk posl. sněm. 1821) o usnesení posl. sněmovny (tisk sen. 740 a 756) k vládnímu návrhu zákona (tisk posl. sněmovny 1225, 1777), jímž se mění a doplňuje zákon ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří (tisk 1845 a k tisku 1845).

2. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností a výboru ústavně-právního k návrhům (tisk 1291, 1296, 1297) zákona o čepování alkoholických nápojů v den před volbami a v den volby (tisk 1681).

3. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se doplňuje zákon ze dne 28. března 1928, č. 43 Sb. z. a n., o stavebním ruchu (tisk 1839).

4. Zpráva výboru pro veř. zdravotnictví a výboru soc.-politického o usnesení senátu (tisk sněm. 1638) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 465, 543 a 649) o pomocné praxi porodnické, jakož i o vzdělání a výcviku porodních asistentek (porodních pomocnic) (tisk 1699).

Byla mi podána písemná námitka pp. posl. Hrušovského a Slavíčka proti mému návrhu o svolání příští schůze. Žádám o přečtení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Navrhujeme, aby se schůze zítra, t. j. dne 7. listopadu 1928 nekonala, nýbrž aby se příští schůze konala až pozítří, t. j. 8. listopadu 1928 o 9 1/2 hod. dopol., aby se zítra, t. j. dne 7. listopadu 1928 mohla konati schůze imunitního výboru k projednání imunitní záležitosti posl. dr Tuky.

Předseda: Dám o této námitce jakož i návrhu hlasovati.

Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s právě přečtenou námitkou, pokud se týče návrhem pp. posl. Hrušovského a Slavíčka, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Jiných námitek proti dnu a pořadu příští schůze mnou navrženému není, je tedy můj návrh přijat. Končím schůzi.

Konec schůze v 7 hod. 15 min. večer.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP