Pátek 9. listopadu 1928

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1781:

Podepsaní se táží:

1. Je pan ministr železnic ochoten doplniti stav personálu na skutečně potřebnou výši?

2. Nařídí k tomu účelu revisi nedostačující systemisace?

3. Je pan ministr ochoten rozpustiti správní radu a jmenovati novou ve složení, které by zaručovalo skutečně obchodní a ne ryze byrokratické řízení státních drah?

4. Je vláda ochotna jednati o novelisaci vlád. nařízení č. 15 a upraviti platové poměry kvalifikovaných kategorií uspokojivým způsobem?

Tisk 1782:

Podepsaní se táží:

1. Co hodlá pan ministr železnic učiniti, aby provoz na našich drahách stal se pokud lze bezpečnějším?

2. Pokládá pan ministr železnic i po této strašlivé události, která není ještě v plném rozsahu známa, ale která již dnes vyžádala si podle úředních zpráv za oběť snad více než 20 lidských životů, aby ihned provedena byla reforma tak, aby ministerstvo železnic přestalo býti výkonným úřadem železničním a provádělo svůj úkon výsostný a dozorčí, jak je tomu v jiných státech?

3. Co hodlá pan ministr železnic učiniti, aby v případech, kdy do provozu má býti vklíněno nové elektrické zařízení, postaráno bylo o dozor v takovém rozsahu, že by bezpečnost mezinárodní dopravy nebyla závislá pouze ode dvou zaměstnanců, obtížených starostmi, nýbrž aby nad nimi v takových abnormálních případech bděl autorisovaný úředník, který by prováděl dozor nad správným postavením výhybek a nad úschovou klíčů ke Götzovým zámkům, jak je tomu na jiných tratích?

4. Bude konečně případ v Zaječí dostatečným varovným hlasem k tomu cíli, aby jakékoliv reformy dělaly se s náležitou opatrností a tak, aby veřejná bezpečnost na našich drahách ohrožena nebyla?

5. Ví pan ministr železnic, že na trati Brno - Bratislava je celkem 25 poruch a závad, které vyžadují stálý dozor dopravního kontrolora a podmiňují, aby všude a na každém místě ustanoven byl autorisovaný dozor odpovědného zaměstnance?

6. Je pan ministr železnic, jako ústavně pověřený činitel, ochoten vzíti v ochranu zaměstnance proti neslýchaným útokům časopisů, které význam i službu železniční podlamují?

Předseda: Odpovědi na tyto naléhavé interpelace byly již rozdány jako tisky 1843 a 1871.

Nebude-li námitek, dám o těchto dvou naléhavých interpelacích hlasovati najednou, poněvadž obě jednají o téže věci. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo souhlasí, aby těmto za naléhavé označeným interpelacím přiznána byla rozprava podle jedn. řádu a aby rozprava tato podle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem: dodatečně na schůze dne 7. až 9. listopadu posl. Koczorovi; dodatečně na schůzi 173 dne 7. listopadu posl. Harusovi; na dnešní schůzi posl. Bečkovi, inž. Nečasovi, dr Gátimu, Haiblickovi, Harusovi, Jílkovi, Landové-Štychové, Neurathovi, Schmerdovi, Steinerovi, dr Sternovi, Wünschovi a Zoufalému vesměs pro neodkladné záležitosti.

Lékařská vysvědčení předložili posl. Geršl, Macháček.

Mezi schůzí byla tiskem rozdána zpráva.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1868. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave žiadajúcej vydať k trest. stíhaniu posl. dr Jabloniczkého. (Prečin podľa §u 14, č. 1 a priestupok podľa §u 18, č. 1 zákona na ochranu republiky).

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte).

1817. Odpověď min. veř. prací a min. financí na interpelaci posl. Johanise a soudr., že se nevyplácí mzda za státní svátky 1. květen a 28. říjen dělnictvu zaměstnanému u státního báňského podniku v Příbrami (tisk 1711).

1842. Odpověď vlády na interpelaci posl. Procházky a druhů o odstranění nesrovnalostí slovenské a karpatoruské úpravy železničních zaměstnanců (tisk 1761).

1843. Odpověď ministra železnic na interp. posl. Brodeckého, Svobody a soudr. o katastrofě železniční v Zaječí na Moravě (tisk 1781).

1867. Odpověď vlády na interp. posl. Zeminové, Slavíčka, Pechmanové, Špatného, Bergmanna a druhů o novém neslýchaném útoku na konsumenty zkartelovanou "Pražskou prodejnou uhlí" zdražením uhlí ve Velké Praze o 90 hal. na 1 q a o úplné vládní indolenci proti drahotě (tisk 1762).

1869. Odpověď vlády na interp. posl. dr Dérera, Bečko a soudr. o řeči ministra školství dne 19. srpna t. r. v Turč. Sv. Martině (tisk 1760).

1870. Odpověď vlády na interp. posl. Slavíčka, Netolického, inž. Záhorského, Langra, Moudrého a druhů o příští úpravě zákona o stavebním ruchu (tisk 1712).

1871. Odpověď náměstka předsedy vlády a ministra železnic na interp. posl. Buřívala, Procházky, Bergmanna a druhů o děsivé železniční katastrofě na čsl. stát. drahách dne 10. září 1928, způsobené srážkou mezinárodního rychlovlaku čís. 16 s vlakem nákladním čís. 681 v Zaječí na trati Brno-Břeclava (tisk 1782).

1874. Odpověď vlády na interp. posl. Bergmanna, Tučného a druhů o konečném provedení úpravy poměrů zemských zaměstnanců podle platového zákona (tisk 1783).

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1872. Návrh posl. Grünznera a soudr. na poskytnutí mimořádného drahotního přídavku stát. a veř. zaměstnancům.

1873. Návrh posl. Hlinku, Surovjaka, Hancku, dr Kubiša a druhov na poskytnutie pomoci pohorelcom obce Lutiša (okres Kysuckonovomestský) na Slovensku.

Předseda: Výboru imunitnímu přikázal jsem žádost.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Žádost sedrie v Levoči ze dne 13. října 1928, č. Tk III 822/27-32, předloženou vrch. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 7. listopadu 1928, č. 8519/28, za souhlas s trest. stíháním posl. Kubicsko pro přečin pomluvy podle §u 1, §u 3, odst. II, č. 1 a 2 zák. čl. XLI z r. 1914, stihatelný podle § 9, č. 6 cit. zákona (č. J 674-II).

Předseda: Pan posl. dr Gáti ve své řeči ve včerejší 174. schůzi posl. sněmovny pronesl výroky obsahující projevy ohrožující bezpečnost státu.

Předsednictvo posl. sněmovny usneslo se podle §u 9, lit. m) jedn. řádu projevy tyto vyloučiti ze zprávy těsnopisecké.

Dnes po ukončení schůze plenární bude se konati schůze imunitního výboru. (Výkřiky posl. Tomáška.)

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze svolána byla písemně s pořadem, který podle §u 40 a §u 9, lit. d) jedn. řádu určí předsednictvo.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 2 hod. 15 min. odpol.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP