Čtvrtek 14. února 1929

Předseda: (zvoní): Byly mi podány návrhy: 1. posl. Bradáče, dr Labaje, Windirsche a druhů, 2. posl. dr Frankeho a druhů a 3. posl. Tauba (Výkřiky posl. dr. Schollicha, Krebse a Knirsche.)

Prosím o klid.

Těmito návrhy se navrhuje, aby se o prohlášení pana předsedy vlády zahájila rozprava ihned, a to podle návrhů posl. Tauba a posl. dr Frankeho a druhů samostatně a podle návrhu posl. Bradáče a druhů sloučeně s rozpravou o osnově státního závěrečného účtu republiky Československé za rok 1927.

Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Dám hlasovati tím způsobem, že nejprve bude rozhodnuto o souhlasném požadavku všech tří návrhů, aby o prohlášení pana předsedy vlády byla debata provedena ihned.

Na to bych dal hlasovati o návrhu p. posl. Bradáče a druhů, aby rozprava ta byla sloučena s rozpravou o státním závěrečném účtu republiky Československé za rok 1927.

Přijetím nebo nepřijetím tohoto návrhu bude zároveň rozhodnuto o opačných návrzích p. posl. dr Frankeho a druhů a posl. Tauba na samostatnou rozpravu.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému způsobu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme hlasovati tedy, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s návrhy p. posl. Bradáče a druhů, p. posl. dr Frankeho a druhů a p. posl. Tauba, aby o prohlášení pana předsedy vlády byla provedena rozprava ihned, zvedni ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je přijat.

Kdo souhlasí s návrhem p. posl. Bradáče a druhů, aby se rozprava sloučila s rozpravou o státním závěrečném účtu republiky Československé za rok 1927, zvedni ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jest rozhodnuto, aby rozprava byla sloučena, a zároveň bylo rozhodnuto negativně o návrhu p. posl. Tauba a posl. dr Frankeho a druhů.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby lhůta řečnická stanovena byla na 1 hod. pro řečníka. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Navržená lhůta jest přijata.

Ke slovu jsou přihlášeni řečníci na straně "proti": pp. posl. inž. Jung, dr Franke, Chalupa, dr Klapka, Brodecký, Bergmann, Buříval, Zeminová, Bechyně.

Dávám slovo panu posl. inž. Jungovi.

Posl. inž. Jung (německy): Pánové! Právě jsme vyslechli vládní prohlášení. Podstatně nepřineslo nic nového, staré fráze, které jsme již v této sněmovně několikráte slyšeli. Máme ještě v paměti poslední vládní prohlášení, které učinil nemocný předseda vlády Švehla, v němž byl tenkráte obrat, že o všech otázkách, především však o všech otázkách národních, budeme jednati rovni s rovnými. Uvážíme-li, co se stalo z tohoto slavnostního prohlášení, pak lze snadno pochopiti, že vládní prohlášení posuzujeme již předem s největší nedůvěrou. Oč ostatně šlo při této změně ve vládě? Celkem přece jen o tahanici, která se točila kolem osoby pátera Šrámka a jež nyní byla konečně skoncována. Ovšem dlouhou dobu ohrožovala trvání vládní koalice. Předseda vlády mohl tedy přestati na tom a prohlásiti: "Nyní jest koalice opět slepena a pravděpodobně bude určitou dobu ještě trvati." Bez jakéhokoliv vyššího cíle chopila se prostě hesla Rašínova: "Dohodli jsme se, že se dohodneme." Pánové na každý způsob uznali, že by nové volby do sněmovny, jimiž dlouho hrozila ta či ona vládní strana, nepřinesly zesílení, nýbrž ještě další oslabení jejich postavení, beztoho již zeslabeného volbami z 2. prosince a že by musily ohroziti existenci jejich, tak bohatě jmenovaných stoupenců do zemských a okresních zastupitelstev, i když nikoliv neobratně čelili změně věci jmenováními z tábora tak zvané státu věrné oposice, na niž také narážel dnes p. ministr Udržal, to jest z prozatím polovičních, později však na každý způsob úplně vládních stran, českých a německých sociálních demokratů a českých národních socialistů.

Jestliže se konečně po dlouhé době koná opět jednou politická rozprava, musí se soustřediti na neslýchaný skandál se jmenováním. Korupční skandály jsou asi nerozlučně spojeny s podstatou demokracie. Stačí, poukážeme-li jen na benzinovou a lihovou ostudu, na to, jak se zde čachruje se zbytkovými statky, na Barmatovu ostudu jinde. K těmto ostudám se důstojně připojila nyní také ostuda se jmenováním. Kdyby tolik vynášená demokracie byla skutečně to, zač se vydává, totiž vláda lidu, vůbec nikdy by nesáhla ke jmenování, poněvadž by napřed mu sila počítati s tím, že tohoto prostředku dalo by se až příliš lehce zneužíti ke zfalšování mínění lidu. Ovšem tohoto prostředku bylo se zvláštní láskou používáno od založení tohoto státu. Zemské a okresní správní komise existovaly deset let, volby do nemocenských pokladen konaly se již před dávnou, přímo pohádkovou dobou. Ačkoliv již půl druhého roku jsou z těchto pokladen nositelé sociálního pojištění a proto musily by býti přece rozepsány nové volby, budou je spravovati až do dalšího opatření správní komise dále. Připomínáme si také, že prvý parlament, který si půldruhého roku osvojoval zákonodárnou moc, skládal se ze společnosti, která se sama jmenovala, a že se tato společnost usnesla na všech základních zákonech. Připomínáme si, že celá území státu, jako na příklad Těšínsko, Hlučínsko, Vitorazsko a Valčicko až do roku 1925, tedy plných 7 let, nemělo vůbec zastoupení v zákonodárném sboru, že v jednotlivých městech byly často po léta správní komise, jako na příklad v Jihlavě, Znojmě, Opavě a na celém Těšínsku a že následky správní činnosti vládních komisařů a jmenovaných správních komisí, směřující zvláště k počešťování, dnes ještě se všude zřejmě pociťují. Přes to setrvalo se na zásadě jmenování, (Posl. Krebs [německy]: Byla vybudována!), poněvadž se velmi dobře ví, že státu věrná oposice, především čeští sociální demokrati, kteří v mnoha případech, jako na příklad při nemocenských pokladnách, byli přímo účastni korupce se jmenováním, a v jiných případech dali se umlčeti tím, že byli k věci přibráni, nikdy proti tomu vážně nevystoupili. Troška kalafunových blesků, a to je vše! (Posl. Krebs [německy]: Pokřikuje-li kolega Pik na řečníky!) Ano, zcela správně! Ten také měl dříve na tom podíl. Proto nikdo nebéře vážně takovouto oposici, která se ve všenárodní koalici zúčastnila všech hanebností. (Předsednictví převzal místopředseda Horák.)

My, němečtí národní socialisté, byli jsme odedávna proti zásadě jmenování a toto své stanovisko jsme také vyjádřili při projednávání zákona o organisaci politické správy ve sněmovně. K tomuto předmětu ujal jsem se ve sněmovně několikráte slova a ve své řeči dne 28. června 1927 pronesl jsem k otázce jmenování toto: "Vedle toho má býti důkladně paděláno všeobecné volební právo jmenováním jedné třetiny členů zastupitelstev. Jak budou vypadati tato jmenování, jest již předem jasno. Budou věrným obrazem dočasných mocenských poměrů." Přijdu na to také ještě ve své řeči. "Bude jich vládnoucími stranami zneužíváno k posile jejich posic. K tomu ještě k posile nevyžadující žádných nákladů! Jest patrno, že budou z řad odborníků vybráni pouze ti, kteří mají styky s vládou a o nichž jest již předem odůvodněno přesvědčení, že se jí poddají jako její onuce. Jmenovací právo jest a zůstává zavržitelno. Největší obavy však vzbuzuje a s národního stanoviska naprosto jest zavržitelný, přes to, že byl ve výboru usnesen, dodatek k §u 12, odst. 2, jenž zní, že jmenování má se díti se "zřetelem k hospodářským, kulturním, národním a sociálním poměrům". Prostoduchým povahám snad toto kaučukové ustanovení postačí. Kdo však má pět smyslů pohromadě, ví, že tím otevřeny jsou dokořán dveře libovůli. Co všechno nebude nám pod "německou" značkou navěšeno, a jaké zástupce dělnictva najmenuje občanská vláda, ovšem, bude-li je vůbec jmenovati. Klade-li se již důraz na odborníky, proč nepřejde se ihned k systému dvou komor, při čemž by však ovšem musela vzejíti z voleb také hospodářská komora, aby podávala jasný obraz národních, hospodářských a sociálních poměrů."

To jsem tenkráte pronesl k tomuto předmětu. Tážeme-li se nyní, jak tato jmenování vypadají, musíme napřed konstatovati, že posuzováno zvláště se stanoviska národního, jmenování nebylo k ničemu jinému použito (Německé výkřiky: Zneužito!) - ano, zneužito - než aby na útraty Němců dostalo se přednosti Čechům. (Výkřiky.) Celou tu věc podrobně doložím číselnými doklady.

V Čechách bylo odevzdáno celkem 3,491.324 hlasů, na Moravě a ve Slezsku 1,656.998 hlasů. Jestliže od toho odečteme komunistické hlasy, jako ani německé ani české, bylo v Čechách odevzdáno 3,068.739, na Moravě a ve Slezsku 1,496.354 hlasů. Z toho bylo německých hlasů v Čechách 1,055.528, to jest 34.4%, na Moravě 439.491, to jest 29 1/2%. Při zvolených vypadá to pak takto: podíl v Čechách klesl z 34 na 30%, na Moravě z 29 1/2 na 27 1/2%. Místo, aby tento výsledek, z něhož lze poznati volební bezpráví, byl vyrovnán jmenováním, dopadlo to zde ještě hůře. Neboť v Čechách dostali jsme 11 jmenovaných členů, to jest 27 1/2% proti 34.4%, které se projevily odevzdáním hlasovacích lístků. Na Moravě a ve Slezsku místo 29 1/2% pouze 20%, to znamená, že nám v Čechách a na Moravě-Slezsku bylo prostě ukradeno po jednom mandátu. (Výkřiky posl. Horpynky.) V Čechách měli bychom nárok na 12 jmenovaných členů, na Moravě-Slezsku na 5.

Nejinak jest tomu v okresech. Také tam a zvláště v silně německých a čistě německých okresech bylo na Čechy zvláště dobře pamatováno. Bezvýznamná česká hrstička v Karlových Varech, v Krnově, ve Frývaldově a jiných čistě německých okresech, aby takto bylo utvořeno národně smíšené okresní zastupitelstvo, dostala zastoupení v takovém rozsahu, které Čechům podle skutečného poměru obyvatelstva nikdy nepřísluší a jen proto, aby se český jazyk uplatnil v těchto zastupitelstvech. To vše jest novým důkazem, že se s naším německým územím přes více než dvouletou účast německých stran na moci - nebo co páni obyčejně tak nazývají - nakládá tak jako dříve, jako s dobytou zemí, jako s otrokářskou kolonií. Na důkaz toho uvedu, pánové, jen několik příkladů, které vyjímám.

Ústí n. L.: čeští sociální demokrati, čeští národní socialisté, české občanské strany dobyli volbami po jednom mandátu, tedy mají 3 volené členy. K tomu dostali každá po jednom jmenovaném členu. Tedy dohromady 3 jmenované členy, místo jednoho nebo nanejvýš dvou. Dostali tedy o plných 100% více. V Šumperku mají Češi šestinu hlasů, ale dostali pětinu mandátů. V Děčíně nedostali ani jediného voleného člena, za to dva jmenované. (Výkřiky posl. Krebse.) V Mostu o tři jmenované více, v Krnově 796 hlasů, volbou žádný mandát, za to 1 jmenovaného, ačkoliv na jeden mandát bylo průměrně třeba 1800 hlasů. V Opavě-venkově dostali Češi místo pěti jmenovaných členů 7. V Novém Jičíně dostali Češi o dva jmenované zástupce více. Budu o tomto předmětu ještě jednou jednati. (Posl. dr Schollich [německy]: V Novém Jičíně byli za Svaz zemědělců jmenováni 2 členové.) O tom se ještě zmíním.

A jak vypadají tito odborníci? Již od počátku projevili jsme své pochybnosti vůči těmto odborníkům. (Posl. dr. Schollich [německy]: Tito odborníci patří do přihrádky!) Ano, to jest správné! A tam by měli býti uschováni do soudného dne. Můžeme se zde dovolávati také hlasů českého tisku. Upozorňuji, že v "Národní Politice" vyšel článek posl. Ježka a v "Národních Listech" také jeden článek, které se zabývaly touto otázkou. V "Národních Listech" stálo, že tato jmenování neuspokojují ani veřejnost, ani odborné zájemníky. "Zásada odbornictví neuplatnila se v tom smyslu, jak to odpovídá základním směrnicím novely zákona, ale na objasnění dlužno říci, že příčina toho jest v samém zákoně." To píše časopis p. dr Kramáře o zákonu, jehož zastáncem byl dr Kramář sám. To budiž konstatováno. "Zákon sice mluví o odbornících", praví se tam dále, "nemá však žádného ustanovení o pojmu odborníka. To se ponechává velmi širokému výkladu." (Posl. Krebs [německy]: A stranické legitimaci!) Ano.

Dále se v tomto časopise píše, že organisace a instituce, které by měly virilní právo na zastoupení, musily by býti vlastně vypočítány v zákoně. Tedy pánům, kteří ovšem nejsou nejsilnější stranou v koalici a kteří se pravděpodobně domnívali, že jedině oni mají nejzpůsobilejší lidi pro jmenování, těmto pánům samotným jest to dnes poněkud nepříjemné a kritisují. Co bychom však k tomu měli říci teprve my, kteří jsme při těchto jmenováních pochodili nejhůře? (Výkřiky na levici.)

Největší ostudou jest však, že vládní strany, a to jak německé, tak české, se přímo nacpaly na útraty německých lidových oposičních stran a komunistů. Neboť státu věrná oposice nebo krotká oposice, jak se může nazvati, byly obdarovány, ovšem nikoliv úplně stejně, i zde byl činěn rozdíl mezi Čechy a Němci, při čemž na Čechy bylo pamatováno plně, na Němce méně - ale přece bylo pamatováno na všechny. Nynější vládní strany osvojily si mnohem více než jim příslušelo, a to bylo nám, německé straně národní a komunistům prostě odňato. Pánové, dr Rosche a Kafka byli rovněž posuzováni jako státu věrná oposice a proto podarováni. Přímo hanebně zdůrazňuji to slovo - bylo naloženo s německými národními socialisty. Nemáme ani jediného jmenovaného člena, ani v zemích ani v okresních zastupitelstvech. (Posl. dr Schollich [německy]: U nás se dvakrát zmýlili!) Ano. Ale největší omyl se stal ostatně v Bruntále, kde se myslilo, že byl jmenován křesťanský sociál a náhodou byl jmenován člen německé strany národní. Z nás, jak již řečeno, nebyl jmenován ani jediný, ani do zemských ani do okresních zastupitelstev, ačkoliv jsme na rozdíl od vládních stran navrhli skutečné odborníky. My - či lépe řečeno naše přátelské organisace, které podaly návrhy na jmenování - navrhly na př. mezi jinými do českého zemského zastupitelstva profesora pražské německé vysoké školy technické inž. Krále a do moravsko-slezského zemského zastupitelstva náměstka starosty v Opavě inž. Kühbergra, inspektora a člena inženýrské komory, tedy na každý způsob dvě osobnosti, které vzhledem k požadované okolnosti byly osoby kvalifikované. Podařená jsou na př. také jmenování v okrese jabloneckém, kde okresní náčelník dlouho před volbami a před sestavením kandidátních listin prohlásil tamějšímu našemu zástupci nadlesnímu Sturmovi výslovně, že se ani nepotřebuje namáhati, aby se dostal na kandidátní listinu, že se na každý způsob postará, aby také přišel do nového okresního zastupitelstva, poněvadž jest pro něho přímo nepostradatelný jako odborník ve stavbě silnic. Jest jisto, že nadlesní Sturm veškeré silnice na Jablonecku po mnoho let udržoval v nejlepším stavu. Jmenování byla provedena, on však jmenován nebyl. A odůvodnění - máme to bezpečně zjištěno - jest skvostné: Poněvadž bylo shora nařízeno, že z naší strany nesmí býti nikdo jmenován. (Posl. Krebs [německy]: To jsou lidé, kteří všude mluví o odborném vzdělání!) A tak se sami připravujete o vyložené odborníky. (Posl. Krebs [německy]: A při tom jsme v jabloneckém okresu nejsilnější německá strana!) Zcela správně, jsme nejsilnější stranou vůbec. Toto poškození bije přímo do očí, pozorujeme-li volební výsledky. Já tyto volební výsledky obšírně vyložím, i když mne to poněkud zdrží.

Shrnu odevzdané hlasy v Čechách a na Moravě, abych si ušetřil více údajů, a uvedu strany v pořadí, jak za sebou jdou podle počtu hlasů, připadajících na jeden mandát. Volební výsledky jsou pak takové: Na prvém místě jsou němečtí křesťanští sociálové s 252.791 odevzdaných hlasů, se 7 volenými a pěti jmenovanými zástupci. Prosím tedy, kde zůstává polovice? U nich připadá jeden mandát na 21.066 hlasů. Tyto číslice musíme si velmi dobře zapamatovati, poněvadž u naší strany zjistíme něco naprosto jiného. Na druhém místě jest Svaz zemědělců s 263.332 hlasy, 7 volenými a 5 jmenovanými zástupci. U Svazu zemědělců připadá jeden mandát na 21.944 hlasů. Na třetím místě jest česká živnostenská strana s 230.960 hlasy, 6 volenými a 4 jmenovanými zástupci s 23.096 hlasy na jeden mandát. Na čtvrtém místě čeští klerikálové, lidová strana p. pátera Šrámka, s 551.080 hlasy, 13 volenými a 10 jmenovanými zástupci. Prosím, všimněte si toho poměru. U této strany připadá na jeden mandát 23.960 hlasů. Na pátém místě jsou čeští agrárníci s 669.139 hlasy, 16 volenými a 11 jmenovanými zástupci s 24.783 hlasy na jeden mandát. Na šestém místě jsou národní demokraté s 257.867 hlasy, 5 volenými a 5 jmenovanými zástupci, s 25.787 hlasy na jeden mandát. Na sedmém místě čeští sociální demokraté s 625.976 hlasy, 16 volenými a s příslušnou polovicí, totiž 8 jmenovanými zástupci a s 26.082 hlasy na jeden mandát. Na osmém místě jsou čeští národní socialisté s 659.879 hlasy, 15 volenými a 7 jmenovanými zástupci a s 29.994 hlasy na jeden mandát. Na devátém místě němečtí sociální demokraté s 403.359 hlasy, s 9 volenými a 3 jmenovanými, tedy s pouze jednou třetinou, s 33.613 hlasy na jeden mandát. Na desátém místě německá živnostenská strana se 101.114 hlasy, 2 volenými a 1 jmenovaným zástupcem a s 33.705 hlasy na jeden mandát. Na jedenáctém místě německá strana národní se 187.197 hlasy, 5 volenými a žádným jmenovaným zástupcem s 37.439 hlasy na jeden mandát. Pak pracovní a hospodářské souručenství se 122.762 hlasy, 2 volenými a 1 jmenovaným zástupcem a se 40.891 hlasy na jeden mandát. Na třináctém místě komunisté s 583.179 hlasy, 14 volenými a žádným jmenovaným a se 41.655 hlasy na jeden mandát, a pak přijdeme v dlouhém odstupu konečně my se 164.172 hlasy, 3 volenými a žádným jmenovaným zástupcem a s 54.724 hlasy na jeden mandát. Prosím, všimněte si tedy této věci. Němečtí křesťanští sociálové a Svaz zemědělců potřebují 21.000 hlasů a my potřebujeme průměrně 54.724 hlasů, téměř 55.000. Při tom věc objeví se ještě v horším světle, pozorujeme-li čísla z Čech: zde potřebujeme téměř 57.000 hlasů na jeden mandát. To jest ta demokracie, o níž mluví p. Udržal ve vládním prohlášení a o níž se tolik píše v novinách a o níž tolik slyšíme. To jest ona diskuse p. dr Masaryka, která jest nám tímto způsobem odňata, tím, že jsme připraveni o svůj podíl.

A jak to nyní vypadá v okresech? Uvedu opět jen několik příkladů. V okrese ústeckém dostali jsme 7946 hlasů, jsme co do síly třetí stranou, máme tři volené zástupce a ani jediného jmenovaného, kdežto čeští sociální demokraté s 2454 hlasy a 1 voleným, dostali již 1 jmenovaného a čeští národní socialisté s 3281 hlasy a 1 voleným, dostali rovněž 1 jmenovaného zástupce. O okrese děčínském jsem se již zmínil, že tam nemáme ani jediného jmenovaného zástupce; na jeden mandát připadá tam u německých křesťanských sociálů 1340, u Svazu zemědělců 1536, u živnostenské strany 1630, u německých sociálních demokratů 1645, na německou stranu národní 1983, na komunisty 2438 a na naši stranu 3151 hlasů. (Posl. Knirsch [německy]: Naše strana jest v duchovském okresu nejsilnější ze všech, všichni starostové jsou národní socialisté a my nemáme jediného mandátu!) Ano! V okrese duchcovském jsme nejsilnější německá strana, jsme vůbec nejsilnější strana, téměř ve všech obcích, zvláště ve větších, máme starosty a v celém okresním zastupitelstvu ani jediného jmenovaného zástupce. U okresu novojičínského jsem již upozornil, že Češi pochodili tam v poměru k Němcům mnohem lépe. Také zde můžeme na to upozorniti, že jsme potřebovali poměrně největšího počtu hlasů, poněvadž nebyla provedena žádná jmenování. V okrese krnovském dostali Češi se 796 hlasy 1 jmenovaného zástupce, kdežto my jsme potřebovali na každý z obou mandátů, které na nás připadly volbou, 2266 hlasů. To jest také největší počet hlasů, který se vůbec vyskytuje v tomto okresním zastupitelstvu. Podobně tomu je také v okrese šumperském, šternberském atd. Můžeme klidně bráti jeden okres za druhým a zjistíme, že poměry jsou všude stejné. Jest to nejen přímo hanebné poškození, uvážíme-li sílu a vážnost strany a politický účinek, nýbrž jest to také krutým poškozením naší strany po stránce finanční, poněvadž podle platného skvělého zákona, jak známo, polovici nákladů na hlasovací lístky musí hraditi strany, za jmenované se však nemusí platiti nic. Takto se tedy oněm ubožákům, kteří jsou členy naší strany a musí nahraditi náklady voleb, ve státě humanisty Masaryka, kde § 1 ústavy mluví o lidu jako jediném zdroji veškeré státní moci a § 109 předstírá, jako by chránil soukromý majetek, přímo kradou peníze z kapes. Jak vypadá ochrana soukromého majetku, vidíme také na tomto případu, jak jsme to již viděli také na mnoha případech jiných.

Ale nejveselejší jest to, že také ty strany, které mají jmenované členy, předstírají svou nespokojenost se jmenováním, a zajisté lze lépe říci, že se chovají licoměrně. Ukázal jsem již na dva hlasy z českého tábora. Mohu však ukázati také na to, že také křesťanští sociálové a Svaz zemědělců vystoupili proti jmenování a mluvili o poškození. (Německé výkřiky: To je komedie!) Je to licoměrnictví a nic jiného. Neboť se domnívám, že podle uvedených volebních výsledků nelze mluviti o nějakém poškození. (Německé výkřiky: Chtějí míti více!) V jednom směru mají snad pravdu. Vládní strana může vytýkati druhé, že při rozdělování toho, co nepatří jim, nýbrž nám, byla ošizena. My můžeme jen konstatovati, že hlad agrárníků jest nenasytný a že také o straně, která předstírá, že hájí zájmy církve, můžeme použíti výroku z Goetheova "Fausta", že církev má velmi dobrý žaludek. Jmenování zůstanou trvale hanebnou skvrnou nynější vládní koalice.

Jmenování jsou však také ilustrací toho, jak se nakládá s oposicí jako celkem, že nemá a nemůže míti významu, poněvadž se skládá z několika skupin, které jsou mezi sebou nejednotné, které se mezi sebou vybíjejí. Slyšeli jsme to z úst nynějšího předsedy vlády. Mluvil o oposici státu věrné, z čehož ovšem vysvítá, že jest také jiná oposice. Bylo by tedy lze jen pozměniti název ze starého Rakouska o "c. k. oposici". (Obrácen k odcházejícímu předsedovi vlády Udržalovi:) Mluví-li se o "c. k.", bývalý rakouský c. k. vozatajský rytmistr jde ven. Nechce, aby se mu to připomínalo, c. k. vozatajský rytmistr ve výslužbě a aktivní ministr války. (Výkřiky na levici.)

Jmenování jsou také příkladem toho, v čem záleží tak zvané úspěchy německých vládních stran, které kdysi přes všechna naše odůvodněná varování hlasovaly pro hanebné dílo, hájené dr Kramářem, které se nazývá organisací politické správy. Jaké krásné věci se nám vypravovaly na schůzích o správní reformě, co všechno bylo psáno o ní v tisku, jak byl uspáván německý Michl, že to nebude ani zdaleka tak zlé! A co jsou zemská a okresní zastupitelstva dnes? Nic jiného, než školy pro nováčky, v nichž okresní náčelník nebo zemský president dělá se zástupci, co chce. (Posl. dr Schollich [německy]: Viz rozdělení zemských referátů na Moravě!) Zcela správně. Zemské zastupitelstvo referáty rozdělilo, zemský president, který je zároveň ministrem vnitra, tam dojede, všechno odvolá a rozdělí referáty sám. (Výkřiky na levici.)

Poukazuje-li se na zemská zastupitelstva, mimoděk musíme vzpomenouti starých zemských sněmů a zjistíme ohromný rozdíl. Češi tyto staré zemské sněmy vědomě zrušili, sněmy, které ve starém Rakousku byly zástupci samosprávy a federativního vybudování státu. Dnes, počínaje Kramářem a konče Bechyněm, hájí se bezduchý a holý centralismus, takže zemská zastupitelstva klesla k úplné bezvýznamnosti. Příznačné pro změnu názorů jsou vývody posl. Staňka, který, když se ustavoval klub české agrární strany v zemském zastupitelstvu v Čechách, prohlásil v jedné řeči: "Dnes není nutno, aby zemské sněmy byly politickými průkopníky. Češi mají svou politickou samostatnost a není třeba, aby politické cíle samosprávy byly zaměňovány za cíle hospodářské." To jest velmi příznačné pro duševní stanovisko. Češi to mají, ostatní to nepotřebují, ti nemají vůbec významu.

Doporučovali bychom velmi naléhavě p. Staňkovi a všem ostatním, kteří smýšlejí jako on - a prohlašuji, že od Kramáře až k Bechyňovi jest jednotná fronta - aby si přečtli knihu svého rodáka prof. dr Emanuela Rádla: "Boj Čechů s Němci." Tam jsou věci, nad nimiž by se měli i Češi zamysliti.

A Němci? Německé vládní strany se velice namáhaly, aby vylíčily obsah zákona o správní reformě obyvatelstvu všemi prostředky krasořečnictví jako nebezpečný, ba, pokud jde o Moravu a Slezsko, jako pokrok. Dosud nebylo žádných okresů, nyní budou okresy. Zákon prý jest skvělá věc. Po této stránce dělal co mohl zvláště dr Luschka, předseda klubu křesťanských sociálů, když měl hájiti obrat své strany v otázce zachování Slezska. Vylíčil věc tak, že se nic nestalo, naopak, že slezská orlice jest zachráněna..... (Posl. Heeger [německy]: Dům je pryč, ale domovní číslo nám zůstalo!) To jest správné. Že bude zřízena slezská komise, která bude náhradou za slezské zemské zastupitelstvo, že bude míti své sídlo v Opavě atd. a že se Opavě dostane za všechny ztráty, které utrpí tím, že přestane býti zemským hlavním městem, náhrady. Zkoumejme jen krátce, co zůstalo z těchto slibů!

Kde jest slezská komise? Snad bude zřízena, to se ještě neví, snad také nikoliv. Bude-li však zřízena, bude se skládati ze 7 členů (Výkřiky na levici.) a můžeme si představiti, jak bude vypadati účast Němců. Bude také míti své sídlo v Brně. Opava ztratila nejen zemské ústavy, nýbrž budou zrušeny také státní úřady, na příklad zemské finanční ředitelství. (Posl. dr Schollich [německy]: Nejhloupější telata voli si svého řezníka sama!) Zcela správně. Bylo zrušeno celé zemské finanční ředitelství, z něhož jedna část po druhé jest překládána do Brna, právě byl přeložen archiv katastrálních map. O této otázce pojednám v interpelaci, nechci se tím dále zabývati. Všechna zakročení, a bylo jich velmi mnoho, také intervence provedená v prosinci, zůstala marná, i otázka zlepšení dopravy byla příslušnými ministerstvy - zvláště ministerstvem železnic - vyřízena takovým způsobem, že to lze prostě nazvati jen výsměchem a potupou. Ukazuje se to zvláště v otázce koncesí na autobusové trati, o něž usilovala obec Opava. Celkem se ucházela o devět tratí na různé směry; zmiňuji se jen o jedné, trať Opava-Mladecko-Dvůr. Ministerstvo povoluje jen Mladecko-Dvůr. Tak to také vypadá s jinými povoleními. Město jest odříznuto od autobusového spojení, leží takřka v pustině a z okraje této pouště vycházejí trati. To jest asi tak, jako kdyby na příklad byla zřízena Zepelinova doprava Berlín-New York, ale vzducholodi se nesmělo použíti z Berlína, nýbrž teprve od bodu 100 km od pobřeží, někde v Atlantickém oceánu, kam cestující, kteří chtějí jeti vzducholodí, musili by doplavati. To jsou přece do nebe volající věci, tak se poskytují nutné náhrady městu za ztrátu jeho celé vážnosti, tak s ním nakládají a tak je odbývají ministerstva. I o této věci pojednám ještě podrobněji.

Máme další otázku: Co je s vrácením samosprávy Opavě? Prožíváme nyní naprosto nemožný stav. Okresní úřad Opava-venkov spravuje dnes ještě spoustu věcí, které příslušejí Opavě-městu, tedy okresnímu úřadu Opava-město. Zatím se ustavilo okresní zastupitelstvo Opava-město a rozhoduje tedy také o věcech města Opavy okresní zastupitelstvo, které nemá s městem Opavou naprosto nic společného, neboť město Opava je nevolilo, jeho obecním zastupitelstvem má býti okresní úřad. A tento nemožný stav trvá dále, ať již z nedbalosti nebo úmyslně. Jest také nemožno, aby ministr vnitra byl zároveň také zemským presidentem. Buďto ať se stará o jedno, nebo o druhé. Jest presidentem ještě k tomu v území, které se připojením Slezska octlo před množstvím nových úkolů jest to stav, který již v nejbližší době bude provázen naprosto nenapravitelnými následky. Nedělá se vsak nic, čím by se věc napravila; jak se zdá, pro koalici jest ministr Černý prostě nepostradatelný. Zdá se, že není tu způsobilého člověka.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP