Středa 20. března 1929

Zpravodaj posl. dr Ravasz: Slávna snemovňa! Zpráva výboru imunitného (tlač 1921) o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach, žiadajúcej vydať k trest. stíhaniu posl. Onderču.

Posl. Onderčo napísal článok v periodickom časopise "Slovenská Pravda", ktorý bol uverejnený dňa 6. februára 1928 č. 1. V tomto článku hovorí medzi iným, že tajomník, istý Martinko, prešiel od ľudovej strany k inej politickej strane. Označuje to nevďačnosťou voči strane, ktorá ho odchovala. Dotyčný tajomník sa cíti byť urazený, a preto podal proti nemu trestné oznámenie, na základe ktorého žiada hlavný štátny zástupca vydať posl. Onderču k trest. stíhaniu.

Imunitný výbor však preskúmajúc dôkladne záležitosť, ustálil, že článok je písaný v prospech verejného záujmu vo všeobecnosti proti tajomníkom, preskakujucím od jednej strany k druhej, preto navrhuje posl. snemovni v tomto prípade nevydať posl. Onderču k trest. stíhaniu, lebo nenarušil svojej imunity.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování. Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Onderčo.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Onderčo.

Tím vyřízen jest poslední, 10. odstavec pořadu.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem: na dnešní schůzi posl. Kopaszovi, Schmerdovi; na dnešní a zítřejší schůzi posl. Prokešovi; na tento týden posl. Hodinovi - vesměs pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvili se posl. Schubert; na dnešní schůzi posl. Haiblick,

Landová-Štychová, Štětka, Śliwka, Kvasnička.

Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Dotazy posl. Kurťaka:

ministru nár. obrany o zproštění z vojenské služby Vasila Palěnčaka z obce Hyža v okrese velkosevljušském (č. D 1392-II),

ministru soc. péče o udělení důchodu předků Julianě Erfanové, roz. Džumuratové z Chustu (č. D 1391-II).

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1992. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, dr Patejdla, dr Klapky, Špatného a druhů vládě, že se absolutně ignoruje oprávněný protest Československé obce Sokolské proti nespravedlivému udělování velkých sportovních medailí ministerstvem zdravotnictví, jakož i proti proponovanému protektorátu vlády při Orelském sletu r. 1929.

2007. Naléhavá interpelace posl. Kurťaka a druhů vládě, aby konečně vláda odpověděla na interpelaci posl. Kurťaka a druhů tisk 1548/VI o protistátních činech dr Štefana, podanou ještě v dubnu 1928.

2009. Naléhavá interpelace posl. Červinky, Špatného, Chvojky a druhů vládě o katastrofální finanční krisi nemocenských pojišťoven.

2010. Naléhavá interpelace posl. dr Klapky, Zeminové, Špatného a druhů ministru vnitra o jazykových předpisech pro zemská a okresní zastupitelstva a výbory.

2011. Naléhavá interpelace posl. dr Klapky, Zeminové, Špatného a druhů ministru vnitra o jmenování členů okresních zastupitelstev.

Předseda: Mezi schůzí byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 185. schůzi posl. sněmovny.

Pan posl. dr Stern a Juran ve svých řečech v dnešní schůzi pronesli výroky obsahující projevy hrubě urážlivé a ohrožující bezpečnost státu. Předsednictvo se usneslo podle §u 9, lit. m) jedn. řádu projevy tyto vyloučiti ze zprávy těsnopisecké.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 21. března 1929 v 7 hod. večer s

pořadem:

1. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje dodatečná dohoda sjednaná mezi republikou Československou a Norskem ve Varšavě dne 26. června 1928 k obchodní dohodě mezi republikou Československou a Norskem, podepsané v Praze dne 2. října 1923 (tisk 2037)

2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje dodatková dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Španělskem ze dne 29. července 1925, podepsaná v Madridě dne 13. prosince 1928 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. prosince 1928, č. 212/1928 Sb. z. a n. (tisk 2041)

3. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje doplňkový protokol k dodatkové úmluvě k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Italským z 1. března 1924, podepsaný v Praze dne 19. listopadu 1928 a uvedený v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. prosince 1928, č. 211/1928 Sb. z. a n. (tisk 2042)

4. Druhé čtení osnovy zákona o Národním divadle v Praze (tisk 2113).

5. Zpráva výboru imunitného o žiadosti župana župy košickej v trest. veci posl. Matíka (tisk 1922)

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Matíka (tisk 1923)

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. přestupkového soudu v Praze v trest. věci posl. Hrušky (tisk 1924)

8. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Mor. Ostrave v trest. veci posl. Majora (tisk 1925)

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Šafranko (tisk 1926)

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Kurťaka (tisk 1927)

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 9 hod. 7 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP