Pátek 26. dubna 1929

Kdo souhlasí s §em 2 v úpravě návrhu posl. Bradáče a druhů, kterou doporučuje pan zpravodaj, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Kdo souhlasí s §em 3 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Kdo souhlasí s §em 4 ve znění návrhu posl. dr Schollicha a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 4 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Kdo souhlasí s §em 5 ve znění návrhu posl. dr Schollicha a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s §em 5 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Kdo souhlasí s §em 6 v úpravě návrhu posl. Bradáče a druhů, kterou doporučuje pan zpravodaj, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Kdo konečně souhlasí s nadpisem a úvodní formulí zákona podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Tím tato osnova zákona přijata byla poslaneckou sněmovnou ve čtení prvém.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Tím vyřízen jest 1. odstavec pořadu.

Nebude-li námitek, přistoupili bychom nyní ještě k vyřízení odst. 3 pořadu. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

3. Zpráva výboru imunitního podle §u 3, odst. 3 jedn. řádu v záležitosti posl. dr B. Šmerala (tisk 2196).

Zpravodajem jest p. posl. dr Daněk. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Podle oznámení předsedy posl. sněmovny nezúčastnil se posl. dr Šmeral bez platné omluvy 125. až 145. plenární schůze posl. sněmovny N. S. R. Č. a byl proto pokutován podle odst. 2 §u 3 jedn. řádu ztrátou diet za měsíc únor až duben 1929.

Ve smyslu §u 3, odst. 4 jedn. řádu má býti poskytnuta poslanci možnost, aby se v dané lhůtě vyjádřil. Tato možnost mu podle sdělení předsedy posl. sněmovny byla poskytnuta, aniž jí pan poslanec použil.

Podle jednacího řádu §u 3, odst. 3 přikáže předseda sněmovny v případě tom, byl-li poslanec v témž roce 3krát pokutován pro nezúčastnění se bez platné omluvy schůzí posl. sněmovny, věc imunitnímu výboru, aby podal posl. sněmovně zprávu s návrhem. Výbor může navrhnouti ztrátu nároků náležejících poslanci podle §u 82 nejvýše pro 6 měsíců nejblíže následujících.

Imunitní výbor pojednav o této záležitosti, zjistil na základě zprávy předsedy posl. sněmovny, že

1. posl. dr Šmeral během jednoho roku sněmovního byl třikráte pokutován;

2. posl. dr Šmeral dostal možnost k vyjádření se o každém pokutování ve smyslu §u 3, odst. 3 jedn. řádu.

Okolnostmi těmi dány jsou předpoklady pro návrh imunitního výboru, který se usnesl na tom, že se doporučuje poslanecké sněmovně, aby posl. dr Šmeral byl pokutován ztrátou diet po dobu 6 měsíců nejblíže následujících.

Předseda (zvoní): Pan referent sdělil sněmovně návrh imunitního výboru, aby pan posl. dr Šmeral pokutován byl ztrátou diet po dobu 6 měsíců nejblíže následujících.

Jelikož podle odst. 3 §u 3 jedn. řádu rozhodne o takovém návrhu sněmovna bez rozpravy prostým hlasováním, přistoupíme ihned ke hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem imunitního výboru, aby posl. dr Šmeral pokutován byl ztrátou diet po dobu 6 měsíců nejblíže následujících, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh imunitního výboru jest sněmovnou přijat.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu schůze.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Pan posl. inž. Nečas podal mně dne 23. března 1929 dotaz podle §u 70 jedn. řádu posl. sněmovny, že na jeho dotaz předsedovi vlády podle §u 67 jedn. řádu, č. D 924-II o provádění zákona o kolonistech nedošla odpověď přes 3 urgence sněmovní kanceláře. Pan posl. inž. Nečas se táže předsedy sněmovny po učiněných opatřeních.

Pan posl. V. Beneš podal mně dne 17. dubna 1929 rovněž dotaz podle §u 70 jedn. řádu o tom, že 20 interpelací a 13 dotazů, podaných.pány poslanci strany soc.-demokratické mezi prosincem 1926 a červencem 1928, nebylo dosud zodpověděno.

Na oba tyto dotazy jakožto souvisící odpovídám najednou.

I. Pokud jde o dotazy podle §u 67 jedn. řádu sněmovny, upozorňuji, že není zákonného ustanovení v jednacích řádech sněmovních ani jinde, které by vládě a jejím členům ukládalo povinnou odpověď na dotazy podle tohoto paragrafu a zejména v určité lhůtě.

Nicméně vláda a její členové na dotazy zpravidla odpovídají (Výkřiky posl. Koudelky.), a také v případě, jenž jest předmětem dotazu pana posl. inž. Nečase, odpověď došla, když věc, na kterou se pan poslanec tázal, nabyla konkrétních forem. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Odpověď tato jest již také v rukách pana posl. inž. Nečase a není tedy potřebí dalšího opatření v této věci. (Výkřiky posl. Mikulíčka a Mašaty. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

O tento případ zmenšuje se počet dotazů, uváděných p. posl. V. Benešem. Také dotaz posl. inž. Nečase o systemisaci v báňských a hutních podnicích, č. D 1064-II, byl zodpověděn a odpověď doručena již před urgencí p. posl. V. Beneše. Odpověď na dotaz téhož p. posl. inž. Nečase ve věci dobroňského lesa, č. D 101-II, byla právě zaslána, stejně jako odpověď na dotaz p. posl. Jaši ve věci stavby údolních přehrad podyjských, č. D 3-II.

II. Pokud jde o interpelaci, jest nesporno, že § 68 jedn. řádu ukládá dotázanému členu vlády, aby do 2 měsíců na interpelaci odpověděl. Odpovědi, které nedošly do této lhůty, urgovala kancelář sněmovní podle usnesení předsednictva několikrát.

Po došlém dotazu p. posl. V. Beneše urgoval jsem u p. předsedy vlády znovu odpovědi jak na interpelace, tak na dotazy a žádal jsem o vysvětlení průtahů. Připomínám, že z urgovaných 20 odpovědí na interpelace již 11 odpovědí jest v tisku a - pokud rozdány nebyly - budou rozdány ve schůzích nejbližších; předsednictvo povede v patrnosti ovšem i interpelace dosud nezodpověděné a bude hleděti, aby i na ně co nejdříve odpovědi byly dodány.

Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Naléhavé interpelace:

posl. Špatného, dr Klapky, Lance, Buřívala, Červinky, Chvojky a druhů ministru soc. péče o jmenování správních orgánů nemocenských pojišťoven, posl. Horpynky a druhů ministru financí, aby všechny druhy pensistů byly postaveny na roveň, posl. Schäfera, Pohla, Tauba, Hackenberga a druhů vládě o jmenování do nemocenských pojišťoven.

Předseda: Došla sdělení ze senátu. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Předseda senátu sdělil:

přípisy ze dne 21. března 1929, že senát usnesl se ve 172. schůzi dne 21. března 1929, aby prodlouženy byly lhůty, dané §em 43 úst. listiny, k projednání usnesení poslanecké sněmovny:

o vládním návrhu zákona (tisk 1413), kterým se mění § § 2 a 5 zákona ze dne 19. března 1920, č. 194 Sb. z. a n., o zaopatřovacích nárocích bývalých vojenských gážistů a § § 3 a 16 zákona ze dne 22. prosince 1924, č. 288 Sb. z. a n., o změně některých předpisů o zaopatřovacích požitcích vojenských osob a pozůstalých po nich (tisk 1452, tisk sen. 578) o dalších 6 měsíců;

o vládnom návrhu zákona (tisk 1685), ktorým sa doplňujú a menia niektoré ustanovenia zákonov o súdnom pokračovaní vo veciach občianskych a o pokračovaní exekučnom (tisk 2046, tisk sen. 858) o další dva měsíce;

přípisem ze dne 24. dubna 1929, že se senát usnesl ve 176. schůzi dne 24. dubna 1929, aby lhůta daná §em 43 úst. listiny k projednání usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o Národním divadle v Praze (tisk 2113, tisk sen. 882) byla prodloužena o 2 měsíce; přípisy ze dne 24. dubna 1929, že senát přijal ve 176. schůzi dne 24. dubna 1929 zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu sen. osnovy:

zákona, kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů "Dražické 5 1/2%ní investiční půjčky elektrisační z r. 1928 v částce 30,000.000 Kč jmenovité hodnoty se zemskou zárukou" k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 877 sen.),

zákona, kterým se provádí třetí dodatečný zápis k úmluvě mezi Československou republikou a republikou Rakouskou ze dne 18. června 1924 o úpravě závazků v rakouskouherských korunách (tisk 878 sen).

Předseda: Mezi schůzí byl tiskem rozdán vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte): 2197. Vládní návrh zákona, kterým se doplňují a částečně mění některá ustanovení honebně-policejní, zejména o hájení zvěře.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2012. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Pechmanové, dr Klapky, Špatného a druhů vládě republiky Československé o nutné okamžité pomoci trpícím dětem a mládeži, jakož i nezámožným rodinám v Československé republice.

2013. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Mikuláše, Špatného, dr Klapky a druhů ministrům zemědělství, vnitra a školství o nezbytném zvýšení ochrany zpěvného a užitečného ptactva, jakož i o zvýšené ochraně užitečné polní a lesní zvěře v kritickém letošním roce.

2014. Naléhavá interpelace posl. Špatného, dr Klapky, Zeminové a druhů min. předsedovi o zastavení podpor nezaměstnaných československým státním příslušníkům v republice Rakouské.

2015. Naléhavá interpelace posl. Srby, Koudelky, Kříže, inž. Nečase, Bečko a soudr. předsedovi vlády o zákazech dovážeti skot a vepře z Polska do Československé republiky.

2018. Naléhavá interpelace posl. inž. Junga, Knirsche a druhů vládě o mimořádných opatřeních ke zmírnění katastrofálních následků nynější zimy.

2028. Naléhavá interpelace posl. inž. Nečase, Koudelky, Tayerle a soudr. vládě o předložení automobilového zákona.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2182. Odpovědi:

I. min. vnitra a min. pověřeného správou ministerstva financí na interp. posl. inž. Junga, dr Wollschacka a druhů o tom, že se pomýšlí spojiti Slezský pozemkový a komunální ústav v Opavě se zemskými hypotečními ústavy na Moravě (tisk 1815/III),

II. min. školství a nár. osvěty na interp. posl. inž. Kalliny a druhů o chování gymnasiálního ředitele dr Viktora Hevlera v Karl. Varech, které jest paskvilem státoobčanské svobody a národního cítění (tisk 1847/XXIII).

III. ministra vnitra na interp. posl. dr Schollicha a druhů o činnosti četnictva na Hlučínsku (tisk 1788/XV),

IV. min. vnitra na interp. posl. dr Schollicha a druhů o užívání jazyků v úředním věstníku slezské zemské vlády (tisk 1890/XI),

V. min. vnitra na interp. posl. Horpynky a druhů o nezákonných pokynech k oslavě státního jubilea v Chomutově (tisk 1993/VIII),

VI. min. školství a nár. osvěty na interp. posl. Simma a druhů o vánočních remuneracích vyplácených z tak zv. správních přebytků učitelům německých menšinových škol (tisk 2025/XIV),

VII. vlády na interp. posl. Simma, inž. Junga a druhů o opatřeních proti zvýšení ceny zdejšího cukru (tisk 1560/VII),

VIII. ministra pověřeného správou ministerstva financí na interp. posl. Horpynky a druhů o horší kvalifikaci německých státních zaměstnanců pro neznalost státního jazyka (tisk 1788/IV),

IX. min. vnitra na interp. posl. Kirpalové, Grünznera a soudr. o omezování shromažďovací svobody (tisk 1890/V),

X. min. školství a nár. osvěty na interp. posl. Blatné, Kirpalové, Karpíškové a soudr., že se prý zase pomýšlí zavésti celibát učitelek (tisk 1890/XX),

XI. min. spravedlnosti na interp. posl. dr Schollicha a druhů o zabavení časopisu "Deutsche Volkszeitung für das Kuhländchen" č. 119 ze dne 19. října 1928 (tisk 1956/I),

XII. min. veř. prací na interp. posl. Pohla a soudr. o zanedbávání státní báňské zkušebny v Mostě (tisk 1767/XVIII) a na interp. posl. Krebse, Knirsche a druhů o státní báňské zkušebně v Mostě (tisk 1767/XXI),

XIII. min. vnitra na interp. posl. Szentiványiho a druhů o stálém odpírání práva na držbu loveckých pušek v okrese Modrý Kameň (tisk 1815/VI),

XIV. min. vnitra na interp. posl. Szentiványiho a druhů o zneužívání administrativy při jubilejních oslavách v okrese rimavsko-sobotském (tisk 1863/XVII),

XV. vlády na interp. posl. L. Wenzela a druhů o vydání jednotného rybářského zákona (tisk 1863/XIII),

XVI. vlády na interp. posl. Schäfera, Roschera a soudr. o krisi ve lnářském průmyslu ve východních Čechách (tisk 1713/V),

XVII. vlády na interp. posl. Grünznera a soudr., že se přešlo přes mnoho míst při nedávném zařadění četných obcí do vyšší skupiny míst pro vyměření činovného (tisk 1890/XIII),

XVIII. min. vnitra na interp. posl. Horpynky a druhů o jazykových předpisech při udělování licence na biografy (tisk 1956/IV),

XIX. vlády na interp. posl. Geyera a druhů, aby město Vejprty bylo přeřaděno ze skupiny C do skupiny B činovného stát. úředníků, zaměstnanců a učitelů (tisk 1788/XVII),

XX. ministra pověřeného správou min. financí na interp. posl. dr Schollicha a druhů o hromadné diskvalifikaci slezských finančních úředníků (tisk 1788/XI).

Předseda: Iniciativní výbor ve schůzi, konané dne 26. dubna 1929, usnesl se přikázati k řádnému projednání návrhy, a to:

Výboru zemědělskému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2127. Návrh posl. Koudelky, inž. Nečase, Kříže, Bečko a soudr. na vydání zákona o přechodném zvýšení ochrany lovné zvěře.

Předseda: Výborům zemědělskému a zdravotnímu:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2110. Návrh posl. Windirsche a druhů, aby bylo zrušeno nařízení ze dne 6. dubna 1915, č. 95 ř. z.

Předseda: Výborům zemědělskému a dopravnímu:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2125. Návrh posl. Böllmanna a druhů, aby byl předložen zákon o rekultivaci pozemků poškozených dolováním.

Předseda: Výborům zemědělskému a rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2137. Návrh posl. Nitsche, Szentiványiho a druhů na podporu zemědělců poškozených mimořádnými mrazy v okrese kežmarském, Spišská Sobota (Poprad), Spišská Stará Ves, Stará Lubovňa a Lipt. Sv. Mikuláš.

Předseda: Výborům zemědělskému, ústavně-právnímu a rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2141. Návrh posl. Bradáče, dr Kramáře, Mlčocha, Roudnického, dr Budaye, Windirsche, dr Luschky, Stenzla, Mašaty a druhů na vydání zákona, jímž upravuje se zaknihování půdy, přidělené a získané dle zákonů o pozemkové reformě.

2172. Návrh posl. Koudelky, inž. Nečase, Biňovce, Bečko, Kříže, Srby a soudr. na provedení všech nutných opatření, aby řádné a definitivní zaknihování půdy přidělené drobným zemědělcům bylo urychleně uskutečněno.

Předseda: Výborům zemědělskému a sociálně-politickému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2173. Návrh posl. Koudelky, inž. Nečase, Kříže, Bečko a soudr. na vydání zákona o zaopatření zaměstnanců rušených cukrovarů.

Předseda: Výborům soc.-politickému a ústavně-právnímu:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2121. Návrh posl. Zeminové, Pechmanové, inž. Záhorského, dr Klapky, dr Patejdla a druhů na přijímání právniček do všech oborů státní konceptní služby.

Předseda: Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2124. Návrh posl. Jaši a soudr., aby město Znojmo bylo zařazeno do skupiny míst B činovného.

2138. Návrh posl. Grünznera, Tauba a soudr. na zrovnoprávnění všech pensistů.

2162. Návrh posl. Bergmanna, Tučného, Buřívala, Procházky a druhů na přeřazení města Vejprt do skupiny B činovného stát. zaměstnanců.

2163. Návrh posl. Buřívala, dr Franke, Procházky, Bergmanna, Netolického a druhů na zařazení města Č. Třebové do vyšší třídy činovného.

2164. Návrh posl. Bergmanna, Moudrého, Špatného a druhů, aby Lázně Kynžvart byly přeřazeny do skupiny míst C činovného stát. zaměstnanců.

2165. Návrh posl. Bergmanna, Sladkého, Davida a druhů na zařazení obce Hukvaldy, okres Místek, do skupiny míst C činovného stát. zaměstnanců.

2167. Návrh posl. Bergmanna, Davida, Chvojky, Pechmanové a druhů na přeřazení města Mladé Boleslavě a přilehlých obcí Čejetic a Čejetiček do skupiny míst B činovného stát. zaměstnanců.

2168. Návrh posl. Bergmanna, Lance, Vlčka a druhů na přeřazení města Neštědic a Povrlů do skupiny míst C činovného stát. zaměstnanců.

2169. Návrh posl. Bergmanna, Vlčka, Lance a druhů na přeřazení města Roudnice n. L. do skupiny míst B činovného stát. zaměstnanců.

2171. Návrh posl. Davida, Chvojky Pechmanové a druhů na zařazení městyse Vratislavice n. Nisou do skupiny míst B činovného stát. zaměstnanců.

Předseda: Výborům dopravnímu a rozpočtovému:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP