Čtvrtek 2. května 1929

Dosiaľ štát tých, ktorí následkom svojej menejcennosti, zaťaženosti upadli do zločinnosti, odbavoval obyčajne trestnicou, väznicou. Dnes cestou školy hľadíme posbierať i tie najmenejcennejšie jednotky ľudskej spoločnosti, učiniť ich užitočnými, postaviť ich do služieb ľudstva a dať im snesiteľné miesto v ľudskej spoločnosti.

Zákon tento je teda popri svojom vysokom humanitnom úkole v prvom rade zákonom sociálnym. Keď iné štáty: Anglicko, Nemecko, Rakúsko už dávno postaraly sa o sriadenie pomocných škôl, o zaopatrenie svojich najbiednejších, duševnej opatery najpotrebnejších, prichádzame i my, aby organizovali a sriaďovali sme pomocné školy v našej milej československej vlasti. Pomocné školy, ktoré v našich obciach a na našich vidiekoch posbierať majú tie deti, ktoré boly dosiaľ posmeškom, vyvrheľom, ako by poznamenané v ľudskej spoločnosti, my tento zákon vítať musíme bez rozdielu politických strán teplým, horúcim srdcom, poneváč podáva ruku a dosiahnuť chce úľavu tam, kde dosiaľ rozmnožovala sa bieda.

Pomocné školy sriaďované majú byť pri verejných obecných školách ako jednotriedne alebo viactriedne školy, podľa počtu duševne menejcenných. Ustanovuje sa počet na 20 a predloha hovorí, že v obciach a v okresoch starosť o nich má mať autonomná správa. Predloha hovorí, že na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi prispeje štát svojou pomocou, aby vedľa štátnych škôl boly tu sriadené školy pomocné, aby náklad na tieto aspoň čiastočne prijal na seba štát. Tu, pánovia, musím vyzdvihnúť, že historia školstva na Slovensku je celkom odlišná od školstva v historických zemiach. Tam neplatí to, čo môj predrečník povedal, že je šťastie, že škola oslobodená je od hejtmana a farára. Na Slovensku boli to práve farári, ktorí zachránili školu verejnú, školu národnú pri materinskom jazyku, (Výkřiky posl. Chvojky.) ktorí zachovali ju pri svojskosti a tak pripravovali generáciu k revolučnej dobe, tak že Slovensko prevziať mohlo drahé dedičstvo a svoj diel v oslobodenej československej vlasti. (Výkřiky.) Ja hovorím o cirkevných školách, ktoré boly školy autonomné a ktoré bez rozdielu konfesie chránily materinskú reč, chránily slovenský jazyk. A my voláme po honorovaní tohoto fakta, ktorý je neodškriepiteľný vzdor všetkej nechuti a nesympatie v oči cirkví, uznať sa musí, že cirkvi prinášaly tu národu a verejnosti ohromné obeti.

A my pri tejto príležitosti chceme a dovolávame sa úpravy tak, ako táto otázka si to za slúži. Uprílišnený radikalizmus mohol by tieto veci v koreňoch poškodiť. Že dosiaľ nevyriešila sa otázka školstva, toho príčina nie je v tom, že by ministri neboli pokrokoví, že by boli konzervatívni, ale je to práve táto rozmanitosť a rozlišnosť škôl na Slovensku. A tu, ak budú sriaďovať sa pomocné školy, i tieto pomocné školy musia sa k faktičnému, reálnemu, skutočnému stavu prispôsobiť.

Budeme dovolávať sa štátnej podpory preto, poneváč obce na Slovensku dosiaľ zaťažené sú veľkými školskými bremenami. (Výkřiky.)

Udržovanie škôl na Slovensku presahuje nosnosť týchto chudobných obcí, a preto výdatná štátna pomoc je rozhodne nutná. Toto vedia nielen v ministerstvách, kde denne prichádzajú žiadosti a dovolávajú sa výdatnej štátnej pomoci, ale i s tohoto miesta volám k vám, pánovia, aby ste týmto otázkam a potrebám s veľkým porozumením vyšli v ústrety. Ja verím, že iba láskou, trpezlivosťou a porozumením dá sa táto školská otázka na Slovensku pokojne, uspokojive riešiť.

Zemské školské rady, po ktorých sa volá, sú tou istou požiadavkou, ako to máte v Čechách a na Morave. Pristupuje sa k ním nie preto, aby niektorej politickej strane sa vyhovelo, ale aby našiel sa ten zvláštny spôsob rozuzlenia ťažkej otázky školstva práve na Slovensku. Úfame, že v rámci školskej rady táto podarí sa docieliť.

Keď organizovať budeme pomocné školy pri štátnych školách, tu prízvukoval by som zásadu, ktorú vo vývoji školskom sledujú praktickí Američania. Takú školu predstavujeme si ako takú dielňu, takú pracovňu, kde vyškolené dieťa vyjde hneď na postať života k svojmu chlebu. Škola táto má nielen úkol výchovný, ale bude musieť obstarať živnosť žiactvu, ktoré z tejto školy bude vychádzať. Preto i vyučovacia doba musí byť odlišná od vyučovacej doby verejnej školy. Samozrejme, že z ťažkých úkolov a zo samého predmetu učiva vyplýva, že i samé učiteľstvo musí byť ináč kvalifikované po stránke pedagogickej a metodickej, ale bude musieť byť aj ináč honorované. A toto tiež i náš zákon, ktorý máme nastolený, uznáva mimoriadne honorovanie za mimoriadne ťažkú prácu v pomocných školách. Či to bude dostatočné, či ten úspech, ten efekt týchto pomocných škôl v tom rámci zákona, ktorý je nastolený, zodpovie všetkým tým požiadavkám, ktoré od neho očakávame, ukáže budúcnosť. Ale, pánovia, nemožno stavať sa proti tomuto zákonu a nemožno nevítať tento zákon s veľkou radosťou. Odstraňuje skutočne zúfalé, ťažké sociálne zlo, umiestňuje jednotlivca do snesiteľných pomerov a zabezpečuje i tým sociálne najslabším aspoň čiastočne snesiteľnú budúcnosť. Tieto školy nesmú tedy zostať len hypokrizou spoločenského svedomia, ale musia sa stať skutočnou psychickou ozdravovňou, ktorá spoločnosti vráti práceschopných údov a bude uľavovať ľudskú biedu a jeho utrpenie. Keď i ja predlohu zákona podoprieť chcem mojou prímluvou k vám, vážení pánovia, opätovne apelujem na to a vraciam sa k tomu, čím som začal: nezpolitizujme otázku školskú do článkov. Viete, pánovia, a vieme i my, že i u vás, v historických zemiach, práve prílišným pokrokovým snažením nekoná škola ten svoj úkol tak, ako to očakávate, že ukazujú sa poruchy a nespokojnosti i v Čechách, nielen na tom zapadlom, rozsiahlom, hodne zanedbanom Slovensku. V školskej otázke treba dobrej vôle, porozumenia celého občianstva a všetkých tried, všetkých vrstiev a všetkých složiek politických, a aby školskú otázku konečne vyriešily pomerom primerane tak, ako to život sám ukladá, ako to život sám žiada. Žiadny prekotný radikalizmus, ktorý by zasahoval do najcitlivejších, najťažších a najsvätejších požiadaviek národa, ale aby zodpovedal mentalite, svetovému názoru a súčasne pokrokovým, životaschopným a svojím životu prispôsobeným poslaním vychovával národ na tú výšku, ku ktorej by sme si všetci priali dospieť.

Pánovia, dovoľte ešte jeden moment aby pribil som v tejto debate. Mnoho sa vytýka a mnoho kritizujú sa otázky školské. Ale práve tým pánom, ktorí patria do profesorského cechu, pripomeniem dnes, že neškodilo by v našej škole viac toho ideálneho nacionalizmu, ktorý skutočne široké vrstvy ľudové učil by láske, vlastenectvu, porozumeniu a súčinnosti v bratskej jednote.

Končím túto reč a odporúčam slávnej snemovni, aby si predlohu osvojila jednohlasne a aby uzákonením tohoto návrhu poskytla pomoc tým, ktorí po tom najviac volajú, tým sociálne najbiednejším. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je paní posl. Kirpalová. Uděluji jí slovo.

Posl. Kirpalová (německy): Slavná sněmovno! Včera demonstrovalo v Československu za své požadavky tisíce a tisíce dělníků a dělnic. Všude měly demonstrace velmi důstojný a klidný průběh. Jen v Mariánských Lázních zlíbilo se státní policii porušiti klidný průběh demonstrace, neboť děti, které se zúčastnily demonstrace pod ochranou a péčí svých rodičů, z průvodu násilně odvedla. Nemůžeme ani dosti odsouditi postup státní policie, která sáhla k této násilnosti, jistě na vyšší příkaz. V tomto státě se jako vždy měří dvojím loktem. Kdežto na příklad procesí o Božím Těle mohou se děti klidně účastniti a jsou pokud možno ještě státní policií chráněny, při našich demonstracích jsou děti z průvodu násilně vyváděny. Dnes prohlašujeme se vší energií, že nejsme ochotni nechati si příště zasahovati do svých práv, do našich rodičovských práv.

Než se budu zabývati zákonem o pomocných školách samým, musím se se vší energií postaviti proti reakčnímu výnosu moravské zemské školní rady ze dne 20. února 1929, čís. 134. Tento výnos obsahuje pokyny pro provádění kvalifikačního řízení a jest nejen neslýchanou provokací učitelstva, nýbrž veškerého svobodně myslícího obyvatelstva. Poznáváme iniciátory a inspirátory tohoto výnosu, rozeznáváme ducha naší školní správy. Oněch málo svobodomyslných vymožeností, jichž se dostalo po válce učitelstvu, má býti opět zrušeno. Ve starém Rakousku bylo učitelstvo jak politicky tak také osobně nesvobodné. Služební kvalifikace byly projednávány v důvěrných schůzích, slovo "projednávány" v uvozovkách - a učitelé neměli možnosti brániti se proti nespravedlivé kvalifikaci, na niž často mělo vliv osobní a stranické záští. Poněvadž kvalifikace byla základem pro obsazování učitelských míst, byla část učitelstva nucena otrocky se podřizovati a častokráte politicky se prostituovati. Nyní má býti tento duch mezi učitelstvo opět násilně vnesen, poněvadž učitelé, jejichž svoboda jest nyní částečně zajištěna § 4 zákona čís. 306/20, nemohou býti nyní jiným způsobem podrobeni a učiněni politicky nesvobodnými. Učitelé mají se státi opět povolnými lokaji svých představených. Ani zde se nezastavujete před revidováním revolučních vymožeností. Staré Rakousko opět ožívá.

Okresní školní inspektoři dostali pro vyplňování kvalifikačních tabulek mezi jiným tyto pokyny: "V tomto bodě budiž zvláště posouzeno chování učitele ve veřejnosti. Zvláště dlužno přihlížeti k tomu, do jaké míry a jak souhlasí chování učitele s ustanoveními učitelské pragmatiky a zda jeho chování nevzbuzuje ve veřejnosti pohoršení. Při tom nebudiž dbáno politické činnosti učitelů, pokud jest v souhlase s ustanoveními předchozího odstavce. Ale každá činnost namířená proti státu budiž co nejpřísněji posuzována..."

V těchto ustanoveních chybí jen ještě jedno: Denuncianti dostanou prémie! Toto nařízení není nic jiného než lapačka na učitele. Učitelé se stávají psanci. Co všechno nevzbuzuje v tomto státě pohoršení? Boj za školní samosprávu, boj proti svévolnému rdoušení škol, proti zkerikalisování školy, za zlepšení životních poměrů, boj proti svévoli a nadvládě může vzbuditi u některých představených pohoršení a vésti k tomu, že ten či onen učitel dostane špatnou kvalifikaci. Občanští žoldnéři v čele s klerikály beztoho již soustavně a promyšleně štvou proti svobodnému učitelstvu. Školským programem klerikálů není jen zklerikalisování školy, nýbrž jest také namířen proti svobodnému učitelstvu, neboť se žádá, aby při vyučování bylo zakázáno přednášeti různé protikřesťanské názory a aby učitelé byli po té stránce náležitě kontrolováni. Učitelé mají býti tedy opět podrobeni katechetům. A to se nazývá reforma!

Jest veřejným tajemstvím, že dnes jest mnoho učitelů trýzněno jen proto, že mají odvahu míti vlastní mínění a netajiti se svým politickým smýšlením. Místo aby bylo činěno vše, aby poměr mezi učiteli a školním úřadem byl založen na přátelství a důvěře, má býti zavedena opět otrocká podřízenost a zaseta oprávněná nedůvěra. Tato nová násilnost musí pobouřiti veškeré učitelstvo a spojiti je ke společnému boji proti takovým reakčním a nedemokratickým opatřením. Jednu věc však říkáme učitelstvu: Na spolupráci a podporu občanských stran nebudete moci počítati při svém boji. Neboť o přátelském smýšlení měšťáků ke škole a učitelstvu zajisté jste se již náležitě přesvědčili. Naproti tomu nepotřebujeme však prohlašovati, že sociálně demokratická strana byla vždy upřímným a energickým obhájcem zájmů učitelů, jest a zůstane. A tento boj povedeme dále neztenčenou silou.

A nyní k zákonu samému.

Projednávaný návrh zákona jest opět jen nedokonalé dílo. Jak málo vážně posuzuje vláda, či spíše koaliční strany, úpravu pomocného školství, dokazuje, že porady trvají od r. 1920. Jde-li o zákon nepřátelský dělnictvu, jde-li o to, aby byla zavedena cla, zvýšena kongrua, aby cukrobaronům byly refundovány miliony korun obchodových daní, to mají páni velmi naspěch. Jest příznačné, jak se u nás projednávají a vyřizují tak důležité otázky pedagogického, zdravotního a sociálního účelu. Od r. 1920 zakročoval Svaz německých učitelů pomocných škol společně s českým spolkem pro péči o slabomyslné u ministerstva školství a národní osvěty, aby byl vydán zákon, jímž by bylo pomocné školství jednotně organisováno a postaveno na pevný podklad. Právem se poukazovalo, že v Anglii mají zákon o pomocných školách již od r. 1899 a ve Francii od r. 1909. Ve starém Rakousku vycházely sice již od r. 1869 výnosy a nařízení umožňující a doporučující zřizování zvláštních tříd pro slabomyslné, než zákonná úprava provedena nebyla. V jednotlivých místech byly sice zřízeny pomocné školy, ale bylo jich příliš málo. Rozšíření pomocného školství a zřizování nových tříd přinesl roku 1919 výnos zemské školní rady pro Čechy, jímž zemský správní výbor oznamuje ministerstvu školství a národní osvěty, že v konkrétních případech převezme náklady na zastupování učitelů, kteří dostali dovolenou, aby mohli učiti na pomocných školách, na účet okresního školního fondu. Jest nepopiratelnou zásluhou oněch obcí a místních školních rad, které uznaly cenu pomocných škol a častokráte nejen zařadily do školních rozpočtů dostatečné částky na věcné potřeby, nýbrž i povolily pomocným školám přídavky a rozdílný plat pomocných učitelů zvýšily na plat stejně služebně starých odborných učitelů. Uvážíme-li však, že podle sčítání r. 1921 bylo německých duševně zaostalých školních dětí 6000, z nichž 5400 potřebuje vzdělání v pomocných školách, a uvážíme-li, že v německém jazykovém území jest jen v 30 místech 59 pomocných tříd, s rozhořčením vidíme, že při nejvyšším počtu 15 dětí v jedné třídě může docházeti do pomocných škol jen 885 dětí, kdežto 4515 dětí buďto se nesmí účastniti školního vyučování nebo musí docházeti do beztoho již přeplněných tříd řádných škol. V českém území není to o mnoho lepší. V praksi to znamená, že duševně méněcenné děti, které musí choditi do řádných škol, ničemu se nenaučí, neboť učitelé přes nejlepší vůli nemohou se těmto dětem věnovati, jelikož duševně zaostalé dítě vyžaduje zvláštního způsobu vyučování. Tyto děti však překážejí také učiteli v práci a trpí tím vyučování zdravých dětí. Zvláštních škol a tříd jest však dále třeba ještě také z tohoto výchovného důvodu: Tyto ubohé, politování hodné děti, k nimž se příroda zachovala macešsky - příčiny tohoto zjevu nechci dnes rozbírati ani zkoumati - trpí dvojnásob, neboť jsou většinou kamenem úrazu, neboť zdravé děti se jim častokráte bez zlého úmyslu na cestě do školy nebo ze školy vysmívají a je tupí. Sociální a hospodářské důvody mluví pro zřizování a podporování pomocných škol. Nejvznešenějším úkolem jest vychovati duševně méněcenné, aby se stali užitečnými členy společnosti, aby se sami uživili, 70% až 80% těchto dětí dalo by se jistě zachrániti, kdyby byly včas odborně vychovávány a ošetřovány. Větší náklad na tuto školu znamená v pravém slova smyslu úsporu. Mezi prostitutkami jest velké procento slabomyslných dívek, které mohly býti častokráte zachráněny, kdyby se jim byla neuzavřela cesta k vlastní výživě. Věznice, chudobince byly by méně zaplněny, mnohý méně nadaný člověk neběhal by na stará kolena jako tak zvaný vesnický blázen, kdyby tito politování hodní lidé nebyli bývali v dětství a v době mládí přenecháni náhodě a kdyby pro ně byly bývaly dány podmínky, které by jim byly umožnily naučiti se něčemu, aby mohli později v životě obstáti v těžkém boji o živobytí.

Nyní chci pronésti několik slov k zákonu samotnému. Není nám naprosto žádnou zárukou, že se pomocné školství od základu změní. Zákon sám má velmi mnoho nedostatků a nepřihlíží k sociálním a kulturním nutnostem. Především žádáme, aby pomocné školy byly státní zřízení, to jest, aby stát hradil celý náklad. Dále žádáme, aby pomocné školy byly řízeny zvláštními odborníky, aby měly vlastní budovy a vlastní tělocvičny, hřiště a dílny. Co však praví po této stránce § 3? Podle §u 3 tam, kde místní okolnosti nedopouštějí zřízení samostatných pomocných škol, lze pomocné třídy spojiti s obecnou školou jako zvláštní její oddělení. Oč vládě jde? Podle výnosu ministerstva školství a národní osvěty z 25. září 1925 má již nyní učitel pomocných škol na jednotlivých připojených pomocných třídách míti vlastní kabinet, zvláštní učebné pomůcky hodící se pro vyučování, vlastní žákovskou knihovnu, zvláštní učitelskou knihovnu, která by obsahovala léčebně pedagogické spisy. Učitel pomocných škol má vésti zvláštní kroniku učitelů pomocných škol a konati všechny práce, které musí konati správce samostatné jednotřídní pomocné školy. Úmysl vlády jest průhledný. Opět se šetří na nesprávném místě. Ministerstvo školství požaduje všechny tyto práce, ale nechce za ně platiti. Navrhovatelům nejde o nic jiného, než aby se ušetřily funkční přídavky.

Proti připojení k pravidelné škole mluví ještě jeden důležitý moment. Lze žádati od správců obecných škol, aby byli pedagogickými rádci učitelům pomocných škol? Nikoliv! Neboť aby jimi mohli býti, musili by míti nejen praktické zkušenosti, nýbrž jest k tomu také třeba horlivého studia léčebně pedagogických otázek. Nelze však nutiti žádného správce, aby konal tato odborná studia, zvláště když většině školních správců nezbývá na to času. Připojená pomocná škola ke škole pravidelné musí se státi časem obtíží. Také vysmívání a tupení duševně méněcenných dětí zdravými dětmi, o němž jsem již dříve mluvila, jest důležitým důvodem a mluví velmi rozhodně proti připojení pomocných škol ke škole řádné.

Nejdůležitější otázkou jest ustanovení počtu žáků pro jednu třídu. Podle vládního návrhu jest ustanoveno, že nejvyšší počet dětí ve třídě má býti 20. Vtírá se právem otázka, zda to vláda myslí vážně s výchovou a vyučováním duševně zaostalých dětí. Slova "jest obtížno vychovati" již praví, že se s každým dítětem má a musí jednati jinak. Ale jen ve velmi řídkých případech se podaří učiteli dosíci nějakého úspěchu, musí-li vyučovati 20 dětí. Jen lidé nemající pocitu odpovědnosti mohou dáti svůj souhlas s §em 5. K tomuto paragrafu podali jsme pozměňovací návrh a žádáme, aby počet žáků byl snížen z 20 na 15.

Při této příležitosti upozornila bych ještě na další nebezpečí. Nejen, že učitelé, kteří i při velmi malém počtu dětí konají strašlivě těžkou a nervy vysilující práci - musíte se jednou podívati na vyučování v pomocné škole, abyste to dovedli posouditi - i veškerému pomocnému školství, které jest teprve ve vývoji, hrozí, že bude zdiskreditováno. Což neztratí rodiče těchto dětí důvěru ke škole, uhlídají-li, že učitelé nemohou u dětí dosíci žádného úspěchu? Jen při malém počtu žáků může škola něco vykonati. Jest také neodpovědné, žádá-li se od učitelů, aby pracovali nad své fysické a duševní síly. Dříve nebo později musí se zhroutiti. Na tom, zda přijmete nebo odmítnete tento paragraf, závisí nejen blaho tisíců a tisíců ubohých stvoření, nýbrž na tom také závisí vývoj školství.

§ 7 umožňuje, aby do pomocné školy byly přijaty také děti z cizího obvodu, jestliže jejich přijetím počet dětí v jedné třídě nepřesáhne 20. Jinak mohou býti přijaty jen se svolením vydržovatele školy. Děti z cizího obvodu mohou, avšak nemusí býti přijaty. Není tedy záruky, že děti, které bydlí mimo školní obec, mohou docházeti do pomocné školy. Dlužno si tedy přáti, aby se obvod pomocné školy vztahoval na všechny okolní osady. Pak by ovšem musily býti také vybudovány předpoklady, aby rodiče mohli posílati své děti do pomocné školy. Je-li častokráte již velkou obětí, jestliže rodiče, kteří bydlí ve městě, kde jest škola, vodí děti do školy a ze školy je opět musí odvésti - většinou přece jde o dělnické rodiče - stane se jim přímo nemožným dovésti děti do školy, musí-li konati cestu ke škole pouliční drahou nebo dokonce po železnici. K tomu účelu bylo by třeba zříditi ve městě internáty, v nichž by se děti mohly ve volné chvíli zdržovati pod odborným vedením a dozorem, kde by se však také mohly zároveň stravovati. Náklad na vydržování takovýchto internátů musily by platiti obce nebo okresy a kde je to možno, musili by rodiče dětí hraditi část útrat sami.

Školní povinnost má býti rozšířena od 6. do 16. roku věku, aby bylo možno lepší výchovné vzdělání, které, jak lze prokázati, u duševně méněcenných dětí postupuje mnohem pomaleji než u dětí normálních.

Poukázala jsem již na to, že učitelé pomocných škol musí konati neobyčejně těžkou službu, že jsou na ně kladeny neobyčejně těžké, nervy vysilující požadavky a jest tedy požadavek, aby učitelé pomocných škol byli na roveň postaveni učitelům na školách pro hluchoněmé, nejen oprávněný, nýbrž i samozřejmý. Chcete-li míti spokojené učitelstvo, které se s chutí, radostí a láskou věnuje tomuto neobyčejně těžkému úkolu, musíte nejen na papíře uznávati jeho práci, nýbrž nesmíte mu práva, která mu náleží, omezovati nebo dokonce upírati. Jsou-li peníze na zvýšení platů duchovních, vyhazujete-li ročně miliony na militarismus, darujete-li bankám a cukrobaronům miliony, musíte míti také peníze na skutečně vykonanou práci.

Ještě bych řekla několik slov ke zřizování škol. Zřizování povinných škol neukládá se bohužel vůbec za povinnost. Osudné slůvko "může" táhne se §em 12 jako černá nit. Ministerstvo ví velmi dobře, proč nemůže ukládati obcím povinnost, aby všude, i když jest nutnost prokázána, zřizovaly pomocné školy. Navrhovatelé vidí veliký zločin, jehož se dopustily koaliční strany přijetím zákona o obecních financích a jsou si toho také vědomi, že i kdyby to zákon výslovně ustanovil, obce by vůbec nebyly s to vzíti na sebe nová břemena. Zrušení zákona o obecních financích a postátnění všech škol byla by jediná cesta, jak podporovati a budovati pomocné školství. Zůstane-li nynější znění §u 15, musí býti zrušeny pomocné školy, které ve třech po sobě následujících letech neměly průměrně za rok ani 12 žáků. Kdyby byl přijat, znamenalo by to, že by často ani všechna okresní města nemohla míti pomocné školy. Jest tedy naléhavě nutno, aby při tříletém průměru byl počet žáků snížen na 8. Již v kulturním výboru jsem upozornila, že tento paragraf jest vůbec velmi nejasný, neboť neříká, zda se do tohoto počtu započítávají také děti z cizího obvodu. To uznal také tam přítomný pan zástupce vlády a bylo tedy usneseno, že se v důvodové zprávě řekne, že se započítávají také děti z cizího obvodu. Toto řešení nás ovšem nemůže uspokojiti. Důvodová zpráva není žádný zákon. Ještě jednou vyslovuji obavu, že kdyby byl tento paragraf prováděn, mnoho škol by musilo býti uzavřeno, neboť tento paragraf úplně jasně praví: "musí" nikoliv "mohou" býti zavřeny, jestliže počet žáků během tří let nedosáhne průměrně počtu 12.

V této souvislosti poukazuji na ministerský výnos starého Rakouska ze dne 7. května 1907, v němž se praví: "V menších místech, v nichž nejsou dány ani předpoklady pro zřízení pomocné třídy, lze, je-li toho třeba, uvažovati o zavedení vyučování pro slabomyslné děti po několik hodin v týdnu mimo pravidelnou dobu vyučovací." Tedy již před 20 lety se snažili umožniti zvláštní vyučování i nejmenšímu počtu slabomyslných dětí. Jako vždy, tak také zde se jde nazpět. Nyní musí býti zrušena škola, jestliže ve třech po sobě následujících letech nemá 12 žáků. To jest přece neodpustitelný, ba neodpovědný krok nazpět. Od r. 1920 pracuje se o návrhu zákona. Domnívali bychom se přece, že ministerstvo nashromáždilo zatím zkušenosti a že více využilo kulturního pokroku pomocného školství jiných států, zvláště Německa, Švýcarska a Rakouska. Bohužel se to nestalo.

Ještě na jednom příkladu bych prokázala, jak Československo ve školství jde nazpět. R. 1922 byl přijat zákon, podle něhož rodinné školy mají býti ponenáhlu postátňovány. Vítali jsme tento zákon, poněvadž jsme se domnívali, že jest nejvznešenější povinností státu převzíti školy do své ochrany a správy, ovšem se zachováním plné kulturní samosprávy. Nyní se najednou upouští od zásady postátnění škol. Osudný § 18 praví: "Prokáže-li se, že soukromá škola (třída) pomocná úplně vyhovuje potřebě výchovy a vzdělání všech dětí ve školní obci, které jsou povinny choditi do pomocné školy (třídy), zemská školní rada může povoliti na základě žádosti školní obce a za souhlasu vydržovatelů soukromé pomocné školy (pomocné třídy), aby se v takové obci nezřizovala veřejná škola (třída) pomocná." Odstavec 3 ukazuje, kdo jest u vesla, ale jako blesk ukazuje také nynější vládní kurs. Místo aby se pravilo, že tam, kde jest veřejná pomocná škola, nesmí se zříditi soukromá pomocná škola, činí se právě opak. A příště bude to tak: Jestliže na příklad obec zažádá o zřízení pomocné školy a vydržovatel soukromé pomocné školy vznese odpor, nesmí se v tomto místě zříditi žádná veřejná pomocná škola. Již v kulturním výboru jsem upozornila na tento nemožný stav. Vládní zástupce prohlásil, že toto ustanovení není nic nového a že podobné ustanovení má také starý říšský školní zákon z roku 1869. Toto tvrzení není správné. Podle ustanovení starého říšského školského zákona může býti obec na svou žádost zbavena povinnosti zříditi veřejnou školu, je-li již v obci soukromá škola. Tedy právě opak. Podle říšského školního zákona může býti obec osvobozena od zřízení školy, podle nynějšího zákona nesmí obec školu zříditi, i když chce, jestliže tomu odporuje vydržovatel soukromé školy. Nemám naprosto příčiny, abych hájila autoritu vlády nebo ministerstva, ale jest průhledné, odkud vítr věje a jakému vlivu podlehly tyto instance. Dnes již prohlašujeme, že se se vší energií postavíme proti zamýšlenému zklerikalisování nejen pomocných škol - neboť v tomto paragrafu nejde o nic jiného nýbrž všech škol a že zahájíme boj všemi možnými prostředky. Odst. 3 §u 18 znamená však také přímo znásilnění mnoha rodičů. (Předsednictví převzal místopředseda Horák.) Zákon ustanovuje povinou docházku do pomocných škol, to tedy znamená, že rodiče musí posílati dítě do soukromé školy, není-li v místě veřejné školy pomocné. Může se však státi, že rodiče bez vyznání mohou býti nuceni, aby posílali své dítě do klerikální školy. To jest nemožný stav, jejž nemůžeme ani dosti potírati.

Již dříve jsem řekla, že finančním rdoušením obcí a okresů, způsobeným zákonem o obecních financích, jest znemožněno ukládati samosprávným svazkům dnes ještě nová školská břemena. Zákon mluví tedy jen o fakultativním zřizování pomocných škol. Pan kol. Dubický našel však východisko, jak by se daly zřizovati pomocné školy. Pan kol. Dubický jako zpravodaj ukazuje na dobročinnost. Tak vypravoval v sociálně-politickém výboru, že v jeho rodném městě chtějí si zříditi pomocnou školu. Byly již zahájeny sbírky, ale bude to přece jenom trvat hodnou dobu, než bude lze položiti základní kámen, poněvadž se dary pomalu scházejí. Ubohé děti! Nestanou se z nich zatím starci, nepodlehnou mnohé z nich v těžkém boji o živobytí? Mohli bychom však také kol. Dubického litovati, že si dělá tolik naděje, že se sejde tolik darů, aby bylo lze skutečně zříditi pomocnou školu.

Ještě bych upozornila na několik důležitých otázek, které úzce souvisí se zákonem. V mnoha místech byly zavedeny lékařské prohlídky, v mnoha místech ustanoveni školní lékaři. Jest samozřejmým požadavkem, že duševně méně nadané děti musí býti podrobeny stálé lékařské kontrole, ale že pro zkoumání dětí musí býti ustanoveni lékaři s psychiatrickým vzděláním. Tento požadavek nepotřebuji jistě více odůvodňovati.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP