Pátek 7. června 1929

Začátek schůze v 11 hod. 21 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: inž. Dostálek, dr Buday, Horák, Slavíček, Stivín, Zierhut.

Zapisovatelé: Rýpar, Špatný.

183 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Udržal, ministři Černý, dr Labaj, dr Mayr-Harting, dr Nosek, inž. Novák, dr Spina, dr Srdínko, dr Šrámek, dr Štefánek, dr Tiso, dr Vlasák.

Z kanceláře sněmovny: zástupci sněm. tajemníka Nebuška, dr Mikyška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 202. schůzi poslanecké sněmovny.

Došla oznámení o změnách ve výboru. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Soc.-politický výbor zvolil ve své dnešní schůzi: předsedou posl. Al. Petra; místopředsedy posl. inž. Hrdinu, Hvozdzíka, Johanise; zapisovateli posl. Kvasničku, Kaňourka, Pechmanovou. Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické posl. Vlčka za posl. Tučného, klub poslanců čsl. živn.-obch. strany středostavovské posl. Vávru za posl. Jiráčka.

Předseda: Došla naléhavá interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Naléhavá interpelace posl. inž. Nečase, Bečko, dr Dérera, Tayerle a soudr. vládě, že zemský úřad Podkarpatské Rusi zavádí dětskou práci a 12tihodinovou pracovní dobu a porušuje jiné platné zákony republiky.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

2266. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. Kopasze a druhů o brutálním chování sliačských četníků (tisk 2211).

2267. Odpověď ministra financí na interpelaci posl. Horpynky a druhů, aby pensisté všech druhů byli postaveni na roveň (tisk 2200).

2283. Odpověď vlády na interpelaci posl. inž. Nečase, Koudelky, Kleina, Tayerle a soudr., že se nedodržuje zákon o osmihodinné

pracovní době na Podkarpatské Rusi, a o nepokojích z toho v zemi vzniklých (tisk 2202).

2288. Odpověď ministra pošt a telegrafů na interpelaci posl. Pika a soudr. o autobusové dopravě v Plzni (tisk 2209).

2289. Odpověď vlády na interpelaci posl. Hampla a soudr. o výbuších v Semtíně (tisk 2210) a na interpelaci posl. Netolického a druhů téže věci se týkající (tisk 2274).

2292. Odpověď vlády na interpelaci posl. Kurťaka a druhů o soudním sporu mezi urbariálními občinami obcí Dubové a Krasnošory a ředitelstvím stát. lesů o upravení poměrů vlastnictví půdy (tisk 2204).

Předseda: Počátkem schůze byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 198. schůzi posl. sněmovny.

Přikazuji výboru živnostenskému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

2296. Vládní návrh zákona, kterým se živnost mlynářská prohlašuje za řemeslnou.

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Pokračování v rozpravě o vládním prohlášení předsedy vlády a ministra nár. obrany Udržala.

Přihlášeni jsou ještě řečníci na straně "proti": pp. posl. Netolický, dr Stern, Hrušovský, dr Dérer a David.

Dávám slovo p. posl. Netolickému.

Posl. Netolický: Vážená sněmovno! Prohlášení p. předsedy vlády o výbuchu dne 26. a 29. dubna v továrně na výbušné látky v Semtíně pokládáme za jednostranné a neúplné. Sama továrna nemohla by podati jiné prohlášení na vysvětlení katastrofy, která v továrně té se stala, nežli se stalo ústy p. předsedy vlády. Prohlášení toto jest jednostranné proto, poněvadž se zabývá jen stanoviskem, které prohlašuje správa továrny, ale neuvádí druhého důležitého činitele, nečiní zmínky o dělnictvu, jakým totiž způsobem je s ním zacházeno a jak je postaráno o jeho bezpečnost. V prohlášení vidíme jen dvě zmínky o dělnictvu: p. předseda vlády uvedl, že se dělnictvo při katastrofě zúčastnilo neobyčejně obětavým způsobem zachraňovacích prací, a jako důvod k tomu uvedl, že dělnictvo jest a bylo v továrně spokojeno. Postrádáme v prohlášení samozřejmou věc. Když byla konstatována tato skutečnost, měl p. předseda vlády nalézti také slova uznání a díků pro dělnictvo, které za okolností jistě velmi nebezpečných, nedbajíc, že by snad nové výbuchy mohly je připraviti o život, zúčastnilo se jednak hašení požáru, jednak odklízení trosek způsobem takovým, jaký sám p. předseda vlády musil oceniti. Dělnictvo zúčastnilo se těchto prací nikoliv z toho důvodu, že bylo spokojeno, nýbrž z důvodů vyšších, poněvadž cítilo bratrskou soudržnost s obětmi katastrofy, a snažilo se proto trosky odstraniti, aby zachránilo případně ještě některou z obětí a přispělo tak k ukončení jejích muk. (Tak jest!)

Továrna na výbušné látky v Semtíně má monopol na výrobu výbušných látek v Československé republice. Dozor v tomto závodě provádějí v zastoupení vlády tři ministerstva, a to zástupce ministerstva nár. obrany, zástupce ministerstva financí a ministerstva vnitra. Z toho důvodu troufáme si tvrditi, že vláda nese také jistou odpovědnost (Tak jest!), jednak za bezpečnost při výrobě, jednak má míti také řádný vliv na to, aby s dělnictvem v tak nebezpečném závodě a při tak nebezpečné výrobě zacházeno bylo tak, aby bylo uspokojeno a s klidem, nerušeně mohlo se výrobě tak nebezpečného produktu věnovati.

Druhou zmínku učinil pan předseda vlády o dělnictvu, kdy vypočítával, jakého odškodného dostalo se pozůstalým obětem. Zapomněl uvésti, že to nebyl první případ, kdy padlo 7 lidských životů nebezpečné této výrobě za oběť, nýbrž že již r. 1924 vyžádal si dvě oběti, a sice dělníka Markalouse a Čiháka. Je zajímavo porovnávati, jaké odškodné a v jaké výši dáno bylo pozůstalým v tomto letošním případě a jakého dostalo se pozůstalým r. 1924. Letos podle prohlášení pana předsedy vlády dostane pozůstalá rodina dvouletou mzdu a každé nezaopatřené dítko 10.000 Kč. Pozůstalým z r. 1924 vyplatila továrna na výbušné látky v Semtíně po 5000 Kč úhrnem. (Slyšte!) My ve své pilné interpelaci jsme žádali, aby revidovány byly také případy z r. 1924, a jistě právem, poněvadž se domníváme, když dnes správa továrny pod tlakem veřejnosti byla nucena vyšší částkou pamatovati na pozůstalé po obětech katastrofy, že totéž právo mají pozůstalí z r. 1924. Ovšem hodnotiti a zaplatiti život lidský sebe vyššími částkami naprosto nelze. Byť i pozůstalým dostalo se odměn ještě daleko větších, jsou podle mého názoru přece jen nedostatečné, uvážíme-li, že rodina ztratila svého živitele, že dítky ztratily otce, manželka svého muže a je tak odkázána jedině sama na sebe. Tedy vidíme, že lidský život oceniti, hodnotiti a zaplatiti penězi se vůbec nedá a že je nutno trvati na tom, aby bezpečnostní opatření při výrobě třaskavin byla co nejdokonalejší a nejmodernější.

Nynější závod trvá již 7 roků. Z toho odvozujeme, že nebezpečí výbuchu při dlouholetém používání výrobních zařízení bude stále větší a větší a že je proto nemožné ponechati správě továrny, aby ona od případu k případu milostivě odhadovala život živitele a otce rodiny a dávala pozůstalým náhradu, nýbrž že je potřebí - a to těžce postrádáme v prohlášení vlády - aby zaměstnancům továrny semtínské byla pro příští dobu pevně zaručena náhrada, jaké každému se dostane v případě neštěstí, které při tak nebezpečné výrobě naprosto se odstraniti nedá.

Prohlášení vlády v tomto směru neříká ani slova. Tam jest jen konstatováno, kolik se dostalo odškodného pozůstalým po letošních obětech, ale jakým způsobem má býti učiněno opatření pro dobu příští, vládní prohlášení úplně pomíjí a správa továrny nikterak nechce přistoupiti na to, aby zaměstnanému dělnictvu v ohromném počtu, 1600 duší, zabezpečila v případě nějaké katastrofy určitou bezpečnou náhradu. Kdybychom měli porovnávati případy z r. 1924 a z r. 1929, viděli bychom, že správa továrny má úplnou libovůli hodnotiti a pozůstalým po obětech finančně dávati to, co chce, nebo konečně co za dobré uzná.

O spokojenosti dělnictva v semtínské továrně dovolte mi promluviti několik slov. Nejlepším dokladem pro tuto spokojenost byla manifestační schůze, která pořádána byla v Pardubicích dne 12. května. Byl bych přál p. předsedovi vlády, aby byl slyšel spontánní projevy nespokojenosti dělnictva, které v převážné většině této schůze se zúčastnilo. Vyjadřována byla nespokojenost a stížnosti dělnictva na správu továrny a na některé vedoucí úředníky. Případy další tuto nespokojenost a bezohlednost správy továrny ještě plně potvrdily. Měl býti propuštěn dělník, který byl vyslán továrnou, aby po výbuchu poslal ihned dělníky pryč, proto, poněvadž běžel od jednoho objektu ke druhému a neobrátiv se na mistry volal: Všichni z dílen ven! Zato, že z formálního důvodu neudělal to, co udělati měl, aby totiž mistři poslali dělníky, měl býti propuštěn a vyhozen na dlažbu. (Výkřiky.) A když dělnictvo se za něj postavilo, p. ředitel Šedivý vynakládal veškerou svou moc a pokládal snad za svoji osobní prestiž, aby ten dělník v továrně nezůstal. Když však hrozila stávka, po určitém ujednání ředitel přece ustoupil a tak dělník propuštěn nebyl. 17. května však neodpustila si správa továrny, aby nedala vyvěsiti plakáty varující dělnictvo v továrně semtínské, aby neposlouchalo různé socialistické neodpovědné štváče, kteří do továrny přicházejí. (Slyšte! Slyšte!) Tím tedy nejlépe charakterisován jest poměr mezi dělníky a správou závodu v Semtíně, o kterém tak blahosklonně a chvalně mluvil p. předseda vlády.

Dělnické mzdy v semtínské továrně regulovány byly kolektivní smlouvou z r. 1926. Tuto kolektivní smlouvu podepsali zástupci dělnictva a zástupce průmyslníků dr Verunáč, a podle ní rozděleni jsou dělníci v továrně semtínské na tři třídy. Do čtvrté třídy spadají dělnice. Nejvyšší mzda, kterou platí kolektivní smlouva a která přísluší dělnictvu kvalifikovanému, jest 6.40 Kč za hodinu. Tedy při tak ohromném risiku každodenního nebezpečí, ohrožení života, dávání života v sázku, správa továrny dává nejvyšší kolektivní mzdu 6.40 Kč. Ale zajímavo je zjistiti, že tuto nejvyšší mzdu má jen několik málo jednotlivců mezi 1600 zaměstnaných dělníků a dělnic v továrně semtínské. (Slyšte!) V I. třídě je mzda za hodinu 5 až 6.40 Kč, ve II. tř. 4 až 5.50 Kč, ve III. třídě 4.10 až 4.60 Kč a pro ženy 2 až 3.80 Kč za jednu pracovní hodinu. Samozřejmě, že dělnictvo bylo vzrušeno tímto případem a následky toho risika práce, které v tak nebezpečné továrně nese. Jsme si vědomi, že také risiko továrny jest určité, ale jest jen finanční, věcné, kdežto risiko dělníka je daleko vyšší, poněvadž dává v sázku svůj vlastní život a snad v menším případě svoje vlastní zdraví. Tedy tyto mzdy při tak značně neobyčejném risiku jsou jistě směšné. Dělnictvo rozhodlo se položiti požadavky a žádati o zvýšení mezd. Žádalo, aby v prvé třídě byla zvýšena sazba na 8 až 10 Kč, ve druhé na 6 až 8 Kč, ve třetí na 4.5 až 6 Kč, a ve čtvrté na 3.5 až 4.5 Kč. Tyto požadavky vedle požadavků zabezpečujících v případě výbuchu rodiny a pozůstalé po postižených byly předloženy správě továrny. Správa továrny odmítla však jednati o těchto požadavcích, postoupila návrh dělnictva Svazu průmyslníků, který však ani k výzvě politické okresní správy k anketě o dohodě, týkající se těchto mezd, se nedostavil a odmítl každé bližší vyjednávání.

Tedy vidíte, vážené paní a pánové, že správa továrny semtínské, továrny monopolní, která jest jediná svého druhu u nás v Československé republice, která vydělává ohromné miliony ročně, nemá toho nejmenšího pochopení, aby dělnictvu také slušně zaplatila a aby v případě nebezpečí také učinila nějaká závazná zabezpečující opatření. Zajímavý jest vážená sněmovno, výnos závodu za rok 1928 a já jej ciferně chci prokázati. Podle účetní závěrky vydělala tato továrna při akciovém kapitálu 60 mil. Kč hrubých 48 mil. Kč. (Slyšte!) Těchto 48 mil. Kč bylo rozděleno tímto způsobem: Na amortisace 16,400.000 Kč, zisk se ziskem z r. 1927 cca 9 mil. Kč (Slyšte!), správní výlohy 4,700.000 Kč, věcné náklady 2,800.000 Kč, pojištění, daně a poplatky 8 mil. 300.000 Kč, tedy dohromady 48,000.000 Kč. Ze 60 mil. Kč závodního kapitálu již ten vykázaný zisk 9 mil. Kč značí 15% ní zúročení. Ale, prosím, zajímavo je, že na samotnou amortisaci odepsali v účetní závěrce 16 mil. 400.000 Kč, tedy více než 25 % závodního kapitálu odepsali za pouhý rok. Co to znamená? Že ten obrovský velký zisk upotřebují jako amortisaci, aby měli skryté reservy pro doby příští, aby snad ten vykázaný příští zisk a ta ohromná dividenda, kterou by musili vypláceti a vykázati, nezpůsobovala pohoršení. Takovým způsobem skrývá se zisk do zákulisí. Tím, že 16,400.000 za jediný rok se odepisuje na amortisace a že vykazuje se jen 9 milionů čistého zisku, tedy ani ne polovina z toho, kolik se odepíše na amortisace, jest jistě erár, poněvadž pouze vykázaný zisk se zdaňuje, okrádán - abychom nehledali dalekého slova - o ohromné částky na daních, které by tento podnik musil jinak zaplatiti.

Jistě tedy při takovémto výnosu a takovémto provozování jest úplně oprávněný a opodstatněný požadavek dělnictva, aby jednak bylo dobře honorováno a jednak též pro každý případ bylo náležitě zabezpečeno.

Správa továrny má však též své zvláštní fondy, a to jednak fond pro požární a explosivní ztráty 18,800.000, a pak fond pro ztráty na životech následkem výbuchu 3,100.000. V těchto fondech je tedy skryto okrouhle 22 mil. Kč. (Výkřiky posl. Zeminové.) A z tohoto fondu pro explosivní ztráty dává správa továrny jako náhradu za věcné škody, které byly výbuchem 26. a 29. dubna 1929 způsobeny v okolí továrny, 50.000 Kč. V samotném Bohdanči, lázeňském místě vzdáleném několik kilometrů, byla výbuchem způsobena v radnici trhlina, v okolí byla poškozena všechna okna, poškozena novostavba atd. Proto vzhledem k tomu ohromnému fondu 18,800.000 zdá se mi ten capart 50.000 Kč nedostatečný k náhradě škody a správa továrny by měla se zřetelem na nebezpečí, které továrna svým umístěním okolí působí, vzniklé škody lepším způsobem hraditi. (Výkřiky posl. dr Patejdla.) Víme, jak se ty škody odhadovaly. Správa továrny dala se slyšeti, že tentokráte škody nebude hraditi z toho důvodu, poněvadž prý výbuch nebyl zaviněn její vinou, nýbrž byla to vis major, vyšší moc, a proto prý není povinna k náhradě škod. Pod tímto dojmem vyjednávala správa továrny s poškozenými a umluvila tento přímo směšný capart jako náhradu ohromných škod, které výbuchem byly způsobeny.

Vedle toho je pro nás, vážená sněmovno, jistě zajímavým fakt, že vyšetřující výbor, který příčiny výbuchu hledá již 6 neděl, ještě je nenašel. Neslyšeli jsme také ve vládním prohlášení ani zmínky, z jakých důvodů explose, zvláště 29. dubna, vznikla. Ale my máme také určité námitky proti složení vyšetřujícího výboru. Ve vyšetřujícím výboru není ani jediný dělník (Slyšte!), který by z praktické stránky mohl své zkušenosti dáti vyšetřujícímu výboru k disposici. Neboť kdo může lépe znáti manipulaci v závodě, jak se tam pracuje, jaká jsou zařízení bezpečnostní atd., nežli právě dělník, který je v závodě zaměstnán? Vidíme však, že ani jediný dělník, ani jediný člen závodního výboru do vyšetřovací komise povolán nebyl. (Slyšte!) Proto přirozeně vyšetřující komise ty příčiny výbuchu nalézti nemůže - a pravděpodobně také nenalezne. (Výkřiky posl. dr Macka.)

Ti dva dělníci, kteří zemřeli 26. dubna při výbuchu, Linhart Jan a Hrubý František, a těch 5 dělníků, kteří obětovali své životy při explosi dne 29. dubna, jsou obětí, těžkou obětí risika práce.

Nám, vážené dámy a pánové. se dnes snadno mluví o obětech, ale byl bych přál každému, aby byl prodělal smutné okamžiky jednak při pohřbívání obětí (Tak jest!), jednak ještě smutnější, když dělnictvo, odklízející trosky v semtinské továrně, nacházelo kousky těl těchto nebožáků mezi ostatním rozmetaným materiálem. A těchto 5 dělníků, zaměstnaných při výrobě nitroglycerinu, bylo placeno 5 Kč za 1 hodinu (Slyšte!), jen těch 5 dělníků zaměstnáno bylo při této výrobě a teď také všichni přinesli svůj život v oběť. V okolí továrny se proslýchalo, že správa továrny, poněvadž nemá zapracovaných dělníků, shání a zjednává si dělníky jiné a nabízí anglickým dělníkům za 1 pracovní hodinu 20 Kč. (Slyšte!) Místním dělníkům zdráhá se zaplatiti 5 nebo 8 korun, ale dělníku, který je odborným a zapracovaným, nabízí pak třikrát až čtyřikrát tolik. Z toho je patrno, že správa továrny využitkuje nahodilé okolnosti, že totiž dělnictvo v okolí Pardubic, nemajíc jiného zaměstnání (Souhlas.) a jsouc vázáno na tu továrnu, podstupuje těžký boj a nese těžké a nebezpečné risiko práce za obnos tak nepatrný.

K spokojenosti dělnictva nepřispívá nikterak také, že zapracované mužské síly, lépe placené, nahrazovány jsou silami ženskými za poloviční mzdu. Tedy má-li dělník pracovati při výrobě tak choulostivého a nebezpečného předmětu, musí býti především kliden, nemá býti rozrušován domněnkami a obavami, že bude svého místa zbaven, že bude přeložen jinam, že bude nahrazen silou levnější, silou ženskou. Správa továrny měla by se v prvé řadě snažiti o to, aby dělnictvu vyšla v každém případě vstříc, aby ono, jsouc spokojeno, s patřičným klidem a opatrností mohlo se věnovati výrobě třaskavin a tím také aby nebezpečí výbuchu bylo pokud možno omezeno na nejmenší míru.

Nemůžeme vzíti prohlášení p. předsedy vlády z těch důvodů na vědomí, poněvadž jednak je jednostranné, jak jsem již uvedl, vycházejíc se stanoviska správy továrny a nikterak nedbajíc druhého činitele, jistě stejně důležitého, jako je dělnictvo, ale také nikterak se nestarajíc o to, aby zájmy a potřeby dělnictva byly správou státní náležitým způsobem podporovány a také prosazovány.

Vznáším důtklivý apel, aby státní správa svým dozorem působila - a jistě tu moc nepopiratelně má - aby dělnictvo v této továrně bylo pro každý případ nebezpečí plně zabezpečeno (Tak jest!), zabezpečeno předem zajištěnými náhradami a kvotami náhrad a ne aby bylo potom odkázáno na milost a dobrou vůli správy továrny, jakým obnosem ona chce odměniti pozůstalé.

Tedy jen v tom bychom viděli jakýsi dobrý výsledek této tragedie, kdyby tím způsobem vůči dělnictvu bylo postupováno, a také neustaneme, dokud v plné míře požadavky dělnictva po této stránce nebudou uspokojeny. Z toho důvodu nemůžeme vzíti prohlášení pana ministerského předsedy o katastrofě v Semtíně na vědomí. (Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Předseda (zvoní): Dále je ke slovu přihlášen pan posl. dr Stern. Dávám mu slovo.

Posl. dr Stern (německy): Před několika dny, když zde předseda vlády přečtl prohlášení, zažili jsme v této síni velmi poučné a zvláštní divadlo. Viděli jsme, že nehledě k nepoddajným komunistům, utvořila ze zde v této sněmovně jednotná fronta národního smutku. Všechny strany bez rozdílu, od nejkrajnější pravice až k německým sociálním demokratům poslouchaly toto prohlášení takřka s dojetím, poslouchaly je jako prohlášení, že obrana kapitalistické vlasti jest ohrožena. Všechny jsou prodchnuty týmž duchem a projevilo se to nejen výrazem slavnostního mlčení, s nímž toto prohlášení vyslechly, nýbrž i v chování veškerého tisku a při rozpravě zde dožili jsme se téže hry. Pro všechny tyto strany byla rozhodující jen jediná otázka: Jest bezpečnost státu zaručena? Sociálně demokratický orgán "Sozialdemokrat" přišel s otázkou, zda tolik peněz, které se vyhazují, plní také svůj účel, mohou-li se přihoditi takové věci, jako vyzvědačská aféra. Všechny tyto strany byly ovládány jen jedinou myšlenkou, že vlast musí býti hájena a že tato událost musí býti posuzována jen s tohoto stanoviska. A tato skutečnost, že i zástupci stran, za nimiž, bohužel, stále ještě stojí mnoho dělníků, stojí v jednotné frontě s občanskými stranami v otázce hájení vlasti, tato skutečnost jest při přípravě války nejnebezpečnější. Není jen nebezpečné zbrojení buržoasie kapitalistických států, nýbrž nejnebezpečnější jest zmatek, který se snaží zanésti do řad pracujících lidí a jímž mají býti pracující lidé ukonejšeni a dějí se pokusy, části dělníků přivésti pomocí reformistických vůdců do jednotné fronty obhajoby vlasti, aby dělníci roztříštěni, rozdvojeni a zmateni, kdyby vypukla válka, byli bezbranní, aby se nemohli brániti a již nyní před vypuknutím války bojovati proti válce.

Vidíme tutéž hru v celé II. internacionále, u všech různých frakcí, hru, která se ukazuje při této otázce v II. internacionále. V internacionále máme křídlo, které tyto ideje a myšlenky zastupuje a hájí docela otevřeně a docela otevřeně stojí za touto politikou, kterou dělala II. internacionála r. 1914, v internacionále máme však také jiné křídlo, které hledí opakovati poněkud více politiku, kterou dělala II. internacionála před válkou, kde se snažila masy klamati, kde se snažila vzbuditi v masách dojem, jako by byla proti každé válce, aby pak v té chvíli, kdy válka vypukla, ukázala svůj pravý obličej. V tuto skutečnost, že sociálně-demokratičtí vůdcové, vůdcové II. internacionály, pracují ve všech zemích o přípravě k válce a jsou odhodláni v případě války právě tak státi na straně buržoasie jako r. 1914, v tuto skutečnost nemůže mnoho dělníků dobře věřiti. Nemohou věřiti, že by něco tak strašlivého bylo pravdivé. Část dělníků dává se zmásti frázemi levého křídla, které se snaží vzbuditi právě opačný dojem. Proto jest nutno nespokojiti se tvrzením, že II. internacionála usiluje o takovouto politiku, nýbrž uvésti jasné a nezvratné důvody toho, že tomu skutečně tak jest, aby i soc.-demokratičtí dělníci, kteří v tuto stranu ještě věří, kteří věří, že tato strana chce bojovati proti válce, aby tito dělníci jasně viděli, jak se věci ve skutečnosti mají, a aby viděli, že není pro ně jiné cesty, pro ně, kteří mají skutečně dobrou vůli bojovati proti válce, než společně s komunistickými dělníky pod vedením komunistické internacionály zahájiti boj proti válečnému nebezpečí, proti buržoasii a proti reformistům.

Pro II. internacionálu máme platné usnesení, usnesení bruselské. Toto usnesení bylo tam přijato jednomyslně. Celá II. internacionála, jak levé, tak pravé křídlo, stojí za tímto usnesením a nepraví se v něm vlastně nic jiného než negativní formou, aby také levice mohla pro to hlasovati, ale jasně a nedvojsmyslně, nic jiného, než že sociální demokrati ve všech zemích jsou ochotni hájiti tak zvanou vlast, to jest příslušný kapitalistický stát, v němž tato strana žije. Co se praví v tomoto bruselském usnesení? Praví se v něm, že sociální demokracie jest odhodlána potírati každou vládu, která sáhne k válce, aniž se podřídila závaznému rozhodčímu usnesení, aniž se podřídila rozsudku rozhodčího soudu. Vypadá to tak, jako by soc. demokrati chtěli bojovati proti těmto vládám, které by chtěly vésti válku. V tomto usnesení se dokonce praví, že sociální demokracie jest ochotna bojovati proti takovýmto vládám nejrevolučnějšími prostředky, a této formulace se využívá k oklamání dělníků, aby se jim namluvilo, že vše jest v nejkrásnějším pořádku, že II. internacionála jest útočištem míru. Ale co se praví tímto usnesením ve skutečnosti? Toto usnesení v té formulaci, že mají býti potírány ony vlády, které se nepodřídí rozhodčímu soudu, jest jen jiná formulace starého, již poněkud opotřebeného podvodného prohlášení, že soc. demokracie chce ve válce podporovati jen ony vlády, které povedou válku obrannou. Tato formulka s rozhodčím soudem má jen objasniti, jak se pozná, vede-li vláda válku obrannou či nikoliv. V praksi to ovsem nebude možno. Viděli jsme to r. 1914. Všechny vlády prohlásily, že byly napadeny, všechny prohlásily, že nikdy nechtějí války útočné a také to v Kelloggově paktu podepsaly. Každá vláda ovšem sociálním demokratům prokáže - ani jim to nepotřebuje prokazovati, soc. demokrati ji při tomto podvodném důkazu budou sami pomáhati - ze byla napadena a že jest povinností dělníků hájiti stát. Toto usnesení má však ještě jinou stránku. Práví se tam, že se bude bojovati i nejrevolučnějšími prostředky proti všem vládám, které se nepodrobí takovémuto rozhodčímu výroku, to znamená, že soc. demokratická strana, že II. internacionála chce zde míti podklad - a tu by nezůstalo při pouhé frázi - aby mohla bojovati proti sovětskému Rusku, nikoliv revolučními prostředky, nýbrž kontrarevolučními prostředky násilí, jestliže se nepodrobí rozhodčímu výroku měšťáckých států. Toto usnesení má umožniti II. internacionále vylíčiti sovětské Rusko, kdyby došlo ke konfliktu, jako útočníka, nepodrobí-li se tento proletářský stát měšťáckému rozhodčímu výroku, aby mohla říci dělníkům, že musí bojovati proti prvému dělnickému státu na světě.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP