Pátek 7. června 1929

Předseda (zvoní): Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Mikulíčka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Mikulíčka. Tím vyřízen jest 8. odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze. Učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem na dnešní schůzi posl. Chalupovi a Chalupníkovi pro neodkladné záležitosti.

Došla oznámení o změnách ve výborech.

Zástupce sněm tajemníka dr Záděra (čte):

Do výboru kulturního vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Jašu za posl. Stivína.

Do výboru pro veř. zdravotnictví vyslal klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Tauba za posl. Blatnou.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Skopala-Procházku za posl. Křemena; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" vyslal do výboru imunitního posl. Platzera za posl. Hodinu; do výboru pro záležitosti prům. obchodu a živností posl. Eckerta za posl. Stenzla a posl. Gläsela za posl. Weissera; do výboru zemědělského posl. Böhma za posl. Halke; do výboru soc.-politického posl. Hellera za posl. Hodinu a posl. Eckerta za posl. Freisinga.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm tajemníka dr Záděra (čte):

Dotazy:

posl. Bezděka, dr Daňka, Šamalíka a druhů ministru veř. zdravotnictví a tělesné výchovy o úhradě kromobyčejně vysokých výdajů, vzniklých obcím Vel. Opatovice, Brťov, Vel. Roudka, Malá Roudka, Korbelová Lhota, Svárov, Bělá, Jevíčko, Borotín a jednotlivcům za tyfové epidemie r. 1928 (č. D 1448-II),

posl. dr Mičuru a druhov ministrovi školstva a nár. osvety o šírení tlačív, útočiacich na cirkev a náboženstvo katolícke-učiteľským sborom na štát. mešť. škole v Nitre (č. D 1449-II),

posl. Krejčího a druhů ministru spravedlnosti o protizákonném postupu vrch. rady Kamberského při projednávání pře, jemu přidělené (č. D 1450-II),

posl. Fr. Matouška, Čančary, Adámka, Staška a druhů ministru financí o osvobození provozoven domáckého průmyslu tkalcovského od domovní daně třídní (č. D 1452-II).

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

2304. Zpráva výborů ústavně-právního, zahraničního a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2214), kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů. vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými, podepsaná v Praze dne 7. listopadu 1928 a závěrečný zápis k této Úmluvě.

2305. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností o vládním návrhu (tisk 2257), kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení obchodní, celní a plavební úmluva mezi republikou Československou a Persií, podepsaná v Teheránu dne 30. dubna 1929.

Předseda: Pp. posl. dr Stern, Landová-Štychová a Juran pronesli ve své dnešní řeči výroky, obsahující projevy ohrožující bezpečnost státu.

Předsednictvo se usneslo podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučiti projevy tyto ze zprávy těsnopisecké.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 11. června 1929 o 15. hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů soc.-politického a ústavněprávního o vládním návrhu zákona (tisk 1865) o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umísťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy (tisk 2189).

2. Zpráva výborů zahraničního, ústavněprávního a rozpočtového k usnesení senátu (tisk sněm. 2195) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 863 a 878), kterým se provádí třetí dodatečný zápis k úmluvě mezi Československou republikou a republikou Rakouskou ze dne 18. června 1924 o úpravě závazků v rakousko-uherských korunách (tisk 2271).

3. Zpráva výborů zahraničního, ústavně-právního a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2136), kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Třetí dodatečný zápis k úmluvě mezi Československou republikou a republikou Rakouskou ze dne 18. června 1924 o úpravě závazků v rakousko-uherských korunách (č. 60/1926 Sb. z. a n.), podepsaný v Praze dne 27. listopadu 1928 (tisk 2272).

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Kurťaka (tisk 2070).

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Litoměřicích v trest. věci posl. dr Sterna (tisk 2071).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Sedorjaka (tisk 2072).

7. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupitelstva v Bratislave v trest. veci posl. Steinera (tisk 2074).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl. Tománka (tisk 2062).

9. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zástupitelstva v Košiciach v trest. veci posl. Kršiaka (tisk 2073).

10. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu v Strakoniciach v trest. veci posl. Školu (tisk 2075).

11. Zpráva výboru imunitného o žiadosti zem. trest. súdu v Prahe v trest. veci posl. Hakena (tisk 2076).

12. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Moste v trest. veci posl. Haiblicka (tisk 2077).

13. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu v Biline v trest. veci posl. Zoufalého (tisk 2078).

Jsou snad proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 28 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP