Pátek 7. června 1929

Pánové, nechci škemrati, abyste mne snad nevydali, dělal jsem 18 měsíců vojenského desertéra, byl jsem štván, stříleli po mně četníci, kteří jsou teď ve službě u vás aneb dostávají 1500 Kč měsíčně pense, jako po zajíci. Odpovídal jsem také střelbou. Považoval jsem za nutné říci, z jakých příčin a jakým způsobem vyvěrá to, proč se zde člověk dostává stále před imunitní výbor i pro takové na všechny strany prokázané věci.

Nebudu důkaz pravdy prováděti před soudem, já přijmu, když mě vydáte, rozsudek I. instance. Proč? Dokázal jsem o štěrku všechno. Budu o něm mluviti později a přinesu vám fakta, sám šéf dopravy dokázal, že se štěrku používá uprostřed závodu a na výstavbu silnic, ale přesto, že jsem to prokázal, soud mne odsoudil.

Je zbytečno, jak pravil ten obuvník, vůbec dovolávati se proti takovému multimilionáři jakékoli spravedlnosti Ta naše spravedlnost nejen že má býti slepá, byla chvíli i hluchá i němá. (Výkřiky komunistických poslanců.) Neslyší a nevidí, když nechce.

Dělejte, co za dobré uznáte, jsem zvědav, jak budete v budoucnosti v této věci v obdobném případě postupovati. (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Dále je ke slovu přihlášen pan posl. Juran. Dávám mu slovo.

Posl. Juran: Československé soudy soustavně žádají za vydávání poslanců najmě komunistických, kteří si dovolují upozorňovati pracující třídu na hrozící nebezpečí války. Naproti tomu však v dnešní době buržoasie všech zemí používá všech událostí bez rozdílu k dělání nálady pro válku. Tak tomu jest v případě semtínském, ve špionážské aféře Faloutově. V tomto smyslu mluvil zde také min. předseda a v tom smyslu také mluvil Beneš o pádu maďarské komuny, ale právě maďarské Sověty ukazují pracujícímu lidu jasně zcela protichůdný rozdíl mezi státy imperialistickými a státem proletářským. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 7. června 1929 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 54 této těsnopisecké zprávy.] Byla to ohromná přesila proti sedmimilionovému maďarskému národu. Přes to byly imperialistické armády, zejména československá, rudou armádou na začátku úplně poraženy. Vítězství rudé armády bylo děkovati přesvědčení a revolučnímu nadšení dělníků za aktivní podpory malých rolníků a ostatního pracujícího lidu maďarského. Kromě toho byly sympatie proletariátu celého světa obráceny k maďarským sovětům stejně jako k ruským, bavorským a jiným. Je sice pravda, že české dělnictvo dalo se pod zhoubným vlivem sociálních patriotů s počátku dohnati do válečného víru "obrany vlasti", tažení DTJ, Sokola, legionářů a ostatních proti sovětskému Maďarsku. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 7. června 1929 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Víz str. 54 této těsnopisecké zprávy.] Kdyby tehdy v Československé republice existovala skutečná komunistická strana, nebylo by došlo k historické chybě, které se tehdy dopustilo české dělnictvo. Naše strana byla by tehdy mobilisovala proletariát všech národů, aby podporoval maďarské Sověty proti "vlastní" vládě, aby rozkládal "vlastní" armádu, způsobil tak porážku "vlastního" imperialistického státu, sbratřoval se s maďarskou rudou armádou, provedl revoluci ve "vlastní" zemi a zřídil tam diktaturu proletariátu.

Slovenští i ukrajinští dělníci a malorolníci podporovali všemi prostředky rudou armádu maďarskou a zřizovali v obsazeném území své vlastní sověty. Také v rudém Maďarsku byly zřizovány sověty českých, ukrajinských, německých a ostatních národnostních menšin. Je to nejlepším důkazem skutečnosti, že osvobození utiskovaných národů je možné jen současně s jejich sociálním osvobozením, proletářskou revolucí. Maďarští dělníci v Československé republice, kteří stejně jako revoluční maďarští dělníci v Maďarsku samém bojovali svého času proti útisku národnostních menšin v Uhersku, ale kteří samozřejmě po násilném vtělení maďarských a ostatních menšin do Československé republiky vytyčili heslo sebeurčení národů až k odtržení, rozhodli se ovšem ihned po zřízení sovětské diktatury v Maďarsku spojiti se s ní. Tak bylo docíleno bezbolestného řešení otázky národnostní na půdě sovětů, kde maďarští, slovenští, ukrajinští, čeští a němečtí dělníci pracovali společně beze všech rozmíšek, za jediným cílem: zájmem pracujícího lidu proti buržoasii.

Nyní jásá česká buržoasie nad pádem maďarských sovětů. Porážka ta byla způsobena chybami proletariátu imperialistických zemí zejména v Československé republice, o kterých jsem již mluvil, ohromnou vojenskou převahou imperialistů celého světa. Ale byla též to říkám zcela otevřeně, aby se proletariát v budoucnu z toho poučil - způsobena chybami maďarských sovětů samých. Největší chybou bylo, že se komunistická strana maďarská, i když byla zcela mladá, spojila se sociální demokracií. Tato osvojila si, jak to dělají leví sociální demokraté v kritických okamžicích, kdy proletariát vítězí, vždy radikální fraseologii, ale pracovala ve skutečnosti proti sovětům, obsadila důležitá vojenská místa a prozradila pak vše imperialistům. To doznává maďarská soc. demokracie nejcyničtějším způsobem i dnes, kdy její tisk i její poslanci v maďarské sněmovně vyčítají Bethlenovi, že oni to byli, kteří tehdy zachránili maďarskou kapitalistickou vlast. Další velkou chybou bylo, že se svěřila důležitá, zejména vojenská místa měšťáckým důstojníkům, kteří pak pod heslem nacionál-bolševismu prováděli své kontrarevoluční rejdy, aniž se vedle nich postavili jako v sovětském Rusku političtí komisaři, kteří by je případně s revolverem v ruce donutili, aby své vědomosti dali do služeb proletariátu. Největší chybou však bylo, že maďarští soudruzi pod vlivem špatně vykládaného, sociálně-demokraticky chápaného marxismu, neumožnili malým a středním rolníkům a venkovské chudině vůbec, aby si násilným způsobem přivlastnila půdu velkostatkářů.

Přes to zůstává i poražená maďarská komuna zářícím majákem v dějinách proletariátu. Její největší zásluhou bylo, že dokázala vyspělost revolučního dělnictva zříditi a vybudovati svou diktaturu ve všech kapitalistických státech bez rozdílu, že zřízení sovětské je jediné správné a účelné nejen v sovětském Rusku, nýbrž všude. Maďarští dělníci obětovali se nadšeně, aby uvolnili síly ruských soudruhů, kteří právě v této době musili nejúporněji bojovati proti útokům imperialistů celého světa, a to se jim také plně podařilo. Oni padli, ale zůstaly sověty na celé šestině zeměkoule, které ukazují proletariátu, malým rolníkům a koloniálním národům celého světa cestu, kterou se mají bráti, a cíle, kterého v brzké době také dosáhnou. Maďarské sověty daly světu důkaz, jak revoluční proletariát právě proto, že je mezinárodní, že nezná žádného národního a státního šovinismu, bleskurychle se samozřejmostí dává svobodu všem národům bez rozdílu. Slovenští a ukrajinští dělníci a malorolníci, kteří po tisíce let úpěli pod jhem maďarské šlechty a buržoasie, vzpomínají ještě dnes na šťastnou dobu sovětů, kdy se těšili úplné sociální a národnostní svobodě.

A v této době, kdy proletariát proléval svou krev za své sociální národnostní cíle, pracovala maďarská buržoasie ruku v ruce s českou buržoasií. A obě si vydávaly osud svých národů vzájemně v šanc, jenom aby potlačily svůj proletariát. Tak tomu bylo také v Rusku, kde buržoasie volala německé a ostatní imperialisty, aby obsadili a vyrabovali území sovětů, tak tomu bylo v Bavorsku, ve Finsku, a tak tomu je i dnes, kdy česká, slovenská, německá i maďarská buržoasie se dohodnou okamžitě proti proletariátu všech národů. Viděli jsme to jasně v případě zemědělského dělnictva na Slovensku, jak krásně pracovali spolu český četník, kapitalista, sociál-patriot s maďarskými velkostatkáři.

Buržoasie Československa jásá nad porážkou maďarských sovětů, ale tato porážka jest jen přechodná. (Předsednictví převzal místopředseda Horák.)

Také ruský proletariát poražen byl r. 1905, ale r. 1917 pozdvihl se znovu a dobyl konečného vítězství. Přes ohromný teror zvedá se v Maďarsku stejně jako v ostatních kapitalistických a koloniálních zemích nová ohromná revoluční vlna. Proč pronásleduje buržoasie v Maďarsku tak brutálním způsobem revoluční proletariát a jeho stranu, komunistickou stranu Maďarska? Proč rozhání jeho organisace? Proč zakázala volební listiny komunistické strany do nemocenských pokladen? Proč běduje, že se bolševismus šíří jako lavina mezi maďarským zemědělským dělnictvem? Vypukávají stávky horníků, dřevodělníků a ostatního proletariátu a dělnictvo vítězí i v Maďarsku často proti teroru trojspolku buržoasie, jejího státu a reformistů. V legálních maďarských odborech mají komunisté veliký vliv a proto si netroufají maďarští sociální demokraté otevřeně se přidati k oficielní revisní lize, ačkoliv hlásají, že také oni jsou pro znovuzřízení svatoštěpánské koruny, t. j. pro násilné vtělení Slovenska a Zakarpatské Ukrajiny, Sedmihradska, Slovinska a Banátu. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 7. června 1929 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Víz str. 54 této těsnopisecké zprávy.] Nechť si posl. Nečas, který zde včera zkrucoval slova soudr. Gátiho, přečte list maďarské soc. demokracie "Nepszavu" - on jej samozřejmě čte, což mu ovšem nevadí, aby zde lhal dále.

Při této příležitosti chci jménem českého revolučního proletariátu ještě jednou prohlásiti naše stanovisko k národnostním snahám menšin v Československé republice utiskovaných. Nejsme pro žádnou měšťáckou autonomii, jak to zde tvrdil posl. Nečas [Další věty byly usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 7. června 1929, podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 54 této těsnopisecké zprávy.] Komunistická strana Maďarska existuje dále i za nejobtížnějších okolností v illegalitě, pronásledovaná, mučená, terorisovaná, ale existuje a nabývá stále většího vlivu mezi pracujícím lidem Maďarska. Blíží se doba, kdy také v Maďarsku znovu budou zřízeny sověty a v tomto případě nedopustí se již český proletariát chyb, kterých se dopustil v minulosti, nýbrž bude bojovati po boku maďarských soudruhů za porážku "vlastní" vlády, za vítězství proletářské revoluce ve všech státech.

Ale i kdyby došlo k válce mezi imperialistickým Československem a imperialistickým Maďarskem, pracovali bychom i v tomto případě ve smyslu revolučního defaitismu, k porážce československého státu, k rozkladu vlastní armády, neboť by to byla válka imperialistická, válka o to, mají-li pracující lid národnostních menšin utiskovati kapitalisté čeští nebo kapitalisté maďarští. Sbratřovali bychom se s maďarskými dělníky ve vojenském kabátě a pracovali bychom ruku v ruce společně za sociální revoluci a za zřízení sovětů.

Ovšem, že dnes přes to, že Bethlen i Beneš řinčí šavlemi, dohodnou se čeští i maďarští kapitalisté na společné válce proti svému úhlavnímu nepříteli SSSR. Masaryk slibuje lehce teritoriální ústupky Maďarsku, aniž se ptá, co tomu říkají obyvatelé tohoto území, kteří nechtějí slyšeti ani o Československé republice ani o Maďarsku. Čachruje se s národy dále, jen aby Maďarsko mělo společné hranice s Polskem, jen aby se všechny imperialistické státy mohly co nejrychleji dohodnouti na společném postupu proti sovětům. V tomto směru budou působiti i anglické volby, kde jak MacDonald tak Lloyd George slibují Maďarsku podporu v jeho revisních snahách, jen když se fašistické Maďarsko zaváže prováděti válku proti SSSR co nejúčinněji.

Imperialisté zbrojí horečně, ale také proletariát pod vedením komunistické strany zbrojí a postará se o to, aby před vypuknutím imperialistické války provedl válku svou, válku občanskou, sociální revoluci. Ale i kdyby imperialisté přišli dříve, uskuteční revoluční dělnictvo to, co provedlo v Rusku, proměnu války imperialistické ve válku občanskou a ve vítězství proletářské revoluce. To je naše odpověď na Benešovo špinění maďarské komuny, na jeho nacionální vlastenecké štvanice, a tak se také proletariát zachová k slavnostem, které buržoasie tohoto státu plánuje na den 30. t. m., k jejich slavnosti pádu maďarských sovětů. Maďarské sověty byly přechodně poraženy, brzy přijde doba, kdy sověty budou zřízeny všude. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Horák (zvoní): Dále má slovo pan posl. Haiblick.

Posl. Haiblick (německy): Pronásledování komunistických poslanců jest pouze článkem v persekuci dělnictva. Jakmile se komunističtí poslanci ujmou dělnictva a přibíjejí na pranýř vražedné vykořisťovací způsoby kapitalistů, jsou beze všeho imunitním výborem vydáváni a vláčeni před třídní soudy. Aby buržoasie jednak bezbolestně znovu vybudovala kapitalismus, jednak mohla umožniti zvýšená válečná zbrojeni a dokonce i imperialistickou válku, provozují spojené síly buržoasie, reformismu a státu zostřenou hospodářskou a politickou ofensivu proti pracujícím masám, která se projevuje za prvé v hesle hospodářského míru, které propagují reformisté, a za druhé ve zfašisování kapitalistického státu. Jednotná fronta buržoasie, státu a reformismu soustavně vede v Československu hospodářskou a politickou ofensivu proti proletariátu, aby zajistila konkurenční schopnost a monopolové zisky československébo finančního kapitálu a aby usnadnila zmilitarisování celého hospodářského a sociálního života v Československu a především zbrojení finančního kapitálu, aby mohl napadnouti Sovětský Svaz.

Tato politická ofensiva se projevuje v soustavném a úplném rušení politických práv dělnické třídy v Československu, svobody tiskové, shromažďovací a spolkové, demokratických forem vlády, veřejných institucí, úřadů, nemocenských pokladen atd. Státní kapitalistické podniky, železnice, válečné podniky atd. se čistí od revolučních dělníků, v zemských a okresních zastupitelstvech se ruší parlamentní zásada, likviduje se obecní samospráva, krátce fašisuje se celý veřejný život Československa. Ve stejné míře jako ve veřejných úřadech provádí se zfašisování i v podnicích. Stále vzrůstající zfašisování podniků se projevuje především v terorisování revolučních dělníků v podnicích, v naplňování podniků fašistickými provokatéry a udavači, v udavačství reformistickými důvěrníky, v přepadávání stávkových hlídek, v ozbrojené ochraně stávkokazů a v užívání závodní policie. Klasický příklad všech těchto projevů zostřeného závodního fašismu poskytl boj kaolinových dělníků. Sám boj byl způsoben vyzývavým chováním fašistického udavače lezce Gössla, jenž v jámě ohrožoval dělníky revolverem. Již při zahájení a během boje pokoušela se trojice: podnikatel, sociální demokracie a státní aparát všemi prostředky, a to útoky ozbrojeného četnictva na bezbranné dělníky a organisováním stávkokazectví sociální demokracií, boj potlačiti. (Posl. de Witte [německy ]: Kdo vám to napsal? Přece sám nevěříte tomu, co zde mluvíte!) Pane de Witte, nerozhoduje, kdo mi to napsal, ale rozhoduje to, že sociální demokracie skutečně organisovala stávkokazectví kaolinových dělníků. To jest rozhodující. (Výkřiky posl. de Witte.)

Aby surovosti četníků a stávkokazectví soc. demokracie byl dán zákonitý podklad, vyhlásila konečně loketská okr. polit. správa výjimečný stav. Dělníci, kteří spěchali na pomoc stávkujícím, byli vlečeni před soud a mají býti odsouzeni. Dokonce solidarita dělnické třídy jest v očích kapitalistických držitelů moci zločinem. Každá demonstrace a každý projev, které byly v souvislosti s bojem kaolinových dělníků, byly zakázány a zbraněmi rozehnány. Mimochodem řečeno i soc. demokrati a zvláště časopis "Volkswille" hanebně štvali proti projevům. (Výkřiky něm. soc. demokratických poslanců.) Četnictvo pod velením proslulého kapitána Krále bez rozdílu tlouklo do bezbranných žen a mužů. Soc.-demokratická strana se ukázala, i když státní moc užívala nejsurovějších method, nejlepším pomocníkem fašisace, neboť organisováním stávkokazů usilovala rozděliti bojující dělníky, pokoušela se dělníky a zvláště jejich přívržence, kteří sympatisovali s bojujícími dělníky, zdržeti od účasti na demonstracích, ba dokonce demonstrujícím dělníkům samým nadávala zbabělců a mameluků. To bylo napsáno ve vašem časopise "Volkswille" a zbabělci byli pánové, kteří to napsali. (Posl. de Witte [německy]: Vypravujte přece, jak se vám vedlo v Nejdku, kde vás dělníci zahnali k čertu!) Faktem jest, že právě sociálně demokratická strana a časopis "Volkswille" uspořádaly hanebnou štvanici proti dělníkům, kteří si vybojovali právo na ulici a udrželi si je až do pozdních večerních hodin, že soc. demokrati zdržovali dělníky, ba přímo upořádali podlou štvanici; to samo ukazuje, kteří lidé jsou mameluky. Dělníci po celé hodiny bojovali se státní mocí. Zbabělci jsou pánové, kteří dělníkům nadávali. To chci zde konstatovati. Kromě těchto všeobecných způsobů se ještě užívalo zvlášť vychytralých prostředků, aby boj dělníků byl zlomen. Tak na př. loketský úřad obeslal dělníky a dal si podepsati revers, v němž se dělníci musili zavázati, že se nebudou účastniti projevů. Tyto methody fašismu, které se již dříve začaly, zvláště v boji stavebních dělníků v severních Čechách a v boji kaolinových dělníků se zvlášť jasně projevily jako soustava fašismu, dosáhly svého vrcholu a svého zdokonalení ve stávce zemědělských dělníků na Slovensku. Novota v boji zemědělských dělníků, kamenických dělníků, v boji dělníků ve vratimovské továrně na buničinu, projevila se v tom, že se ke trojici: podnikatel, reformismus a stát přidružili také likvidátoři, kteří tyto boje udávali jako puč nebo jako ultra levé politické zločiny. V tomto postavení jest dělnická třída. Projevy, demonstrace, boj o kus chleba, všechno to jest mimo zákon. Práva dělníků stále více mizí. Podnikatelé propouštějí dělníky, zbavují je chleba a přístřeší. Každá stížnost se zamítá. Rozhodčí soudy projevují se nyní vůči všem dělníkům jako fašistická zařízení k potlačení bojů a vynucení hospodářského míru. Reformisté vpadají dělnictvu do týla v boji o jeho práva. I likvidátorství se ukazuje ve zostřených třídních bojích zvláštní odnoží a agenturou reformismu. Přes toto ohromné soustředění nepřátelských sil vzrůstá zradikalisování pracujících mas a proletariát v Československu projevuje v nynějších hospodářských bojích stále větší aktivitu. Zřetelným svědectvím toho jest boj textilních dělníků v severních Čechách, stávka kaolinových dělníků, hrdinný boj zemědělských dělníků a v souvislosti s tím konané projevy a demonstrace. Československý proletariát se svými požadavky o zlepšení svého hospodářského postavení, proti fašismu a proti přípravám k imperialistické válce vychází ve stále větších masách na ulici. Nedá si vzíti právo na ulici a odváží se čeliti a odporovati pochopům buržoasie, protivníkům technicky vyspělejším.

Proletariát poznal, k jakým úmyslům spěje buržoasie se svým zostřeným úsilím o fašisaci. Buržoasie se připravuje na zúčtování s revolučním dělnickým hnutím se zřetelem na hrozící válku, usiluje je vyprovokovati, aby konečně mohla ulici od něho vyčistiti. S hlediska, že čím jsou krutější, tím větší jest jejich morální účinek, policie a fašistické organisace se k tomuto dílu technicky připravují a vyškolují. Výmluvným svědectvím toho jsou i události v Berlíně a poměry v Československé republice. Za těchto okolností stojí proletariát v Československu před naléhavým úkolem organisovati svou obranu, chce-li při dnešním nebezpečí fašistické diktatury a imperialistické války uhájiti a rozšířiti své právo na ulici. Se zřetelem na početnou sílu a organisaci, na technický výzbroj, ale především se zřetelem na úmysly ozbrojené moci buržoasie, aby revoluční dělnické hnutí bylo potlačeno nejsurovějšími prostředky, musejí demonstrující masy vystupovati přísně zorganisované, musejí pečovati o svou sebeochranu, o ochranu vlastních demonstrací. To jest jedním z nejdůležitějších závěrečných úkolů proletariátu v nynějším postavení v Československu. Ale jest také nutno mobilisovati všechny dělníky a dělnice v podnicích a dolech, v městě a na venkově pro požadavky pracujícího obyvatelstva. Dělnická třída dovede proraziti se svými požadavky, odolá největším nesnázím a zvítězí nad fašismem a kapitalismem. Dělnická třída má ohromné síly, které se stále více rozvíjejí a objevují. Jsou to zkušenosti, které nashromáždila dělnická třída pod vedením komunistické strany v boji proti všem nepřátelům proletariátu. Reformistické prostředky: zakročování, žádosti, politika hlasovacích lístků a koalice s buržoasií, totiž způsoby, které dosud stačily, aby velké masy dělnické třídy byly zapřaženy do vozu buržoasie, vedly dosud jen k porážkám. Dělnická třída přestala důvěřovati v reformismus a jeho zástupce a začíná na novém základě organisovati a připravovati své historické poslání v dnešní situaci, vychází na ulici a vybojuje si své právo. Hromadné průvody konající se přes to, že proti nim stojí ozbrojená moc, že byl vyhlášen výjimečný stav, že dělníci jsou propouštěni z podniků a přes štvanici sociálních demokratů, to jsou známky, že třídní uvědomění proletariátu vzrůstá. Ve stejné míře, jak dělníci bojují proti kapitalismu a fašismu, ve stejné míře zahánějí ze svých řad své falešné přátele. Surovost kapitalistů a jejich mocenského aparátu, úlisná prolhanost reformistů a likvidátorů nemohou již tak zmásti proletariátu jako dříve. O tom svědčí významné projevy v Chodově, boj kaolinových dělníků. a zvláště stávka zemědělských dělníků na Slovensku. Dělnictvo si stále více uvědomuje, že každý hospodářský boj se nyní ihned promění v boj politický a stává se tedy bojem proti státnímu aparátu kapitalistů, který může býti úspěšně ukončen jen pod vedením komunistické strany. Proto třídně uvědomělí dělníci přistoupí s větší silou k mobilisaci širokých vrstev a připraví boj o osvobození veškerého proletariátu z otroctví kapitalismu. Každý podnik, každá jáma, každý panský dvůr se stane shromaždištěm sil proletariátu a proto třídně uvědomělí dělníci přenesou tam svou hlavní sílu a učiní všechna nutná opatření. Dne 4. srpna jest 15. výročí dne, kdy vypukla imperialistická válka. Události na imperialistické světové aréně od světové války a zvláště v posledních letech ukazují, že válka imperialismu nezničila, jak to tvrdí reformisté a la Kautsky, nýbrž spíše povznesla na vyšší stupeň. Válka nejen že nezůstala nejúčinnějším prostředkem buržoasní politiky, nýbrž jest činitelem, jenž při každé činnosti buržoasie v oboru politiky zahraniční i vnitřní má rozhodující úlohu. Společnost Národů, na kterou přísahají sociální demokraté a pokrytci měšťáckého pacifismu, jest agenturou imperialismu a nové imperialistické války, jež se připravuje především proti Sovětskému Svazu. V této agentuře má Československá republika velmi činnou a velmi významnou úlohu. Poněvadž ostře hrozí nová imperialistická válka, vyhlašuje komunistická internacionála při 15. výročí výbuchu světové války zostřený boj měšťácko-socialistickému imperialismu celého světa a připravuje na 1. srpna hromadnou akci ve všech zemích. proti němu.

Československá buržoasie a její reformističtí lokajové pozdravují 15. výročí dne, kdy byla válka vypověděna, zvýšením vojenského rozpočtu o 80 milionů Kč, a zamýšleným návrhem zákona na militarisaci, což vyplývá ze zmohutnění československého imperialismu. Charakteristickými příznaky, že československý imperialismus zesílil, jsou rychlé soustředění rozhodujícího kapitálu v rukou několika bankovních a průmyslových koncernů, vývoz kapitálu do evropských zemí s méně vyvinutým průmyslem, vývoz válečného materiálu do zemí Sovětům nepřátelských, do Polska, Rumunska atd. Komunistická strana Československa volá pracující masy za těchto podmínek do zostřeného boje proti průmyslovému fašismu a kapitalistické racionalisaci, proti fašisaci a militarisaci a proti konkrétním krokům československé buržoasie na cestě k imperialistické válce. Jak dalece v tomto stavu sociální demokracie pokročila ve své úloze sociálně-fašistického lokaje, vidíme z časopisů "Právo Lidu" a "Sozialdemokrat", které k protiválečné demonstraci dne 1. srpna dělají velký křik, že komunisté dne 1. srpna chtějí provésti puč. Tímto křikem chce sociální demokracie jednak zdržeti dělníky od boje o zlepšení jejich stavu, proti fašismu a proti hrozící válce, jednak chce předem ospravedlniti surový postup proti dělnickým demonstracím.

Co to jest puč? Když skupina vojska, nepatrná zpátečnická vrstva buržoasie opírají se o ozbrojenou moc vyžene vládu většiny, buržoasie nebo když sociální imperialisté, zastupující buržoasii a malou vrstvu dělnické aristokracie, opírajíce se o ozbrojenou moc svých chlebodárců a pánů, ukradnou peníze, dům a tiskárnu revolučním dělníkům, jak se to stalo v Československu r. 1920, nebo když likvidátoři revolučního dělnického hnutí, kteří zastupují sami sebe a nikoho více, opírajíce se o ozbrojenou moc ukradnou peníze a dům revolučním odborovým organisacím. Bude také pučem, když československá buržoasie za nejaktivnější podpory sociální demokracie fašistickým převratem provede fašistickou diktaturu nad pracujícími masami. Ale dne 1. srpna jde o to, aby masy pracujícího obyvatelstva byly mobilisovány k boji proti imperialistické válce, kterou připravuje československá buržoasie, a k obraně Sovětského Svazu, dále, aby masy byly vyvedeny na ulice za své právo proti fašistickému kursu buržoasie a sociálních fašistů. Štvanice sociální demokracie směřuje tedy proti boji mas a proti jejich právu na demonstrace. A když vláda a sociální demokracie chtějí učiniti pokus surově potlačiti demonstrace pracujícího obyvatelstva dne 1. srpna, provedou tím fašistický puč proti pracujícím masám, jejž již nyní připravují časopisy "Právo Lidu" a "Sozialdemokrat".

Příznaky, které se dosud objevily, jako všeobecný zákaz projevů proletariátu, pořádaných pod hesly komunistické strany Československa a rudých organisací, přímé obležení při ohlášených demonstracích, brutální postup policie a četnictva při demonstracích, velké průvody fašistických organisací ukazují, že buržoasii v nastávajících bojích jde především o ulici. Buržoasie jest si vědoma, že musí revoluční proletariát úplně vytlačiti z ulic, které jsou přece hlavním střediskem bojů proti kapitalismu, že musí míti volnou cestu, aby uskutečnila své úmysly, totiž otevřenou fašistickou diktaturu a imperialistickou válku. Proto ulice jest nyní hlavním předmětem boje mezi buržoasií a proletariátem. Z toho vyplývá, že boj dělníků o ulici má své východisko v podniku a opírá se o něj, při čemž úkolem dělníků v podnicích v boji o ulici jest pečovati o obranu svých neozbrojených demonstrací tím, že budou organisovati sebeobranu. Úkolem této proletářské sebeobrany není pěstění vojenského romantismu, cvičení a chuti ke cvičení a jiných věcí, nýbrž účast v politické a organisační přípravě bojů dělnictva v podniku a mimo něj, v ochraně shromáždění a v organisaci demonstrací. Nejúčinnějším prostředkem dělníků proti surovým útokům ozbrojených sil buržoasie však jest nástup velkých mas a přesně organisované vystoupení těchto mas. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

V tomto smyslu volá komunistická strana Československa pracující masy na ulici pro jejich požadavky proti kapitalistické racionalisaci, proti drahotě, pro vyšší mzdy, proti hospodářskému míru a fašismu v podnicích, pro revoluční třídní boj, proti přípravám k imperialistické válce, pro ochranu Sovětského Svazu a k boji o právo dělnické třídy. (Potlesk poslanců strany komunistické.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru imunitního, p. posl. dr Daňkovi.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Především, pokud se týče posledních dvou pánů řečníků, není třeba, abych se o jejich vývodech šířil, poněvadž nesouvisí s projednávaným případem.

Pokud se týká výroků, které zde pan kol. Mikulíček pronesl, chci pouze poukázati, že imunitní výbor jest jistě velmi reservovaný a blahovolně posuzuje každou kritiku, která se dotýká veřejných poměrů v našem státě. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Kdybychom brali percentuelně, kolik poslanců se vydává a kolik nikoliv, viděli bychom, že jest obrovské procento těch, kteří dnes vydáváni nejsou a specielně právě pro tuto kritiku. Ovšem je nutno, aby kritika tato nevybočovala ani v tomto případě z mezí poslanecké imunity.

Jiná otázka ovšem je, pokud se týká poměrů soukromoprávních. Soukromník přece nemá jiné možnosti než tuto, aby se hájil a chránil proti kritice. Nikdo přirozeně nemůže se stavěti proti kritice, ale každý, kdo kritiku provádí, musí si vésti takovým způsobem, aby soukromá osoba neměla důvodů a možnosti podávati naň žalobu pro urážku na cti. Jakmile tuto možnost má, nemůže jí býti zabráněno poslancem ani posl. sněmovnou, aby imunitou zabránila možnosti nejen pouhé satisfakce, nýbrž zvláště možnosti podati důkazy pravdy.

Všechny okolnosti, které zde pan posl. Mikulíček uvedl pod titulem imunity, je nutno uvésti také před soudem, poněvadž tam je místo, aby okolnosti, které uváděl zde proti soukromé osobě, uvedl jako důkaz pravdy. Z těchto důvodů trvám na svém návrhu, který jsem si dovolil pronésti. (Souhlas.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP