Úterý 11. června 1929

Začátek schůze ve 3 hod. 26 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Horák, dr Buday, inž. Dostálek, Slavíček, Stivín, Zierhut.

Zapisovatelé: Bečko, Vávra.

176 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři Černý, dr Labaj, Najman, dr Spina, dr Šrámek, dr Štefánek, dr Tiso, dr Vlasák; za ministerstvo vnitra vrch. odb. rada dr Jílek a plukovník četnictva Ježek.

Z kanceláře sněmovny: zástupci sněm. tajemníka Nebuška, dr Mikyška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 203. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolené dal jsem na dnešní schůzi posl. dr Dolanskému, Stanislavovi a Stenzlovi z rodinných důvodů.

Lékařská vysvědčení předložili posl. Geršl, Šamalík, Mondok, Schubert.

Došla oznámení o změnách ve výborech.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Klub poslanců komunistické strany v Československu vyslal do výboru pro dopravu a veř. práce posl. Jurana za posl. Cibulku; do výboru imunitního posl. Landovou-Štychovou za posl. Buriana; do výboru rozpočtového posl. Mikulíčka a Haiblicka za posl. Bolena a Neuratha; do výboru ústavně-právního posl. dr Sterna za posl. Zoufalého; do výboru vyšetřovacího posl. Kopasze za posl. Můňu; do výboru zásobovacího posl. Vobeckou a Landovou-Štychovou za posl. Dědiče a Chloubu; do výboru zemědělského posl. Haiblicka za posl. Čulena a posl. Kollárikovou za posl. Bolena.

Klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické vyslal do výboru branného posl. Hampla za posl. Jašu; do výboru zemědělského posl. Bečko za posl. inž. Nečase.

Klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" vyslal do výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností posl. Kunze za posl. Oehlingera; do výboru soc.-politického dne 7. června 1929 posl. dr Petersilku za posl. Zajička, dne 11. června 1929 posl. Zajička za posl. dr Petersilku.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. G. Navrátila za posl. Kvasničku a posl. dr Matouška za posl. Ježka.

Předseda: Od vlády došlo sdělení. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Předseda vlády sdělil přípisem ze dne 7. června 1929, č. j. 9315/29 m. r., že vláda předložila senátu k projednání a schválení Národním shromážděním návrh zákona o ochraně osob oprávněných požadovati výživu.

Předseda: Došel dotaz. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Dotaz posl. Bergmanna ministru financí o porušení ustanovení zákona ze dne 23. května 1919, č. 282 Sb. z. a n., ze dne 30. prosince 1920, č. 12 Sb. z. a n., při ustanovení Antonína Žáka v Netolicích berním vykonavatelem (č. D 1453-II).

Předseda: Došly odpovědi na dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Odpovědi:

min. vnitra na dotaz posl. Kurťaka, aby Ivanové Kocanové, roz. Dovbanové, z Horbky byly vráceny odňaté dobytčí pasy (č. D 1312-II), min. zemědělství na dotaz posl. dr Koberga o pronájmu obecní honitby v Hraničních Petrovicích na Moravě (č. D 1085-II),

min. soc. péče a min. nár. obrany na dotaz posl. inž. Kalliny o invalidním důchodu Františka Fritsche, válečného poškozence z Lubence č. 161, okres Žlutice (č. D 702-II).

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2301. Zpráva ústavně-právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk 1684), kterým se mění zákon o zrušení šlechtictví, řádů a titulů.

2302. Zpráva výborů zemědělského a ústavně-právního o vládním návrhu zákona (tisk 1588), jímž se mění § 3 zákona ze dne 16. dubna 1919, č. 215 Sb. z. a n., o zabrání velkého majetku pozemkového (zákona záborového).

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány vládní návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2293. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní a plavební smlouva sjednaná mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců v Praze dne 14. listopadu 1928.

2294. Vládní návrh, jímž předkládá se Národnímu shromáždění Mezinárodní Ujednání o vývozu kostí, podepsané v Ženevě dne 11. července 1928 a Protokol Ujednání.

2295. Vládní návrh, jímž předkládá se Národnímu shromáždění Mezinárodní Ujednání o vývozu koží, podepsané v Ženevě dne 11. července 1928 a Protokol Ujednání.

2314. Vládní návrh zákona o hranici příjmu vylučující z nároku na důchod válečných poškozenců.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2278. Interpelace:

I. posl. Knejzlíka a druhů min. spravedlnosti a min. zemědělství o záborovém velkostatku Gejzy Andrássyho v obcích na východním Slovensku,

II. posl. Štětky a soudr. min. vnitra o zastřelení Fr. Zajíčka četnictvem,

III. posl. Hrušky a soudr. vládě o přeřazení městské obce Nový Bohumín ze skupiny C do skupiny B činovného,

IV. posl. Siegela a druhů min. nár. obrany o množících se sebevraždách vojáků,

V. posl. dr Schollicha a druhů min. školství a nár. osvěty, aby bylo konečně vydáno prováděcí nařízení k platovému zákonu č. 104/26 Sb. z. a n.,

VI. posl. inž. Kalliny a druhů min. vnitra o neslýchaném rozhodnutí okresního úřadu ve Žluticích,

VII. posl. Moudrého a druhů min. školství a nár. osvěty ve věci ředitele Břetislava Slavíka v Plzni, jakožto examinátora pro vyučování dětí slabomyslných a zanedbaných,

VIII. posl. Vlčka, Bergmanna, Lance, Pechmanové a druhů min. pošt a telegrafů o stavbě budovy poštovního úřadu v Lounech,

IX. posl. dr Patejdla, Davida, V. Beneše, Vlčka, Jaši a druhů min. vnitra pro poškození legionářů neprováděním §u 25 platového zákona,

X. posl. V. Beneše a soudr. min. školství a nár. osvěty o zástupcích školy v místní školní radě v Čepicích,

XI. posl. dr Frankeho, dr Klapky, Zeminové, Slavíčka, Netolického a druhů předsedovi vlády o včasném vydání zpráv o vývoji československého zahraničního obchodu,

XII. posl. Haiblicka a soudr. vládě o surovém postupu četnictva v Chodově proti dělníkům,

XIII. posl. inž. Junga a druhů předsedovi vlády o článku Stát. pozemkového úřadu nesouhlasícím s pravdou,

XIV. posl. Knirsche a druhů min. nár. obrany o vojenských cvičeních konaných v Rudohoří o svatodušních svátcích,

XV. posl. inž. Junga a druhů min. veř. prací, že ministerstvo veř. prací nedbá rozhodnutí nejv. správního soudu,

XVI. posl. Fedora a súdr. min. spravedlnosti o prehňavom učinkovanie cenzury v Rožňave,

XVII. posl. inž. Kalliny a druhů min. soc. péče o jmenováních do orgánů západočeských okr. nemoc. pojišťoven odporujících zákonným ustanovením; za podklad vzaty nešvary v Kraslicích,

XVIII. posl. dr Schollicha a druhů mm. školství a nár. osvěty a min. železnic o právu potvrzovati žádosti o udělení snížených zpátečních jízdenek pro německé studenty,

XIX. posl. inž. Junga a druhů min. železnic o vlivu nedostatečné znalosti služební řeči na kvalifikaci,

XX. posl. inž. Junga, L. Wenzela a druhů min. průmyslu, obchodu a živností a min. vnitra o jednostranném protežování vládní strany při obsazování mandátů komorní rady.

Předseda: Počátkem schůze byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 199. schůzi posl. sněmovny.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a zároveň přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2306. Návrh posl. Langra, Riedla, Knejzlíka, Sladkého a druhů, aby neprodleně poskytnuta byla vydatná pomoc obyvatelstvu okresu novoměstského a bystřického na Moravě, postiženým živelní katastrofou, přivoděnou průtrží mračen a krupobitím.

2307. Návrh posl. Jaši a soudr., aby byla neprodleně poskytnuta pomoc obyvatelstvu a obcím okresu kyjovského na Moravě, postiženým krupobitím a průtrží mračen.

2308. Návrh posl. Srby a soudr. na urychlené poskytnutí pomoci obcím a obyvatelstvu okresu Ústí n. Orlicí, postiženým katastrofální průtrží mračen.

2309. Návrh posl. dr Klapky, Mikuláše, Zeminové a druhů na okamžitý zákrok a pomoc úřadů obcím, postiženým živelní pohromou na okresu Kamenice n. Lipou.

2310. Návrh posl. Sladkého, Bergmanna a druhů, aby vláda přeřadila obec Kunčičky u Ostravy do skupiny B činovného.

Předseda: Výboru imunitnímu přikázal jsem žádosti.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Žádosti:

kraj. trest. soudu v Brně ze dne 1. června 1929, č. Tl VII 71/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Šamalíka pro přečin proti bezpečnosti cti, spáchaný tiskem podle zákona č. 124/24 Sb. z. a n. (č. J 774-II),

kraj. soudu trest. v Brně ze dne 1. června 1929, č. Tl VII 73/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Šamalíka pro přečin proti bezpečnosti cti, spáchaný tiskem podle zákona č. 124/24 Sb. z. a n. (č. J 775-II),

kraj. soudu v Berehově ze dne 29. května 1929, č. Tl IX 22/29, předloženou vrch. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 6. června 1929, č. 4609/29, za souhlas s trest. stíháním posl. dr Korlátha pro přečin podle §u 24 zák. čl. XLI z r. 1914 (č. J 776-II),

kraj. soudu v Bratislavě ze dne 16. května 1929, č. Tl 319/28/6, předloženou vrch. stát. zastupitelstvím v Bratislavě ze dne 5. června 1929, č. 4730/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Hlinky pro přečin pomluvy podle §u 1, §u 3, odst. II, č. 1 a 3 zák. čl. XLI z r. 1914 (č. J 777-II).

Předseda: Odvolána byla žádost imunitní.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Kraj. soud v Litoměřicích přípisem ze dne 6. června 1929 odvolává žádost ze dne 27. dubna 1929 za souhlas s trest. stíháním posl. Knirsche pro přečin urážky na cti (č. J 757-II; pres. sděl. ze 198. schůze).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvního odstavce, jímž jest:

1. Zpráva výborů soc.-politického a ústavněprávního o vládním návrhu zákona (tisk 1865) o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umísťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy (tisk 2189).

Zpravodajem výboru soc.-politického jest posl. Kvasnička, zpravodajem výboru ústavně-právního posl. dr Králík.

Dávám slovo prvému zpravodaji, p. posl. Kvasničkovi.

Zpravodaj posl. Kvasnička: Slavná sněmovno! Maje jako zpravodaj soc.-politického výboru doporučiti slavné sněmovně podle zprávy soc.-politického výboru tisk 2189 vládní návrh tisk 1865, dovoluji si zdvořile podotknouti asi toto:

Zákonem č. 299 ze dne 14. dubna 1920 byla u nás provedena organisace četnické služby a četnictvo postaveno na podklad organisace vojenské, t. j. na princip podřízenosti a kázně. Podle §u 12 tohoto zákona podléhá četnictvo vojenským trestním zákonům a platí pro ně disciplinární vojenský řád. Přes to však je četnictvo orgánem státní správy politické, podléhá politickým úřadům, jak určuje § 2 dotčeného zákona a v poslední instanci ministerstvu vnitra. Vojenské kárné právo upraveno bylo zákonem ze dne 4. července 1923, č. 154 Sb. z. a n., a novelou ze dne 8. dubna 1927, č. 55. Bylo tedy nutno z týchž důvodů přikročiti i k úpravě zákonné kárného práva četnického, aby se tím jednak vyhovělo volání z řad četnictva a jednak také resolucím, které byly svého času přijaty slavnou sněmovnou. Soc.-politický výbor projednával v několika schůzích vládní návrh zákona čís. 1865 a snažil se upraviti jej tak, aby slavná sněmovna mohla jej schváliti.

Zásadnímu přání, aby četnictvo podléhalo civilní pragmatice, nemohlo býti z důvodů zásadních vyhověno prostě proto, poněvadž by to vyžadovalo zvláštní organisace služby a také zvláštní organisace četnického sboru.

Kromě formálních změn provedených soc.politickým výborem provedeny byly hlavně tyto změny: v §u 2 bylo hledáno zmírnění výrazu a místo slov "se uplatní podezření" uvedeno bylo "vyjde na jevo".

V §u 8 prodloužena byla doba k podání stížnosti do trestů uvalených kárným výborem ze 3 dnů na 8 dnů a analogicky upraveny i ostatní paragrafy. Důvod byl ten, že těžkost četnické služby mohla by velmi snadno znemožniti včasné podání a také, aby bylo zabráněno tomu, že by snad stížnost nemohla býti doslovně uvedena, má se podati písemně.

V části II, v §u 13, odst. 4 slovo "poklesek" nahrazeno slovem "čin".

Spor byl o § 14. S mnohých stran bylo žádáno, aby do kárných výborů byly pro vedeny volby. Soc.-politický výbor dlouho o tomto požadavku jednal, ale na konec nemohl k němu přistoupiti z toho důvodu, že nemáme volby ani v civilní službě a bylo by tedy velmi nebezpečno začínati s tím zrovna u četnické služby. Dále vedla k tomu také okolnost, že u četnických kárných výborů volby zavedeny byly, ale zkušenosti s nimi byly nevalné. Při roztříštěnosti četnické služby - poměrně málo osob na velkém teritoriu - neznalost osob navzájem měla za následek, že volby byly velmi roztříštěny a zpravidla vycházeli z voleb členové kárných výborů několika, často jen osmi až deseti hlasy. Avšak, aby byla zajištěna nestrannost kárných výborů, bylo uvedeno v podstatě v §u 14, že budou sestaveny zvláštní seznamy.

Ministerstvo vnitra, pokud se týče zemští četničtí velitelé, u nichž jest zřízen kárný výbor I. stolice, sestaví vždy na dobu 3 roků seznamy četnických gážistů, z nichž budou určováni členové kárných výborů, a to odděleně pro četnické důstojníky a pro četnické gážisty mimo služební třídy.

Četničtí gážisté ve výslužbě budou pojati do seznamu, pokud v dostatečném počtu projeví ochotu převzíti dobrovolně tuto funkci.

Seznamy budou vyhlašovány ve Věstníku četnictva. Seznamy sestaví se podle hodnosti a pořadí (služebního stáří), při tom se v nich vždy též zvláště vyznačí, ke které služební kategorii dotčený četnický gážista patří.

Ze seznamů určuje ministerstvo vnitra, pokud se týče zemský četnický velitel, v každém případě zvláště členy podle toho, o jakého četnického gážistu v tom kterém případě jde.

Jde-li o kárné řízení proti správnímu důstojníku, vyberou se z příslušného seznamu 2 členové z důstojníků správních pořadí nejblíže vyššího obviněnému; je-li obviněný důstojníkem výkonným, účetním účetní kontroly, vyberou se tito 2 členové z důstojníků téže kategorie, ke které náleží obviněný. Třetí a čtvrtý člen jest vždy hodností a pořadím nejstarší důstojník správní, který ještě v řízení před kárným výborem I. stolice při závěrečném projednání v příslušném období nepůsobil, nebo který opětně přišel na řadu ve vykonávání funkce.

Jde-li o kárné řízení proti četnickému gážistovi mimo služební třídy, vyberou se 2 členové kárného výboru ze seznamu gážistů mimo služební třídy v činné službě, kteří jsou služebně nejblíže starší než obviněný a náleží téže služební kategorii; jako třetí člen vybere se ze seznamu důstojníků výkonných, pokud se týče účetních nebo účetní kontroly, podle toho, které služební kategorii náleží obviněný, hodností a pořadím nejstarší důstojník téže kategorie, který dosud v řízení před kárným výborem v příslušném období nepůsobil nebo který opětně přišel na řadu ve vykonávání funkce. Jako čtvrtý člen vybere se důstojník správní v činné službě, hodností a pořadím nejnižší, za týchž podmínek jako člen třetí.

Je-li více obviněných, určují se členové kárných výborů podle četnického gážisty hodností a pořadím nejstaršího.

Je-li obviněný tak vysokého pořadí, že nelze podle pravidel uvedených v předchozích odstavcích vybrati ze seznamu potřebný počet členů, jest za členy ustanoviti četnické gážisty pořadím nejblíže nižší.

Jde-li o kárné řízení proti gážistovi ve výslužbě, vyberou se 2 první členové z gážistů ve výslužbě podle zásad právě uvedených.

Jinak jsou pro ustanovování členů kárných výborů I. stolice směrodatnými pouze seznamy gážistů v činné službě.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP