Úterý 25. června 1929

Přirozená "hospodářská expanse" čsl. kapitálu vede na východ a jihovýchod, do Maďarska, Rumunska, SHS a Bulharska. Tam se však stále ostřeji sráží s mocnějším německým kapitálem, který jej stále více a více zatlačuje z jeho posic. V této situaci napínají čsl. kapitalisté všechny svoje síly, aby v tomto konfliktu zvítězili. V tomto směru měl teprve nedávno přímo programovou řeč dr Preis. Ten mluvil o zvýšení německé konkurence a řekl pak: "Uvědomíme-li si tento stav a promítneme-li ho na své hospodářské snahy, zříme, že pro vývoz nestačí pracovati dosavadními prostředky, nýbrž že náš vývoz se udrží jen tehdy, budeme-li s to, abychom vyváželi dobré kvalitní tovary za ceny, které by zahraničí vzhledem k soutěži ostatní mohlo přijímati, a dále, budeme-li s to, abychom tam, kde toho je potřeba, dovedli alespoň částečné svého odběratele financovati." To znamená, že Československo se chystá přejíti k systematickému vývozu kapitálu, což je nejdůležitějším znakem imperialistické expanse.

Tato hospodářská expanse potřebuje ovšem také politického "doplnění", a i o to je v Československu náležitě postaráno. Ministr dr Beneš jako exponent čsl. imperialismu v zahraniční politice dává tomuto politickému doplňku hospodářské expanse formu t. zv. hospodářské Malé dohody. Nedávná bělehradská konference Malé dohody sloužila právě tomuto dalšímu vybudování dosavadního imperialistického spolku malodohodových států, které má Československu zajistiti jeho hospodářskou převahu v Podunají. Zcela nepokryté ohlášení zesílené racionalisační ofensivy svazem textilních průmyslníků ukazuje, na čí útraty se bude čsl. imperialismus upevňovati.

Hospodářská Malá dohoda není však konečným imperialistickým plánem čsl. buržoasie, její plány jdou ještě dále: Imperialistická konstelace Malé dohody má býti rozšířena přistoupením Rakouska a Maďarska na t. zv. Dunajskou federaci.

Tyto plány však narážejí na odpor. Už loni prohlásil rakouský kancléř Seipel, že není pomyšlení na to, aby Rakousko přistoupilo na podobné plány. A právě v posledních dnech těsně po bělehradské konferenci došlo ke konfliktu Malé Dohody s Maďarskem, ke konfliktu, který je velmi poučný pro pochopení nynějších poměrů ve střední Evropě. Jak známo, "dovolil si" maďarský ministerský předseda Bethlen velikou irredentistickou řeč při odhalování pomníku Neznámého vojína v Budapešti. K této "drzosti", jak to rozhořčeně kvalifikují českoslovenští imperialisté, vede přímá cesta od historie svatogotthardských kulometů. Od té doby se totiž datuje posílení Maďarska uzavřením "věčného přátelství" s Italií, které je rozšiřováno stále těsnějším přátelstvím s Polskem, dokumentovaným velmi demonstrativní návštěvou polského ministra zahraničí Zaleského v Budapešti právě v době bělehradské konference. Tak došel vývoj k tomu, že Maďarsko leží dnes v pravém smyslu na křižovatce Evropy, v uzlu dvou imperialistických bloků. Jednak totiž leží v pásmu francouzského imperialistického bloku, táhnoucího se od západu na východ, z Francie přes Československo do Rumunska a SHS, jednak v pásmu budujícího se bloku italsko-polského, táhnoucího se od jihu na sever z Italie přes Albanii, Bulharsko a Maďarsko do Polska. Z této neobyčejně výhodné situace dovede ovšem Maďarsko těžiti, jak ukazuje nejen Bethlenova řeč, nýbrž především i jeho cesta do Paříže a Madridu za Briandem, která má být podle maďarského tisku počátkem nové, francouzské orientace maďarské politiky. To právě znamená, že Bethlen se jel Brianda zeptat na cenu, kterou by Francie dala Maďarsku za jeho odklon od Říma a příklon k Paříži. Co Bethlen žádá, je vyhlídka na brzkou revisi hranic, především proti Československu. Proto je tedy čsl. buržoasie tak znepokojena maďarskou "drzostí".

Zároveň s tímto posledním vývojem ve střední Evropě se rozhodovalo o dalším vývoji celého kapitalistického světa v Paříži na reparační konferenci. Její výsledek je neobyčejně důležitý pro všechen světový proletariát a pro celý další vývoj událostí, neboť, jak celé jednání pařížské konference reparačních znalců, tak především jeho výsledek ukázal jasně, že Anglie se svým evropským blokem je dosud dosti silna, takže imperialistické síly na obou březích Atlantického oceánu jsou dosud v určité rovnováze. A jestliže zostřování anglo-amerických rozporů vedlo evropské imperialisty k stále horečnějšímu stupňování protisovětských válečných příprav, aby válkou proti sovětům vyhnuli se hrozícímu konfliktu s Amerikou, nutí nyní právě výsledek reparační konference Ameriku ještě více, než tomu bylo dosud, na tytéž cesty. Doplněním těchto tendencí jsou chystané smiřovačky Macdonalda s Hooverem. Na druhé straně chce teď Anglie ledacos změnit na Chamberlainově politice "srdečné dohody" s Francií. Neboť výsledek reparační konference znamená především také posílení francouzských posicí na evropské pevnině. Francie má totiž dnes největší volné zásoby kapitálu, jež může investovat v Německu, které potřebuje příliv cizího kapitálu. V důsledku velkého napětí peněžního trhu ve Spojených Státech a v Anglii nejsou tyto dva státy s to vyrovnat tuto výhodu francouzských kapitalistů, a proto teď volá zvláště labouristická a liberální Anglie po tom, aby francouzské posice byly politicky oslabeny určitým ochlazením "srdečné dohody".

Avšak právě tento vývoj vede k tomu, že celé ostří imperialistické politiky je dnes více než kdy dosud obráceno proti sovětskému svazu.

Francouzští imperialisté to také nepokrytě doznávají. List pařížské bursy "Agence économique et financiére" napsala po ukončení reparační konference: "Definitivním rozřešením reparační otázky bude umožněno Evropě a Americe přejíti po ukončení finanční obnovy Evropy k ruskému problému, jehož řešení je nezbytné k úplné normalisaci Evropy."

V důsledku mezinárodní solidarity, která byla zjednána v procesu spolupráce na poli otázek reparací a spojeneckých dluhů, dochází nevyhnutelně k lepšímu porozumění ruského problému a ke zkonkretisování myšlenky jednotné hospodářské fronty v poměru vůči sovětskému svazu s cílem obnovy Ruska."

Československým doplňkem k tomuto výkladu pařížského listu je známý interview ministra inž. Nováka v Paříži, v němž řekl: "Nevylučuji možnost, že konec konců Evropa v čele s Anglií ocitne se v hospodářské válce se Spojenými Státy. Neboť dnešní situace je taková, že Spojené státy, díky své celní politice, uzavírají Evropě všecka svá odbytiště. Evropa se stále více zadlužuje oproti Americe a nemůže to tak jíti do nekonečna. Evropa potřebuje nalézti pro své zboží odbytiště nová. Kdyby tu byla možnost nalézti je v Rusku, ihned by se do značné míry zmírnilo ostří vzájemných hospodářských vztahů mezi Evropou a Spojenými státy. Ale za trvajícího režimu v Rusku nemohu si činiti ilusí o této možnosti."

Nikdo nemůže pochybovati o tom, že hospodářské rozpory vedly k světové válce. A stejně nemůže nikdo pochybovati o tom, že dnešní rozpory jsou nekonečně hlubší, nežli byly tehdy. R. 1913 byl zde hlavním rozporem rozpor mezi Anglií a Německem. Nyní jsou zde hluboké rozpory mezi jednotlivými imperialistickými státy, jež jsou všechny překonány těžkým rozporem mezi Anglií a Amerikou. Ale vedle toho je tu ještě rozpor mezi celým kapitalistickým světem a sovětským svazem, který vyústí v nevyhnutelném světovém konfliktu.

Boj proti válce nelze zahájiti teprve při jejím výbuchu; pak je už příliš pozdě. Je bezpodmínečně nutno zahájiti jej ihned a se vší intensitou. Je třeba jej vésti ne ovšem pacifistickými, maloměšťáckými prostředky, nýbrž prostředky boje mezinárodního proletariátu.

R. 1864 zabránila obrovská demonstrace londýnských dělníků na Trafalgar Square anglickým imperialistům, aby vypověděli válku americkým Severním státům na podporu otrokářů z amerického jihu v tehdejší americké válce. Tento úspěch musí býti velikým poučením pro světový proletariát především nyní. Dnes se musí celá světová buržoasie třásti před velikým heslem Leninovým: "Proměňte imperialistickou válku ve válku občanskou!" Ale právě proto musí viděti, že proletariát je připraven toto heslo uskutečniti. Mezinárodní masové demonstrace to ukáží imperialistům nejlépe, proto jsou dnes nejlepším prostředkem proti válce a na obranu sovětského svazu. A třebas se nesmíme oddávati ilusím, že se nám tak podaří znemožniti vůbec vypuknutí nové války, přece na druhé straně můžeme býti plným právem přesvědčeni, že se touto hrozbou světovému proletariátu podaří výbuch války oddáliti.

A v tomto oddálení je záruka vítězství, neboť prodlouží pausu oddechu, které je třeba k hospodářskému zesílení sovětského svazu a k mobilisaci mezinárodního proletariátu na jeho obranu. Sovětský svaz stojí nyní na prahu provádění pětiletého hospodářského plánu, jehož uskutečnění třebas jen ze tří čtvrtin znamená i podle kapitalistického "Berliner Tageblattu", že nelze pochybovati o definitivním vítězství mezinárodní dělnické třídy. Ještě 5 let a sovětský svaz je hospodářsky nejmocnějším státem světa. Ještě 5 let a jeho vítězství v nevyhnutelném konfliktu imperialismu a socialismu, v nevyhnutelné poslední válce, je za pomoci světového proletariátu zajištěno. Ještě pět let a bude zajištěna socialistická budoucnost světa. Zajistiti těchto 5 let klidného vývoje v době, kdy imperialisté právě z obavy před hospodářským zesílením sovětského svazu v horečném tempu dokončují svoje válečné přípravy proti němu, je dnes bezprostředním velikým úkolem celé dělnické třídy.

Mezinárodní protiimperialistický den 1. srpna musí všem imperialistům ukázati, že dělníci všech zemí jsou připraveni k obraně své rudé vlasti a také k tomu, aby obrátili svoje zbraně proti imperialistům a zajistili tak vítězství socialismu na celé zemi.

Ohlášení mezinárodní protiválečné akce vzbudilo nebývalou pozornost v měšťáckém a reformistickém táboře, což jasně dosvědčuje, jak velmi se bojí buržoasie a sociální demokracie skutečného masového hnutí proti imperialistické válce právě nyní, kdy všechny kapitalistické a imperialistické síly koncentrují se k přípravám války proti sovětskému Rusku. Měšťácký soc.-demokratický a likvidátorský tisk křičí: Komunisté připravují 1. srpna puč - a chce tak pracující masy odraditi a zaleknouti před politickým bojem proti válce. My však pravíme dělnictvu: Komunistická strana vás nevyzývá k nějakému puči, neboť by to odporovalo celé její strategii a taktice, nevyzývá vás ani k žádné ozbrojené demonstraci, neboť k tomu není ještě dnešní situace zralá, nýbrž vyzývá, přes to, že lze očekávati velkou pohotovost policie, četnictva a vojska, abyste nastoupili k mohutným politickým demonstracím proti imperialistické válečné politice. Demonstrační nástup bude zároveň také bojem o ulici, který buržoasie, reformisté a likvidátoři za pomoci mobilisace zfašisovaného policejního aparátu a ostatní ozbrojené moci budou se snažiti znemožniti všemi prostředky, kdy budou se snažiti vzíti dělnictvu právo na ulici.

Jde o otázku obrovské politické důležitosti. Ulice je starou revoluční bojovnou půdou. Všechny veliké revoluční události začaly pouličními demonstracemi. Mohutná pouliční vystoupení stupňují proletářské třídní cítění, sebevědomí a bojovnost dělnictva a mají také značný vliv na maloměšťácké vrstvy. Pouliční demonstrace vykonávají mocný revoluční vliv. To ví a toho se bojí buržoasie. Proto upírá dělnictvu právo na ulici. O toto právo půjde také 1. srpna. Nikoliv se zbraní v ruce, nýbrž jako politicky demonstrující organisovaná ukázněná masa, dělníci, vedení KSČ a opírajíce se o proletářskou obranu, povedou boj o ulici v přesvědčení, že ztráta práva na pouliční demonstrace musí míti vliv na všechny příští boje proletariátu, lhostejno, zda jde o hospodářské či politické boje, a to v neprospěch pracujícího lidu.

Ovšem boj proti imperialistické válce nesmí se omeziti pouze na 1. srpen; musí býti veden denně, v každé hodině, při všech akcích, v hospodářských bojích, v bojích proti drahotě, proti odbourání zákona na ochranu nájemníků, proti celní politice, proti fašisaci atd. Proti hromadnému ovlivňování a připravování na válku, ustavičně prováděnému buržoasií a soc. demokracií, musí býti rozvinuta revoluční práce proti imperialistické válce jako nejdůležitější denní politická práce revolučního dělnictva.

Ve vlasteneckém třeštění, jež mělo býti vyvoláno využitím Faloutovy aféry, uspořádáním nákladných manévrů letectva před týdnem ve Kbelích atd., provoláváme revoluční hesla:

Veďte neustálý boj proti imperialistické politice Československé republiky! [Další věty byly usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 25. června 1929 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučeny z těsnopisecké zprávy.]

Tato veliká poučení Leninova budou 1. srpna tlumočena československému dělnictvu přes veškerou persekuci, přes všechno pronásledování, našimi agitátory a naším tiskem. Budeme je tak nejen chrániti proti vlasteneckému jedu, který mu buržoasie a socialisté vstřikují, ale budeme je též připravovati na to, aby v případě války bylo s to splniti svoje revoluční poslání.

To a nic jiného je politický smysl srpnové akce, jež není žádným pučem, nýbrž politickou masovou kampaní proti válce.

Víme, že zfašisovaný stát na rostoucí aktivitu k smrti odsouzené komunistické strany odpoví zostřenou persekucí. To však nezalekne žádného revolučního dělníka, nýbrž to povede k tomu, že bude pracovati opatrněji a obratněji.

Vláda již dnes de facto postavila KSČ mimo zákon. Dobrá, budeme tomu rozuměti tak, že musíme vyburcovati masy illegálními bojovnými a pracovními metodami k boji za legalitu revolučního hnutí.

Zfašisovaná policie konfiskuje v komunistickém tisku každé politické slovo. Revoluční dělnictvo bojuje proti uloupení svých legálních práv vydáváním illegální literatury, závodních časopisů atd. Policie pronásleduje důvěrníky KSČ a rudých odborů a pokouší se tak rozbíti nejdůležitější organisační opory revolučního hnutí. [Další věta byla usnesením předsednictva poslanecké sněmovny ze dne 25. června 1929 podle §u 9. lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Tak provedeme přes všechno pronásledování všechny své akce i svou protiválečnou akci. Akce proti imperialistické válce není jen akcí komunistické strany, nýbrž má býti akcí nejširších vrstev, jež dole v závodech a masových organisacích přes činnost reformistů a likvidátorů začnou se pevně spojovati v bojovnou jednotnou frontu.

Při tom pravíme dělníkům s největší otevřeností: Tato jednotná fronta musí býti budována zdola, od dělníků v závodech přes hlavy reformistické byrokracie a jí zkorumpovaný soc. demokratický funkcionářský aparát. S reformistickými vůdci a jimi otrávenými funkcionáři nemůže býti tvořena proletářská jednotná fronta, neboť tito lidé stojí již v jednotné frontě s třídními nepřáteli proletariátu, jsou pevnou součástkou buržoasie a zfašisovaného státu, jsou nositeli politiky pracovního společenství s buržoasií, jsou hlasateli hradního míru, stoupenci obhajoby vlasti, jsou spojenci buržoasie ve všech hospodářských bojích, v nichž vědomě organisují stávkokazectví, jsou aktivními činiteli při provádění kapitalistické racionalisace, fašisace, militarisace, hrají vynikající úlohu při přípravě války proti sovětskému svazu. Jednotná fronta pracujících mas proti imperialistické válce může býti tedy vybudována jen v nejostřejším boji proti sociálfašistům. Mnohoslibné počátky k vybudování této jednotné fronty se již staly. V mnoha závodech, místech a okresech byly zřízeny protiválečné a protifašistické výbory, výbory pro vedení společného boje proti odbourání ochrany nájemníků atd. Bude snahou komunistů, aby takovéto orgány jednotné fronty, především výbory protiválečné, byly v život uvedeny všude, kde se tak dosud nestalo, v prvé řadě ve velkých závodech, a aby všechny tyto výbory jednotné fronty i bojovná vedení, vytvořená k řízení hospodářských bojů, byla vyzvána k aktivní přípravě a vedení protiválečné akce. Vytvořením takového jednotného výboru, především protiválečného výboru, postavena bude bojovná akce proti imperialistické válce na širokou základnu mas, která bude posílena ještě organisováním proletářské sebeobrany na ochranu proletářských demonstrací a proletářského majetku, na ochranu stávek a k boji proti fašismu.

Buržoasie a reformisté zbrojí k nové imperialistické válce, k válce proti sovětskému svazu. Nesložíme ruce v klín, nýbrž učiníme vše, abychom vedli pracující vrstvy do boje proti této válečné politice. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 25. června 1929 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Volám p. posl. Vrtaníka za některé jeho urážlivé výroky k pořádku.

Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Košek. Dávám mu slovo.

Posl. Košek: Slavná sněmovno! Projednáváme zákon o hranici příjmu vylučující z nároku na důchod válečných poškozenců. Bylo by naší největší radostí, kdybychom v této debatě mohli konstatovati, že projednáváme otázku válečných poškozenců definitivně a tak, aby ti, jichž se zákon týká, byli plně uspokojeni. Jest však nesporno, že vláda v dohledné době bude musiti přijíti s novou úpravou, protože poměry těžkých invalidů od 60 do 100% neschopnosti jsou velmi tíživé a příjem jejich k uhájení existence nepostačujíci. Upozorňuji zvláště na osud oněch 600 válečných slepců, odkázaných na cizí pomoc a péči, a myslím, že každý souhlasí se mnou, když prohlásím, že se jim musí pomoci a jejich postavení učiniti alespoň snesitelným. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Všichni oposiční řečníci kritisují jednání vlády a vládní většiny v této věci se značnou ostrostí. Je to ovšem právem oposice, aby využívala všech okolností, ale myslím, že právě u tohoto zákona měla by si počínati opatrněji, protože každý ví, že zákon, který prodlužujeme, nepředkládal žádný ministr z dnešní vládní většiny, nýbrž r. 1922 ministr z řad socialistických, když ještě socialisté byli ve všenárodní vládě. Za jejich ministra třikrát zákon byl prodlužován a tím také i ony uznávaly tehdy těžké a tíživé poměry československého státu. I ony musily tenkráte uznávati důvody finanční únosnosti státu a jiné, které také i dnes nutí vládní většinu k prodloužení zákona, ač raději by viděla definitivní úpravu. Nevytýkejte nám tedy dnes, co jste uzákonili a co jste sami rovněž několikráte prodlužovali! (Výkřiky komunistických poslanců. - Posl. Mikulíček: Pane kolego, na generály tato koalice nezapomněla!) Pane kol. Mikulíčku, vy jste za celých 8 roků pro válečné poškozence neučinili nic, vy jste za celých 8 roků válečným poškozencům nic nepřinesli. (Výkřiky komunistických poslanců.) A budete-li na této cestě pokračovati i dalších 8 roků, nepřinesete jim zase nic. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Přes všecky slabiny zákona o válečných poškozencích nutno však spravedlivě konstatovati, že Československá republika učinila pro válečné poškozence velmi mnoho v každém ohledu. (Výkřiky komunistických poslanců.) I když uznáme, že renty naše nejsou tak vysoké, jako v některých státech okolních, jsou zase poskytnuty při nízkém procentu neschopnosti, tedy požívá dobrodiní zákona daleko větší počet osob, než ve státech, kde podpory jsou sice vyšší, ale zato percentuelní hranice invalidity značně vyšší než u nás. A když provedeme součet všech platů, které stát již na podporu válečných poškozenců vydal, přijdeme k cifrám dosti velikým. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Od počátku účinnosti zákona bylo na péči o válečné poškozence do konce loňského roku státem vyplaceno: Na vlastní péči o válečné poškozence 4.502,044.071 Kč, na soc. a lékařské prohlídky (Výkřiky komunistických poslanců.) 19,910.663 Kč, na administrativu s tím spojenou (Výkřiky posl. Mikulíčka.) 150,387.801 Kč, tedy celkem do konce r. 1928 4.678,353.751 Kč, z čehož na hotových podporách vyplaceno invalidům důchodcům 1.618,464.658 Kč, pozůstalým důchodcům 2.663,400.673 Kč. Celkem tedy v hotových podporách 4.281,865.331 Kč. To jsou jistě sumy zasluhující úvahy. (Výkřiky posl. Kollárikové.) A jestliže dnes se vytýká, že náklad na válečné poškozence se v rozpočtu ministerstva soc. péče každoročně snižuje, pak je toho příčinou ne snižování podpor, nýbrž úbytek důchodců. (Výkřiky komunistických poslanců.) Invalidů ubývá úmrtností 4 - 5%, ubývá počet podporovaných vdov jejich opětným provdáním. Za poslední 4 léta provdalo se více než 16.000 podporovaných vdov, čímž ovšem vysvětluje se pokles potřebných částek. Ubývá ovšem i počet podporovaných sirotků, protože tito dospějí a podpora odpadne.

Oposice vytýká dále okolnost, že na základě lékařských nálezů při prohlídkách rovněž zmenšuje se počet podporovaných odbíráním rent. (Výkřiky komunistických poslanců.) Případů těchto je poměrně málo, a já považuji za přímou povinnost úřadů starati se, aby podpora byla vyplácena jen těm, kdož mají na ni skutečně nárok, a ne lidem, často finančně dobře zajištěným, když ani neodpovídají podmínkám zákona o procentuelní výši invalidity.

Vedle vyplácení přímých peněžních podpor věnoval stát velikou péči léčení válečných invalidů (Výkřiky komunistických poslanců.) ve snaze vrátiti těmto obětem války zdraví nebo alespoň umožniti jim návrat do života. 170 mil. Kč vydáno bylo na tuto péči a průměrně se léčí 10.000 invalidů ročně. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Stát hleděl mimo to umožniti válečným poškozencům hospodářské osamostatnění, především přídělem trafik, kterých v republice obsazeno invalidy 25.000. Vedle toho podporoval stát osamostatnění invalidů v jiných směrech: poskytováním darů, půjček, kapitalisací rent. Kapitalisací rent povoleno 2400 a náklad na ně činil 20 mil. Kč, na darech vyplatil stát přes 60 mil. Kč. (Hlasy: Ale komu?) Tím tisícům válečných poškozenců umožněno bylo zařízení živností, obchodů, převzetí trafik, zakoupení půdy z pozemkové reformy a pod. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Z uvedeného je patrno, že stát náš čestně dostál svému úkolu a že podle své finanční síly jeho péče o válečné poškozence ve srovnání s cizinou obstojí před kritikou kohokoli. Tím ovšem nechci říci, že bylo vykonáno vše, a jak jsem uvedl v počátku své řeči, očekáváme, že vláda v dohledné době přijde s osnovou zákona, kterou těžkým invalidům, především válečným slepcům poměry budou nově upraveny, tak aby skutečně byli zabezpečeni. (Výkřiky posl. Kopasze.)

Ještě jen několik slov chci říci o způsobu, jakým ve veřejnosti zpolitisované organisace válečných poškozenců se uplatňují. Před nedávnem byl konán v Praze jejich sjezd a po něm průvod městem. Jest přímo zarážející, jaký na něm vládl tón a jaká hesla byla uplatňována. Štvavá a podvratná, taková, že žádný bolševický aranžér by se za takové uspořádání nezastyděl. Nadávky vládě (Výkřiky komunistických poslanců.), aktivním ministrům, útoky na vládní strany, v průvodu hesla, která jsme až posud zvykli vídati jen v komunistických průvodech. Jsme zvyklí na to, že u nás všecko bývá zneužíváno a využíváno politicky, ale zde musím konstatovati, že se jde daleko za dovolené meze. Nebo čtěte list, který vydává jejich zpolitisovaná organisace, a najdete tam totéž. Tímto způsobem a terorisováním vynutiti chtí uznání svých požadavků? Na vládě, na ministrech a stranách, kterým pustě je spíláno, chcete, aby pomáhali? Vím, že nejsou zde vinni váleční poškozenci jako takoví, že původci štvanic jsou právě jejich vůdcové. (Výkřiky posl. Kopasze.) Ale váleční poškozenci musí uvážiti, zda tímto postupem prospívají své věci, či zda jí daleko více nepoškozují. Musí se naučiti rozumně usuzovati a pak nemohou podporovati takové štvanice proti státu, který tolik vynaložil na jejich podporu, léčení, který se může pochlubiti výsledky své péče i před cizinou. A jistě udělal by více, kdyby jeho ochota a vůle nebyla ohraničena finanční schopností. Bohužel, část našeho občanstva stále ještě zvykla všecko od státu jen chtíti a zapomíná, že stát dříve musí míti, aby mohl dáti, a že nutno tvořiti hodnoty národohospodářské, aby bylo z čeho dávati.

Přes to vše opakuji poznovu, že budeme věnovati otázce válečných poškozenců největší pozornost a že budeme se starati o její náležitou úpravu. (Potlesk poslanců čsl. strany lidové. - Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je paní posl. Vobecká. Dávám jí slovo. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP