Úterý 25. června 1929

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Štětky.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Štětky.

Tím vyřízen jest 11. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

12. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu ve Znojme v trest. veci posl. Wagnera (tisk 2176).

Zpravodajem jest p. posl. dr Ravasz. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Ravasz: Slávna snemovňa! Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu ve Znojme, žiadajúcej vydať k trest. stíhaniu posl. Wagnera pro prečin dľa §u 14, čís. 2 zákona na ochranu republiky a priestupok dľa §u 491 tr. z. a čl. V zákona čís. 8 ř. z. z r. 1863.

Obecné zastupiteľstvo v Lechovicich svolalo dňa 4. apríla 1928 verajnú schôdzu s programom: "Porada k obecným voľbám." Na tejto schôdzi hovoril posl. Wagner. Krajský súd ve Znojme žiada vydať k trest. stíhaniu posl. Wagnera, lebo niektoré výrazy jeho reči označuje ako protiviace sa horeuvedeným trestným paragrafom.

Imunitný výbor preskúmajúc túto záležitosť, navrhuje posl. snemovne nevydať posl. Wagnera k trest. stíhaniu.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Wagnera.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Wagnera.

Tím vyřízen jest poslední, 12. odstavec pořadu.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení:

Pp. posl. Pik a Bečko žádají dodatečně o udělení dovolené na dobu od 18. do 28. června t. r. pro neodkladné záležitosti.

Navrhuji udělení těchto dovolených.

Kdo souhlasí s mým návrhem, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolené jsou uděleny.

Dovolené dal jsem na dnešní schůzi posl. dr Mackovi a Ježkovi pro neodkladné záležitosti; na tento týden posl. Petrovickému pro cestu do ciziny.

Nemocí omluvili se posl. dr Lukavský a posl. Bayer.

Navrhuji, aby výboru ústavně-právnímu, rozpočtovému a zahraničnímu stanovena byla lhůta 24 hodin k podání zprávy o usnesení senátu:

2375. Usnesení senátu o vládním návrhu zákona, kterým se provádí úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců ze dne 7. listopadu 1928 o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými.

Kdo s navrženou lhůtou souhlasí, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je přijata.

Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

2213. Naléhavá interpelace posl. Kleina, Remeše a soudr. ministrovi nár. obrany, že se používá vojenských hudeb na úkor hudeb civilních.

2258. Naléhavá interpelace posl. Horpynky, Simma a druhů předsedovi vlády a ministrovi soc. péče o novelování zákona o zaopatření válečných poškozenců.

2273. Naléhavá interpelaee posl. dr Frankeho, Zeminové, Buřívala, Špatného, Langra a druhů předsedovi vlády o nepřípustném projevu ministrů dr Mayr-Hartinga a dr Spiny stran řešení otázky menšin našeho státu.

2275. Naléhavá interpelace posl. dr Klapky, Zeminové, Langra, Špatného a druhů vládě o zárukách a příspěvcích, povolených dle zákonů o finanční podpoře stavebního ruchu.

Předseda: Oznamuji, že po dnešní schůzi plenární konají schůze výbory: rozpočtový, ústavně-právní a zahraniční.

Pan posl. Vrtaník a pí. posl. Vobecká učinili ve svých řečech projevy, ohrožující bezpečnost státu, pokud se týče hrubě urážlivé.

Předsednictvo usneslo se podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučiti projevy tyto ze zprávy těsnopisecké.

Podle u snesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 26. června 1929 ve 2 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového o usnesení senátu (tisk sněm. 2194) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 865 a 877), kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů "Dražické 5 1/2% investiční půjčky elektrisační z r. 1928 v částce Kč. 30,000.000 jmenovité hodnoty se zemskou zárukou" k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 2268).

2. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 2293), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní a plavební smlouva, sjednaná mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců v Praze dne 14. listopadu 1928 (tisk 2353).

3. Zpráva výborů ústavně-právního, zahraničního a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2214), kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými, podepsaná v Praze dne 7. listopadu 1928 a závěrečný zápis k této Úmluvě (tisk 2304).

4. Zpráva výborů zahraničního, ústavně-právního a rozpočtového o usnesení senátu Národního shromáždění republiky Československé (tisk sněm. 2375) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 890 a 930), kterým se provádí úmluva mezi republikou Československou a Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců ze dne 7. listopadu 1928 o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými (tisk 2398).

5. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy:

a) zákona, kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů "Dražické 5 1/2 % investiční půjčky elektrisační z r. 1928 v částce Kč 30,000.000 jmenovité hodnoty se zemskou zárukou" k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 2268),

b) schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s obchodní a plavební smlouvou, sjednanou mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců v Praze dne 14. listopadu 1928 (tisk 2353),

c) schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s Úmluvou mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými, podepsanou v Praze dne 7. listopadu 1928 a se závěrečným zápisem k této Úmluvě (tisk 2304),

d) zákona, kterým se provádí úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců ze dne 7. listopadu 1928 o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými (tisk 2398).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl Steinera (tisk 2177).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Kurťaka (tisk 2180).

8. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu v Tábore v trest. veci posl. Cibulku (tisk 2220).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. úřadu v Žilině v trest. věci posl. Kollárikové (tisk 2221).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu ve Frýštátě v trest. věci posl. Jos. Petera (tisk 2222).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. přestup. soudu v Praze v trest. věci posl. Mikulíčka (tisk 2223).

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 2 hod. 20 minut odpoledne.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP