Středa 26. června 1929

Začátek schůze ve 2 hod. 44 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Zierhut, dr Buday, inž. Dostálek, Horák, Slavíček, Stivín.

Zapisovatelé: Chalupník, Ježek.

187 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Nosek, dr Šrámek, dr Vlasák.

Z kanceláře sněmovny: zástupci sněm. tajemníka Nebuška, dr Mikyška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 212. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolené dal jsem: dodatečně na schůze dne 24. června, jakož i na dnešní schůzi posl. E. Venclovi; na dnešní schůzi posl. Koudelkovi, Davidovi, Procházkovi - vesměs pro neodkladné záležitosti.

Lékařské vysvědčení předložil posl. Fedor.

Došla oznámení o změnách v klubu a ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" zvolil dne 19. t. m. předsedou posl. Böllmanna, místopředsedy posl. Hodinu a Stenzla; zapisovatelem posl. Halkeho, pokladníkem posl. Hellera.

Do výboru zásobovacího vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Bistřického za posl. dr Zadinu; klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Karpíškovou za posl. Srbu; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Gewerbepartei" posl. Freisinga za posl. Hellera; klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. Krumpeho za posl. Scharnagla.

Klub poslancov slovenskej ľudovej strany vyslal do výboru zásobovacího posl. Pavlačku za posl. Matíka; do výboru branného posl. dr Ravasze za posl. dr Gažíka.

Do výboru zemědělského vyslal klub poslanců čsl. strany lidové posl. Stanislava za posl. Bayera; klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. Oehlingera za posl. Scharnagla.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Skopala-Procházku za posl. dr Králíka a posl. Zemana za posl. dr Slávika.

Do výboru kulturního vyslal klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Hajna za posl. dr Lukavského.

Do výboru zahraničního vyslal klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. dr Petersilku za posl. dr Feierfeila; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Kršiaka za posl. Hakena.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. Greifa za posl. Bobka.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Dubického za posl. inž. Hrdinu.

Do výboru iniciativního vyslal klub poslancov slovenskej ľudovej strany posl. Hancko za posl. Surovjaka.

Předseda: Od vlády došlo sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Předseda vlády sdělil přípisem ze dne 21. června 1929, č. j. 10189/29 m. r., že vláda předložila senátu k projednávání a schválení Národním shromážděním návrh zákona, kterým se znova prodlužuje platnost zákona ze dne 16. března 1920, č. 165 Sb. z. a n., jímž byla vláda zmocněna zřizovati státní policejní úřady.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2398. Zpráva výborů zahraničného, ústavno-právneho a rozpočtového k usneseniu senátu (tisk posl. sn. 2375) o vládnom návrhu zákona (tisk sen. 890 a 930), ktorým sa prevádza úmluva medzi republikou Československou a kráľovstvom Srbov, Horvatov a Slovineov zo dňa 7. listopadu 1928 o úprave vzájomných pohľadávok a dlhov, vzniklých pred 26. únorom 1919 vo starých korunách medzi veriteľmi alebo dlžníkmi československými a srbohorvatskoslovinskými.

2399. Zpráva výborů kultúrneho, soc.-politického a rozpočtového k vládnemu návrhu zákona (tisk 2340) o úprave odpočivných a zaopatrovacích platov niektorých neštátnych zamestnancov vo verejnej službe školskej na Slovensku a Podkarpatskej Rusi a pozostalých po nich.

2400. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o vládnom návrhu zákona (tisk 2339) o úprave odpočivných pôžitkov niektorých župných zamestnancov, obecných a obvodných notárov na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi, ako i zaopatrovacích pôžitkov po týchto osobách.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2265. Odpověď ministra nár. obrany na interpelaci posl. Kleina, Remeše a soudr., že se používá vojenských hudeb na úkor hudeb civilních (tisk 2213).

2382. Odpověď vlády na interpelaci posl. Horpynky, Simma a druhů o novelování zákona o zaopatření válečných poškozenců (tisk 2258)

2395. Odpověď vlády na interpelaci posl. dr Klapky, Zeminové, Langra, Špatného a druhů o zárukách a příspěvcích, povolených dle zákonů o finanční podpoře stavebního ruchu (tisk 2275/II).

2396. Odpověď předsedy vlády na interpelaci posl. dr Franke, Zeminové, Buřívala, Špatného, Langra a druhů o projevu ministrů dr Mayr-Hartinga a dr Spiny stran řešení otázky menšin našeho státu (tisk 2273).

Předseda: Počátkem schůze byl tiskem rozdán Zápis o 207. schůzi posl. sněmovny, proti němuž nebylo námitek podle §u 73 jedn. řádu.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

2384. Návrh posl. dr Czecha a soudr. na změnu zákona o státních starobních podporách.

2385. Návrh posl. V. Beneše, Pika, Remeše a soudr. na přeřadění města Blovic (Plzeňsko) do C skupiny činovného státních a veřejných zaměstnanců.

2386. Návrh posl. Bergmanna, Langra, Riedla, Knejzlíka a druhů na zařazení města Šilperka na sev. Moravě do skupiny míst C činovného stát. zaměstnanců.

2387. Návrh posl. Bergmanna, Mikuláše, dr Klapky, Špatného a druhů, aby Měšice u Tábora byly přeřazeny do skupiny míst C činovného stát. zaměstnanců.

2388. Návrh posl. Bergmanna, Vlčka, Lance a druhů na přeřazení města Rumburku do skupiny míst B činovného stát. zaměstnanců.

2389. Návrh posl. Slavíčka, Netolického, Práška a druhů na zákonitou úpravu mimořádných úlev při placení přímých daní.

2390. Návrh posl. Chalupníka a soudr., aby byla neprodleně poskytnuta pomoc obyvatelstvu obcí Starých Hamer a Ostravice okresu Frýdeckého a Místeckého, postižených živelní katastrofou, přivoděnou průtrží mračen.

2391. Návrh posl. Netolického, Slavíčka, Práška a druhů na doplnění §u 15 ž. ř. a §u 22 ž. z. č. 259 Sb. z. a n. ze dne 10. října 1924.

Předseda: Výboru imunitnímu přikázal jsem žádost.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Žádost kraj. soudu v Mor. Ostravě ze dne 20. června 1929, č. Nt XIV 11/29, za souhlas s trest. stíháním posl. Śliwky pro zločiny podle §u 15, č. 3 a přečiny podle §u 14, č. 5 a §u 18, č. 1-3 zákona na ochranu republiky (č. J 788-II).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového o usnesení senátu (tisk sněm. 2194) k vládnímu návrhu zákon (tisk sen. 865 a 877), kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů "Dražické 5 1/2%ní investiční půjčky elektrisační z r. 1928 v částce Kč 30,000.000 jmenovité hodnoty se zemskou zárukou" k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 2268).

Zpravodajem výborů ústavně-právního i rozpočtového jest p. posl. dr Černý. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Černý: Slavná sněmovno! Jde o usnesení senátu tisk 2194, kterým se dílčím dlužním úpisům Dražické elektrárny poskytují výhody papírů sirotčích.

Dražické družstevní podniky, zapsané společenstvo s ručením obmezeným, zabývají se kromě ostatní obsáhlé a všestranné činnosti družstevní na neposledním místě i výrobou elektrické energie a dodávají proud pro okresy Brandýs n. L., Nové Benátky, Ml. Boleslav, Libáň, Bělou pod Bezdězem, Sobotku a Mnichovo Hradiště. Jsou ve smyslu zákona č. 348/1919 podnikem všeužitečným. Družstvo vlastní řadu různých elektráren, má dále v nájmu 3 hydrocentrály a nedostávající se proud opatřuje si u podniků soukromých, případně z Ústředních elektráren pražských.

Finanční prostředky čerpaly Dražické elektrárny doposud z krátkodobých vypověditelných úvěrů různého druhu, jimiž uhradily i kupní cenu 4 vodních elektráren a náležejících k nim sítí za úhrnnou cenu 18,200.000 Kč, kteréžto úvěry s vysokou mírou úrokovou neodpovídají však ani velikosti ani poslání dražických podniků, poněvadž zvyšují nejen režii, nýbrž i cenu proudu. Za účelem konverse veškerých krátkodobých výpůjček usnesla se valná hromada jakož i předsednictvo družstva, aby podniky sjednaly výpůjčku vydáním 5 1/2%ních, nejpozději do 1. června 1978 slosovatelných dílčích dlužních úpisů na majitele znějících ve jmenovité hodnotě 30 mil. Kč se zemskou zárukou a se sirotčí jistotou. Zemský správní výbor přesvědčiv se o prvotřídním vedení a povšechné důvěře, které se Dražické podniky v širokém kraji těší, převzal svým usnesením ze dne 18. dubna 1928 zemskou záruku za zúrokování a splacení těchto dlužních úpisů, kteréžto usnesení pak bylo rozhodnutím min. rady ze dne 28. listopadu 1928 schváleno.

Když pak družstvo splnilo veškeré formality a zejména když přijalo podmínky zemským výborem stanovené, povolilo ministerstvo vnitra v dohodě s ministerstvem financí a ministerstvem veř. prací vydání dlužních úpisů a jejich text schválilo s výhradou, že bude vydán zákon, jímž se dílčím dlužním úpisům přiznávají výhody papírů sirotčích.

Z těchto důvodů dovoluji si jménem výborů ústavně-právního a rozpočtového slavné sněmovně navrhnouti, aby usnesení senátu bylo beze změny přijato. (Souhlas).

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Měli bychom přikročiti ke hlasování.

Nebude-li námitek, odsuneme hlasování na dobu pozdější a přikročíme k projednávání dalšího odstavce pořadu. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Projednáme tudíž další odstavec pořadu, jímž jest:

2. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živnosti o vládním návrhu (tisk 2293), který se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní a plavební smlouva sjednaná mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců v Praze dne 14. listopadu 1928 (tisk 2353).

Podle usnesení předsednictva, jež vyhovuje projeveným přáním, navrhuji, aby se sloučilo jednání a rozprava o osnově této, jakož i o osnovách, kteréž jsou na pořadu jako další, 3. a 4. odstavec, to jest:

3. Zpráva výborů ústavně-právního, zahraničního a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2214), kterým se předkládá Úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými, podepsaná v Praze dne 7. listopadu 1928 a závěrečný zápis k této Úmluvě (tisk 2304).

4. Zpráva výborů zahraničního, ústavně-právního a rozpočtového o usnesení senátu o vládním návrhu zákona (tisk 890 a 930), kterým se provádí úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců ze dne 7. listopadu 1928 o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatskoslovinskými (tisk 2398).

Důvodem pro navrhované sloučení jest, že jde o projednávání předloh spolu úzce souvisících.

Jsou snad nějaké námitky proti mému návrhu na sloučené projednávání těchto tří odstavců? (Námitek nebylo.)

Není jich.

Projednávání a rozprava budou tedy podle mého návrhu sloučeny.

Zpravodaji o odst. 2. pořadu jsou: za výbor zahraniční pan posl. dr Uhlíř, za výbor pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností p. posl. dr Zadina.

Dávám slovo prvému zpravodaji, p. posl. dr Uhlířovi.

Zpravodaj posl. dr Uhlíř: Ctěná sněmovno! Hospodářské styky mezi republikou Československou a královstvím SHS upraveny byly poprvé prozatímní smlouvou o obchodních stycích dne 18. října 1920. Od té doby nebylo možno přistoupiti ke smlouvě definitivní, ačkoli by byla velmi žádoucí. Předpokládalo se, že se poměry v dohledné době uklidní takovým způsobem, že tato provisorní smlouva z r. 1920 záhy bude moci býti nahrazena smlouvou definitivní. K tomu, aby definitivní smlouva byla uzavřena, směřovaly všecky snahy a pro uzavření definitivní smlouvy mluvila také stoupající čísla vzájemného obchodu mezi oběma státy.

Mám-li uvésti statistiku jen za 3 léta, tedy z poslední doby, mohu říci, že náš vývoz do království SHS činil r. 1925 820 mil. Kč, roku 1926 960 mil. Kč a r. 1927 926 mil. Kč, a naopak dovoz jihoslovanský k nám representoval roku 1925 500 mil. Kč, r. 1926 580 mil. Kč a r. 1927 585 mil Kč. Na obou stranách jeví se tedy stoupající tendence vzájemného obchodu a není sporu, že situace tato vyžadovala co možná brzkého uzavření smlouvy definitivní, která by onu provisorní smlouvu z r. 1920 náležitě nahrazovala.

Smlouva, kterou máme dnes před sebou, totiž obchodní a plavební smlouva, sjednaná mezi republikou Československou a královstvím SHS, byla uzavřena 14. listopadu 1928. Není to ještě ovšem ona kýžená smlouva definitivní, je to smlouva rámcová, ale i přes to, že ještě není smlouva tak úplná, jak by si bylo přáti, přece jen poskytuje dosti širokou a stabilní právní základnu k obchodním a hospodářským vztahům.

Tato smlouva, kterou máte, dámy a pánové, dnes schváliti, spočívá na zásadě nejvyšších výhod a tam, kde potřeby těchto vztahů to vyžadují a pokud je to v souladu s československým právním řádem, na zásadě parity.

V prvé řadě zaručuje smlouva ve čl. 1 až 6 příslušníkům jednoho smluvního státu na území druhého státu ve příčině pobytu, usazování, nastupování obchodu, živností a plavby - vyjímaje živnosti kočovné a podomní obchod - zacházení podle zásady nejvyšších výhod a upravuje rovněž tak podmínky pro oboustrannou činnost společností hospodářské povahy, zřízených v jednom ze smluvních států. Tato zásada byla přijata i pro majetkovou držbu a nakládání s vlastnictvím. Pokud se pak týče právní ochrany a zdanění, zajišťuje se příslušníkům a vzpomenutým společnostem vzájemně zacházení na základě parity.

Velmi cenné ustanovení se zřetelem k velikému počtu našich příslušníků zaměstnaných v království Srbů, Chorvatů a Slovinců přinášejí ustanovení závěrečného protokolu ku článkům 1, 2 a 4, kterými se vzájemným příslušníkům zaručuje naprostá rovnost s tuzemci a jistota v jejich činnosti, pokud byli na území druhého státu zaměstnáni v den vstupu v platnost této smlouvy. Vůči zaměstnancům, kteří by pak tam našli zaměstnání v budoucnosti, bude se postupovati s největší blahovůlí. Zvláštní dohoda bude sjednána o svobodě práce a o sociálním pojištění. V souvislosti s úpravou těchto otázek jsou zařazena ve čl. 3 ustanovení o povinnostech a právech obchodních cestujících a ve čl. 4 obvyklá klausule o osvobození od vojenské povinnosti.

V článcích 7 až 11 řeší se vzájemný obchodní styk, pokud se týče celně-technických opatření. Článkem 7 stanoví se zásadně volnost obchodu a určují se t. zv. klasické výjimky z této zásady. Ve smyslu ustanovení závěrečného protokolu k tomuto článku došlo současně k dohodě o úpravě povolovacího řízení, pokud ještě v republice Československé trvá, aby byl tento systém uveden v soulad s volností zahraničního obchodu království Srbů, Chorvatů a Slovinců, zaručené současně vůči republice Československé.

Článkem 8 zabezpečuje se zboží jednoho státu ve státě druhém aplikací celních sazeb podle doložky o nejvyšších výhodách.

V článcích 9, 10 a 11 jsou stipulovány podmínky pro bezcelnost dováženého nebo vyváženého zboží, při čemž byl vzat zvláštní zřetel na potřeby říční plavby.

Ve článku 12 zajišťuje se parita v zatížení vnitřními poplatky a dávkami pro výrobky a zboží jedné smluvní strany na území druhé, pokud se týče jejich výroby, přípravy, obratu a spotřeby.

Článkem 13 stanoví se volnost přímého i nepřímého průvozu jakož i případy, ve kterých z této zásady lze činiti výjimky, a následujícím článkem 14 zaručuje se smluvní nakládání i pro zboží jednoho z obou smluvních států, které přichází přes území druhých států, a pro zboží jiných států, které se dováží do území jedné smluvní strany přes území druhé strany, zaručuje se stejné nakládání jako při přímém dovozu.

Články 15 až 20 jsou věnovány železniční dopravě. Doprava osobní a zavazadlová upravuje se na základě parity a pro zboží v přepravě nákladové se ustanovuje, že bude požívati na železnicích druhé smluvní strany nejnižšího výpočtu dovozného vyplývajícího z vnitřních tarifů na přepravní trati ve směru dopravy. Vedle toho zajišťují si zde obě smluvní strany ve svých vzájemných stycích v oboru železničních tarifů zacházení podle doložky o nejvyšších výhodách.

Články 21 až 24 jednají o námořní plavbě a vyhrazují námořním lodím, plavebním a vystěhovaleckým společnostem zacházení ve smyslu nejvyšších výhod.

V článku 25 upravuje se vzájemný poštovní styk, ve kterém se obě smluvní strany budou říditi ustanoveními mezinárodních poštovních smluv a úmluv.

Článek 26 jedná o ochraně proti nekalé soutěži.

Článek 27 zavazuje obě strany k používání ustanovení mezinárodní úmluvy ženevské o zjednodušení celních formalit.

Článkem 28 upravuje se otázka ochrany autorských práv ve smyslu revidované bernské konvence z roku 1908, podle které se spisovatelům, umělcům a skladatelům obou smluvních stran poskytuje legální ochrana pro exploitaci jejich umělecké tvorby. Toto řešení odpovídá přáním projeveným jednak kulturní komisí meziparlamentní dohody československo-jihoslovanské, jednak československou odbočkou mezinárodního sdružení uměleckého a literárního, jakož i syndikátem československých spisovatelů a skladatelů.

Článek 29 týká se rozhodčího soudu a konečně článkem 30 určuje se působnost smlouvy na dobu 3 let, po jejichž uplynutí se smlouva mlčky prodlužuje a má platiti dále potud, pokud nebude jednou stranou 6 měsíců předem vypovězena. Tímto daly obě strany výraz své snaze upraviti vzájemné své hospodářské styky pokud možná trvale.

Dámy a pánové, zahraniční výbor pojednal o tomto vládním návrhu ve schůzi dne 13. června 1929 a doporučuje posl. sněmovně, aby schválila toto usnesení:

Národní shromáždění republiky Československé souhlasí s obchodní a plavební smlouvou sjednanou mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců v Praze dne 14. listopadu 1928. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji - za výbor pro záležitosti obchodu, průmyslu a živností - panu posl. dr Zadinovi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP