Úterý 15. prosince 1981

Přesto, že hlavní cesty k dosažení vysoké efektivnosti nutno spatřovat uvnitř naší ekonomiky, nezastupitelnou úlohu při prodeji našich výrobků do zahraničí má kvalitní komerční práce. l když se cenová práce v uplynulém období zkvalitnila a získala na koncepčnosti, přesto nemůžeme být plně spokojeni. Ostatně zhoršení směnných relací o 20 bodů proti roku 1971 nasvědčuje tomu, že jsme dovozy realizovali v cenách, které rostly rychleji než vývozy.

I když situace je složitější, protože předmětem dovozu a vývozu bývají rozdílné výrobky, musí být vývoj cen středem pozornosti. Kvalitní cenová práce závisí do značné míry na kvalitě cenových informací. A zde je celá řada oblastí, kde je co zlepšovat. V daleko větší míře musí být získávány a v mnohem větším měřítku využívány informace zahraničních delegátů, československých majetkových účastí a zástupců. Též krátkodobým cestovatelům je třeba ukládat mnohem náročnější úkoly v cenové oblasti. Rovněž tak pracovníci na obchodních odděleních v zahraničí se musí daleko více angažovat v cenových otázkách. I když podniková sféra může čerpat cenové informace z různých časopisů, publikací a zpráv, chybějí jí právě poznatky pracovníků zahraničního obchodu, kdy při cenových jednáních s partnery i ze socialistických zemí se projevuje značný rozdíl, a to v náš neprospěch, právě v oblasti cenové dokumentace.

Velkou pozornost je třeba věnovat cenovým otázkám i ve vzájemném obchodě se zeměmi RVHP. Systém klouzavých cen s sebou přináší mnohem větší nároky na cenovou práci resortu zahraničního obchodu, neboť prakticky každoročně je třeba provádět rozsáhlé úpravy kontraktačních cen. Je proto zapotřebí, aby pracovníci zahraničního obchodu byli dobře připraveni na jednání s partnery, dobře znali principy cenové tvorby, byli vybaveni potřebnou dokumentací, uměli správně argumentovat při projednávání cenových otázek. Ještě více bude zapotřebí prohloubit spolupráci a koordinaci postupu socialistických zemí v cenových otázkách vůči třetím zemím.

Soudružky a soudruzi poslanci, vše nasvědčuje tomu, že změny, k nimž došlo ve světové ekonomice, mají dlouhodobý charakter. Vysoké nároky jsou kladeny na výrobní sféru, ale i na práci zahraničního obchodu. Jestliže zhruba jedna třetina hodnot prochází zahraničním obchodem, bude tento podíl nadále stoupat, pak i výsledky práce zahraničního obchodu budou stále silněji ovlivňovat naši ekonomiku. Je proto namístě vyžadovat od všech našich výrobních a komerčních pracovníků vysokou kvalitu veškeré práce, protože to je jediná cesta k posílení pozic naší ekonomiky a tím naší socialistické společnosti, jejichž trvalý rozvoj je naším společným zájmem. Jen tak je možno vytvářet předpoklady pro urychlené obnovování rovnováhy ve vnějších vztazích, jak je to požadováno v usnesení 5. zasedání ústředního výboru KSČ.

Na závěr mi dovolte, abych vám doporučil návrh zákona o sedmé pětiletce k přijetí.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Tichavskému. Vystoupí poslanec Tichý.

Poslanec SL R. Tichý: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, pro toto pětileté období byla vytyčena direktiva zaměřit investiční politiku zvláště na zvýšení procesů efektivnosti obnovy, modernizaci a rozšiřování materiálně technické základny výroby, při současně rychlejším tempu likvidování zastaralých fondů a neefektivních provozů.

V obrácení pozornosti k modernizování a rekonstrukcím výrobní základny nevidím pouhý důsledek nižší míry investování, či omezeného zahajování nových staveb. Považuji jej naopak za prostředek k řešení těch úkolů, které návrh zákona o 7. pětiletce vyjadřuje a které spočívají zejména v požadavcích na dosažení vyšší racionalizace výroby, výrazné snižování její pracnosti a celkové potřeby živé práce a dosažení potřebného růstu produktivity práce zvláště cestou nové technologie a inovace výroby, opírající se o využití nových vědeckých a technických poznatků.

Uplatnění každé modernizace a rekonstrukce přitom nebývá, jak známo, nějakou jednodušší záležitostí, neboť obvykle probíhá - a to je pro celou tuto koncepci zvlášť podstatné - za běžného provozu a s ním spojeného plnění plánovaných výrobních úkolů. Vyžaduje proto velmi promyšlené postupy, důkladné zvážení cílů, jichž se sleduje dosáhnout, a odpovídající přípravu. Zejména pak, aby stavebních úprav a s nimi spojených nákladů bylo raději co nejméně, a pokud jsou zapotřebí, aby byly prováděny v čase co nejkratším, neboť to je také rozhodující pro možnost dosáhnout obnovení provozu s co nejmenší časovou ztrátou.

Také výměna zastaralé již techniky za novou progresívnější, jako např. výměna strojů s malým výkonem, či poloautomatů za automaty, nebo instalace programově řízených linek a novodobá robotizace přináší zvýšené nároky na kvalifikaci její obsluhy, zvláště pak na techniky a údržbáře. Dokonalejší vybavování technikou bývá přirozeně ve srovnání s dosavadním, namnoze již třeba zcela odepsaným zařízením, také dražší, popř. provozně nákladnější.

Zmiňuji se o takovýchto skutečnostech zcela záměrně, protože bývají důvodem rozpačitého až negativního přístupu k modernizaci výrobních postupů. Tak by tomu však nemělo být v této pětiletce z hlediska cílů v zákoně vyjádřených a naopak některé z těchto skutečností by spíše měly být pro podniky podnětem, aby uvažovaly o lepším a efektivnějším využívání nové techniky cestou zvýšené směnnosti. Konečně sama pravidla známého Souboru opatření vytvořila nemálo podmínek k tomu, aby rychlejší návratností prostředků vynakládaných na investice se mohly v podnicích vytvářet finanční zdroje, potřebné pro modernizační akce.

Soudružky a soudruzi poslanci, podle poznatků našeho výboru bude ke zvýšení celkových efektů investiční politiky a k dosažení plynulejšího zabezpečování investičních akcí třeba - jak to bylo již zdůrazněno na 4. zasedání ÚV KSČ - reálně oceňovat pro zbývající léta této pětiletky naše skutečné investiční možnosti a správně stanovovat jejich zaměření. Takovéto vyjasnění investičních programů by při jeho závaznosti velmi umožnilo zlepšit práci investorů a dodavatelů ve výrobní i nevýrobní sféře a příznivě ovlivňovalo průběh investičních procesů. Letošní jeho výsledky znovu jen potvrzují, že tento proces není zdaleka uspokojivý a vzbuzují obavu, že příčiny tohoto stavu by při jejich přetrvávání mohly být překážkou uspokojivého naplnění investičních záměrů této pětiletky a prosazení v návrhu zákona požadované úspornosti a racionality procesu investování.

Mezi hlavní z nich po našem soudu obvykle patří nízká úroveň stavební připravenosti investorů a stavbařů, opožděné dodávky různé technologie, zvláště pak kotlů, transformátorů, ocelových konstrukcí a jeřábů, regulačních a měřících prvků a dalšího, stále ještě úzkoprofilového vybavení.

Ve světle konkrétních případů prodloužení doby výstavby, či růstu rozpočtovaných nákladů, nebo nedosahovaných parametrů projektované kapacity výroby si musíme přiznat, že opatření přijatá k řešení různých problémů investiční výstavby nevedla vždy k žádoucím výsledkům.

Pokud jde o připravenost staveb nad 10 mil. Kčs rozpočtových nákladů, určených k zahájení v roce 1982, ukázal např. jejich rozbor provedený SBČs, že třetina z nich nebyla dobře připravena a u čtvrtiny z nich banka nemohla dát kladné stanovisko k zahájení.

Očekáváme proto zejména od naší Státní banky, že bude vše m i svými nástroji nekompromisně působit k tomu, aby k realizaci byly určovány jen akce připravené, nezbytně a efektivně pojaté, jejichž přínosy pro naše ekonomické potřeby budou nesporné. Zvláště pak, že budou úvěrově podporovány zejména akce zvyšující exportní schopnost ekonomiky, či snižující její dovozní závislost a náročnost, akce zabezpečující úspory materiálu, energie a pracovních sil či akce podporující vyšší využívání domácích surovin.

Potřeby vyrovnané platební bilance si také vyžádají, aby i státní expertíza a celá fáze předrealizačních příprav investic byla velmi odpovědně prováděna a měla na zřeteli zejména všechny ty požadavky, které zákonem o této pětiletce klademe na udržení vyrovnanosti této bilance.

Soudružky a soudruzi poslanci, společenská závažnost investiční výstavby a s ní spojené nové principy a požadavky vyžadují, aby v ní působící pracovníci si co nejlépe uvědomovali odpovědnost, kterou mají vůči společnosti. Připomenul bych v tomto směru zvláště závažnost plánované realizace programu výstavby jaderných elektráren, která hluboce ovlivní plnění úkolů sedmé pětiletky, ale která je také zcela mimořádně náročná na přesnost, vysokou kvalitu odváděné práce a zvládnutí jejich obtížností. Příslušné výrobní dodavatelské podniky, jako Škoda Plzeň, Vítkovice či První brněnská, stejně jako dodavatelé stavebních částí jí musí věnovat odpovídající pozornost, ale dávat jí také jednoznačnou přednost a jednotlivé úkoly bez zpoždění plnit.

Všem účastníkům investiční výstavby by pak mělo k plnění jejich významné společenské úlohy napomáhat důsledné prosazování pravidel Souboru opatření a pozornost, jakou budou věnovat hodnocení dosahovaných výsledků. Dovolte mně k tomu poznamenat, že například čeští stavbaří si vytyčili za cíl mít přímo v plánu a jeho ukazatelích potřebný základ pro důslednější koncentraci svých sil a prostředků na rozestavěné akce a pro další adaptaci výrobně technické struktury svých kapacit na krytí celospolečenské potřeby, či vybudování specializovaných kapacit pro zprůmyslnění výstavby technické a občanské vybavenosti sídlišť.

Myslím, že během pětiletky, bychom se měli příležitostně k ověření výsledků takovýchto cílů v našich orgánech vrátit.

Závěrem mi dovolte, abych jménem Klubu poslanců Československé strany lidové ujistil Federální shromáždění, že se budeme maximálně snažit pomoci realizovat záměry vlády vyjádřené zákonem o sedmé pětiletce.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Tichému, prosím poslankyni Paulechovou, připraví se poslanec Nováček.

Poslankyně SL M. Paulechová: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, základný cieľ politiky našej strany a nášho štátu pre obdobie siedmej päťročnice je udržať a neuvoľniť dosiahnutú životnú úroveň obyvateľstva. Z toho vyplýva i úloha pre poľnohospodársko-potravinársky komplex - zvýšiť celkovú sebestačnosť vo výrobe potravín, a to cestou lepšieho využitia vlastných zdrojov. Keď hovoríme o dostatku potravín, ide nám predovšetkým o dostatok živočíšnych bielkovín, ktoré tvoria základ pre dosiahnutie sebestačnosti v potravinách. Dosiahnuť sýtosť vzácnymi živočíšnymi produktami si dnes môžu dovoliť len krajiny vysoko rozvinuté, alebo krajiny s dostatkom pôdy. Československo patrí v tomto smere ku krajinám s vysokou konzumáciou celkových i živočíšnych bielkovín, ktoré musia zabezpečovať pri nízkej výmere pôdy na obyvateľa a v súčasnej dobe i pri poklese výroby vlastních krmovín a s obmedzením dovozu obilnín zo zahraničných trhov. Tieto skutočnosti žiadajú od poľnohospodárov, za priamej účasti a zodpovednosti i ostatných odvetví, hľadanie ciest a odkrývanie rezerv pri výrobe potravín tak, ako to vytýčil XVI. zjazd KSČ a ďalej rozpracovalo 4. zasadnutie ÚV KSČ.

V uplynulom období výrazne vzrástla spotreba mäsa a mäsových výrobkov. Tento rast spotreby živočíšnych produktov sme museli zabezpečovať za tej skutočnosti, že intenzifikácia rastlinnej výroby v minulých rokoch bola zameraná predovšetkým na rozvoj obilninárstva, menej na výrobu ostatných plodín, vrátane krmovín.

V nadväznosti na krmovinovú základňu sa v plnej miere nerozvíjal chov hovädzieho dobytka a oviec, pritom vieme, že týmto zvieratám zostáva prvenstvo, lebo využívajú produkty rastlinnej výroby, najmä s vyšším podielom vlákniny, trávne porasty a vedľajšie výrobky. Takže z hľadiska využitia celého pôdneho fondu, môžu dosiahnuť a prevýšiť efektívnosť výroby ošípaných a hydiny s podstatne menšími nárokmi na dovoz krmív.

Nezabezpečením plnohodnotnej výživy hovädzieho dobytka, kde máme veľký deficit, predovšetkým u bielkovinových a objemových krmív, minerálií a vitamínov, sme navodili zhoršenie zdravotného stavu zvierat. Zápasíme s poruchami vo výžive, ktoré sú príčinou, že nám krávy zle zabrezávajú, rodia sa málo odolné a životaschopné teľatá, mlezivo obsahuje málo protilátok, je veľké brakovanie zvierat zo zdravotných dôvodov, čo všetko má vplyv na celkovú úžitkovosť a efektívnosť výroby. Úmerne k potrebám sa nám nedarí plniť reprodukčné ukazovatele hovädzieho dobytka, ktoré by tvorili základ pre zvyšovanie ich stavov. Nie je to tak dávno, kedy sme tieto a podobné problémy prežívali a ktoré sčasti i pretrvávajú v našom okrese, v kooperačnom obvode, i vo vlastnom chove. Ak sme chceli vo výrobe napredovať, museli sme rozmýšľať a hľadať východiská, ako ďalej v našich podmienkach. Som z Trnavského okresu, ktorý hospodári prevažne v kukurično-repárskej oblasti a 1/4 pôdy máme pod závlahami, čo nám skoro vždy umožňovalo dorobiť dostatok objemových krmív čo do množstva. A predsa existujú spomínané problémy v živočíšnej výrobe.

Táto skutočnosť nás nútila robiť opatrenia a celú produkciu objemových krmív prispôsobovať prirodzeným potrebám hovädzieho dobytka. V rámci okresu boli prijaté viaceré opatrenia na rozvoj chovu hovädzieho dobytka a na zabezpečenie výroby krmív a ich využívania. Okres i družstvá si vypracovali plány rozvoja chovu, ktoré sme sa snažili preniesť až do povedomia ošetrovateľov a kŕmičov, realizujeme šľachtiteľský program. Dbáme, aby boli dodržiavané osevné plochy krmovín a ich efektívne využívanie. Plošne sa pristúpilo k preberaniu objemových krmív podľa kvality, veterinárne zariadenie i agrochemický podnik zabezpečujú pre poľnohospodárske podniky rozborovosť krmív, niektoré poľnohospodárske podniky si vybudovali svoje laboratóriá, v súčasnosti sa na úrovni okresu zavádza optimalizácia krmných dávok hovädzieho dobytka, zlepšila sa poradenská služba, posilnili sa niektoré investície, vybudoval sa okresný teľatník, podhorské družstvá nášho okresu sa špecializujú v rámci kooperácie na odchov jalovíc.

Zvýšila sa zodpovednosť vedúcich pracovníkov poľnohospodárskych podnikov za tento druh výroby. Viaceré druhy socialistickej súťaže sú zamerané v tomto smere, činnosť agronomickej i zootechnickej služby sa posudzuje podľa úrovne chovu hovädzieho dobytka. Teda chov dobytka sa stal stredobodom pozornosti celého aktívu poľnohospodárov nášho okresu, ktorej orientácii zodpovedá aj vývoj stavov. Za obdobie rokov 1976 - 1980 sa zvýšili stavy hovädzieho dobytka o 7000 kusov a tým aj hustota hovädzieho dobytka na 100 ha poľnohospodárskej pôdy zo 66 kusov na 74 kusov. Súčasne sa menila aj úroveň úžitkových a reprodukčných ukazovateľov. Zvýšil sa odstav teliat na 100 kusov kráv na 97 kusov, zvýšila sa ročná dojivosť na 3839 litrov, čím bolo možné zvýšiť dodávku mlieka v prepočte na 1 ha poľnohospodárskej pôdy na 844 litrov, čo je index rastu 124 %.

V lanskom roku sme v našom družstve vsadili na chov hovädzieho dobytka - cez objemové krmivá - ktorých úroveň agrotechniky a ošetrovania sme povýšili na úroveň pestovania obilnín a technických plodín. Tým sme zvýšili výrobu mlieka a hovädzieho mäsa v minulej päťročnici o viac ako 30 %.

Popri chove hovädzieho dobytka sme nezanedbali ani šľachtiteľský chov ošípaných, ktorý má u nás dlhoročnú tradíciu. V kŕmných dávkach ošípaných máme počas celého roka zaradené okrem jadrových i objemové krmivá. Skrmovanie u ošípaných nám vždy pomáhalo plniť vysoké úlohy, ktoré u tohto druhu výroby máme. Objemové krmivá majú priaznivý vplyv na zdravotný stav zvierat, celkovú žravosť, mliečnosť prasníc, dobrú využiteľnosť jadrových krmív a tým na celkovú úžitkovosť a efektívnosť výroby mäsa ošípaných. Ich využiteľnosť u ošípaných by mala byť väčšia všade tam, kde to prevádzka dovoľuje.

Čomu vďačíme na našom družstve za vysokú intenzitu výroby? Je to závislé od riadenia, celkovej organizácie výroby a úrodností pôdy, ktorá je neodmysliteľná bez chovu hovädzieho dobytka. Vo vysokej hustote dobytka, v našom prípade je to 105 kusov na 100 ha poľnohospodárskej pôdy tkvie vysoká výroba maštaľného hnoja a jeho využívaní je zárukou vysokej úrodností našich pôd. Maštaľný hnoj je jedným zo základných faktorov zvyšovania úrodnosti našej pôdy. Ročne hnojíme v priemere 30 % celkovej výmery ornej pôdy. Starostlivosť o ošetrovanie maštaľného hnoja sa stala našou každodennou povinnosťou, a to sa nám v plnej miere oplatí. V ďalšom období plánujeme zdokonaliť operácie novými investíciám a skladmi pre budovanie spevnených poľných hnojísk, čo je v súlade s novým návrhom opatrení a plánu. Týmito poznatkami okresu a družstva som chcela dokumentovať skutočnosť, že i pri spomenutej intenzite výroby ešte máme ďalšie rezervy. Úlohou nás poľnohospodárov, je v čo najkratšom čase a v čo najväčšej miere za pomoci celej spoločnosti ich využiť. V tomto duchu sa nesie celá diskusia krajských, okresných i družstevných orgánov, hľadajú sa nové prístupy, ako veci riešiť. Pestovanie medziplodín má dôležitý význam pre krytie potreby krmív. Zastúpenie 10 - 11 % na ornej pôde si však vyžaduje nový prístup od našich šľachtilov a celej vedeckovýskumnej základne, ktorá musí rozšíriť druhovú a odrodovú skladbu, ako aj doriešiť využitie medziplodín.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP