Úterý 15. prosince 1981

Výbory pre kultúru a výchovu odporúčajú Československej akadémii vied, aby využívala pri svojej činnosti prísne kritéria hospodárnosti a úspornosti.

Výbory pre priemysel, dopravu a obchod podporili návrh Federálneho ministerstva palív a energetiky, aby dodávky novej technológie pre povrchovú ťažbu palív boli posudzované ako záväzné úlohy štátneho plánu. Súčasne tomuto rezortu odporučili venovať zvýšenú pozornosť kvalite investičnej výstavby s ohľadom na rastúci podiel odvetvových investícií na celkových investíciách v národnom hospodárstve, ako aj možnostiam vyšších dodávok elektriny z jadrovej elektrárne A 1. Rezortu hutníctva a ťažkého strojárstva, aby venovalo potrebnú pozornosť kompletizácii a zabezpečeniu servisných služieb u vyvážaných investičných celkov a ich úverovej náročnosti a aby využíval pravidlá zdokonalenej sústavy riadenia na podporu štrukturálnych zmien výroby, najmä pre potreby atómovej energetiky a zariadení pre povrchovú ťažbu uhlia. Federálnemu ministerstvu všeobecného strojárstva, aby využilo pravidlá zdokonalenej sústavy riadenia k účinnejšiemu pôsobeniu na zvyšovanie technickej úrovne a kvality výrobkov, ako aj na usmerňovanie výroby v súlade s meniacimi sa potrebami. Federálne ministerstvo elektrotechnického priemyslu upozornili na nutnosť rýchlejšieho osvojovania si a zavádzania nových elektronických výrobkov do spoločenskej praxe a na zabezpečenie naliehavých potrieb kompletácie výstavby a odporučili dôraznejšie uplatňovanie opatrení zabezpečujúcich kvalitu a spoľahlivosť výrobkov spotrebnej elektroniky a zavádzania výrobkov s nižšou spotrebou energie. Rezortu dopravy, aby využil znížené prepravné nároky na rok 1982 k riešeniu dlhodobejších problémov železničnej dopravy a vytváral pohotovosť a spoľahlivosť u nákladnej dopravy ČSAD, ako aj podmienky pre zabezpečenie jej rastu pred závodnou dopravou. Federálnemu ministerstvu spojov odporučili zvážiť zriaďovanie väčšieho počtu telefónnych automatov na nových sídliskách. Úradu pre normalizáciu a meranie odporučili zamerať normotvornú činnosť na progresívnu spotrebu palív, energie a rôznych materiálov a rozvojom metrológie prispievať k zvýšenej objektivite hodnotenia nových výrobkov a v rámci štátneho odborného dozoru sa zamerať na dodržiavanie noriem tepelno-technických vlastností stavebných hmôt a novými konštrukciami napomáhať dosiahnutie úspor palív. Federálnemu ministerstvu pre technický a investičný rozvoj, aby podstatne zvýšilo pozornosť zabezpečeniu nových úloh plánu technického rozvoja s cieľom nedopustenia predlžovania alebo odsunu ich riešenia. Federálnemu ministerstvu zahraničného obchodu odporučili v súvislosti s reguláciou dovozu starostlivo posudzovať ich usmerňovanie tak, aby nedochádzalo k narušovaniu výrobných procesov a zvážiť tiež komerčnú únosnosť plánovaného zníženia výstavných akcií v nesocialistických štátoch.

Vážené súdružky, súdruhovia poslanci, záverom mi dovoľte pripomenúť, že prerokúvanie rozpočtových kapitol vo svojom súhrne ukázalo na to, že máme dostatočný ekonomický potenciál k tomu, aby bolo možné vyrovnávať sa s novými podmienkami rozvoja a že pre to máme zodpovedajúce zázemie.

Potreba minimalizovať nepriaznivý účinok rôznych vplyvov však znova potvrdila, že je nutné v každodennej riadiacej a organizátorskej práci postupovať oveľa rozhodnejšie a dôslednejšie a že na každom príslušnom stupni riadenia treba včas sa zameriavať hlavne na riešenie a zvládnutie problémov, ktoré sa týkajú obzvlášť dôležitých oblastí našej súčasnej ekonomiky. Menovite všetkých tých okolností, ktoré majú vplyv na dosahovanie optimálneho zhodnocovania spoločenskej práce, na pružnejšie prispôsobovanie produkcie žiadúcej štruktúry a osobitne na dosiahnutie vyššej exportnej výkonností a na znižovanie palivo-energetickej a surovinovej náročnosti tvorby spoločenského produktu.

Stále aktívne treba sa zaoberať všetkými otázkami a podnetmi, ktoré môžu účinne pôsobiť na princípy k riešeniu a zvládnutiu týchto potrieb. Preto treba s veľkým dôrazom, dôslednosťou a zodpovednosťou plniť všetky závery vytýčené na 5. plenárnom zasadnutí ÚV KSČ k úlohám budúceho roku.

V tomto duchu a v súlade so súhlasom, ktorý vyslovili všetky výbory s predloženým znením pridelených jednotlivých rozpočtových kapitol štátneho rozpočtu federácie na rok 1982, môžem ako spravodajca výborov Snemovne ľudu odporučiť, aby snemovňa vládny návrh rozpočtového zákona na rok 1982 schválila.

Předseda FS A. Indra: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Belkovi. Uděluji slovo společnému zpravodaji výborů Sněmovny národů poslanci Křenkovi.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec D. Křenek: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte, abych vás v návaznosti na předchozí zprávu seznámil s výsledky projednávání celkového znění státního rozpočtu čs. federace a vládního návrhu odpovídajícího rozpočtového zákona v pověřených výborech.

Jednání těchto výborů vycházelo z poznání, že mámo k dispozici nemalý výrobně technický potenciál, který musí být plně k dispozici potřebám rozvoje naší ekonomiky, plánovaným na příští rok a adekvátně odpovídat jeho předpokládaným vnitřním a vnějším ekonomickým podmínkám. Zejména pak, že se všemi předpokládanými hmotnými, pracovními a finančními zdroji a za podnětného přínosu vědy a technického pokroku, jakožto nejzávažnějšího zdroje růstu společenské produktivity práce je nutné a lze také reálně dosáhnout plánované výše našeho národního důchodu na straně jedné a rozpočtové rovnováhy, požadované v zákoně o sedmém pětiletém plánu, na straně druhé.

Jednání výborů v tom smyslu zejména ocenilo, že státní rozpočtová a finanční politika roku 1982 bude směřovat k tomu cíli, aby byl dále posílen vliv státního rozpočtu, finančních plánů a finančně ekonomických nástrojů na příští kvalitu průběhu reprodukčního procesu. Zdůraznilo potřebu, aby dosažení zvýšené tvorby finančních zdrojů a jejich efektivního a hospodárného užití představovalo hlavní prostředek k zajištění plánované rozpočtové vyrovnanosti.

Ocenilo rovněž, že rozpočtový návrh směřuje k dalšímu zpevnění režimu využívání zdrojů v organizacích výrobní i nevýrobní sféry a k tomu cíli, aby účinněji byla postihována nehospodárnost, nízká kvalita práce a jiné společensky nežádoucí jevy a k tomu účelu také plně uplatňovány nástroje finanční kontroly a revizní činnost a využíváno jejich poznatků. V rozvoji jednotlivých oblastí společenské spotřeby pak důsledněji prosazovány zásady přísné hospodárnosti a účelovosti.

Z hlediska soudobých celospolečenských zájmů zdůraznilo jednání výborů význam závěrů nedávného 4. zasedání ÚV KSČ a opatření přijatých v soustavě ekonomických nástrojů v zemědělství na rok 1982 a další léta 7. pětiletky. Tím byl zemědělským podnikům vytvořen velký prostor pro rozvinutí užitečné iniciativy k úpravě výroby tak, aby odpovídala současným potřebám naší ekonomiky. Zvláště bylo přitom oceněno, že naše společnost nechce na jedné straně tyto podniky v případě zbytečných ztrát dotovat, ale na druhé straně je připravena, jak to ukazuje rozpočtový návrh, podporovat v zájmu uspokojení svých příštích potřeb nemalou částkou 2,9 mld Kčs tvořivé uplatnění potřebných změn v produkci těchto podniků.

Z hlediska zabezpečení příštího rovnovážného vývoje považují výbory za nezbytné usilovat z ekonomických a finančních důvodů především o to, aby dostupnými prostředky, v prvé řadě však podstatným zvýšením exportní výkonnosti našeho národního hospodářství, se dařilo udržovat vyrovnanost našich vnějších ekonomických vztahů. Vyžádá si to v zásadě, aby dovozní potřeby naší ekonomiky byly nadále realizovány v přísné vazbě na tvorbu těchto zdrojů, popř. ve větší míře než dosud zajišťováno užití devizových zdrojů návratným způsobem, tedy buď návazným zvyšováním vývozů, nebo úsporami v dovozech.

Další oblastí zájmu výborů se stala otázka dalšího vývoje stavu zásob v národním hospodářství a využití jejich struktury. Složitá situace ve zdrojích a náročnost úkolů příštího roku vyžaduje využít k zabezpečení těchto úkolů všechny mobilizovatelné ekonomické rezervy. To předpokládá dosáhnout také skutečně kvalitativního zvratu v dalším vývoji zásob, jejichž stavy u našich ústředně řízených hospodářských organizací dosáhl za 10 měsíců letošního roku téměř 332 mld Kčs a z toho v průmyslu a stavebnictví přes 195 mld Kčs.

Proti údajům výše zásob udržovaných v průmyslově vyspělých zemích jsou tyto zásoby podstatně vyšší, a proto za podpory finančních nástrojů a opatření SBČS je nutné jich cílevědoměji využít a jejich obrat a strukturu reálně zlepšit. Z toho hlediska považujeme za důležité, že rozpočtový návrh se opírá také o záměry aktivní úvěrové politiky, která při menších hmotných zdrojích ekonomiky sleduje omezit emisi peněz do podnikové sféry a bude v ní více působit na využití zdrojů vázaných jak v rozestavěnosti investic, tak v nadměrném stavu podnikových zásob.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vynakládáme stále nemalé prostředky na rozvoj vědy a výzkumu, jako důležitou součást našeho ekonomického potenciálu. V roce 1982 bude jejich neinvestiční část tvořit, jak se již o tom zmínil s. ministr Lér, téměř 17,5 mld Kčs a podíl prostředků státního rozpočtu 6. 7 mld Kčs. Podle názoru výhorů bude třeba také v této důležité oblastí jít v důsledněji cestou intenzifikace. To znamená vážit, jaký efekt tyto výdaje přinášejí a zda produkce získaných poznatků bude při jejich praktickém uplatnění výhodnější, než jejich nákup v zahraničí. Třeba mít též na zřeteli, že podle zahraničních poznatků, se tempo realizace nových objevů začíná prodlužovat, ale náklady realizace naopak rostou rychlejším tempem.

Nebude proto možno podporovat žádné pracoviště, jehož činnost by měla minimální vztah k perspektivním potřebám ekonomického rozvoje, nebo jehož výsledky by se nemohly v praxi výrazněji uplatnit. V souvislostí se zdůrazněním potřeby výrazné koncentrace všech sil a kapacit na rozhodující směry výzkumu a vývoje bude také nezbytné diferencovat příslušnou alokaci rozpočtových a podnikových finančních prostředků ve prospěch takových programů, které budou plně v souladu s otázkou jejich efektivností, racionality, resp. objektivní priority.

Jedním z důležitých úkolů příštího roku a samozřejmě celé pětiletky je, založit příznivější vývoj fondové a investiční náročnosti dalšího rozvoje. Při nezbytnosti lépe využívat stávající kapacity a zajistit co nejlépe soulad reprodukce základních fondů a omezených zdrojů pracovních sil, je prvořadým úkolem státního rozpočtu, aby poskytovaných 12,5 mld Kčs dotací přispělo k finančnímu zabezpečení důležitých celospolečenských programů, jakými budou zvláště investiční akce v palivoenergetické základně a v komplexní bytové výstavbě, resp. akce, které povedou k úspoře sil, nebo které nám vrátí investiční vklady formou nabídky zboží pro zahraniční a vnitřní trh. Základním směrem investování by přitom měly hlavně být progresívní rekonstrukce a modernizace výrobní základny a akce směřující k úsporám spotřeby surovin a energií. V těchto souvislostech by podle názoru výborů mělo dojít také k závažným změnám při posuzování ekonomické efektivnosti nových investic. Půjde zejména o to, aby toto posuzování odráželo základní aspekty dalšího hospodářského rozvoje a projekty byly dokládány objektivními kritérii jejich efektivnosti a přinášely výhodná řešení, která se např. obejdou bez dalších záborů zemědělské půdy, či takové složitosti výstavby, která si vyžaduje zbytečně vysoké náklady.

Z těchto hledisek je také důležité, že rozpočtový návrh se v oblasti financování potřeb investiční výstavby opírá o záměry přednostního poskytování investičních úvěrů k podpoře strukturálních změn a celospolečenských priorit. Při současném úsilí o plné využívání vlastních zdrojů podnikové sféry směřuje takový postup ke snižování požadavků na financování potřeb investiční výstavby z centralizovaných společenských zdrojů a výbory tuto významnou změnu plně podporují.

Zvláštní pozornost věnovaly výbory také finančním vztahům, které souvisejí se zajištěním potřeb obyvatelstva na vnitřním trhu. Opíraly se přitom o poznání, že poptávky a spotřeba jsou svojí strukturou dynamickým faktorem, který podstatně ovlivňuje nezbytný soulad kupní síly obyvatelstva a fondů zboží na trhu a je odvislý od posilování výroby žádaného zboží a od zlepšování úrovně služeb placených obyvatelstvem.

Došly proto k závěru, že pro dosažení plánovaného maloobchodního obratu ve výši 266 mld Kčs je nutné dosáhnout daleko efektivnější naplnění sortimentní vyrovnanosti příští nabídky zboží a na druhé straně vyloučit, aby některé výrobky nenacházely ve skladbě tržních fondů své oprávněné místo a realizovaná z nich daň z obratu zůstávala málo reálným zdrojem rozpočtových příjmů. Tomu musí napříště zabraňovat skutečně velmi aktivně pojatá výrobní i obchodní politika, schopná také vhodně usměrňovat a ovlivňovat zájem kupujících v souladu s dostupnými pro nás produkty, i požadavky rozvoje socialistického způsobu života.

Pro předložený návrh státního rozpočtu je, soudružky a soudruzi poslanci, dále charakteristické, že k 1. 1. 1981 zvýšené velkoobchodní ceny paliv a energie a některých dalších vybraných surovin a materiálů budou nyní promítány i do cen vybrané navazující výroby. Pro kvalitu tohoto postupu a jeho důsledků je rozhodující, že tyto nové ceny byly včas připraveny, ceníky budou k 1. lednu 1982 k dispozici a že nová úroveň těchto cen a jejich vzájemných relací zreální stávající hodnotové vztahy v našem národním hospodářství. Pro rozpočtové posouzení je rovněž důležité, že úpravami nákupních cen zemědělských výrobků, provedenými v souvislosti s řešením systému ekonomických nástrojů této oblasti, se zjednoduší i systém různých intervencí a dotací do zemědělství a že pro výsledné saldo úpravy ekonomických nástrojů v zemědělství ve výši 2,9 mld Kčs byla v rozpočtu vytvořena odpovídající účelová rezerva.

V souvislosti s požadavky zapracovanými do znění zákona o 7. pětiletém plánu ČSSR se stala předmětem pozornosti výborů též otázka výše neinvestičních výdajů ústředních orgánů na státní správu a nárůstu administrativy a tomu odpovídajícího aparátu.

Výbory konstatovaly s uspokojením, že zmíněné výdaje na státní správu celkově vycházejí z úrovně potřeb letošního roku a na příští rok se ve federaci snižují o 1,2 %, přičemž celkový počet pracovníků v oblasti všech federálních a republikových orgánů a celkový objem mzdových prostředků zůstane na úrovni roku 1981.

Kromě toho jsou připravována pro zbývající období 7. pětiletky další opatření, která by vedla celkově ke snižování počtu pracovníků státní správy, ale podporovala přitom zvyšování jejich odbornosti a výkonnosti, zracionalizovala pracovní postupy a požadavky a celkově vedla ke zjednodušení administrativní náročnosti řízení a správy.

Výbory v této souvislosti zdůraznily, že potřeba podstatnějšího zjednodušování administrativní činnosti nachází příznivou politickou a věcnou podporu naší veřejnosti a budou ji podporovat v tom smyslu, aby v ní zůstalo to, co je potřebné a pro konkrétní potřeby řízení a správy adekvátní a co odpovídá současným možnostem a podmínkám rozvoje.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, podle názoru výborů odpovídá návrh státního rozpočtu federace zákonným ustanovením a požadavkům, které vývoj dnes klade zejména na dodržení plánované tvorby zdrojů a zásad hospodárnosti a efektivnosti plánovaných a uskutečňovaných potřeb a na výraznější převod naší ekonomiky na intenzívnější cesty jejího dalšího rozvoje, vysoce racionální využívání, doplňování a obnovu výrobního potenciálu a aktivní, cílevědomou mobilizaci úspor zdrojů všeho druhu.

Svými finančními vztahy ke státním rozpočtům obou republik rozpočet pokrývá jejich nesporné účelové potřeby a globálně přispěje k dosažení rozpočtové vyrovnaností příjmů a výdajů obou republik a nepřímo tím i k vyrovnanosti celé rozpočtové sféry, tj. i rozpočtů národních výborů.

Výbory pro plán a rozpočet spolu s výbory ústavně právními jej považují za výraz konkrétního naplňování závěrů XVI. sjezdu KSČ, správného a včasného reagování na náročnější podmínky dalšího rozvoje výrobních a nevýrobních oblastí ČSSR a za nástroj udržení a zkvalitňování dosažené životní úrovně obyvatelstva a jeho sociálních jistot. Proto k němu a ke znění rozpočtového zákona zaujaly za účasti poslanců delegovaných ostatními výbory sněmoven kladné stanovisko. Ve shodě s ním jako společný zpravodaj výborů Sněmovny národů mohu doporučit, aby sněmovna tento zákon přijala.

Dodávám k tomu jen, že v rámci tohoto stanoviska výbory současně požádaly ministra financí ČSSR, aby jim po převedení státního rozpočtu na rok 1982 na nové ceny, platné jak je v zákoně uvedeno, k 1. lednu 1982, podal zprávu o výsledcích tohoto přepočtu a dodržení zákonem požadované vyrovnanosti státního rozpočtu federace a státních rozpočtů obou republik.

Předseda FS A. Indra: Děkuji zpravodaji poslanci Křenkovi. Zahajuji rozpravu k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu československé federace na rok 1982. Zatím se do rozpravy písemně přihlásili poslankyně a poslanci: Hajko, Andrejová, Hojnoš, Martinec (v. o. 20), Jirásek, Malina a Macháček.

Prosím jako prvního poslance Hajka, připraví se poslankyně Andrejová.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP