Středa 16. prosince 1981

Etapu, v ktorej Československo vždy a neochvejne stálo po boku hrdinského etiópskeho ľudu v jeho dlhoročnom a obetavom boji proti fašistickým agresorom a domácim feudálnym mocipánom. A tiež etapu hlbokých politických, ekonomických a sociálnych premien po zvrhnutí cisárskeho režimu v roku 1974, tak isto ako ťažkých bojov s kontrarevolúciou vo vnútri a agresormi zvonka. Svojou dôslednou protiimperialistickou politikou, podporou oslobodzovaciemu boju národov proti kolonializmu, rasizmu a apartheidu sa Socialistická Etiópia stala pevnou súčasťou avantgardy slobodnej Afriky, pokrokových a mierových síl sveta. Táto zahraničnopolitická línia, tak ako skutočnosť, že sa Etiópia vydala cestou socialistického rozvoja - čo teraz potvrdzuje aj formovanie strany marxisticko-leninského typu - vytvára priaznivé predpoklady pre ďalší kvalitatívne vyšší stupeň našich vzájomných vzťahov. Dôležitým impulzom pre ich rozvoj bola návšteva predsedu Dočasnej vojenskej správnej rady a Komisie pre založenie strany pracujúcich Etiópie súdruha Mengistu Haile Mariama v Československu v roku 1978 a na ňu nadväzujúce osobné kontakty významných politických predstaviteľov obidvoch krajín. Odtiaľ sa potom odvíja všestranná spolupráca medzi našimi krajinami, ktorá je obsahovo stále bohatšia, plodná a prospešná pre obidve strany. Ďalej sa prehlbujú styky na poli vedy, kultúry, školstva a v mnohých iných oblastiach spoločného života. Dôležité miesto v nich zaujíma československo-etiópska hospodárska a vedecko technická spolupráca. Charakteristickým rysom československo-etiópskych vzťahov je vzájomná úcta, solidarita, priateľstvo a súdružská spolupráca.

Vysokého zhodnotenia aktív s určením ciest a cieľov jej ďalšieho účinného rozvoja sa tejto spolupráci dostalo pri dosiaľ najvýznamnejšej udalosti vzájomných vzťahov, pri už spomínanej tohoročnej návšteve československej straníckej a štátnej delegácie v Etiópii. Ich materializáciu predstavuje predovšetkým podpis predkladanej Zmluvy, ktorú chápeme ako slávnostný a vysoko internacionálny záväzok pre dnešok a zajtrajšok. Túto hlbokú pravdu výstižne vystihujú slová súdruha Gustáva Husáka prednesené v Addis Abebe o tom - citujem: ". . že v boji za dovŕšenie národnodemokratickej revolúcie, za prestavbu spoločnosti na zásadách vedeckého socializmu, v boji proti reakčným silám sa môžu etiópski súdruhovia plne spoliehať na solidaritu a podporu spriatelenej Československej socialistickej republiky a jej ľudu. "

Ďalším zmluvným dokumentom, ktorý bol počas tejto návštevy podpísaný je Konzulárny dohovor medzi Československom a Socialistickou Etiópiou.

Je výrazom praktickej potreby právnej regulácie čs. etiópskych stykoch na tomto úseku ako nevyhnuteľného rozvoja našich vzájomných vzťahov. Dohodnutím tohto Dohovoru sa ďalej rozširuje a prehlbuje celková zmluvná základňa medzi ČSSR a Socialistickou Etiópiou, čo sa priaznivo odrazí vo všetkých oblastiach stále sa rozvíjajúcich čs. - etiópskych stykoch a spolupráce. Oba tieto dokumenty zodpovedajú cieľom československej zahraničnej politiky v duchu XVI. zjazdu KSČ a predstavujú ďalší prínos v rozvoji priateľstva a spolupráce obidvoch štátov a k upevneniu zomknutosti krajín socialistického spoločenstva s rozvojovými krajinami socialistickej orientácie. Uzatvorenie obidvoch zmlúv je v plnom súlade s československými ústavnými a ďalšími právnymi predpismi a nevyžiadajú si žiadne zmeny v čs. právnom poriadku. Preto odporúčam, aby spoločná schôdza Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia s obidvoma zmluvami vyslovila súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji s. ministrovi Chňoupkovi za výklad k projednávaným vládním návrhům. Oba návrhy projednaly výbory zahraniční a výbory ústavně právní obou sněmoven. K předloženým návrhům za výbory Sněmovny národů přednese zpravodajskou zprávu poslanec Zdeněk Kováč. Prosím ho, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec Z. Kováč: Vážený súdruh predseda, vážený súdruh veľvyslanec Socialistickej Etiópie, vážené súdružky a súdruhovia poslanci. Zahraničné výbory Snemovne ľudu a Snemovne národov prerokovali dva dôležité dokumenty medzinárodného charakteru, uzavreté medzi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiópiou.

Táto najstaršia slobodná africká krajina, v ktorej žije takmer 30 miliónov etnicky veľmi rozmanitého obyvateľstva, bola v minulosti terčom talianskeho fašizmu na rozšírenie svojho koloniálneho panstva.

Takmer pred 50 rokmi vtrhli talianske vojská bez vyhlásenia vojny na etiópske územie. Desattisíce obyvateľov položilo život v hrdinskom boji s nepriateľom. Československo nikdy neuznalo talianske zabratie.

Po obnovení monarchie v roku 1941 sa zbedačený a negramotný ľud stával obeťou prívržencov dvora, ktorí za svoju oddanosť dostávali celé provincie, so všetkým i s ľuďmi.

Veľké hnutie nespokojností más bolo dovedené do víťazného konca v roku 1974, kedy nastala nová kapitola dejín Etiópie.

Hnutie ozbrojených síl, ktoré bolo oporou prostého a chudobného obyvateľstva, vydalo ešte v tom istom roku programové vyhlásenie najvyššieho orgánu krajiny: "Dočasnej vojenskej správnej rady" a tesne potom vyhlásenie o ekonomickej politike. Došlo k rozsiahlemu zoštátňovaniu, všetka pôda bola vyhlásená za majetok ľudu a začala sa formovať ľudová samospráva.

Za hlavný cieľ bolo označené vybudovanie ľudovej demokratickej republiky pod vedením robotníckej triedy. V ďalšom vyhlásení vláda oznámila, že bude usilovať o budovanie socialistickej spoločnosti.

Etiópska revolúcia sa musela od samotného začiatku brániť útokom vnútornej i zahraničnej reakcie. Avšak všetky pokusy udusiť nový revolučný režim stroskotali.

Vnútropolitický vývoj spriatelenej Etiópie a jej zahraničná politika dávajú plnú možnosť rozvoja vzájomnej čs. - etiópskej spolupráce taktiež v zahraničnopolitickej oblasti. Stretnutie najvyšších predstaviteľov našich krajín a spoločné rokovanie na rôznych úsekoch, to všetko prispieva k zjednocovaniu pokrokových síl a ich stanovísk v obrane svetového mieru, slobody národov, všeobecného pokroku a v riešení medzinárodných otázok čo najširšieho charakteru.

Poslanci zahraničných výborov oboch snemovní vítajú tento vývoj a hlboko s ním sympatizujú.

Zväzky priateľstva medzi ľuďom a vládami našich krajín boli vyjadrené v spoločnom vyhlásení ich najvyšších straníckych a vládnych delegácií, ktoré ukazuje plnú zhodu názorov na prerokúvanie otázky vzájomných vzťahov i medzinárodného vývoja.

Stretnutie najvyšších predstaviteľov oboch krajín a prijaté zmluvné dokumenty, ktoré máme pred sebou, upevňujú vzájomné priateľstvo a spoluprácu.

Znamenajú povýšenie našich vzťahov na ešte vyššiu úroveň a nášmu spoločnému úsiliu o svetový pokrok otvárajú nové možnosti.

Na základe týchto krátko spomenutých skutočností odporúčam ako spoločný spravodajca výborov Snemovne národov, aby s predloženou Zmluvou o priateľstve a spolupráci a Konzulárnym dohovorom medzi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiópiou vyslovila Snemovňa národov súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodaji poslanci Kováčovi. Za výbory Sněmovny lidu přednese zpravodajskou zprávu poslanec Vladimír Šimek. Uděluji mu slovo.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Šimek: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, jako společný zpravodaj výborů zahraničního a ústavně právního Sněmovny lidu vás chci informovat, že i tyto výbory projednaly na svých schůzích Smlouvu o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiopií a Konzulární úmluvu mezi oběma zeměmi. Obě smlouvy ve svém vystoupení podrobně zdůvodnil ministr zahraničních věcí ČSSR soudruh Chňoupek. Byly podepsány nejvyššími představiteli obou států v září letošního roku v Etiopii.

Naším zájmem je neustálé posilování styků s etiopským lidem, jehož země aktivně vystupuje při projednávání klíčových otázek současných mezinárodních vztahů. Podporuje přitom stanoviska socialistického společenství, včetně boje za mír, upevňování bezpečnosti a uvolňování. Socialistická Etiopie sehrává pokrokovou úlohu i v hnutí nezúčastněných zemí.

Podepsaná smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiopií, která představuje významný politický a právní dokument, vyjadřuje v souladu se zásadami proletářského internacionalismu vůli obou stran, rozvíjet všestrannou spolupráci a vzájemné vztahy přátelství a solidarity.

Konzulární úmluva mezi oběma zeměmi jako důležitý smluvní dokument se vzhledem k povaze konzulární činnosti dotýká téměř všech oblastí styků mezi oběma státy. Obě smlouvy jsou logickým důsledkem dynamického rozvoje vztahů mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiopií v posledních letech a přispějí k jejich dalšímu prohloubení.

Soudružky a soudruzi, doporučuji proto, aby v souladu s článkem 36 odst. 3 ústavního zákona o čs. federaci vyslovila Sněmovna lidu s oběma smlouvami souhlas. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodaji poslanci Šimkovi. Do rozpravy se přihlásila poslankyně Pavla Rottová. Prosím, aby se ujala slova.

Poslankyně SL P. Rottová: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, jedním z principiálních zájmů socialistických států je snaha o sjednocené úsilí za svobodný rozvoj národů a za socialistický pokrok. Proto svou politiku přátelství rozšiřují na celý svět a poskytují nezištně pomoc všem zemím, které nastupují cestu společenského pokroku. Věnují svou pozornost a pomoc státům Afriky, které teprve nedávno se zbavily koloniálního nebo třídního panství a vstoupily do nové etapy státního, společenského a ekonomického rozvoje. Tyto státy, v nichž kolonizátoři a vlastní monarchové zanechali mnoho problémů, zvyšují neustále svůj význam v celosvětovém politickém dění. Státy Afriky stále jasněji poznávají nebezpečí snah imperialismu, obnovit své dřívější koloniální panství novými formami. Imperialisté vyvíjejí úsilí vytvářet rozpory mezi africkými státy, aby zamezili vytváření jednotné fronty. Takové snahy jsou odrazem starého principu "rozděluj a panuj", není snadné se těmto snahám bránit, protože využívají svých ekonomických možností v zaostalých zemích, v zemích s nerozvinutým průmyslem a slabou dělnickou třídou.

Trnem v oku je imperialistům, když africké státy řeší své rozpory mírovou cestou a ne zbraněmi. Každý rozpor řešený zbraněmi jim dává možnosti zasáhnout do vnitřních věcí a nastolovat režimy na nich závislé.

V těchto velmi složitých podmínkách o to více vynikají státy, které bez revolučních tradic a teprve se tvořící dělnické třídy staví se na stranu společenského pokroku s cílem vytvořit socialistickou společnost, odstranit trvale hlad, bídu a všestrannou zaostalost.

V letošním roce navštívila naše stranická a státní delegace v čele s generálním tajemníkem ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidentem Československé socialistické republiky Socialistickou Etiopii, zemi s tisíciletou státností, která se teprve před sedmi lety zbavila feudalismu, odstranila vládu císaře a jím privilegované vysoké vládnoucí vrstvy. V této době bylo z 30 miliónů obyvatel zaměstnáno v průmyslu pouze 200 tisíc osob, přírůstek zemědělské výroby byl nulový a roční příjem na jednoho obyvatele v peněžním přepočtu byl menší než 90 dolarů. Zatímco v provincii Wollo zemřelo 200 tisíc obyvatel hlady, císař ukládal další zisky k miliardám uloženým ve švýcarských bankách, pošlé čubičce vypravil císařský pohřeb a na jejím náhrobku byl nápis zlatým písmem.

Etiopská revoluce v roce 1974 nemá obdoby. V minulosti sice docházelo k nespočetným živelným povstáním jedné třídy proti druhé, ale není známo, že by některé z nich od začátku směřovalo spontánně k ideologii schopné poskytnout vysvětlení vlastního zrodu a instinktivně volených cílů. Neexistovala žádná politická strana. V současné době se však budují základy pro vytvoření strany pracujících na marxisticko-leninských principech a v nejbližší době bude tato strana ustavena.

Při příležitosti 3. výročí revoluce Mengistu Haile Mariam mezi jiným ve svém projevu řekl:

"Po vykročení a odstranění starého řádu, jenž byl zdrojem útlaku, naše revoluce neupadla do stavu náměsíčnosti. Má jasný směr a cíl, který vede široké utiskované masy a střeží jejich základní zájmy. Jejím vůdčím principem je marxismus - leninismus, maják pro všechny utiskované národy. "

Po revoluci v roce 1974 Prozatímní vojenská správní rada navázala těsnou spolupráci se zeměmi socialistického společenství. Svým programem a praktickou politikou se Socialistická Etiopie začlenila do světových revolučních sil bojujících proti imperialismu, kolonialismu, neokolonialismu a rasismu. Takový program zákonitě vede k navázání kontaktů se socialistickými státy a dalšímu prohlubování vzájemných styků a spolupráce.

Výrazem této linie bylo uzavření smluv o přátelství s SSSR, NDR a ČSSR a uskutečnění návštěvy etiopských představitelů u nás. Naši představitelé byli informováni o perspektivách dalšího politického a hospodářského vývoje Socialistické Etiopie i o potřebách rozšíření všestranné pomoci.

Hospodářské a obchodní styky naší republiky s Etiopií rostou rok od roku. Největší část našeho vývozu tvoří strojírenské zboží jako nákladní auta, textilní a kožedělné stroje, ložiska, stavební stroje a zdravotnická zařízení, papír a sklo. Hlavní položkou dovozu do ČSSR je káva, luštěniny a usně. Tak jak bude růst výroba v Socialistické Etiopii a bude odhalováno přírodní bohatství, bude se výměna zboží dále rozšiřovat.

Vedle obchodních styků rostou i styky v oblasti kulturní, školské a vědecké a v dalších ohlasech. Na 300 etiopských studentů navštěvuje naše školy a na školní rok 1981/82 poskytla naše vláda 42 stipendií na vysokých a středních školách.

Na závěr letošní návštěvy naší stranické a státní delegace v Socialistické Etiopii bylo přijato společné komuniké, v němž obě strany vyjádřily hluboké uspokojení s výsledky návštěvy a konstatovaly, že vzájemné rozhovory významně přispěly k dalšímu upevňování a prohlubování přátelských vztahů a všestranné spolupráce. Charakteristickým rysem našich vztahů je vzájemná úcta, solidarita, přátelství a soudružská spolupráce.

Vzájemná pomoc a neustále se prohlubující spolupráce není pouze výrazem pochopení, ale vyplývá z internacionalismu jako základního principu marxismu - leninismu. Nelze přece ponechat bez konkrétní pomoci toho, kdo se dal stejnou cestou jako my. Naší snahou proto v přítomnosti i budoucnosti bude poskytnout Socialistické Etiopii konkrétní, účinnou pomoc podle našich možností a posílit tak socialistický tábor i boj za světový mír.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslankyni Rottové. Hlásí se někdo další do rozpravy? (Nikdo.) Není tomu tak. Prohlašuji rozpravu za skončenou.

Přeje si závěrečné slovo soudruh ministr Chňoupek? (Ne.) Nepřeje.

Žádají o závěrečné slovo zpravodajové? (Nežádali.) Nikoliv.

Můžeme přistoupit k hlasování o obou návrzích. Hlasovat budeme odděleně. Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu, kterých je v této chvíli přítomno 167.

Kdo z vás souhlasí s návrhem usnesení ke Smlouvě o přátelství a spolupráci se Socialistickou Etiopií, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP