Pondělí 12. listopadu 1984

Poněvadž základním cílem západoněmeckého znovurestaurovaného imperialismu bylo znovuzískání tzv. východních území, hledali jeho nositelé podporu především v řadách těch, kteří z těchto východních území a z Československa buď sami na konci 2. světové války, před postupující Sovětskou armádou uprchli - ze strachu, že za své nelidské činy ponesou důsledky - nebo kteří byli po skončení války do NSR na podkladě Postupimské dohody přesídleni.

Tak začaly vznikat na území Německé spolkové republiky první spolky těchto uprchlých a přesídlených Němců, ze kterých se postupně vyvinula důkladně organizovaná tzv. Krajanská sdružení - landsmannschafty a jejich střechová organizace tzv. Svaz vyhnanců. Postupimská dohoda hovoří o přesídlení Němců. Tento termín se ovšem v NSR ani v oficiálních kruzích, ani ve většině sdělovacích prostředků nepoužívá. Místo něj byl akceptován revanšisty rozšiřovaný termín vyhnaní nebo vyhnanec, aby tak tato dohoda a především vlastní přesídlení byly znevažovány.

Od samého počátku bylo cílem uvedených sdružení a organizací, jimž stáli tehdy v čele tenkrát vesměs význační prominenti někdejšího fašistického režimu, sdružovat přesídlené Němce a pěstovat v nich vědomí údajně spáchané křivdy.

Po skončení "studené války" a následujících pozitivních změnách byl nastoupen kurs uvolňování napětí, vzájemného porozumění a mezinárodní spolupráce.

Nechyběly u nás i v jiných zemích názory, že revanšismus v NSR je na vymření, že odejde ze scény tak, jak věkem odchází generace jeho nositelů - lidí, kteří za války byli ve své většině na straně Hitlera a poté, co bylo fašistické Německo poraženo, stáli u kolébky prvních fašistických spolků a sdružení.

Poslední vývoj, zejména po nástupu Reaganovy administrativy a nového vedení v NSR však ukázal, že takovéto očekávání automatického zániku revanšismu v západním Německu je hluboce mylné. Revanšismus je nejen šířen i v jiných spolcích, organizacích a sdruženích, ale prvky revanšismu jsou i v náplni činnosti řady institucí a ve více či méně zahalené podobě existuje i v nejvyšších orgánech státní moci v Německé spolkové republice.

Předsednictvu zmíněného Svazu vyhnanců je v současné době podřízeno 19 landsmannschaftů, které politicky koordinuje a kontroluje. Největším a nejaktivnějším mezi nimi je tzv. Sudetoněmecký landsmannschaft.

Revanšistické kruhy NSR, spjaté myšlenkou zaslepeného antikomunismu a antisovětismu s těmi, kteří ve Washingtonu podněcují ke "křižáckému tažení" proti komunismu, v poslední době prudce vystupňovaly svou kampaň. Nechvalně známý Svaz vyhnanců, který má podle údajů svých předáků 2,5 mil. členů, letos vystupňoval své provokace tak, že i buržoazní tisk na Západě poukázal na zvýšenou agresivitu masových srazů krajanských spolků, jež se konaly v různých spolkových zemích NSR. Na těchto srazích již otevřeně vyslovují územní nároky vůči socialistickým zemím, tvrdošíjně hlásají "existenci Německa v hranicích z roku 1937". Předák Svazu vyhnanců, poslanec Spolkového sněmu za CDU Herbert Czaja, se na stránkách oficiálního informačního bulletinu v nedávných dnech dokonce domáhal toho, aby Polsko upustilo od jakékoliv kritiky revanšismu a pokud se tak nestane, pohrozil odpovídajícími odvetnými opatřeními.

V současné době se již tzv. krajanské spolky neomezují na propagandu a pořádání srazů. Zaměřují se na aktivizaci podvratné činnosti proti socialistickým státům.

Jedna nedávná publikace Krajanského spolku přesídlenců ze Slezska obsahuje tuto směrnici: "Cílem nové německé a východní politiky musí být destabilizace komunistických režimů". Představitelé bonnské vlády se sami rovněž účastní provokačních srazů. Dělají na nich prohlášení, která se občas neliší od útoků předáků "krajanských spolků". Vždyť i ministr vnitra NSR Zimmermann prohlásil, že takzvaný problém opětného sjednocení se podle jeho názoru "týká nejen NSR a NDR, ale i bývalých východních území za linií Odra-Nisa". Náměstek předsedy Svazu vyhnanců Herbert Hupka konstatoval, že "spolková vláda v čele s kancléřem Helmutem Kohlem je naší vládou. Bude podporovat naši činnost, naše úsilí dělat všechno, co je nutné v zájmu celého Německa".

Zda se, že ostrá reakce evropské veřejnosti a mnoha tiskových orgánů na revanšistické projevy v NSR udělala nepříjemnosti bonnské vládě. Začala se vytáčet a ospravedlňovat. Ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher uznal dokonce za vhodné potvrdit, že "NSR i nadále vychází ze situace v Evropě" a "dnes i v budoucnu považuje hranice všech evropských států za nedotknutelné." To však nebrání dalším činitelům v Bonnu i nadále propagovat hranice z roku 1973 a otevřenost německé otázky. Kancléř Kohl se pokouší uchlácholit veřejnost a v rozporu se zřejmými fakty tvrdí, že v NSR prý žádný revanšismus neexistuje. V rozporu s tím se kancléř Kohl před několika dny zúčastnil v Bonnu kongresu tzv. východoněmeckých landsmannschaftů a na tomto kongresu hned v úvodním slově již jmenovaný Herbert Hubka uvedl, že Spolková republika není celým definitivním Německem, a pokračoval "německá otázka je otevřená a tuto otevřenost musíme udržovat." Tvrdil, že uspořádání v Evropě je stavem bezpráví, které je třeba napravit otočením kola dějin. Německá říše existuje dále v hranicích z roku 1937, prohlašoval. Od těchto prohlášení se v rozporu s dřívějším prohlášením ani kancléř Kohl, ani Strauss, který byl rovněž přítomen, nedistancovali, naopak jejich vystoupení byla novým potvrzením společných zájmů revanšistů a stran CDU/CSU i podpory, kterou současná vládní koalice revanšistům poskytuje.

V NSR i v Rakousku mají v poslední době nezřídka svůj původ také naprosté výmysly a lži, např. o církevně polititické situaci v ČSSR. Jisté kruhy v těchto zemích by jistě rády zneužily církví a věřících jako nástroje svých antisocialistických a politických záměrů.

Jestliže tady nepříznivě hovořím o prudkém vystupňování militarismu v politice Bonnu a oživování revanšismu, nemám samozřejmě na mysli západoněmecké obyvatelstvo, ale především ty kruhy, jejichž zájmy a činnost mohou učinit chování NSR nevypočitatelným a mohou mít negativní důsledky i pro mír v Evropě.

NSR je stát s vysokým životním standardem. Jeho odpovědní činitelé by si měli uvědomit, že si nelze zahrávat s osudy lidstva. Po 1. světové válce byla Německu odňata část území, které po prusko-francouzské válce v roce 1870 až 1871 anektovalo Německo a byly mu odňaty kolonie. Po 2. světové válce, kterou rozpoutal hitlerovský fašismus, byla Německu odňata území, kterých se v minulosti zmocnilo a byli vysídleni obyvatelé německé národnosti, kteří byli zdrojem nespokojenosti, nepokojů a špionáží proti zemím v nichž žili. Je nanejvýš potřebné, aby si zejména vládnoucí kruhy v NSR uvědomili, že nemůže dojít k druhému Mnichovu. Revanšismus není vrozenou vlastností lidí, není žádnou společenskou zákonností. Důkazem toho je Německá demokratická republika.

Pracující našeho jihočeského kraje, který má 275 km dlouhou hranici s Rakouskem a s NSR, aktivně podporují mírovou politiku naší vlády a s oprávněným rozhořčením sledují revanšistické výpady představitelů sudetoněmeckého landsmannschaftu i některých vládních činitelů NSR a odsuzují je na různých shromážděních v průmyslových a zemědělských závodech, na veřejných schůzích a manifestacích, tak jako např. pracující krumlovska odmítli revanšistické rejdy na mírové manifestaci v Kaplici a jiných veřejných shromážděních v okrese. Zrovna tak i okresní konference družstevních rolníků v Jindřichově Hradci odsoudila nově bující revanšismus v NSR.

Naši pracující, kteří se do pohraničí vrátili v roce 1945, i ti kteří se do pohraničí přistěhovali po roce 1945, jednoznačně vyjadřují názor, že se jim v žádném případě nestýská ani po nacistických fabrikantech a statkářích, ani po henlainových ordneřích a jejich násilnostech, kterých se dopouštěli na našem českém obyvatelstvu v našem českém pohraničí v době první republiky, zejména v létech 1937 a 1938. Všichni jsme toho názoru, že naše pohraniční obce v okresech Prachatice, Jindřichův Hradec a Český Krumlov vyrostly za vlády pracujícího lidu do nebývalé krásy. V těchto okresech se rozvíjí průmysl a pracující jak v průmyslu, tak i zemědělství plní a překračují úkoly naší 7. pětiletky.

Jsou toho názoru, že ten, kdo chce žít v Evropě v míru, musí především vzít na vědomí skutečnost, že naše pohraničí je a zůstane české, že hranice tak, jak dnes existují, jsou definitivní a žádný návrat k bývalé Velkoněmecké říši, i když pod jiným názvem, se konat nebude. Musí vzít na vědomí, že vedle kapitalistického zřízení existuje zřízení socialistické. Ne tedy revanšistické útoky proti současnému uspořádání Evropy, ale politika uvolňování napětí a prohlubování mírového soužití a spolupráce států s rozdílným společenským zřízením je cestou, která vede k tomu, abychom nejenom my, ale i budoucí generace mohla žít v trvalém míru, aby dějiny lidstva nebyly tak jako dosud dějinami válek, ale dějinami mírové plodné spolupráce.

Soudružky a soudruzi poslanci, chtěl bych říci ještě několik slov k naší spolupráci s Rakouskem jako dalším naším sousedem z nesocialistických zemí. Československo přikládá vztahům s neutrálním Rakouskem velký význam, jak o tom svědčí návštěva prezidenta ČSSR s. Husáka v Rakousku v roce 1982. Naše oficiální i neoficiální vztahy jsou rozvinuté a intenzívní. I cestování je poměrně bohaté. Z Rakouska k nám ročně přijíždí kolem 300 tis. občanů a pochopitelně i značný počet našich občanů navštěvuje Rakousko.

Rakousko zůstává po NSR druhým největším obchodním partnerem Československa z nesocialistických zemí. Vzájemné hospodářské vztahy v současné době upravuje dlouhodobá obchodní dohoda mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Rakouské spolkové republiky z prosince 1981 a kromě toho je v platnosti dohoda o hospodářské a průmyslové spolupráci mezi ČSSR a Rakouskem ze září 1971.

V oblasti vědy realizuje ČSAV styky s Akademií věd Rakouska na základě přímého ujednání z roku 1978. Je to jeden z dokladů, jak je možno využívat plodných styků a spolupráce mezi zeměmi s rozdílným společenským systémem.

Přesto se i v Rakousku, zejména v poslední době, aktivizují určité síly, které mají zájem na zhoršení současných vztahů, a je jim dobrá každá i nepodložená záminka, kterou mohou zneužít proti Československu, jak jsme se o tom mohli přesvědčit i v posledních událostech na Československých hranicích v prostoru Velenice.

Soudružky a soudruzi poslanci, jsem přesvědčen, že dnešní jednání o zahraniční politice československé vlády přijme všechen pracující lid jihočeského kraje za své a svou usilovnou a poctivou prací naplnění úkolů naší 7. pětiletky toto úsilí podpoří. Děkuji.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Kalkusovi. Slovo má poslanec Štěpán, připraví se poslance Rusov.

Poslanec SL M. Štěpán: Vážený soudruhu předsedo, soudruzi poslanci, při plnění svých poslaneckých úkolů se znovu a znovu přesvědčujeme o aktivní podpoře, kterou u drtivé většiny našich lidí nachází zásadová zahraniční politika naší strany a státu. Obsažný výklad jejích hlavních směrů podal soudruh ministr Chňoupek. Tato zásadová linie obráží i to, co dnes spojuje nejširší spektrum mezinárodní pokrokové veřejnosti i samy pokrokové, demokratické síly, i různorodá protiválečná hnutí na Západě si naléhavěji uvědomují, nač od počátku poukazují socialistické země. Kontrast, jaký dnes zeje mezi mírovým řečněním a militaristickou horečkou reakčních sil imperialismu, nemá obdoby od let, kdy spojily své plány hitlerovským vabankem.

Soudružky a soudruzi, je zřejmé, že koordinované naplnění československé zahraniční politiky významně přispělo k odhalování skutečných záměrů imperialismu vůči životním zájmům našeho lidu i společenského pokroku a míru ve světě. Přispělo ještě aktivněji k osvětlování principiálních stanovisek, které zaujímá SSSR a celé socialistické společenství. Objasňuje, ale i naléhavé a vysoké nároky, jež dnešní doba klade na práci a postoje každého vlastence - internacionalisty, poctivého občana naší země, ať pracuje kdekoliv.

V úsilí změnit alarmující fakta o imperialistické hrozbě v ještě působivější zbraň, s jejíž pomocí třeba mobilizovat za plnou a bezvýhradnou podporu těchto požadavků všemi našimi spoluobčany - na tomto prvořadém úkolu jsme se po uplynulém období podíleli i my, poslanci vrcholného zákonodárného sboru ČSSR, zde a zejména pak na volebních obvodech.

Skutečné krédo sil, které dnes přijímají otěže imperialistické politiky, už bezpočtukrát obnažily jejich vlastní hlásné trouby. Avšak snad žádná z nich tak neučinila s tak bezduchým - tudíž i kromobyčej prostořekým - cynismem jako jistý Wilbur Schlamm, po léta mluvčí západoněmecké reakce. Cituji doslova: "Strašlivá podstata konfliktu mezi komunismem a Západem tkví totiž v tom, že komunismus v míru prospívá, mír chce a v míru triumfuje... Jestliže se zabránění všeobecné válce považuje za důslednější, než odvrácení komunistického triumfu, pak přirozeně nic nemůže tento triumf odvrátit... skutečné přijetí mírového soužití by znamenalo zřeknout se vítězství Západu ve studené válce a bylo by současně uznáním jeho porážky". To je citát, který jistě nepotřebuje žádný komentář.

Důležité je to, že nejen politici a diplomaté, ale i široké vrstvy našich spoluobčanů vidí, že sebepokrytěčtější žonglování se slovy nemůže zastřít, že Washington a NATO nehodlají přijmout žádný smluvný dokument, jenž by je zavazoval zřeknout se jaderné agrese, použití síly a hrozby silou v mezinárodních vztazích. V nedávném rozhovoru pro list Washington Post soudruh Černěnko znovu právem zdůraznil: "Slova o ochotě americké vlády k rozhovorům jsme slýchali i dříve, nebyla však ani jednou potvrzena reálnými činy, které byl svědčily o skutečném přání dohodnout se na spravedlivém a vzájemně přijatelném základě alespoň o jedné podstatné otázce našich vztahů - zejména v oblasti omezování výzbroje a snížení nebezpečí války". Spojené státy zcela bezostyšně pošlapávají vše, co už bylo v zájmu odvrácení nové světové války zakotveno - základní principy Charty OSN i Závěrečného aktu Helsink, zásady vzájemných vztahů mezi SSSR a USA z roku 1972 i závěry SALT 2 a celé řady dalších dohod omezení zbrojení, mnohé jiné důležité dokumenty a normy mezinárodního práva a mezinárodních vztahů.

Jsme velice znepokojeni tím, že politické výsledky 2. světové války - včetně historických závěrů Jalty a Postupimi - které si po léta troufali otevřeně napadat jen přímí pohrobci nacistické "třetí říše", jsou dnes vystaveny frontálnímu útoku mezinárodní reakce za podpory a pod patronací odpovědných míst USA. Srovnání nemá neomalenost revanšistických aspirací, jež jsou v tomto duchu vedeny i proti naší zemi v NSR. Hovořil o tom poslanec Kalkus.

I v této souvislosti litujeme, že i v sousedním Rakousku ještě existují kruhy, snažící se narušovat dobré sousedské vztahy mezi ČSSR a Rakouskou republikou, které se po mnoho let v souladu se zájmy národů obou zemí usilovně budovali, zneužívají případu s narušitelem státní hranice k rozpoutání nenávistné kampaně proti Československu. Ve shodě s našimi voliči tyto akce v celé šíři rozhodně odsuzujeme, a podporujeme pevný a nekompromisní postoj naší vlády a odpovědných politických míst k této otázce.

Válečné přípravy imperialismu má dnes lživě ospravedlnit i demagogie s lidskými právy, která se v poslední době pronikavě vystupňovala.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, proč byl Reagan uváděn do Bílého domu právě za zvuku tirát o takzvaném boji s mezinárodním terorismem, bylo zřejmé, už na prahu 80 let. Avšak dnes je to ještě očividnější. Washington podporuje bezostyšněji než po celá desetiletí všechny reakční diktátorské režimy a agresory - Izrael, Jihoafrickou republiku, salvadorskou juntu, hondurasské vládce, basmače řádící v Afghánistánu, Grenada a Libanon, americká podpora ozbrojené intervenci proti Nikaragui, hrozící co chvíli přerůst v přímou účast Pentagonu, diversní akce CIA a dalších amerických zvláštních služeb, na něž bylo na letošní rok oficiálně schváleno 17 miliard dolarů - to je jen část projevů státního terorismu, jenž Washington povýšil na úroveň své oficiální vládní politiky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP