Pondělí 12. listopadu 1984

Spolu s našimi občany jsme i v těchto dnech znovu rozhořčeni nebezpečným vývojem situace okolo Nikaragui. Každou hodinu narůstá vojenská přítomnost v blízkosti této země. Rozhodně odsuzujeme provokace a nebezpečné plány Reaganovy administrativy. Jde o další jasné porušení státní svrchovanosti, jde o nebezpečnou předehru k přímé vojenské intervenci USA proti Nikaragui, jde o zjevné pošlapání Charty OSN Spojenými státy. A tato politika - jak historie už ukázala - má na svědomí desetitisíce a desetitisíce lidských obětí. Způsobila vznik nových a roznícení starých ohnisek konfliktů, vážný růst hrozby, že přerostou v celosvětový požár. Víme dobře, že její přímou součástí je i nebezpečná koncepce globální psychologické války, v níž zdaleka nejde jen o šíření pochybných hodnot buržoazní ideologie a morálky. Cílem těchto podvratných operací, jak se to bez obalu uvádí v jejich vlastních dokumentech řídících štábů těchto akcí - je "dosáhnout válečných cílů, aniž by se přímo použilo vojenských prostředků".

Teroristické praktiky se stupňují i vůči pokrokovým a demokratickým silám v imperialistických metropolích. Stačí vzpomenout jediný příklad. Mluvil jsem o něm nedávno s jedním významným představitelem hnutí Freeze v USA - Národní hnutí za zmrazení jaderných zbraní. Jde o urychlenou výstavbu deseti velkých internačních táborů v USA. Jsou určeny nejen pro tzv. nelegální emigranty, jež momentálně převyšují poptávku amerických monopolů po nejlacinější a zcela bezprávné pracovní síle, ale i k raziím na nejodhodlanější bojovníky za mír a lidská práva amerického lidu. Patří už k obludnému rituálu dnešního Bílého domu, že i tyto kroky se uskutečňují právě na základě prezidentské směrnice č. 138, mající ve štítu "zesílení boje" proti terorismu.

Jsme rádi, že rozhodné slovo, jež k politice státního terorismu vyjádřil sovětský návrh předložený probíhajícímu jednání Valného shromáždění OSN, vyjadřuje i naše stanovisko. I my připojujeme svůj hlas ke kategorickému požadavku - ti, kdo tak činí, musí zastavit všechny akce zaměřené na násilnou změnu nebo podkopání společenského a politického zřízení svrchovaných států, na destabilizaci a svržení jejich zákonných vlád, a především pod žádnou záminkou nezahajovat vojenské akce, sledující tento cíl, a neprodleně zastavit ty, které již vedou. Musí respektovat a přísně dodržovat právo národů svobodně a bez vnějšího vměšování volit své společenské a politické zřízení a uskutečňovat samostatný politický, ekonomický, sociální a kulturní rozvoj.

Oceňujeme, že československá zahraniční politika důsledně a aktivně v těchto směrech na fóru OSN, v mnohostranných i dvoustranných stycích, naplňuje své poslání a rozvíjí tyto principy.

Soudružky a soudruzi, na pozadí toho, co se dnes odehrává ve světě vinou imperialistické reakce, se ještě hlouběji skláníme před hrdinstvím sovětského lidu, který nám přinesl svobodu a s ní i trvalou záštitu naší bezpečnosti, svrchovanosti, a společenského rozvoje. Ještě náročněji si uvědomujeme správnost historických rozhodnutí našeho lidu před 40 lety, kdy se rozhodovalo o poválečné cestě Československa. Vzdáváme hold těm, kdo měli rozhodující zásluhu na tomto obratu v životě našich národů. Výstižně to vyjádřil soudruh Gustáv Husák: "Celé dějiny protifašistického národně osvobozeneckého boje československého lidu, jeho zápasů za vítězství národní a demokratické revoluce, za výstavbu a rozvoj socialismu, jsou historii naší současnosti. V revolučním odkazu minulosti nacházíme poučení a čerpáme sílu pro další postup vpřed."

Jsem přesvědčen, že právě tento odkaz je dvojnásob vážný dnes a čtyřnásob vážný pro naši mladou generaci.

Dovolte mi na závěr vysoce ocenit a vyjádřit plný souhlas se zprávou, přednesenou ministrem zahraničních věcí s. B. Chňoupkem.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Štěpánovi, prosím poslance Rusova.

Poslanec SN K. Rusov: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, v současné době, kdy agresívní kruhy imperialismu, především Spojených států, neskrývají svůj záměr získat vojensko-strategickou převahu a z pozice síly diktovat svou vůli jiným národům, zvyšuje se mezinárodní napětí a roste nebezpečí válečného konfliktu, především jaderného.

Zvlášť nebezpečná situace se vytvořila v Evropě, kde USA již přistoupily k rozmísťování řízených střel středního dosahu na území některých západoevropských zemí a přes odpor lidu těchto zemí pokračuje, v duchu závěrů letošního zasedání výboru pro jaderné plánování NATO, další rozmísťování těchto nových jaderných zbraní.

Národy Československé socialistické republiky znepokojuje ta skutečnost, že nedaleko našich západních hranic jsou rozmístěny řízené střely prvního úderu, které jsou namířeny na cíle v Sovětském svazu, Československu a dalších socialistických státech.

Reakční podstata současné politiky imperialismu se odráží ve vojenskostrategické koncepci "přímé konfrontace", která je nejkoncentrovanějším vyjádřením současné americké státní strategie a která kromě vedení ekonomické, politické, diplomatické a psychologické války považuje hrozbu silou nebo případné použití ozbrojených sil za nejdůležitější a podle situace i za jediný prostředek k dosažení politických cílů. Konkrétním projevem této strategie jsou v současné době jednak snahy o získání vojenskostrategické převahy nad SSSR a jeho spojenci, ale také rozdmýchávání ohnisek mezinárodního napětí, podpora nejreakčnějších fašistických a rasistických režimů i přímé vojenské akce proti suveréním státům.

Vojenská opatření států NATO a s nimi související přípravy na válku se plně odrážejí ve zvyšování vojenských rozpočtů. Mimořádný růst se projevuje zejména v dotacích na nákupy nové bojové techniky a vývoj nových zbraní.

Přímé vojenské výdaje členských zemí Severoatlantického paktu pro rok 1984 činí (v přepočtu národních měn) 368 mld. dolarů. Oproti předchozímu roku se zvyšují o 6,6 % v nominální hodnotě. Největší podíl na těchto výdajích (asi 74 %) si udržely Spojené státy.

Vojenský rozpočet samotných Spojených států amerických na finanční rok 1984/85 dosahuje částky 272 mld. dolarů, tj. téměř o 14 % více než v předchozím roce. Podle dlouhodobého plánu americké vlády mají přímé vojenské výdaje ve finančním roce 1985/86 přesáhnout hranici 310 mld. dolarů, zvýší se tedy o dalších 14 %.

Jestliže vezmeme v úvahu i zvyšování vojenských rozpočtů dalších států NATO pro rok 1985, např. NSR o 5 %, Velké Británie o 10 %, z nichž větší část je určena především pro modernizaci bojové techniky a zvýšení palebné síly všech druhů vojsk, nelze přihlížet k těmto, bezpochyby nebezpečným přípravám nečinně.

Již v minulém roce, při zahájení rozmísťování řízených střel PERSHING 2 a střel s plochou dráhou letu v NSR, Velké Británii a Itálii, jedinou možnou reakcí bylo přijmout adekvátní opatření, která by odstranila narušování rovnováhy vojenských sil. Měla za cíl upozornit USA a státy NATO, že členské státy Varšavské smlouvy nemohou připustit ohrožení mírového života národů svých zemí dobrodružnou agresívní politikou imperialismu.

I když z povahy provedených opatření vyplývá, že nepřekračují ve svém rozsahu nezbytně nutné potřeby, které jsou v souladu se suverénním právem každého státu na individuální nebo kolektivní sebeobranu podle mezinárodního práva, rozvinul Západ ještě větší úsilí k dosažení rozhodné vojenské převahy nad Varšavskou smlouvou, a to i cestou militarizace kosmu.

Je tedy zcela logické, že muselo dojít k situaci, za které byl SSSR nucen provést některá další obranná opatření vyvolaná nesmyslnou snahou USA o dosažení vojenské převahy. Přistoupil k umísťování střel s plochou dráhou letu o dalekém doletu na strategických bombardérech a na ponorkách.

SSSR a ostatní socialistické státy však dále vedou usilovný zápas o zachování a upevnění světového míru. Jak je známo z odpovědí soudruha Konstantina Černěnka americkému listu Washington Post, zůstává v platnosti sovětský návrh na zmrazení všech jaderných zbraní, které vlastní mocnosti. Dohodnout se o této otázce by znamenalo, že by jaderné zbrojení bylo zastaveno, a tím by bylo usnadněno následné jednání o snížení současného stavu jaderných zbraní, až po jejich úplnou likvidaci. SSSR je rovněž stále připraven, jak zdůraznil na 39. zasedání Valného shromáždění OSN soudruh Gromyko, přistoupit k jednání o uzavření dohody o odvrácení militarizace kosmu včetně úplného upuštění od protidružicových systémů, vyhlášení vzájemného moratoria na zkoušky a rozmísťování kosmických zbraní a využívání kosmického prostoru výhradně k mírovým cílům, ku prospěchu všeho lidstva. Na konkrétní odpověď Washingtonu se však dosud marně čeká.

Tato nebepečně vyhrocená mezinárodní situace, kdy na všechny mírové návrhy SSSR a socialistických zemí odpovídají USA a NATO dalším horečným zbrojením anebo diplomaticky formulovanými vytáčkami, nutí socialistické země nedat na slova, ale vzhledem k narůstajícímu válečnému nebezpečí, zdokonalovat obranyschopnost socialistického společenství.

Poučeni dějinnými zkušenostmi posuzujeme s plnou vážností nebezpečný vývoj mezinárodní situace a vyvozujeme závěry nejen pro aktivní mírovou zahraniční politiku, jak ukázalo dnes vystoupení soudruha Chňoupka, ale i pro posilování obranyschopnosti naší socialistické vlasti. Zdůraznil to znovu generální tajemník ÚV KSČ a prezident naší republiky, náš vrchní velitel soudruh Gustáv Husák při setkání s delegací ČSLA při příležitosti Dne Československé lidové armády a 40. výročí Karpatsko-dukelské operace, když řekl: "... dbáme, aby naše armáda byla náležitě připravena plnit společně s armádami Sovětského svazu a dalších států Varšavské smlouvy své povinnosti při obraně svobody a nezávislosti naší vlasti, revolučních vymožeností našeho lidu".

Pro příslušníky armády to znamená s ještě větším úsilím pokračovat v zabezpečování úkolu vytyčeného XVI. sjezdem KSČ, to je upevňovat a zvyšovat obranyschopnost naší země proti jakémukoliv ohrožení imperialistickým agresorem, budovat armádu jako nedílnou součást ozbrojených sil členských států Varšavské smlouvy, jako armádu vysoce moderní, bezmezně oddanou straně a lidu, schopnou společně se Sovětskou armádou a armádami ostatních států Varšavské smlouvy uchránit mír a vymoženosti socialismu.

Jako poslanec volebního obvodu Chebska a Tachovska vás mohu ubezpečit, že ozbrojené síly naší republiky spolu s pracujícími celé naší vlasti stojí jako pevná hráz míru, budování i obrany socialismu.

Varšavská smlouva za téměř třicet let svého trvání prokázala, že je vojenskopolitickou organizací, která nemá v dějinách mezinárodních vztahů obdoby, že je organizací, která s úspěchem plnila a plní dvojjediný úkol - internacionální obranu socialismu a obranu evropského a světového míru. Tato organizace je ztělesněním nové revoluční tradice solidarity a vzájemné pomoci bratrských socialistických zemí a jejích armád při řešení nejdůležitějších úkolů internacionální obrany socialismu, je projevem jejich jednotného chápání národních a internacionálních úkolů při obraně socialistických vymožeností, mírové práce lidu, národní svobody a státní suverenity.

Naše Československá lidová armáda je pevnou součástí armád Varšavské smlouvy. Díky všestranné péči ústředního výboru strany, osobně jeho generálního tajemníka a prezidenta republiky soudruh a Gustáva Husáka, federální vlády a osobně předsedy vlády soudruha Lubomíra Štrougala, je vybavována nejmodernějšími zbraněmi a bojovou technikou a neustále se zvyšuje její bojová pohotovost a připravenost. Při plnění svého hlavního úkolu široce využívá možnosti úzké spolupráce s ostatními socialistickými armádami a zejména bohatých zkušeností slavné Sovětské armády.

Letošní spojenecké cvičení "ŠTÍT-84" prokázalo, že velitelé, štáby a vojska mají vysokou schopnost vést rozhodnou aktivní bojovou činnost a jsou dobře připraveni na plnění úkolů ve složitých situacích moderního boje, který se vyznačuje vysokou manévrovostí s nasazením nejmodernější vojenské techniky. Cvičení bylo i školou vlastenectví, socialistického internacionalismu a dalšího prohlubování všestranné bojové spolupráce všech armád Varšavské smlouvy. Během cvičení se znovu potvrdilo, že organizace Varšavské smlouvy svou obrannou silou je spolehlivou ochranou socialistického společenství před jakýmkoliv agresorem.

Vážené soudružky a soudruzi, naše socialistická vlast, celé socialistické společenství v čele se Sovětským svazem je přesvědčivým bojovníkem nejenom za evropský mír, ale za trvalý mír na celém světě. Dokud však imperialisté pokračují v zločinném hazardu ohrožujícím naši bezpečnost a svobodu, nemůžeme ani na okamžik pouštět ze zřetele ani jednu z otázek souvisejících se zajištěním naší vlastní bezpečnosti. Československá lidová armáda v uplynulém období osvědčila svoji připravenost a do příštího období vstupují její příslušníci s plným vědomím, že jsou Komunistické straně Československa, vládě republiky, dělnické třídě a všemu pracujícímu lidu odpovědni za to, že Československá lidová armáda spolu se Sovětskou armádou a ostatními armádami členských států Varšavské smlouvy bude bděle střežit zájmy socialismu a že v tomto bojovém svazku bude připravena odrazit a zničit každého agresora, uhájit mír a pokojnou práci československého lidu.

Proto vynaložíme všechny síly k tomu, abychom úkoly v příštím roce - roce 40. výročí vyvrcholení národně osvobozeneckého boje našeho lidu a osvobození Československa Sovětskou armádou, důsledně splnili.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte, abych vás jako představitele našeho lidu ubezpečil, že vojáci Československé lidové armády nikdy nedopustí, aby cizácká bota jakéhokoliv agresora znesvětila půdu naší rodné vlasti Československé socialistické republiky. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Sněmovny národů K. Rusovovi, který byl posledním z písemně přihlášených řečníků.

Hlásí se ještě někdo z poslanců o slovo? (Nikdo.) Není tomu tak.

Vyhlašuji tedy rozpravu ke zprávě federálního ministra zahraničních věcí za skončenou.

Prosím soudruha ministra Chňoupka o závěrečné slovo.

Ministr zahraničních věcí ČSSR B. Chňoupek: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, dovoľte mi, aby som vám poďakoval všetkým, ale predovšetkým trinástim poslancom a poslankyňám, ktorí tak podnetne vystupovali v rozprave za jednomyseľnú podporu a ocenenie našej zahraničnej politiky, za starostlivosť, ktorú jej venuje Federálne zhromaždenie, jeho zahraničné výbory a všetci poslanci. Dokladá vašu angažovanosť na dôslednom uskutočňovaní záverov XVI. zjazdu našej komunistickej strany v oblasti zahraničnopolitickej a na našej podpore realizácie mierového programu sovietskych komunistov. Preukazuje váš mimoriadny záujem na realizáciu koordinovanej politiky bratských socialistických krajín, politiky boja za odvrátenie nebezpečenstva jadrovej vojny, za udržanie svetového mieru a odzbrojenie.

Vami vyslovené názory preplnené znepokojením nad súčasnou zhoršenou situáciou dosvedčujú najvnútornejšie životné želanie nášho ľudu, neochvejne pokračovať v tejto všeobecno prospešnej politike a ustavične ju rozvíjať novými sviežimi impulzmi.

Zvlášť treba oceniť, že šlo o rozpravu obsahovo bohatú, konštruktívnu a vysoko podnetnú, čo určite nájde svoj ohlas v našom každodennom zahraničnopolitickom pôsobení. Považujeme za nanajvýš správne, že vaše slová boli predchnuté starosťou o to, čo je dnes najdôležitejšie, a to prekonať súčasnú situáciu a prispieť k tomu, aby v nepokojných medzinárodných vzťahoch opäť zavládol duch uvoľnenia nad nebezpečenstvom konfrontácie.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP