Úterý 11. prosince 1984

Zakotvení tzv. národního režimu, který je možno z politického hlediska považovat za ustanovení zásadního významu, zaručuje občanům jedné smluvní strany vystupovat před justičními orgány druhé smluvní strany za stejných podmínek jako její státní občané. Princip rovnosti mezi státy se prostřednictvím Smlouvy přenáší i do vztahu mezi státem a občany druhého státu.

Smlouva přispěje k rozvoji vzájemných vztahů mezi Československou socialistickou republikou a Francouzskou republikou a bude mít nepochybně význam i pro jednání o obdobných úpravách s dalšími kapitalistickými státy. Přijetí smlouvy si nevyžádá žádných změn v čs. právním řádu.

Jako společný zpravodaj výboru ústavně právního a zahraničního Sněmovny lidu proto doporučuji, aby Sněmovna lidu vyslovila s předloženou smlouvou svůj souhlas. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Pátkovi.

Nyní prosím poslankyni Irenu Prievozníkovou o přednesení zpravodajské zprávy.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně I. Prievozníková: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, zmluva medzi vládou Československej socialistickej republiky a vládou Francúzskej republiky je výsledkom mnohoročných zložitých bilaterálnych rokovaní, vyjadrujúcich politickú vôľu oboch strán. Jej podpísanie pri oficiálnej návšteve ministra zahraničných vecí Československej socialistickej republiky súdruha Chňoupka vo Francúzsku v máji t. r. na ministerskej úrovni svedčí o záujme oboch strán zlepšiť československo-francúzske vzťahy. Nasvedčuje tomu i rad ďalších rokovaní na vysokej úrovni.

Výbory Snemovne národov pri prerokúvaní vládneho návrhu zmluvy s Francúzskom ocenili tento významný dokument ako prejav realizmu vo vzťahoch medzi krajinami s rozdielnym spoločenským zriadením. Nazdávajú sa, že môže ísť o dobrý signál ku zlepšeniu vzájomných vzťahov medzi oboma krajinami.

Politické zdôvodnenie zmluvy, ako aj jej právny účinok, vykonal v mene vlády minister zahraničných vecí ČSSR súdruh Chňoupek. Spoločný spravodajca výborov Snemovne ľudu poslanec Vladimír Pátek taktiež zdôvodnil význam zmluvy. Stotožňujem sa so zdôvodnením oboch rečníkov a ako spravodajkyňa výborov Snemovne národov a z ich poverenia odporúčam, aby Snemovňa národov vyslovila so zmluvou súhlas. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji společné zpravodajce výborů Sněmovny národů poslankyni Prievozníkové.

Do rozpravy k tomuto bodu se písemně nikdo nepřihlásil. Ptám se proto, zda někdo z poslanců žádá o slovo. (Nikdo.) Nežádá. Můžeme proto přistoupit k hlasování.

Stav přítomných v zasedacím sále se nezměnil. Obě sněmovny jsou podle ústavního zákona o čs. federaci usnášení schopné.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny národů. Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společné zpravodajky výborů Sněmovny národů, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny národů návrh usnesení schválili.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny lidu schválili jednomyslně návrh usnesení.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí se Smlouvou mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Francouzské republiky o právní pomoci, uznání a výkonu rozhodnutí ve všech občanských, rodinných a obchodních, podepsanou v Paříži dne 10. května 1984.

Soudružky a soudruzi poslanci. Posledním bodem našeho pořadu je

V

Zpráva o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictva a výborů Sněmovny lidu a předsednictva a výborů Sněmovny národů za dobu od 13. listopadu 1984 do 10. prosince 1984 (tisk 155).

V tomto tisku, který jste obdrželi, je uvedena činnost všech orgánů Federálního shromáždění od poslední listopadové schůze sněmoven.

Jsou, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, k této zprávě nějaké dotazy nebo připomínky? (Nebyly.) Konstatuji že Federální shromáždění Československé socialistické republiky vzalo zprávu na vědomí.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, tím jsme vyčerpali pořad 15. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Byla to naše poslední schůze v tomto roce a proto mi dovolte, abych vám popřál do blížícího se Nového roku 1985 především pevné zdraví, osobní spokojenost a mnoho pracovních úspěchů.

Děkuji vám za účast a končím 15. společnou schůzi sněmoven Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

(Schůze skončena v 15.30 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP