Úterý 6. března 1990

Těší nás, že se nám zatím daří tento projekt uskutečnit bez nároku na jakékoliv zdroje finanční či materiálové. Zdá se, že pouhými přesuny určitých kapacit a lidských schopností dokážeme v dohledné době tento týdeník vydávat. Tento problém se tedy vyřeší a i vy všichni budete mít větší příležitost jak presentovat vaše názory. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu předsedovi vlády. Chtěl bych říci, že před třemi minutami hovořil pan ministr zdravotnictví a už zde máme na to repliku. To bychom si takhle mohli s vládou vypravovat. Prosil bych vás, abyste si tyto věci vyřešili s členy vlády o přestávce. Nemám samozřejmě ústavní právo, abych vám to mohl zakázat nebo přerušit rozpravu.

S věcnou připomínkou se přihlásil pan poslanec Vlastislav Valtr.

Poslanec Vlastislav Valtr: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych jenom krátce k vystoupení pana poslance z Karlových Varů, jak vytrvale prosazuje statut svého města. V mém okrese jsou lázně Darkov, kde minulý režim dovolil rubat uhlí na tzv. řízený zával. Lázně na povrchu vypadají jako po zemětřesení šestého stupně. Chtěl bych apelovat na nás všechny, abychom se dokázali oprostit od lokálně patriotických hledisek věřím, že vláda bude řešit problém lázeňství komplexně. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Valterovi.

O faktickou poznámku k Českému Krumlovu se přihlásil pan poslanec Sapák.

Poslanec Jan Sapák: Moje poznámka patří spíš k panu poslanci Bedřichovi než k ministru stavebnictví a týká se památkového stavu Českého Krumlova. Stav Českého Krumlova není vůbec výjimečný, takový, jaký je stav Českého Krumlova, je stav celé země. A je to stav nejen památek, ale všech budov a hmotných zařízení.

Český Krumlov je velmi krásné město, ale mohl bych jmenovat několik dalších, více než deset měst podobně krásných a významných. Vůbec si nemysleme, že vyřešíme problém Českého Krumlova nebo jiných cenných památek nebo banálnějších budov, méně významných, nějakou zvláštní přízní nebo zvláštním pramenem peněz. Tento problém tkví v něčem jiném. I kdyby na místě bývalého předsedy vlády Pitry a dalších předcházejících předsedů vlád seděl ředitel památkového úřadu nebo člověk zvláště příznivě nakloněný těmto věcem, nic by nevyřešil. Problém tkví v počátku padesátých let, kdy se začal formovat v podstatě stalinský pojem zprůmyslnění stavebnictví, což tkví v celém systému cen a právních nařízení, které podmiňují ekonomické chody ve stavebnictví a ve všech dalších odvětvích hospodářství, které s tím souvisí.

Pokud nerozpleteme gordický uzel, jakože ho rozplésti chceme, žádná zvláštní pozornost Českému Krumlovu nepomůže. Pokud dnes politizujeme společnost v pravém slova smyslu - jak to včera přednesl pan předseda vlády Pithart - jakákoliv naše snaha bude marná.

Jestliže v 50. letech zanikl stavebník, jestliže zanikl vlastník stavebního předmětu, budovy nebo nemovitosti, jestliže zanikl stavitel a jejich místa zaujali investoři, zaujali dodavatelé a celý chod hospodářství ovládly tyto vztahy, potom podmínky pro stav památek nemohou být jiné.

Zmizela údržba, zmizela obnova a zmizela oprava a na jejich místo, pokud už bylo opravdu nejhůř, nastoupila rekonstrukce.

Tolik k tomu vystoupení.

Ještě před mým vystoupením za mnou přišel poslanec Kovalčuk s dotazem, proč nebyl v plném rozsahu zveřejněn včerejší projev pana předsedy vlády.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Sapákovi. Pan poslanec Kalvoda má věcnou připomínku.

Pan poslanec Jan Kalvoda: Pane předsedo, dámy a pánové, ta výtka ohledně přehazování interpelací byla adresována mne. Ale chtěl bych podotknout, že jsem musel vyčkat, až na vystoupení pana ministra Klenera, protože jsem očekával vyřízení interpelace.

Vznesl jsem celkem dvě. Jednak resortu vnitra - ta byla vyřízena písemně, druhá na schůzi - vyřízena nebyla, proto jsem požádal o prostor k věcné připomínce.

Chci požádat, aby ta interpelace byla vyřízena třeba písemně. Netrvám na ústním vyřízení, abych nezatěžoval pořad této schůze. Jen stručně připomenu, že se týkala objektu bývalého Sanopzu v Praze 5 na Malvazinkách. V té podobě, jak jsem ji formuloval při předposlední schůzi, otázka zněla tak, zda resort zdravotnictví zvážil jemu doručené připomínky občanů z okolí tohoto objektu v tom smyslu, že se budou soudní cestou bránit proti přistávání vrtulníků, což zde bylo plánováno.

Protože se jedná o čas, který utíká a o investice, které se do této budovy vynakládají, domnívám se, že je načase, abych odpověď na interpelaci požadoval. Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se někdo k vystoupení předsedy vlády ke stavu České republiky? Prosím, pane poslanče.

Pan poslanec Rostislav Hakl: Pane předsedo, dámy a pánové, jsem novým poslancem kooptovaným do České národní rady. Mohu vám upřímně říci, že z některých vystoupení je mi smutno. Předpokládal jsem, že Česká národní rada nově konstituovaná, se bude zabývat hlavně řešením budoucnosti a zlepšováním podmínek života naší společnosti. Bohužel, mnoho z nás se tím klacíkem stále šťourá v bahnu a marastu minulosti. A nevím, jestli je to záměr nebo co, ale v každém případě nás to odvádí od řešení problémů a toho, abychom řešili lepší budoucnost na území Čech, Moravy a Slezska.

Pan předseda vlády si ve svém úvodním vystoupení posteskl nad tím, že jsme stále ve vleku návrhů našich slovenských kolegů. Oni se jednoznačně vyjádřili k názvu federální republiky, vyjádřili se ke znaku apod. Myslím, že bych se mohl s každým vsadit, že slovenští kolegové v žádném případě nebudou rozporovat návrh federálního rozpočtu z hlediska úpravy dotací. Myslím si, že naše stanovisko by mělo být jasné - jak České národní rady, tak i vlády České republiky, s tím, aby tyto dotace nebyly upraveny pouze v rozsahu jedné nebo 1,5 miliardy, ale v celém rozsahu zhruba těch deseti miliard.

Vím, že tato problematika zde byla zdůvodňována, že máme být loajální, že máme přistupovat s rozumem, ale myslím, že je to jedna ze základních otázek, která by dokázala řešit celkový problém naší republiky.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Haklovi. Mohu uzavřít rozpravu? Hlásí se ještě někdo o slovo? Ne. Uzavírám rozpravu k bodu 1 ke zprávě vlády České republiky o stavu odvětví a území řízených vládou České republiky.

Máme zde ještě návrh na usnesení, který předložil poslanec Jurásek. Byl zde dán protinávrh místopředsedou Kaňou, abychom nezaujali takovéto stanovisko, abychom nepřijímali usnesení, kterým bychom přímo říkali vládě, co má dělat.

Dám tedy hlasovat nejdříve o protinávrhu. Kdo souhlasí s tím, abychom nevázali vládu usnesením ve vztahu ke Karlovým Varům, tedy s tím, že by vláda měla mít volnost v území celého lázeňství komplexně? Kdo tedy souhlasí s návrhem místopředsedy Kani, ať zvedne ruku.

Hlas z pléna: Tam je ještě připomínka.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Pane poslanče, prosím.

Pan poslanec Ivo Palkoska: Budu mít další protinávrh. Domnívám se, že před tím než bychom o komisi rozhodovali, měli bychom vyslechnout stanovisko vlády.

Proto můj návrh zní: Napřed nechť se vláda vyjádří k tomu, zda tuto komisi může či nemůže přímo řídit a po té teprve budeme hlasovat.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Dobře. Abychom nerozjeli rozpravu o tom, co vláda má nebo nemá, dávám tedy kompromisní návrh: Předsednictvo projedná na svém dnešním jednání a přikáže výboru pro národní výbory a národnosti a případně i zdravotnímu a sociálnímu výboru, aby členové výborů posoudili tento návrh a předložili usnesení, doporučené České národní radě.

Souhlasíte s tímto návrhem? Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. Děkuji. Je někdo proti? Ne. Zdržel se někdo hlasování? Osm poslanců. Návrh je přijat většinou hlasů.

Doporučuji přijmout toto usnesení:

Česká národní rada bere na vědomí zprávu vlády České republiky o stavu odvětví a území řízených vládou České republiky a vyslovuje plnou podporu vládě v jejím úsilí o další rozvoj těchto odvětví a území.

Má někdo k tomuto návrhu na usnesení připomínky? (Nikdo se nehlásil.) Nechám hlasovat o tomto návrhu na usnesení.

Kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení, nechť zvedne ruku? (Hlasuje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Přijato jednomyslně.

Nyní přistoupíme k projednání IV. vloženého bodu.

IV.

Zpětvzetí návrhu skupiny poslanců na vydání ústavního zákona České národní rady o státním znaku, státní vlajce a státní pečeti České republiky.

Včera o tom hovořil místopředseda Kaňa. V podstatě se jedná o to, že jsme přijali zákon, který jsme již projednali ve výborech a na minulé schůzi jsme toto jednání přerušili a výbory ode dneška a zítra budou projednávat nový návrh zákona o těchto státních znacích a další, jak jsem jmenoval.

Doporučuji přijmout takovéto usnesení:

Česká národní rada souhlasí, aby navrhovatelé poslanci Josef Kaňa, Jiří Fleyberk, Bohumil Rosický a Hana Lagová vzali zpět podle § 22 odst. 6 zákona České národní rady o jednacím řádu ČNR. svůj návrh na vydání ústavního zákona České národní rady o státním znaku, státní vlajce a státní pečeti, který byl poslancům předložen jako sněmovní tisk č. 173. Vzápětí budeme projednávat nový návrh a tedy starý musíme vzít zpět.

Máte někdo k tomu připomínku? (Nikdo se nehlásil.) Kdo souhlasí s předneseným návrhem. ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Je někdo proti? (Jeden.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Přijato většinou hlasů.

Tím je uvedený návrh vzat zpět a nebude se již projednávat v tom smyslu, jak byl předložen.

Budeme pokračovat v projednávání dalšího bodu programu, kterým je

V.

Návrh předsednictva České národní rady na zkrácení zákonné lhůty 60-ti dnů na přípravu k projednávání zákonů České národní rady

Vážené poslankyně, vážení poslanci, návrh se týká celkem sedmi zákonů, které vám byly během schůze rozdány. Má někdo dotaz nebo připomínku k návrhu na usnesení, jak je obsahuje sněmovní tisk č. 180, který máte k dispozici? (Nikdo se nehlásil.)

Kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak je uvedeno v tisku č. 180 ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Je někdo proti? Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Dva.) Přijato většinou hlasů.

Chtěl bych ještě v této souvislosti upozornit, že zkrácení zákonné lhůty se má dít pouze výjimečně. Proto předsednictvo České národní rady bude každou další žádost posuzovat velmi striktně. Při předkládaném termínu voleb do zákonodárných sborů 8. a 9. června to prakticky znamená, že v tomto složení poslaneckého sboru projednáme už jenom ty návrhy zákonů, které nám budou předloženy do konce března, nebo ty, které budou tak potřebné pro další vývoj republiky, že budeme souhlasit se zkrácením šedesátidenní lhůty.

Dalším bodem našeho programu je

VI.

Návrh skupiny poslanců na vydání ústavního zákona České národní rady o změně názvu České socialistické republiky

Na lavice jste obdrželi sněmovní tisk 176 s návrhem zákona a sněmovní tisk 186 se zprávou ústavně právního výboru České národní rady, kterému byl sněmovní tisk přikázán k projednání. Zároveň vám byl rozdán návrh poslance Adama na vydání obdobného ústavního zákona, uvedený ve sněmovním tisku 181. Tento návrh byl přikázán k projednání rovněž ústavně právnímu výboru. Pro úplnost připomínám, že k přijetí ústavních zákonů, které budeme dnes a příště projednávat, nás zmocňují nedávno přijaté ústavní zákony Federálního shromáždění.

Nyní prosím jednoho z navrhovatelů, poslance Josefa Domase, aby návrh odůvodnil.

Poslanec Josef Domas: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych vám jménem skupiny České národní rady, jménem poslanců Pavla Pešky, Josefa Hrabaně, Waltera Herrgesella, Václava Anděla, Josefa Meiera, Františka Přibyla, Josefa Vondráčka, Karly Pochové, Pavla Krubla, Josefa Domase, předložil návrh ústavního zákona České národní rady o změně názvu České socialistické republiky tohoto znění:

Česká národní rada se usnesla na tomto ústavním zákoně:

Článek 1

Název "Česká socialistická republika" se mění na "Česká republika".

Článek 2

Pokud je v dosavadních ústavních a jiných zákonech uveden název Česká socialistická republika, rozumí se tím Česká republika

Článek 3

Tento ústavní zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Domasovi. Zahajuji rozpravu k tomuto bodu. Hlásí se někdo do rozpravy? Ne.

Prosím tedy ještě zpravodaje ústavně právního výboru, poslance Kalvodu, aby se ujal slova.

Pan poslanec Jan Kalvoda: Pane předsedo, dámy a pánové, jak již bylo řečeno, skupina poslanců České národní rady, předložila, resp. navrhla České národní radě vydání ústavního zákona, jehož text jste právě vyslechli.

Obsahově obdobný návrh předložil již koncem ledna poslanec dr. Adam. Bylo již rovněž řečeno, že je to materie, kterou musí Česká národní rada upravit svým ústavním zákonem, k čemuž byla, ve smyslu článku 142, ústavního zákona 143 z roku 1968 Sb., zmocněna Federálním shromážděním.

Ústavně právní výbor na své včerejší schůzi projednal, za účasti pana poslance Adama, oba dva návrhy. S ohledem k jejich legislativně technickým aspektům i k obsahové shodností těchto obou návrhů se tento výbor rozhodl doporučit České národní radě, aby byl přijat návrh, jehož text jste vyslechli jako návrh skupiny poslanců.

Domnívám se a na závěr dodávám, že jsem hluboce přesvědčen, že navrhovaný název Česká republika vyjadřuje vše na čem se další státnost naší republiky může rozvíjet.

Děkuji. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Kalvodovi. Hlásí se někdo z poslanců do rozpravy? Ne. Mohu tedy rozpravu ukončit.

Přistoupíme k hlasování. Doporučuji hlasovat o celém návrhu najednou. Jsou proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? Ne.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, jak je obsažen ve zprávě ústavně právního výboru České národní rady podle tisku 186, ať zvedne ruku. Děkuji vám. Je někdo proti? Ne. Zdržel se někdo hlasování? 4 poslanci se zdrželi hlasování. Přijato většinou hlasů.

Tím jsme schválili nový název naší České republiky. V této souvislosti chci připomenout, že pokud jde o název federální republiky, podpořili jsme již dříve ve společné zprávě výborů návrh prezidenta republiky, aby název našeho státu byl Československá republika.

Nyní přistoupíme k projednání dalšího bodu pořadu, kterým je

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP