Pondělí 9. listopadu 1987

Soudruhu předsedo, chci na závěr vyjádřit podporu a souhlas se zprávou přednesenou soudruhem Bohuslavem Chňoupkem k zásadním otázkám československé zahraniční politiky.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Štěpánovi. Prosím poslance Šípka, připraví se poslanec Josef Říman.

Poslanec SL V. Šípek: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté. Zpráva federálního ministra zahraničních věcí k zásadním otázkám naší zahraniční politiky je odrazem společného úsilí, které naše země spolu se Sovětským svazem a ostatními zeměmi socialistického společenství vede za posílení míru a bezpečnosti v dnešním světě. Chtěl bych s ní vyslovit souhlas. Ve svém vystoupení bych chtěl zvlášť ocenit fakt, že jde o skutečně všelidovou, demokratickou a veřejnou politiku, na níž se podílejí široké lidové masy. Zahraniční politika, jak bylo uvedeno ve zprávě, už zdaleka není jen doménou profesionálních diplomatů, ale stále více do ní vstupuje široká veřejnost.

I my v krajích a okresech výrazně pociťujeme, jak rok od roku roste intenzita zahraničních kontaktů, podíl společenských organizací i pracovních kolektivů na formování i realizaci zahraniční politiky. Dovolte mi v této souvislosti uvést některé poznatky a zkušenosti z našeho Severočeského kraje.

Máme v kraji dlouholeté družební styky s Vladimirskou oblastí ve Svazu sovětských socialistických republik, krajem Karl-Marx-Stadt v Německé demokratické republice, vojvodstvím Plock v Polské lidové republice a od minulého roku i s provincií Jižní Pchjongan v Korejské lidově demokratické republice. Donedávna byl naším družebním partnerem i okruh Šumen v Bulharské lidové republice, kde však v důsledku administrativní reorganizace bude třeba nyní další vztahy nově upravit.

Všechny tyto družební styky mají v kraji poměrně velkou tradici a širokou základnu. Podílejí se na nich nejen stranické a státní orgány, ale i společenské organizace sdružené v Národní frontě a stále více samotné pracovní kolektivy. Rozvíjejí se rok od roku a stávají se nedílnou součástí života kraje.

V poslední době se aktivně rozvíjejí naše kontakty i mimo rámec socialistických zemí. Od roku 1984 máme po linii krajského národního výboru družební styky s hrabstvím Northumberland ve Velké Británii. Městský národní výbor v Bílině udržuje po řadu let přátelské kontakty s městem Alés ve Francii, Městský národní výbor Jablonec a Městský národní výbor Žatec s městy Ronse a Poperinge v Belgii, Městský národní výbor Liberec s městem Port ve Finsku. Připravujeme navázání kontaktů s Maasbree v Nizozemí, Ptolemais a Vyron v Řecku, Muscatine ve státu Iova ve Spojených státech amerických a další. Zde získáváme první zkušenosti a kontakty. Dochází nejen k návštěvám veřejných činitelů měst, ale i k výměně dětí, sportovců i kulturních souborů.

Nepodceňujeme tyto družební kontakty s městy ze západních zemí. Jejich pozitivní přínos vidíme v tom, že přispívají k upevnění míru a k vzájemnému porozumění, ale i k pravdivému poznání života a práce lidu v socialistickém Československu.

Příkladem či prototypem pro rozvíjení družebních vztahů je naše družební spolupráce s vladimirskou oblastí, která loni vstoupila do třetího desetiletí. Podílejí se na ní všechny okresy, téměř všechna města, a více než sto pracovních kolektivů celého kraje.

Po počáteční etapě vzájemného poznávání, kdy jsme o sobě navzájem téměř nic nevěděli, rozmach vzájemných styků, jejich rozšiřování a prohlubování od 70. let nejen na úrovni kraje, ale i okresů a měst značně vzrostl. Dostalo se mu i symbolických vyjádření v názvech ulic a veřejných budov, takže dnes máme v kraji nejen Vladimirskou, Vjaznickou, Kovrovskou, Alexandrovskou či Gus-Chrustalnou ulici, ale i Suzdalské náměstí, kino Kolčugino i hotely Vladimir a Murom.

Rok od roku se rozšiřuje výměnná pionýrská rekreace, vznikají kluby internacionálního přátelství, kluby přátel ruského jazyka. Široce se rozvíjí socialistické soutěžení kolektivů o čestný titul československo-sovětského přátelství. K dnešnímu dni jich je v kraji přes 1100. Své ovoce začíná přinášet spolupráce podniků a závodů nejrůznějších výrobních odvětví. Tak tomu je například u Kovohutí S. M. Kirova v Povrlech s Elektromontem ve Vladimiru, ústecké Sigmy s vladimirským závodem Avtopribor, Severky Cvikov s textilním kombinátem III. internacionály v Karabanovu, ale i u státního statku Lovosice a sovchozu Krasnoselskij v okrese Jurijev Polskij, STS v Žatci a Selchoztěchniky v Suzdalu či mosteckých a muromských železničářů a řady dalších.

Konkrétní výsledky přináší i dlouholetá spolupráce a soutěživost kotlářů a svářečů závodu Ferox Děčín s vladimirským závodem Rudý říjen v Kiržači.

Symbolem poctivé práce a novátorství se stalo společné úsilí textilaček Rimmy Gavrilovové z Vjaznik a Marie Štmákové z Varnsdorfu o předčasné splnění úkolů plánu, které dalo podnět k rozvoji této formy pracovní iniciativy stovkám dalších pracujících v našem kraji.

Obdobně můžeme hovořit o uplatňování Zlobinovy metody hrdinou socialistické práce soudruhem Františkem Tyšerem z Pozemních staveb Teplice, nebo o kolektivu soudruha Kociána z Dolu prezident Gottwald, který jako první v republice uplatnil tuto metodu v hornictví.

O prosazování vyšších forem výměny zkušeností v hospodářské sféře svědčí i zřizování kabinetů sovětských zkušeností ke zvyšování jakosti výroby. Téměř desetiletá práce těchto kabinetů v součinnosti s československou vědeckotechnickou společností formou přednášek, seminářů a konzultací sovětských a našich odborníků, přispívá k organizovaněji rozšiřovanému poznání o pokrokových metodách rozvoje technologie výroby a jejího řízení.

Významnou úlohu v rozvíjejících se družebních vztazích plní Svaz československo-sovětského přátelství. Nejenže se podílí na tom, aby osvědčené sovětské zkušenosti z rozvoje hospodářského i kulturního a celkového společenského života pronikaly do vědomí pracujících a mládeže, ale současně pomáhá rozvíjet a upevňovat citové pouto našich lidí k Vladimircům a k celé velké zemi Sovětů.

Rozvinula se také všestranná spolupráce mládeže Severočeského kraje s Vladimirskou oblastí. Mladé lidi našich krajů spojují společné cíle a zájmy. Přátelské vztahy spojené s výměnou zkušeností navázaly mnohé mládežnické kolektivy v družebních okresech v průmyslových a zemědělských závodech. Rozvíjí se spolupráce našich nejmladších - Pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže s vladimirskou Pionýrskou organizací Komsomolu. Svoje schopnosti nejednou na společných závodech poměřovali sportovci, umělecké kolektivy často vystupují před publikem, které je vítá s otevřeným srdcem. Studenti středních škol, žáci odborných učilišť i vysokoškoláci již pravidelně rozšiřují své znalosti v učebnách svých družebních partnerů, soutěží spolu ve znalostech a dovednostech, pedagogové si vyměňují zkušenosti při výchově mladé generace. Každý rok několik stovek pionýrů tráví prázdniny v severočeských i vladimirských táborech.

Již téměř dvacetiletou tradici má každoroční výměna mezinárodních studentských brigád obou krajin. Společná práce, studium i rekreace jsou tou nejúčinnější školou internacionalismu. Družební styky mladé generace se rozrůstají a košatí v mohutný strom přátelství a spolupráce.

Významné místo v naší dlouhodobé družbě mají Dny přátelství uskutečňované v pětiletých intervalech od roku 1978. Přes svou sváteční atmosféru jsou příležitostí k hodnocení i silným impulsem k prohloubení spolupráce ve všech oblastech života obyvatel Severočeského kraje a Vladimirské oblasti.

Velkou zásluhu na rozvoji družebních vztahů mají i kolektivy redakcí Průboje a krajského vysílání Československého rozhlasu. Ve společných rozhovorech s vladimirskými soudruhy jsme se shodli, že těžiště další spolupráce je třeba posunout do ještě intenzívnější vzájemně prospěšné výměny politických, ekonomických, technických a jiných zkušeností, více se od sebe vzájemně učit a efektivněji využívat získané poznatky. Jde zejména o to, abychom vzájemné vztahy orientovali na těsnější spolupráci našich předních odborníků při řešení úkolů dalšího rozvoje výroby, na rychlejší navazování přímých vztahů. Zkušenosti, které máme, nám ukazují, že lidé při řešení společných problémů a úkolů nacházejí tolik potřebná řešení, nové přístupy, ale i úplněji a rychleji chápou velikost společenské přestavby a úkolů z ní vyplývajících, nezbytnost a internacionální charakter toho, oč dnes v Sovětském svazu i u nás usilujeme.

Využívat sovětské zkušenosti neznamená v žádném případě mechanické kopírování, ale cílevědomě a tvořivě přijímat z otevřené dlaně sovětských přátel to, co je pro nás v našich podmínkách nejprospěšnější. Jestliže však dojdeme k závěru, že to či ono je z našeho hlediska skutečně prospěšné, pak - a v tom jsme s vladimirskými soudruhy zajedno - nestačí šíření těchto zkušeností ponechat na náhodě a živelnosti, na ochotě či neochotě jednotlivců nebo kolektivů. Dobré a užitečné zkušenosti je potřeba propagovat, rozšiřovat a zavádět do života organizovaně a důsledně nejen na jednom pracovišti, ale všude, kde jsou pro to příhodné podmínky. A právě zde máme velké rezervy, které musíme v příštím období více využít pro urychlení našeho politického, ekonomického a sociálního rozvoje. Těžiště naší spolupráce musíme přenést do ještě intenzívnější vzájemně prospěšné výměny a osvojování nejprogresivnějších zkušeností, důsledně zajistit pracovní a věcný obsah vzájemných setkání a výměn, více se od sebe navzájem učit a efektivněji využívat vše, co se u jednoho z nás plně osvědčilo a co může při správné aplikaci urychlit postup i jinde.

V plodné spolupráci spočívá jedna z nejefektivnějších cest urychlování hospodářského a sociálního rozvoje v našich zemích při plnění úkolů vytyčených XXVII. sjezdem Komunistické strany Sovětského svazu a XVII. sjezdem Komunistické strany Československa. Aktivní rámec k tomu vytvářejí. společná jednání našich nejvyšších. stranických a státních představitelů. Naše styky nesporně přispívají i k prohlubování našich znalostí o leninském kursu přestavby všech sfér života sovětské společnosti. Stávají se však i manifestací podpory velké mírové ofenzívě, cílevědomě rozvíjené Sovětským svazem, jeho komunistickou stranou a osobně generálním tajemníkem ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu soudruhem Michailem Gorbačovem. Znovu to v minulých dnech přesvědčivě potvrdily veřejné manifestace na počest 70. výročí Velké říjnové socialistické revoluce jak v krajském městě Ústí nad Labem - jeho část patří do mého volebního obvodu - tak i ve všech okresních městech a dalších místech Severočeského kraje. Desetitisíce lidí na nich vyjádřily podporu důsledné mírové politice Sovětského svazu, naší republiky, zemí socialistického společenství i svoji radost nad tím, že první krok z odzbrojení je - jak bylo oznámeno - na dosah ruky. Vidí v tom povzbuzení pro své další úsilí v boji za mír a odvrácení jaderné katastrofy.

Soudružky a soudruzi, na závěr mi dovolte jednu poznámku na okraj. Pracující našeho kraje přivítají, že ve vystoupení ministra zahraničních věcí ČSSR soudruha Chňoupka byla zdůrazněna nezbytnost mezinárodní spolupráce při řešení otázek souvisejících s kvalitou životního prostředí. Jde o problematiku, která je právě pro nás na severu Čech vysoce aktuální. Otázkami ekologické odpovědnosti jsme se zabývali na nedávném zasedání krajského výboru strany. Vůbec poprvé jsme přistoupili k této problematice tak komplexně a všestranně, přičemž jsme si plně uvědomili, že komplexní a důsledné řešení rozporů mezi přírodou a dalším rozvojem společnosti nemůže být dnes jen místní a regionální záležitost.

Široká mezinárodní spolupráce, jednotné a plánovité akce ve světovém měřítku jsou v této oblasti dnes nezbytností. Lidé v našem kraji proto vítají československou iniciativu předloženou na půdě 42. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů i dohody uzavřené v této oblasti mezi naší vládou a vládou Severního Porýní-Vestfálska. Jde o správné kroky. To však na druhé straně vůbec neznamená, že se spoléháme, že za nás problémy vyřeší někdo jiný. Jsme si vědomi, že k tomuto řešení musí aktivně přispět každý. Hledat a nacházet cesty, jak životní prostředí zlepšit, aby naše příroda zůstala uchována i pro příští generace. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Šípkovi. Prosím poslance Josefa Římana, připraví se poslanec Trávníček.

Poslanec SN J. Říman: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte, abych ke zprávě ministra zahraničních věcí přidal ještě aspekt vědeckých zahraničních styků Československé akademie věd a Slovenské akademie věd.

XVII. sjezd naší strany přinesl také zásadně nové úkoly pro práci československé vědecké základny, které se dotýkají všech funkcí Československé akademie věd, mezinárodní styky nevyjímaje. Ty tvoří výraznou komponentu práce naší vědy, neboť účinné styky s celosvětovou vědou jsou dnes předpokladem úspěšné kompetice mezi socialismem a kapitalismem. Také na tomto úseku mezinárodní spolupráce je nezbytné nové aktivity uskutečňovat daleko promyšleněji, účelověji a diferencovaněji než dosud, nejen z hlediska potřeb státní mezinárodní politiky, ale také s důrazným akcentem právě na potřeby státní vědní politiky. Schválená Koncepce vědeckých styků Československé akademie věd se zahraničím na léta 1986 až 1990 respektuje Program rozvoje a uplatnění československé vědy v podmínkách Československé akademie věd a Slovenské akademie věd v 8. pětiletce s výhledem do roku 2000 a z něho vyplývající Plán akčních opatření Československé akademie věd na 8. pětiletku, který aplikuje zejména závěry 5. zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Můžeme dnes konstatovat, že Československá akademie věd a Slovenská akademie věd, která je její integrální součástí, plní plánované úkoly dobře, zejména v oblasti integrované mezinárodní spolupráce socialistických zemí. Soustředěnou pozornost věnujeme v posledních dvou letech zejména zapojení pracovišť Československé akademie věd a Slovenské akademie věd v rámci Komplexního programu vědeckotechnického pokroku členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci do roku 2000.

Průběh a výsledky za rok 1986 a také za rok 1987 indikují trvající pozitivní posun zejména v oblasti prohloubení forem socialistické integrace i pokrok v uplatňování účelové vědní zahraniční politiky vůči vědeckým institucím kapitalistických zemí a vůči rozvojovým zemím.

Rozsah a velikost mezinárodní spolupráce obou akademií dokumentuje celkový objem vyslaných a přijatých osob v roce 1986, což bylo 11 670 lidí. Z toho styky se socialistickými zeměmi tvoří 74,5 %, s kapitalistickými zeměmi 24 % a s rozvojovými zeměmi 1,5 %.

V současném období vystupují do popředí otázky kvalitativního prohlubování a zefektivňování vědecké spolupráce cestou důsledné priorizace a diferenciace. Zahraniční vědecké styky ČSAV a SAV se za celé minulé období soustřeďují na úzkou spolupráci se zeměmi socialistického společenství, zejména výrazněji než kdykoliv předtím s vědou Sovětského svazu. Především se plně rozvíjí spolupráce v rámci Komplexního programu vědeckotechnického pokroku do roku 2000, která již také přináší v tomto roce první konkrétní kvalitní výsledky, o kterých jsem právě dnes obšírně informoval na Valném shromáždění členů ČSAV. Parametry řešení jednotlivých úkolů a problémů jsou velmi náročné a můžeme se zde uplatnit jen badatelským úsilím nejvyšší kvality.

Pro naši vědu však v tomto případě jde o jedinečnou příležitost k tomu, aby znásobila své síly prostřednictvím mezinárodní spolupráce, a aby tím tak přispěla nejen k vědeckotechnickému pokroku ČSSR, ale socialistického společenství jako celku.

Ústavy ČSAV a SAV se podílejí na řešení 42 hlavních úkolů, což představuje 40 % z celkové československé účasti na hlavních úkolech komplexního programu vědeckotechnického pokroku.

Vedle komplexního programu vědeckotechnického pokroku zemí do roku 2000 zůstává pro ČSAV a SAV nadále velkou prioritou program Interkosmos. Oceňujeme velkou a nenahraditelnou pomoc, kterou po 20 let poskytuje Sovětský svaz také naší zemi v kosmickém výzkumu. Bez této pomoci by se československá věda nikdy nemohla účastnit tak nákladného, a dnes tak perspektivního a také společensky, strategicky významného výzkumu. Proto ČSAV a SAV dohromady vyčleňují ze svého rozpočtu značné prostředky na tento výzkum, celkem 10 % devizových prostředků.

Bez možnosti spolupráce se Spojeným ústavem jaderných výzkumů v Dubně by v Československu rozvoj jaderné fyziky a obecně fyzikálních oborů nebyl možný. Společným využíváním unikátních gigantických zařízení - urychlovačů, reaktorů i výpočetní techniky jsou teoreticky, ale zejména experimentálně řešeny problémy struktury hmoty, struktur atomové stavby kapalin, kovů, biologických preparátů atd. V devíti laboratořích dnes dlouhodobě pracuje 90 československých vědců a další stovky jsou vysílány ke kratším i delším studijním pobytům.

S otázkami povýšení kvality a výslednosti naší vědy úzce souvisí zvýšení efektivnosti mezinárodní spolupráce jak ve zmíněných oblastech, tak ve dvoustranné a mnohostranné spolupráci s Akademií věd Sovětského svazu a ostatních akademií, která je jednou z nejdůležitějších a nejrozsáhlejších. Postupně dochází k jejímu celkovému zefektivnění, zejména v relaci s Akademií věd SSSR a s Akademií věd NDR při realizaci vytypovaných prioritních vědních úkolů.

V souladu se strategickou koncepcí urychlení sociálně ekonomického rozvoje dvoustranná československo-sovětská spolupráce ve společenských vědách se prohlubuje především při řešení otázek přestavby hospodářského mechanismu a zapojení československé ekonomiky do procesu mezinárodní socialistické integrace a na úseku prognostické činnosti, zejména s vědou Sovětského svazu.

Nově jsou založeny výzkumy vztahující se k přestavbě politického systému a k zabezpečení všestranného rozvoje člověka. Programy této spolupráce jsou zaměřeny na důslednější propojení společných výzkumů s programátorskou a plánovací činností stranických a státních orgánů obou zemí.

Stykům s vědeckými institucemi rozvojových zemí je věnována soustavná politická i odborná pozornost.

Při uplatňování diferencovaného přístupu ČSAV a SAV uskutečňuje vědeckou spolupráci na základě přímých dvoustranných ujednání s vědeckými institucemi rozvojových zemí nebo příslušných článků prováděcích protokolů ke kulturním dohodám, vysílá experty prostřednictvím Polytechny a v rámci mezinárodních vládních i nevládních organizací.

Z hlediska teritoriálního zaměření je věnována zvýšená pozornost zejména zemím socialistické orientace a zemím československého přednostního zájmu.

Dosavadní průběh styků ČSAV a SAV s partnerskými institucemi v rozvojových zemích přinesl četné konkrétní vědecké výsledky. Z politického hlediska přispěl k prohloubení vzájemného poznání, k propagaci ČSSR a myšlenek našeho socialistického systému v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky a představovaly také přínos k pomoci těmto zemím při upevňování jejich politické a ekonomické nezávislosti.

Ve vztahu ke kapitalistickým státům zůstává hlavním úkolem zajišťovat návratnost přísně účelových informačních a kooperačních kontaktů s vybranými, strategicky důležitými úseky vědy kapitalistických států ve prospěch zvýšení účinnosti práce na našich výzkumných úkolech a na úkolech prioritních programů státního plánu základního výzkumu a Komplexního programu vědeckotechnického pokroku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP