Úterý 19. dubna 1988

Úspěšně pokračuje z československé strany realizace opatření stockholmské konference, jak jsem vás informoval na 6. společné schůzi obou sněmoven. V březnu letošního roku přijali pozorovatelé z 22 států pozvání na společné cvičení Střední skupiny sovětských vojsk a Československé lidové armády. Z československých sdělovacích prostředků jste se mohli dozvědět, že se pozorovatelé pozitivně vyjadřovali k podmínkám, které pro ně byly vytvořeny.

Další cvičení podléhající notifikaci i pozvání vojenských pozorovatelů v tomto roce budou v souladu s předloženými plány včas oznámeny a se stejnou důsledností zabezpečeny, aby Československá socialistická republika, která v této oblasti jako první evropský stát začala realizovat závěry stockholmské konference, byla i nadále příkladem v přístupu a plnění těchto závazků.

Vedle těchto pozitivních stránek v upevňování důvěry a bezpečnosti v Evropě by bylo nesprávné nevidět, že rozhodující a trvalý obrat v mezinárodní situaci ještě nenastal. Některé západní státy si například i nadále ponechávají ve svých vojensko-strategických koncepcích takové názory, které zdůvodňují použití jaderných zbraní jako první, když se budou domnívat, že to je pro ně účelné.

I nadále předpokládají uplatňovat své základní vojenské doktríny - doktrínu pružné reakce a realistického odstrašování - které jsou založeny na další výstavbě jak konvenčních, tak jaderných ozbrojených sil. Jak se uvádí v Deklaraci vedoucích představitelů států Severoatlantického paktu z 2. a 3. března t. r., je nutno ozbrojené síly dále modernizovat a proto ještě před likvidací dvou kategorií jaderných zbraní jsou některými vojenskými představiteli paktu zvažovány možnosti a doporučována kompenzační opatření.

Nezmenšuje se nikterak intenzita jimi prováděných cvičení, včetně výcviku s raketami PERSHING 2 a řízenými střelami s plochou dráhou letu, které by po ratifikaci měly být zlikvidovány. Svědčí o tom například i rozsah pozemních cvičení plánovaných v provedení v rámci NATO v letošním roce. Zatímco počty cvičení Severoatlantického paktu a Varšavské smlouvy jsou přibližně stejné, doba trvání cvičení Severoatlantického paktu je dvojnásobná, stejně jako celkový počet vyváděných vojsk. Jestliže vezmeme v úvahu počty sil koncentrovaných v jednom období na rozhodujících směrech při provádění těchto cvičení - včetně prostoru proti naší republice - je to dokonce pětinásobně více ve prospěch Severoatlantického paktu.

Hovořím o těchto skutečnostech, aniž bych chtěl snižovat zásluhy i druhé strany na všem pozitivním, co bylo dosaženo.

Myslím si však, že část našich občanů si vytváří iluze o mírumilovnosti některých konzervativních a reakčních kruhů v západních státech. Je třeba posuzovat situaci více podle uskutečněných činů než podle opakovaných slibů. Pacifismus řešení problémů nepřispívá a není východiskem z toho, co nás neuspokojuje. Vznik obou světových válek (jak ukazuje historie) jde na účet někoho jiného než socialistických států.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, jsem přesvědčen, že Československé socialistické republiky k procesu upevňování míru v Evropě, a proto doporučuji s ním souhlasit.

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji poslanci Vackovi za jeho vystoupení. Další písemné přihlášky do rozpravy jsme neobdrželi. Ptám se, zda se hlásí ještě někdo z vás do rozpravy. (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Prohlašuji rozpravu k tomuto bodu za skončenou.

Žádá o závěrečné slovo ministr zahraničních věcí ČSSR soudruh Chňoupek? (Nežádá.) Nežádá.

Žádají o závěrečné slovo společní zpravodajové? (Nežádají.) Nežádají.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

V zasedacím sále je přítomno 176 poslanců Sněmovny lidu, 64 poslanci Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice a 69 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou usnášení schopné.

V parlamentním tisku 59 se navrhuje usnesení, kterým se doporučuje souhlasit s projednávanou Dohodou a úmluvou.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny lidu návrh usnesení schválili jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Také poslanci Sněmovny národů schválili jednomyslně návrh usnesení.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s Dohodou mezi Československou socialistickou republikou, Svazem sovětských socialistických republik a Německou demokratickou republikou o inspekcích v souvislosti se Smlouvou mezi Svazem sovětských socialistických republik a Spojenými státy americkými o likvidaci jejich raket středního doletu a kratšího doletu, podepsanou v Berlíně dne 11. prosince 1987, a úmluvou sjednanou výměnou nót mezi Československou socialistickou republikou a Spojenými státy americkými o inspekcích na území Československé socialistické republiky ze dne 18. prosince 1987 a 4. ledna 1988.

Dále máme na programu

4

Vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Dohoda o vytvoření společné organizace "Interokeanmetall" pro vyhledávání, průzkum a přípravu průmyslového využití železomanganových konkrecí, podepsaná v Moskvě dne 27. dubna 1987 (tisk 51).

Návrh odůvodní ministr hutnictví a těžkého strojírenství ČSSR soudruh Eduard Saul. Prosím, aby se ujal slova.

Ministr hutnictví a těžkého strojírenství ČSSR E. Saul: Vážený soudruhu generální tajemníku, vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, v rámci spolupráce socialistických států v Radě vzájemné hospodářské pomoci se v ČSSR projednal návrh účasti na společných akcích v oblasti mezinárodní spolupráce.

Okruh této mezinárodní spolupráce se v současné době rozšiřuje na využívání nerostného bohatství dna světového oceánu. Z obrovského surovinového bohatství mořského dna mají v současnosti největší praktický význam železomanganové konkrece, uložené na mořském dnu. Zejména jde o oblasti Tichého a Indického oceánu, které obsahují kromě železa a manganu řadu dalších kovů, jako je nikl, kobalt, měď, molybden, titan a další důležité prvky.

Úsilí o ovládnutí těchto nerostných zdrojů světových oceánů se projevilo již v 70. letech, kdy vzniklo více národních a nadnárodních společností a konsorcií ve vyspělých kapitalistických zemích, zaměřených na tuto činnost. Vycházeje ze zásady, že bohatství mořského dna je společným majetkem všeho lidstva a ve snaze, aby toto bohatství mohlo být využíváno spravedlivě a rovnoprávně všemi zeměmi, ať pobřežními či vnitrozemskými, přistoupila Organizace spojených národů v 70. letech ke sjednání Úmluvy o mořském právu, na jejímž základě byla zřízena přípravná komise mezinárodního orgánu pro mořské dno a Mezinárodní tribunál pro mořské právo.

V září 1986 bylo jednáním v Přípravné komisi Mezinárodního orgánu pro mořské dno a Mezinárodního tribunálu pro mořské právo dosaženo toho, že skupina socialistických států východní Evropy má právo podat před vstupem Úmluvy OSN o mořském právu v platnost svoji přihlášku k registraci o přidělení těžební oblasti za podmínek průkopnických investorů.

V souladu s těmito mezinárodními úmluvami byla v Radě vzájemné hospodářské pomoci po řadě jednání připravena Dohoda o vytvoření společné organizace zainteresovaných členských států RVHP "Interokeanmetall" pro vyhledávání, průzkum a přípravu průmyslového využití železomanganových konkrecí.

Zřizovací dokumenty společné organizace Interokeanmetall byly podepsány v sídle RVHP v Moskvě 27. dubna 1987 zástupci Bulharské lidové republiky, Vietnamské socialistické republiky, Německé demokratické republiky, Kubánské republiky, Polské lidové republiky, Svazu sovětských socialistických republik a Československé socialistické republiky, přičemž zřizovací dokumenty umožňují i dalším státům dodatečný vstup do společné organizace. Dohoda o zřízení společné organizace Interokeanmetall obsahuje potřebné výsady a imunity, charakteristické pro mezinárodní ekonomické organizace.

Sídlem organizace Interokeanmetall je město Štětín v Polské lidové republice a jejími řídícími orgány jsou Rada, Ředitelství a Revizní komise. Společná organizace má charakter právnické osoby státu sídla a týž charakter budou mít její pobočky, které mohou být zřízeny na území všech států smluvních stran.

K plnění svých úkolů bude Interokeanmetall vytvářet vlastní materiálně technickou a vědeckovýzkumnou základnu i technické prostředky pro těžbu a zpracování železomanganových konkrecí. Činnost Interokeanmetallu je naplánována do tří etap a cílem první etapy je vyhledávání perspektivních oblastí mořského dna pro následný výzkum a průmyslové využití železomanganových konkrecí a podání přihlášky Mezinárodnímu orgánu pro mořské právo k přidělení patřičné oblasti. Náplní druhé a třetí etapy je pokračování výzkumných prací ve volném moři, vývoj technických prostředků k těžbě a výstavba zpracovatelského komplexu.

Dohoda o zřízení společné organizace Interokeanmetall je závažným národohospodářským činem, který směřuje k perspektivnímu zajištění deficitních kovů pro budoucnost našeho národního hospodářství. Jedná se o akci s delší ekonomickou návratností, pro budoucnost však velmi významnou, která umožní našemu státu přístup k získání podílu na využívání nerostného bohatství dna volných světových moří.

Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, poněvadž Dohoda o vytvoření společné organizace Interokeanmetall má podle československých právních předpisů charakter dohody prezidentské, je třeba v souladu s článkem 36 odstavcem 3 ústavního zákona o československé federaci, aby před ratifikací prezidentem Československé socialistické republiky s ní vyslovilo souhlas Federální shromáždění.

Jménem vlády Československé socialistické republiky doporučuji, aby Federální shromáždění tento souhlas vyslovilo.

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji soudruhu ministrovi Saulovi.

Návrh projednaly výbory ústavně právní, zahraniční, pro plán a rozpočet a pro průmysl, dopravu a obchod obou sněmoven.

Prosím společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu poslance Svěrčinu, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec O. Svěrčina: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, skutečnost, že na dně světových moří a oceánů se nachází obrovské množství železomanganových rud obsahujících kromě těchto dvou hlavních kovů také ekonomicky zajímavé množství niklu, mědi, kobaltu a některých jiných kovů, je známa více než 100 let. Množství těchto kovů se odhaduje na stovky miliard tun. Československo zabezpečuje potřebu těchto kovů dovozem a je tedy přirozené, že se spolu s ostatními socialistickými státy hlásí o právo podílet se na těžbě a využití těchto mořských surovin.

Nejde o úkol jednoduchý. Je technicky velmi složitý a vyžaduje zcela novou těžební techniku vyrobenou většinou z odolných, netradičních materiálů. Na plnění tohoto úkolu síly naší země nestačí a proto byla k tomuto účelu vytvořena společná organizace Interokeanmetall. Pro zajímavost uvádím, že ČSSR se na průzkumu nerostných zdrojů mořského dna nepodílí poprvé. Již od roku 1972 jsme aktivním účastníkem mezinárodní organizace členských zemí RVHP pro vědeckotechnickou spolupráci Intermorgeo. V jejím rámci byly zorganizovány četné mořské expedice a byl prováděn průzkum nerostných zdrojů v příbřežních oblastech Bulharska a Kuby a rovněž průzkum rud v Tichém oceánu. V československých institucích byly vyvinuty a vyrobeny například měřicí přístroje a odběrová vzorkovací zařízení pro mořský geologický průzkum.

Naši účast v rámci Interokeanmetallu umožnila nová kodifikace mořského práva přijatá III. konferencí OSN o mořském právu v roce 1982 - tzv. Úmluva o mořském právu. Rád bych zde zdůraznil, že této úmluvy bylo dosaženo díky dlouhodobému a mimořádnému úsilí socialistických a rozvojových zemí. Dřívější mořské právo totiž zvýhodňovalo průmyslově vyspělé kapitalistické země, které vzhledem ke svému technologickému předstihu měly veškeré předpoklady k ovládnutí mořských nerostných zdrojů. Připomínám, že svou hospodářskou sílu a technologický předstih také náležitě využívají a v žádném případě úmluvu nepodporují. Vedoucí západní země dokonce podepsaly vlastní dohodu.

Z celkové plochy moří a oceánů získaly přímořské státy veškerá ekonomická práva asi na 40 % plochy, zbytek je tzv. "společné dědictví lidstva", na kterém se spolu s ostatními socialistickými zeměmi plným právem chceme a musíme podílet. Chtěl bych rovněž zdůraznit politický aspekt celé záležitosti: těžebních území na volném moři nebude neomezený počet, bude jich jenom několik. Právo na těžební území již uplatnil a získal Sovětský svaz, druhé těžební území může získat Interokeanmetall. To je maximum, kterého mohou socialistické země společně dosáhnout.

Je třeba uvést, že plnění Úmluvy o mořském právu bude řídit Mezinárodní organizace pro mořské dno se sídlem na Jamajce. Nemohu opomenout ani skutečnost, že tato úmluva zatím nevstoupila v platnost, které nabude až po uložení šedesáté ratifikační listiny. Úmluvu dosud ratifikovaly 34 státy a Rada OSN pro Namíbii. ČSSR podepsala úmluvu 10. prosince 1982, ale dosud ji neratifikovala.

V souvislosti s naší účastí na tomto, lze říci, velkorysém podniku, který lze téměř srovnávat s kosmickým výzkumem, může vzniknout mnoho různých myšlenek. Hospodářský přínos československé účasti v této nové společné organizaci členských zemí RVHP je zřejmý, ale nelze zakrýt, že se - pokud jde o průmyslové využívání surovin - projeví až kolem roku 2000, spíš po roce 2000. Velmi významný však může být přínos technický - moderní zařízení, netradiční materiály a nové metody. Pokud jsem informován, naši odborníci usilují o získání kontraktu na výzkum a provozní ověření technologie pro úpravu suroviny a hlavně na vývoj a výrobu těžebního zařízení. Přirozeně, že přitom bychom úzce spolupracovali s některými zeměmi RVHP.

Soudružky a soudruzi poslanci, doporučuji vyslovit souhlas s předloženým vládním návrhem na československou spoluúčast v organizaci Interokeanmetall.

Děkuji vám.

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji poslanci Svěrčinovi. Nyní má slovo společný zpravodaj výborů Sněmovny národů poslanec Passia.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec D. Passia: Vážený súdruh generálny tajomník, vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, dovoľte mi, aby som sa pripojil k záverom, ktoré tuná uviedol spoločný spravodajca výborov Snemovne ľudu poslanec Svěrčina a aby som uviedol niekoľko vecných poznámok.

Všestranná spolupráca s bratskými štátmi socialistického spoločenstva je jedným zo základov socialistického budovania našej krajiny, najmä prehlbovanie socialistickej ekonomickej integrácie má pre našu republiku zásadný význam. Môžeme preto uvítať, že náš štát prehĺbi doterajšiu ekonomickú integráciu v oblasti medzinárodnej hospodárskej a vedeckotechnickej spolupráce i na úsek využívania nerastného bohatstva zo dna morí a oceánov, najmä Tichého a Indického oceánu. Ťažba nerastov z morského dna je umožňovaná stále sa zdokonaľujúcimi vedeckými poznatkami o jeho podobe a obsahu, ako i technickými prostriedkami dobývaniu jeho bohatstva. Podľa materiálov Organizácie spojených národov, prerokúvaných na III. konferencii OSN o morskom práve, s ktorým som sa pri príprave na dnešné rokovanie oboznámil, intenzívny prieskum uskutočňovaný v posledných rokoch, mnoho odhalil o rozsahu a umiestnení nádejných nálezísk.

Československá socialistická republika spolu s ďalšími štátmi socialistického spoločenstva sa dohodli o spoločnom získaní a využití nerastného bohatstva železomanganových rúd zo dna morí a oceánov za hranicami právomoci pobrežných štátov, v súlade s ustanoveniami Dohovoru Organizácie spojených národov o morskom práve. Zmluvné strany sú presvedčené, a zakotvili to taktiež do zmluvy, že spoločné vyhľadávanie, prieskum a príprava priemyselného využitia železomanganových konkrécií ďalej prehĺbi bratské vzťahy štátov socialistického spoločenstva a prispeje k užšiemu zopätiu ich ekonomík. Ekonomickým prínosom pre Československú socialistickú republiku bude perspektívne zabezpečenie potrebných surovinových zdrojov pre naše národné hospodárstvo.

Výbory Snemovne národov, ktoré Dohodu prerokúvali, došli k záveru, že jej hospodársky a politický význam si zasluhuje, aby dohodnuté závery boli realizované.

Ako spoločný spravodajca výborov Ústavnoprávneho a Zahraničného navrhujem Snemovni národov vysloviť súhlas s Dohodou o vytvorení spoločnej organizácie "Interokeanmetall" pre vyhľadávanie, prieskum a prípravu priemyselného využitia železomanganových konkrécií, podpísanú v Moskve dňa 27. apríla 1987.

Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji poslanci Passiovi. Do rozpravy se k tomuto bodu písemně nikdo nepřihlásil.

Můžeme přistoupit k hlasování. V zasedací síni se stav nezměnil, obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP