Úterý 19. dubna 1988

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Matyáš: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vládní návrh, kterým se dnešní společné schůzi sněmoven Federálního shromáždění předkládá k souhlasu Dohoda mezi ČSSR, SSSR a NDR o inspekcích v souvislosti se Smlouvou mezi SSSR a USA o likvidaci jejich raket středního doletu a kratšího doletu, podepsaná v Berlíně dne 11. prosince 1987 a úmluva sjednaná výměnou nót mezi ČSSR a USA o inspekcích na území ČSSR, je svým významem velmi závažný. Závažnost a význam uvedené Dohody a úmluvy je v tom, že budou napomáhat realizaci Smlouvy mezi SSSR a USA o likvidaci jejich raket středního a kratšího doletu, podepsané 8. prosince 1987 ve Washingtonu M. Gorbačovem a R. Reaganem. Smlouva, která, jak zaznělo i ve vystoupení s. ministra Chňoupka, je právem označována za projev historického významu, za projev nového myšlení v mezinárodních vztazích. Stává se pro celé lidstvo nadějným začátkem procesu odzbrojení v jaderné oblasti i v dalších oblastech.

Na základě živého zájmu a jednoznačně pozitivního ohlasu je možno říci, že pracující naší vlasti, naši voliči, plně podporují aktivní mírovou zahraniční politiku Československé socialistické republiky, uskutečňovanou v koordinaci s ostatními socialistickými zeměmi, přivítali a plně podporují podepsání této smlouvy a podporují všechno co napomáhá k její důsledné realizaci. To nám usnadňuje také naše dnešní rozhodování.

Kromě Československé socialistické republiky budou k realizaci smlouvy o likvidaci raket uvedených tříd uzavřeny analogické smluvní dokumenty s dalšími osmi tzv. "státy rozmístění". Z našeho hlediska lze považovat za nejvýznamnější souhlas vlády NSR k odstranění svých národních raket typu PERSHING 1 ze svého území, což přispělo nejen k uzavření smlouvy, ale ukázalo se i významným krokem ve zlepšování našich vzájemných sousedských vztahů. Máme však ještě v živé paměti obtížnost jednání, která byla vedena o právě ty 72 západoněmecké rakety PERSHING 1A, které nejvíce ohrožují naši bezpečnost a které ještě doposud. mohou během pěti až deseti minut dopravovat jaderné hlavice o mohutnosti až 440 kt na jakékoliv objekty na našem území po čáru Poprad-Šafárikovo.

Vzpomeňme, že to byla zejména chystaná modernizace těchto raket a další rozšíření modernějšího typu PERSHING 2, které mají třikrát větší dosah a více než desetkrát větší přesnost ne jedné, ale už tří jaderných hlavic, která vedla ČSSR a NDR k nutnosti zajistit svoji obranyschopnost rozmístěním sovětských raket kratšího doletu na svých územích.

Na území ČSSR, jak je známo, byly rozmístěny tyto rakety v raketové základně u Hranic na Moravě, která bude i objektem inspekcí a byly rozhodnutím Sovětského svazu jako projev dobré vůle ještě před ratifikací smlouvy v březnu t. r. odsunuty do prostorů likvidace. Dokonce již k částečné likvidaci ze zkušebních důvodů bylo přistoupeno.

Nejen, že státy Severoatlantického paktu nebyl tento krok následován, ale naopak je reakčními kruhy těchto států zesilována snaha o ztížení probíhajícího procesu ratifikace a neskrývaně je vyjadřován záměr nahradit rakety středního a kratšího doletu jinými prostředky jaderného napadení umístěnými na letounech a válečných plavidlech. Je uvažováno zavést do výzbroje nové modernější typy taktických raket s jadernými hlavicemi s doletem pod 500 km. Pokračuje rozmísťování řízených střel s plochou dráhou letu s doletem více než 2500 km na letounech i ponorkách.

Tato i další opatření ozbrojených sil NATO včetně nezřeknutí se útočné vojenské doktríny jsou důkazem, že na cestě k odzbrojení bude třeba ještě mnohé udělat, překonat značné překážky.

Proto také nemáme ještě právo podléhat iluzím. Byl udělán jenom první, i když skutečně a vpravdě historický krok na cestě k trvalému míru. Schválení a plnění předloženého vládního návrhu, který projednáváme, bude dalším aktivním podílem na společném úsilí socialistických zemí o dosažení konkrétních výsledků ve zmírňování mezinárodního napětí a v jednání o odzbrojení. Bude to dobrý počin i pro praktickou realizaci návrhu na vytváření pásem důvěry, spolupráce a dobrých sousedských vztahů na linii dotyku obou vojenských seskupení.

Soudružky a soudruzi poslanci, předložený návrh třístranné dohody spolu s úmluvou mezi ČSSR a USA posoudili na své společné schůzi výbory ústavně právní, zahraniční a branné a bezpečnostní obou sněmoven, které vyslovily předloženému návrhu podporu.

Jako společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu doporučuji poslancům Sněmovny lidu vyslovit s předloženým vládním návrhem Dohody mezi Československou socialistickou republikou, Svazem sovětských socialistických republik a Německou demokratickou republikou o inspekcích v souvislosti se Smlouvou se Sovětským svazem a Spojenými státy americkými o likvidaci jejich raket středního a kratšího doletu a úmluvou mezi Československou socialistickou republikou a Spojenými státy americkými o inspekcích v sovětských vojenských objektech na československém území, souhlas.

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji poslanci Matyášovi. Slovo má společný zpravodaj výborů Sněmovny národů poslanec Ján Pampúch.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Pampúch: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, náš štát je jedným zo zakladajúcich členov Organizácie Spojených národov, ktorý od samotného jej založenia sústavne usiluje o zdokonalenie mechanizmu medzinárodnej spolupráce, najmä pre dosiahnutie cieľov odzbrojenia. Najnovšie riziká spojené s možnosťou zneužiť vedeckotechnický pokrok v jadrovej a kozmickej oblasti, vyžadujú neodkladne prijať konkrétne opatrenia, a to najmä: opatrenia na zastavenie horúčkovitého zbrojenia, na obmedzenie a zníženie počtu jadrových zbraní a na dosiahnutie čo možno najnižšej úrovne vojensko-strategickej rovnováhy. Československá socialistická republika si vždy svedomite plnila záväzky prijaté podpisom Charty OSN a práve tak, ako Zväz sovietskych socialistických republík a ostatné členské štáty Varšavskej zmluvy, aj ona je pripravená, aby kedykoľvek obmedzila, znížila alebo úplne zlikvidovala akékoľvek zbrane - na základe vzájomne prijateľnej dohody s kapitalistickými štátmi.

Je preto úplne v intenciách tejto politickej línie, že aj socialistické Československo prispeje svojím podielom na realizáciu Zmluvy medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi americkými o likvidácii ich rakiet stredného a kratšieho doletu, a to tým, že v rámci Dohody medzi ČSSR, ZSSR a NDR o inšpekciách, umožní USA uskutočniť kontrolné opatrenia v príslušných vojenských objektoch na území nášho štátu.

V súlade so spomínanou trojstrannou Dohodou a Dohovorom uzavretým formou nót medzi ČSSR a USA o inšpekcii na území nášho štátu, budú americkým inšpektorom a členom posádok ich lietadiel poskytnuté výsady a imunity, a to v rozsahu, ktorý stanoví Protokol o inšpekciách, tvoriaci prílohu sovietsko-americkej zmluvy. Vláda USA zároveň vzala na seba záväzok, že bude prísne rešpektovať Protokolom stanovené podmienky, v ktorých bude možné inšpekcie realizovať.

Americkým inšpektorom a členom posádok ich lietadiel budú poskytované výsady a imunity, v podstate na úrovni stanovenej vo Viedenskom dohovore o diplomatických stykoch z r. 1961, ktorý upravuje poskytovanie zásad a imunít. Tým sa rozširuje okruh osôb, ktoré budú tieto výsady a imunity používať. Súčasne sa zvyšuje význam a závažnosť obidvoch dokumentov uzavretých Československou socialistickou republikou. Zmyslom tohto kroku bolo vytvoriť optimálne podmienky pre vykonávanie inšpekčnej činnosti, čo je aj konkétnym prejavom úsilia na zníženie medzinárodného napätia a na upevnenie bezpečnosti, najmä v Európe. To však neznamená, že kontrolné orgány nebudú povinné dodržiavať vnútroštátne zákony, alebo že by mohli zasahovať do vnútorných záležtiostí kontrolovanej zmluvnej strany. Je preto správne, že sa nezabúda ani na prípady, kedy by v súvislosti s inšpekciou mohli byť ohrozené práva a záujmy kontrolovanej strany a na opatrenia na jej ochranu.

Som presvedčený o tom, že tak trojstranná Dohoda, ktorú dnes prerokúvame, ako aj na ňu nadväzujúci Dohovor o inšpekciách na území ČSSR medzi nami a americkou stranou, sú ďalším kvalitatívnym krokom k odzbrojeniu. Pripájam sa preto ku zdôvodneniu, ktoré tu predniesol súdruh minister Chňoupek, ako aj ku správe spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu, poslanca Matyáša. Odporúčam Snemovni národov, aby vládny návrh Dohody medzi ČSSR, ZSSR a NDR o inšpekciách, v súvislosti so Zmluvou medzi ZSSR a USA o likvidácii ich rakiet stredného a kratšieho doletu a Dohovorom medzi ČSSR a USA o inšpekciách na území ČSSR, zjednaným výmenou nót z 18. decembra 1987 a 4. januára 1988, schválila.

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji poslanci Pampúchovi. Do rozpravy se písemně přihlásili poslanci Bedřich Švestka a Miroslav Vacek. Prosím poslance Švestku, aby se ujal slova.

Poslanec SN B. Švestka: Vážený soudruhu generální tajemníku, vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, když jsem se připravoval k tomuto vystoupení, neubránil jsem se vzrušujícím dojmům. Začal jsem si živě uvědomovat, jaký význam a hloubku představuje smlouva mezi Sovětským svazem a Spojenými státy americkými o likvidaci jejich raket středního a kratšího doletu. S tím souvisí význam našeho jednání mezi Československou socialistickou republikou, Sovětským svazem a Německou demokratickou republikou a mezi Československou socialistickou republikou a Spojenými státy americkými. Přál bych si, abyste má slova přijali nejen jako slova jednoho z vás, ale jako představitele Československého mírového hnutí.

Více než čtyřicet let světová veřejnost sledovala se znepokojením nesmyslné závody ve zbrojení a světové mírové hnutí neúnavně mobilizovalo světové veřejné mínění a lidské svědomí k boji proti závodům ve zbrojení. Hrozilo nebezpečí, že bude-li se takto pokračovat jako dosud, že se bude stupňovat nebezpečí jaderného konfliktu, což bude ohrožovat lidstvo a vše živé na této planetě. Když bylo oznámeno, že Spojené státy americké rozmístí v zemích NATO PERSHING 2 a rakety s nízkým letem a když zcela logicky podle zásady zachování vojenské rovnováhy a pravidel každého vojenského soutěžení rozmístí Sovětský svaz rakety středního doletu na území Československa a NDR, ocitlo se lidstvo a jeho svědomí znovu na křižovatce dějin a stálo před otázkou, kde tyto horečné závody mohou skončit. Marná byla snaha Sovětského svazu o snížení vojenského napětí vyvolaného horečným zbrojením, marné byly četné mírové návrhy a iniciativy k omezení zbrojení, k mírové koexistenci, s nedůvěrou se setkávala prohlášení Sovětského svazu, že nikdy nepoužije jaderné zbraně jako první. Ani jednostranné zastavení jaderných pokusů nepřesvědčilo.

Léta od konce světové války až do dneška jsou bohatou historií neúnavného a trpělivého úsilí Sovětského svazu o mírové soužití a vzájemně prospěšnou spolupráci mezi národy. Často připadala jednání Sovětského svazu a zemí Varšavské smlouvy s představiteli USA a zemí NATO jako proslovy k hluchým. Naše veřejnost a mírové hnutí přijaly rozmístění raket na našem území a v NDR s hlubokým politováním, ale s pevným přesvědčením, že sovětské rakety budou okamžitě staženy z našeho území, učiní-li USA stejná opatření. Přijali jsme to také s pochopením proto, že nás Mnichov naučil, co to znamená být slabším, bezbranným a opuštěným těmi, kteří se vydávali léta za naše přátele a spojence. A Sovětský svaz vždy byl, je a vždy bude naším nejlepším přítelem, poněvadž základem jeho života a vývoje jsou všelidské ideály a cíle vedoucí k osvobození lidské práce a člověka. (Potlesk.) A v tom náš lid je zajedno se sovětskými lidmi a se všemi lidmi dobré vůle a přátelství na celém světě.

Smlouva mezi Sovětským svazem a USA o likvidaci raket středního a kratšího doletu, v souvislosti s tím Dohoda mezi Československem, Sovětským svazem a NDR o inspekci a úmluva mezi ČSSR a USA o inspekci na území Československa mají význam nejen pro nás, ale i pro další vývoj v mírovém uspořádání a mírovém řádu na celém světě. Je to poprvé v historii, kdy dvě nejsilnější velmoci se rozhodly omezit a likvidovat jeden druh z mnoha druhů zbraní. K dosažení konečného cíle, to je k odstranění válek ze života lidské společnosti, je ještě daleko, ale to, co dnes projednáváme, je první a nadějné vykročení do budoucnosti a dalšího usilování o mírovou koexistenci, za odzbrojení a likvidaci jaderných zbraní a jiných zbraní hromadného ničení.

Málokdy člověk dává souhlas s takovým uspokojením a nadějí, jak to činíme dnes my při projednávání Dohody mezi ČSSR, SSSR a NDR a úmluvy Československa s USA o inspekci na našem území, zvláště když Sovětský svaz začal s odsunem raket před ratifikací dohody s USA. Tím jasně dal najevo, že jeho slova o míru jsou podepřena skutečně konkrétními činy. Sovětský svaz mnohokrát prohlásil, že neusiluje o vojenskou převahu nad nikým, ale jeho prvotním úkolem a odpovědností vůči svému lidu je zajistit národům bezpečnost a tvůrčí život v míru, vzájemné spolupráci a porozumění.

Můžeme se ptát, proč po tolika letech dochází k prvním dohodám o odzbrojení, lze-li dohodu mezi USA a Sovětským svazem tak nazývat. Jaké jsou toho příčiny? Vyčerpávající odpověď na to bude obtížná, ale jedno je jasné: působí tu několik faktorů ovlivňujících mezinárodní politiku. Především svět socialismu v tom nejširším slova smyslu se v životě světového společenství stabilizoval, stal se nezměnitelnou realitou, jeho struktury se zformovaly a upevňují se a stává se jednou z určujících sil světového dění.

Za druhé, vědeckotechnický pokrok odhalil lidstvu takové síly a možnosti, že jedině šílenec nebo zvrhlý zločinec by byl schopen si zahrávat s plody lidského genia a použít jich k rozpoutání ničivé války.

Za třetí jsou to milióny prostých lidí, kteří čím dál tím více dospívají k poznání, že válku nelze vést bez lidí a že válka je společenským zlem, společenským neštěstím. Světové veřejné mínění, mírová hnutí na celém světě, se čím dál více stávají politickou silou, která bude jednou spolurozhodovat s konečnou platností o válce a míru, o válce jako zločinu proti lidskosti. Mírová hnutí širokých lidových mas svědčí o tom, že mezinárodní politiku nelze už dělat za zavřenými dveřmi. Demagogové často používali rčení, že lid chce být klamán, ale tomu už je odzvoněno, lid chce znát pravdu, aby sám mohl rozhodovat o svém osudu. Proto se domnívám, že při inspekci prováděné na našem území by měli být přítomni představitelé veřejnosti a mírového hnutí. Tím dát najevo, že vše, co naše vláda a její orgány dělají, konají ve prospěch lidu a pod jeho kontrolou.

S projednávaným návrhem a celou atmosférou dohody a celé soustavy úzce souvisí i návrhy generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa soudruha Miloše Jakeše na vytvoření pásma důvěry, spolupráce a dobrých sousedských vztahů mezi státy NATO a Varšavské smlouvy, které spolu sousedí.

Čím se liší návrh soudruha Jakeše od návrhů a iniciativ, které se objevily v dřívějších dobách? Byl to polský Rapackého plán, léta se jedná ve Vídni o snížení vojenských sil ve střední Evropě, byla to iniciativa Palmeho, návrh na vytvoření pásma bez chemických zbraní a ještě další. Všechny tyto návrhy se týkaly snižování nebo likvidace určitého druhu nebo množství vojenské výzbroje.

Na první pohled se zdá, že návrh soudruha Jakeše je příliš obecný a málo konkrétní proti dřívějším plánům a iniciativám. Jsem přesvědčen, že návrh soudruha Jakeše, tak jak byl formulován, nemůže být předmětem uzavřených jednání mezi delegacemi. Důvěra, spolupráce a dobré sousedské vztahy nelze vyřešit jednoznačnou a jednostrannou dohodou. Běží tu o vytvoření systému vzájemných vztahů, které budou rozvíjet přímo národy svou iniciativou ve společenských, kulturních, hospodářských a vědeckých oblastech, v zájmu vzájemného poslání a obohacování. V tom spatřuji přednost návrhu soudruha Jakeše, jeho morální a humanitární význam.

Vážené soudružky a soudruzi, nebudu vás vyzývat ani doporučovat, abychom vyslovili souhlas s předloženou dohodou a úmluvou. Bylo by to zbytečné, protože jsem přesvědčen, že náš souhlas vyplývá z toho, že vyjadřuje naši úctu k životu a přání žít v míru a dát mír každému člověku na této planetě. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji poslanci Švestkovi a uděluji slovo soudruhu poslanci Vackovi.

Poslanec SN M. Vacek: Vážený soudruhu generální tajemníku, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, v souvislosti s předložením vládního návrhu Federálnímu shromáždění a v návaznosti na předcházející vystoupení ke zdůvodnění uvedeného smluvního dokumentu chci k němu zaujmout stanovisko z užších vojensko-politických hledisek.

Podpisem sovětsko-americké smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu vznikly skutečně nové podmínky pro další, výrazné snížení jaderných, chemických i konvenčních zbraní. Vytvářejí se předpoklady pro zahájení jednání snížení stavu ozbrojených sil a výzbroje v Evropě od Atlantiku po Ural. I nadále zůstává reálným 50% snížení strategických útočných zbraní.

Je zcela zřejmé, že o významu uzavřené smlouvy není pochybnosti. Zmíněný pozitivní vývoj odpovídá společné vojensko-politické linii členských států Varšavské smlouvy.

Je škoda, že osud sovětských raket - jak zde bylo vzpomenuto - z území Československé socialistické republiky a Německé demokratické republiky, provedený ještě před ratifikací smlouvy, nebyl následován Spojenými státy americkými. Samozřejmě, že tím není smlouva narušena nebo znehodnocena, ale pozitivní odezva na tuto iniciativu Sovětského svazu by byla jistě přijata se zadostiučiněním širokou veřejností v Evropě.

. Chci vás, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, informovat, že veškerá opatření ke stažení sovětských raket z našeho území - které jsou předmětem zmíněné smlouvy - byla včas a souběžně s jednáním mezi vládami Svazu sovětských socialistických republik a Československé socialistické republiky řešena i po linii generálních štábů. Tím se docílilo, že Československá lidová armáda je připravena podílet se na realizaci Smlouvy mezi Sovětským svazem a Spojenými státy americkými o likvidaci jejich raket středního a kratšího doletu v rozsahu, jak je stanoveno v Dohodě mezi Československou socialistickou republikou, Svazem sovětských socialistických republik a Německou demokratickou republikou a úmluvou sjednanou výměnou nót mezí Československou socialistickou republikou a Spojenými státy americkými o inspekcích na území Československé socialistické republiky.

Rovněž vás, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, informuji o tom, že objekty a zařízení vyčleněné pro sovětské raketové jednotky při jejich rozmístění na území Československé socialistické republiky v lokalitě posádky Hranice na Moravě byly na základě dohody mezi ministerstvem obrany Svazu sovětských socialistických republik a naším federálním ministerstvem národní obrany předány Střední skupinou sovětských vojsk v měsíci březnu Československé lidové armádě včetně bytového fondu, který bude zčásti vrácen i Městskému národnímu výboru v Hranicích. Kasárenské objekty budou využity Československou lidovou armádou, čímž se dosáhne úspor v investičních prostředcích.

Kromě skutečností bezprostředně souvisejících s dohodou předloženou dnešnímu jednání Federálního shromáždění chci zdůraznit, že Československá lidová armáda se i nadále účinně podílí v úzkém kontaktu s federálním ministerstvem zahraničních věcí a dalšími zainteresovanými složkami na přijímání opatření v oblasti odzbrojení, posílení důvěry a bezpečnosti v Evropě. Jsou připraveny podklady na řešení vojensko-technických aspektů československé iniciativy na vytvoření pásma důvěry, spolupráce a dobrých sousedských vztahů na linii dotyku států Varšavské smlouvy a Severoatlantického paktu, vyhlášené generálním tajemníkem ústředního výboru Komunistické strany Československa soudruhem Jakešem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP