Čtvrtek 6. září 1990

Poslanec Vladimír Šuman (z pléna) : Beru zpět svůj návrh a souhlasím s návrhem poslance Dohnala.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, paní poslankyně Moserová.

Poslankyně Jaroslava Moserová (z pléna) : ... velice krátké prohlášení, stručné, poslance Vondráčka, které možná by bylo dobré vyslechnout, protože je stručné...

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pozor, počkejte, pane poslanče, hlásil se pan poslanec Lom, přednost má člen předsednictva, podle řádu. Včera se o tom mluvilo, že máme dodržovat řád.

Poslanec Petr Lom: Já vás dlouho nezdržím, já se domnívám, že je v pořádku, že chceme všichni svým způsobem reagovat na vystoupení našeho premiéra, ale obávám se, že dvousetčlenný kolektiv se obtížně shodne na jednotné proklamaci tak, aby mohl každý říci, že přesně vyjadřuje to, co on cítí. Spíš než prohlášení ČNR, které budeme asi obtížně dávat dohromady, bych navrhoval, aby to bylo prohlášení skupiny poslanců. Čili iniciativní skupiny poslanců, nikoliv České národní rady. Jak chcete dát takové prohlášení dohromady? Každý v tom bude chtít mít něco jiného, aby to mohl schválit, je to z technického hlediska velmi obtížné.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Paní dr. Moserová.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Toto je iniciativní skupina poslanců, je to proklamativní, já jsem si toho vědoma, ale považuji to, nicméně, za nutné. Projev předsedy vlády České republiky pana Petra Pitharta o výsledcích jednání v Trenčianských Teplicích velmi dobře osvětlil všem poslancům vztah našich národů. Jeho moudrých a uvážlivých slov si vážíme a s jeho myšlenkami se ztotožňujeme. Vyslovujeme předsedovi vlády plnou důvěru a pevné přesvědčení, že jeho další jednání budou ku prospěchu české státnosti a povedou k dobrému soužití našich národů ve společném federativním státě. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní Moserové, pan poslanec Machalík.

Poslanec Jiří Machalík: Vážený pane předsedající, páni kolegové, dámy, já si myslím, že pan poslanec Lom i paní poslankyně Moserová vlastně ukázali, co je potřeba. To první vystoupení, to dlouhé, to je filozofický traktát, který skutečně neříká snad to, co chceme všichni vyjádřit, že věříme předsedovi vlády, a že podporujeme cestu, kterou se dal. A proto já si myslím, že bychom měli jít spíš tou cestou druhou, to znamená vystoupení paní poslankyně Moserové, protože se mi zdá, že méně slov dává více konkrétních faktů, než to bylo v případě prvním. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Machalíkovi, pan poslanec Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Teď jsem na rozpacích, vážené kolegyně, poslanci, jsem na rozpacích, protože jsem chtěl reagovat na text první. Teď jsou zde texty dva. Já jsem chtěl navrhnout, aby se sešly na deset minut poslanecké kluby, tam aby se ten první text probral věcně i závažné námitky - aby s nimi byli reprezentanti jednotlivých klubů seznámeni, aby vytvořili skupinu, která by text upravila a text by potom mohl být přijat Českou národní radou. To je můj návrh.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, pan poslanec Stibic.

Poslanec Jaromír Stibic: Myšlenku poslance Šumana považuji za správnou a přestože svůj návrh stáhl, doporučuji, aby komise byla vytvořena a navrhuji poslance Šumana do této komise.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, pan místopředseda Žák.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, já myslím, že bychom měli zvážit, proč vlastně toto prohlášení chceme dělat a čeho chceme docílit. Buď ho přijmeme jako deklarativní a krátké, abychom byli schopni ho posoudit na místě anebo, pokud budeme chtít, aby bylo obsahové, aby se vyjádřilo k problematice toho, o co se jedná, nezbyde, podle mého názoru, než aby prošlo normálně výbory. Na něm se musí udělat seriózní práce. Pokud si nezvykneme tímto způsobem dělat, tak se nedostaneme k tomu, že naše prohlášení budou kvalitní. Děkuji vám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan poslanec Sedláček.

Poslanec Michal Sedláček: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych chtěl reagovat na druhý text a srovnat ho s tím prvním. Nemám nic proti té iniciativní skupině poslanců, která předložila druhý text, ale musím říci, že se mi hrubě nelíbí. Ve srovnáním s tím prvním textem ten druhý text je - když to řeknu velmi jemně - naprosto plný frází, které jsme byli zvyklí slýchat dříve. Nic konkrétního tam stejně není řečeno a je to ve srovnání třeba, když to dáme do porovnání s projevem pana Pitharta a tím textem, předneseným Jiřím Paynem, naprosto o něčem jiném. Tedy jde o to vyjádřit také trochu toho ducha a myslím, že první text to vyjadřoval. Byl bych pro to trochu, podle návrhu pana Šumana, to upravit, ale jinak si myslím, že jsme schopni to přijmout dneska, po projití v klubech. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan poslanec Kalvoda.

Poslanec Jan Kalvoda: Pane předsedající, dámy a pánové, já přispěji k tomuto spektru názorů velmi stručně. Stále častěji se mi stává, že se shoduji s panem místopředsedou Žákem, což je potěšitelné, proto tento názor. Pokud chceme přijmout prohlášení, které by bylo loajální vůči vládě, pak je přímo můžeme, ale ne ignorovat, že tento sbor je autentickým tvůrcem skutečné české politiky. To znamená - my se stěží můžeme přihlásit k těm filozofujícím úvahám pana předsedy, které jsem vyslechl, nicméně s potěšením.

Podle mého názoru, my, pokud je to naše vůle, můžeme přijmout prohlášení v tom smyslu, že plně podporujeme vládu v jejím úmyslu jednat v rámci zachování federace Čechů a Slováků. Nic jiného, konkrétního, hmatatelného nám jako výsledek jednání v Trečianských Teplicích nebylo podáno. Bylo nám řečeno, že byly ustanoveny expertní komise. Nebylo nám řečeno přesně, jakými úkoly byly pověřeny.

My nemůžeme posoudit, zda tyto úkoly jsou ještě v intencích prohlášení vlády, v intencích zachování federace nebo ne. My bychom tady byli takový operetní sbor, který by byl loajální za každou cenu ke všemu. To není, podle mého názoru, možné.

Navrhuji, pokud je to naše vůle, přijmout velmi stručné. málo slavnostní, málo nabubřelé prohlášení v tom smyslu, že pokud vláda jedná - my věříme, že jedná - v intencích udržení federace, pak má naši plnou podporu, je to v intencích naší politiky. Nechám na zvážení vás všech, zda v tom prohlášení má být obsaženo to, co nicméně, navrhuji a co navrhoval pan místopředseda Žák, totiž, že potřebujeme další informace o - byť pracovních - jednáních v Teplicích a ty musíme projednat veřejně ve výborech, patrně i na klubech. Potom bychom museli, samozřejmě, jednat dál, v dalším jednání zcela jiné povahy, více pracovním. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Kalvodovi, paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Nepůjdu ani k řečništi, jednou větou bych doplnila to, co říkal pan doktor Kalvoda. Podle mého názoru, nějaké serióznější prohlášení musí do výborů také z těch důvodů, že na výbor máme možnost pozvat členy vlády a prokonzultovat s nimi věci, které nás zajímají.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Hlásil se pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Domnívám se, že proti návrhu poslance Kalvody nelze nic namítat. Na druhé straně si myslím, že je naprosto nezbytné, abychom na tomto zasedání, než skončí, přijali stanovisko k tomu prohlášení a hlavně k tomu, jak vláda jednala. Zdá se mi ovšem také, že tak stručné prohlášení, které tu přečetla paní dr. Moserová, se mi zdá být nemožné. Zdá se mi být tak stručné, že by to svým způsobem vypadalo jako, že se od toho - nevím, jak to říci. Je to otázka pocitů. Já jsem člověk emotivnější a mám dojem, že je tam nutné dát ne emoce, ale opravdovost a upřímnost tomu souhlasu, a to podstatně víc než těmi lakonickými větami v tomto prohlášení. Hledejme cestu jakoukoliv, ale, podle mého názoru, nesmíme vzbudit dojem, že je to jen tak něco, co jsme byli povinováni říci. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Hlásil se pan poslanec Jakl.

Poslanec Ladislav Jakl: Vážený pane předsedající, vážené slečny poslankyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v zájmu zefektivnění využitelnosti našeho - jak jsme se před chvílí dozvěděli - draze zaplaceného času navrhuji toto řešení: Objevily se tu dva materiály, krystalizující tu dva názory. Není to jen tím, že jsou dva pohledy na stejný problém. Zřejmě tu jsou problémy dva. Zřejmě tu existují dvě funkce, které se snažíme naplnit. První funkci vidím tak, že je třeba vyjádřit jasně, stručně, pregnantně a také rychle naše stanovisko k projevu pana předsedy vlády. Druhá funkce je zaujmout fundované, seriózní a po hlubokých úvahách zpracované stanovisko k problematice soužití našich národů a k otázkám federace. Jeden dokument tyto dvě funkce nesplní, pokud by se tak snažil, neuspokojil by ani jednu funkci. Proto navrhuji, aby byla jmenována, dejme tomu, pětičlenná nebo tříčlenná redakční skupina, která by teď, v příštích 20 minutách zpracovala prohlášení v tom prvním smyslu, při kterém by bylo možno vyjít zhruba z myšlenek a rozsahu prohlášení poslance Vondráčka. Druhý návrh spočívá v tom, že bychom mohli jmenovat pracovní skupinu, jejímž členem by byl poslanec Payne, která by zpracovala dokument, který by prošel řádnou cestou výbory i kluby. Děkuji vám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Jaklovi, hlásila se paní poslankyně Kolářová.

Poslankyně Daniela Kolářová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, domnívám se, že po rozhovoru s panem Pithartem, po jeho závažných informacích, jsme se dohodli snad na tom, že jako český parlament vyjádříme své vládě důvěru, což je jedna věc. Druhou věcí, kterou bych pokládala za nutné sdělit, nejen naší vládě, ale hlavně naší veřejnosti je to, že hodláme být fundovaným, rovnocenným a neloutkovým parlamentem své vládě. S hlubokou zasvěceností problematiky, speciálně v oblasti soužití Čechů a Slováků. Toto postrádám v obou prohlášeních. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Kolářové. Pan poslanec Biňovec.

Poslanec Karel Biňovec: Vážený pane předsedající, vážení kolegové a kolegyně, domnívám se, že není naším úkolem soutěžit s naším premiérem ve stylistických, krasořečnických prohlášeních. (Potlesk.)

Nesmírně si vážím kultury jazyka pana dr. Pitharta a líbí se mi to. Ale domnívám se, že tady musíme - mluvím za sebe - kousnout do kyselého jablka. Jsem plně pro to, vyslovit vládě a osobně premiérovi Pithartovi plnou důvěru, za to se stavím. Protože se domnívám, že v současné době jsou tu určité pokusy podkopat tuto důvěru a zaútočit na jeho pozici. Na druhé straně si myslím, že bychom to měli udělat krátce a taktně, bez nějakého dlouhého řečnění, protože osobně nesouhlasím s politikou našeho premiéra vůči Slovensku.

Domnívám se, že je příliš ústuplivá, že náš premiér a naše vláda příliš podléhají vydírání z té strany. Proto navrhuji krátký text, opírající se o text pana poslance Vondráčka a doporučuji stylizovat ho tak, abychom vyslovili. plnou důvěru, ale vyhnuli se vyjádření ke konkrétním krokům se Slovenskem. Podle mého názoru bychom to měli stylizovat asi tak, že věříme, že vláda udělá všechno pro to, aby byla zachována naše federace, a aby tato federace byla skutečně aktivní a silná. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Biňovcovi. Hlásil se pan poslanec Petr.

Poslanec Jan Petr: Pane předsedající, dámy a pánové. Chtěl bych doporučit, aby se další průběh dnešního jednání řídil .pouze schváleným programem a abychom neztráceli - jak už bylo řečeno - drahocenný čas.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Petrovi. Hlásil se pan poslanec Karych.

Poslanec Alexandr Karych: Pane předsedající, páni a paní poslankyně, mám pocit, že se snažíme odpovědět na otázku, která nepadla. Tady přece nepadla otázka důvěry nebo nedůvěry vládě. V návrhu paní poslankyně Moserové už jsem slyšel slovo důvěra. Paní poslankyně Kolářová hovořila také o důvěře. Myslím, že to, co navrhoval dr. Lom je přesně to, co musíme přijmout.

Neměli bychom dopustit, abychom hlasovali o textaci, kde bychom mohli hlasovat o důvěře nebo nedůvěře. Ta otázka nebyla. Musíme dostat analytické materiály a k těm se pak vyjádřit. Dnes bych to nechal na iniciativě poslanců.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážené kolegyně a kolegové, chtěla bych se stručně vyjádřit k zásadní otázce. Skutečně se domnívám, že nemůžeme udělat kompetentní prohlášení a vyjádřit se dříve, než na výborech a klubech projednáme závěry z Trenčianských Teplic, než dostaneme výstřižky z novin, než dostaneme autentické projevy pana Mečiara a autentické projevy pana Pitharta. Pak teprve budeme moci my, jako Česká národní rada zaujmout stanovisko, které nám přísluší. To je druhá věc.

Ta první fáze, o které mluvil pan poslanec Payne, se může odehrát na půdě docela kratičkého prohlášení - myslím, že by mohlo posloužit prohlášení pana poslance Paynea po nějakých redakčních úpravách. Nejvhodnější řešení by bylo. kdyby se vytvořila komise z poslanců, kteří již k této otázce diskutovali, a kteří by k této věci měli co říci - asi tříčlenná - a zredigovala by to dnešní prohlášení.

Jinak si myslím. že bychom si neměli dělat iluze o tom, že se dokážeme vyjádřit jako politický orgán, kterým jsme. Zatím bychom se vyjadřovali na podnět pana předsedy vlády poté, co jsme vyslechli jeho velice krásné prohlášení, které se však pohybovalo na půdě zejména filozofie, historie, politologie. My nejsme orgán kompetentní se v této rovině vyjadřovat, protože nejsme ani historici, ani filozofové. My se musíme vyjádřit k otázkám politickým, k tomu, že budeme podporovat vládu a že vláda musí postupovat podle ústavy, skládá nám účty, máme kontrolní funkci. A toto všechno musíme napřed projednat - podle mého názoru - jak už říkal pan poslanec Žák ve výborech. K tomu se nemůžeme vyjádřit dnes.

Doporučuji tedy při první přestávce, která bude, nechť se sejde krátká tisková komise, která by se vyjádřila zásadně a poté - neuzavíráme se k další diskusi, nebudeme projednávat jen zákony - bychom měli projednat celý materiál, týkající se Trenčianských Teplic, na výborech. Děkuji vám.

Poslanec Karel Štindl: Dámy a pánové, kloním se k tomu, co bylo navrženo - učinit nějaké kratší prohlášení dnes a celou záležitost podrobit další proceduře. Pro ten případ navrhuji, aby obsahem prohlášení bylo zhruba to, že jsme vzali na vědomí zprávu o činnosti vlády v tomto směru, že jsme se rozhodli postoupit věc k projednání ve výborech atd. Protože smyslem toho, co jsem chtěl říci v první poznámce je, že se musíme také obírat zásadními politickými věcmi. To, oč teď jde, jsou přece záležitosti české národní politiky, a to velmi závažné. Jsou i praktické z toho hlediska, po kterém volá paní předsedkyně.

Nás teď čekají otázky, jako je otázka zemského zřízení a musíme mít promyšlená a vypracovaná stanoviska k těmto zásadním věcem.

Doporučuji to, co navrhla paní předsedkyně - udělat nějaké zásadní prohlášení, kde by bylo zjevné, že se tím zcela vážně budeme zabývat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Protože se již nikdo nehlásí, uzavírám tuto rozpravu a teď z toho musíme nějak moudře vyjít. Byla zde celá řada návrhů. Převaha se ztotožňuje s myšlenkou, že by to mělo být krátké prohlášení k přednesu předsedy Pitharta s tím, že utvoříme komisi, která by potom zpracovala podrobně všechny otázky, které souvisejí se vztahem naší vlády ke slovenské vládě atd. Čili je to srozumitelné?

Poslanec Karel Biňovec: Byl návrh, aby se to projednalo ve výborech, ne v komisi.

Poslankyně Anna Röschová: Pochopila jsem to tak, že by se tedy o přestávce sešla nově vytvořená komise, měla by být tříčlenná a vytvořila by takové určité, krátké proklamativní prohlášení, které bychom po přestávce vyslechli a vyjádřili se k němu.

Jestli mohu navrhnout členy komise, navrhla bych pana poslance Kalvodu, pana poslance Jakla a pana poslance Paynea a pana poslance Šumana. Dávám takový návrh.

Poslanec Heřman Chromý: Technická poznámka. Zastoupení v komisi musí ctít i ostatní politické strany.

Poslanec Dezider Balog: Vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych říci jen tolik, pokud jsem to dobře sledoval - nejdříve chceme vydat prohlášení, a pak to projednávat a rozpitvávat ve výborech. Nejsem si jist, že po tom rozpracování ve výborech vydáme takové usnesení, které by mohlo korespondovat s tím, co chceme momentálně vydat. Může se také stát, že bude v přímém rozporu.

Poslanec Vladimír Řezáč: Vážená paní předsedkyně, pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové poslanci, domnívám se, že zbytečně ztrácíme čas a diskuse se točí v kruhu.

Návrh paní předsedkyně a poslance Kalvody byl naprosto jasný a srozumitelný a domnívám se, že o něm můžeme takto hlasovat. Stejně tak souhlasím se stanoviskem pana poslance Chromého, že v takové komisi musí být zastoupeny všechny síly, které jsou v České národní radě. Konečně se domnívám, že bychom měli řešit i otázku přednesenou i předsedou vlády, zda pověřený člen předsednictva ČNR se bude zúčastňovat dalších jednání, a zda je to pro nás též výhodné nebo nevýhodné a zda nás to k něčemu zavazuje. Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP