Středa 8. května 1991

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Váca faktická poznámka.

Poslanec Oldřich Váca: Dovoluji si upozornit, že doplnění písm. e) jsme již jednou schválili.

Poslanec Miloslav Výborný: Je to nepochybné a je to záležitost legislativců, aby tyto problémy dali při redakci do pořádku, tak jako neopravujeme třeba pravopisné chyby. Nemůžete po mně chtít všechno.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Payneho. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.)

4 hlasy pro, děkuji.

Kdo je proti? 48 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Kolega Payne dále navrhoval doplnění tohoto ustanovení písm. f) v textu: "Spolupracují s ministerstvem zdravotnictví České republiky." Připomínám, že i když to v zákonu nebude, tak samosprávná organizace může spolupracovat s kýmkoli. Naopak - toto by vypadalo, že tedy pouze s ministerstvem a s nikým jiným. Nicméně je třeba hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Payneho, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.)

18 hlasů pro. Děkuji.

Kdo je proti? 38 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Další doplnění bylo o písm. g), které by tedy správně bylo písm. f), pokud by bylo přijato, v textu: "Vystupují jako prostředník ve sporech členů Komory mezi sebou." Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkují. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.)

30 hlasů pro. Děkuji.

Kdo je proti? 11 Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 52 Děkuji.

Domnívám se ale, že někdo nehlasoval ani jednou. Proto žádám pracovnice kanceláře, aby přepočítaly stav poslanců ve sněmovně a zároveň žádám případné kolegy bloudící v kuloárech, aby se navrátili do sněmovny. (Zjištění stavu.) 104 poslanci. To souhlasí s mými záznamy. Takže předtím poměrně dost poslanců nehlasovalo. Teď přišli 2 - 3. Děkuji.

Dávám tedy ještě jednou hlasovat o pozměňovacím návrhu. Asi by bylo dobře ho zopakovat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pozměňovací návrh zní, resp. směřuje k doplnění 1. odst. § 2 o písm. g), správně f): "Vystupují jako prostředník ve sporech členů Komory mezi sebou."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.)

42 hlasů pro.

Kdo je proti? 20 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Další návrh směřoval ke změně písm. b) 2. odst. § 2 tohoto textu: "Předkládat územní samosprávě a státní správě návrhy a stanoviska obsazování vedoucích míst ve zdravotnictví, obecně závazný právní předpis nebo jsou-li o to požádány," aniž by bylo řečeno kým. Ale tak to bylo formulováno.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.)

5 hlasů pro. Děkuji.

Kdo je proti? 63 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Další návrh, prosím.

Poslanec Miloslav Výborný: Další návrh směřoval k doplnění téhož odstavce o písm. k)... Vážení kolegové, prosím vás... (mpř. ČNR Vlach: pokud si to dobře píšu, tak v tomto okamžiku 101.)... tohoto textu: "Zpracovávat statistické údaje týkající se jejich působnosti," což přirozeně budou Komory dělat, i když to nebude v zákoně. To je oprávnění každého.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.)

8 hlasů pro. Děkuji.

Kdo je proti? 50 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: V § 2 odst. 1 navrhuje pan poslanec Payne doplnit ještě další písmeno tohoto textu: "Podporují principy, čestné soutěže mezi svými členy." To je ten návrh, o kterém nebylo a dosud není jasné, zda je to návrh pana poslance nebo bylo řečeno ministerstva, ne pana ministra.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 3 Děkuji.

Kdo je proti? 53

Děkuji, tento návrh nebyl přijat. Prosím, další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Totéž platí o dalším doplnění téhož odstavce o další písmeno v textu: "Podílejí se ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a dalšími orgány a institucemi na vytváření, provádění a kontrole zdravotní politiky." To je návrh ministerstva, nikoli ministra, tak, jak byl tlumočen panem poslancem Paynem a hluboce zasahuje do státní správy. Bude třeba hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 6 Děkuji.

Kdo je proti? 52 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Tím jsme vyčerpali pozměňovací a doplňovací návrhy k § 2. K § 3 jsem nezaregistroval pozměňovací návrh.

K § 4: pan poslanec Smělík navrhl v prvním odstavci pozměnit v písm. a) - písmeno zatím zní: "Řádně ukončil studium na fakultě československé lékařské university nebo zahraniční university a je oprávněn k výkonu lékařské praxe na území České a Slovenské Federativní Republiky." Mám poznamenáno, že by to mělo znít: "Řádně ukončil vysokoškolské studium a bezprostředně pracuje v procesu zajišťování lékařské péče." Jako změnu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktickou poznámku pan poslanec Smělík. Mé záznamy hovoří, že je nás právě 99 po odchodu posledních dvou kolegů. Chtěl bych požádat kuřáky, aby zkusili mobilizovat svoji kázeň a přišli za námi.

Poslanec Zdeněk Smělík: Podával jsem návrh ne jako změnu, ale jako další bod paragrafu, který se týká i vysokoškoláků, kteří pracují v léčebné péči a nejsou absolventy lékařské fakulty. Čili jsou nelékaři. Jsou to mikrobiologové, biochemici apod. Je to otevření Komory i pro vysokoškoláky, kteří v léčebné péči bezprostředně spolupracují. Čili je to: "Řádně ukončil vysokoškolské studium a bezprostředně pracuje v procesu zajišťování lékařské péče."

Poslanec Miloslav Výborný: Děkuji za vysvětlení této účasti v lékařské komoře, čili za doplnění dalšího písmene, které by kumulovalo podmínky. Znamenalo by to potom, že každý musí mít dvě vysoké školy, aby byl v komoře. Prosím o hlasování, je-li nás tu nejméně 100.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je nás rovných 100. Domnívám se, že musím požádat aparát, aby nás přepočítal. (Příchod několika poslanců.)

Kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Smělíka, ať zvedne ruku. 4 Děkuji.

Kdo je proti? 55

Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Benda učinil navrhovateli akceptovaný a velmi rozumný návrh k § 4 a obdobně k § 5 a 6 - aby bylo doplněno další písmeno c) v textu "nebyl v průběhu předchozích pěti let vyloučen z České lékařské komory, České stomatologické komory, České lékárnické komory."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. 77 Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Další návrhy k § 4, 5 a 6 nebyly. Pan poslanec Payne navrhl vypustit zcela § 7. Je moji povinností vysvětlit, že to má ty důsledky, že se lékař nemůže obrátit na soud s návrhem, aby bylo přezkoumáno nezákonné rozhodnutí Komory o tom, že byl zapsán. (Poslanec Payne: stahuji svůj návrh.)

Dále navrhl pan poslanec Payne v § 8 doplnit "členství v Komoře zaniká také soudem uloženým zákazem výkonu povolání." Tak to bylo řečeno, ale náš právní řád nezná tento obrat. Nebylo by možno upřesnit to "zákaz činnosti?" (Souhlas.) Nicméně jsem povinen říci, že tato záležitost byla velmi debatována a to tam úmyslně nebylo ve společné zprávě po projednání v ústavně právním výboru. Má to své důvody, o kterých teď nemohu hovořit, protože to není rozprava.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňující upřesněný návrh, ať zvedne ruku. 4 Děkuji.

Kdo je proti? 47 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Payne navrhl, aby v § 9 odst. 2 bylo vypuštěno písm. b), což nemůže být předmětem hlasování učiněno, neboť to navazuje na jím navrhovanou změnu § 2 odst. 1 písm. a). Trváte na hlasování? (Ne.) Nelze ani.

Pan poslanec Smělík k § 9, odst. 2) navrhl změnit písm. e) na tento text: "Uzavřít smlouvu o pojištění za škodu, která by mohla vzniknout v souvislostí s výkonem lékařské a lékárenské praxe, jestliže tato odpovědnost není kryta jinak." Je to citováno dobře? Není to příliš legislativní.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se. 6) Děkuji.

Kdo je proti? (48) Děkuji, tento návrh nebyl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Tím jsou vyčerpány návrhy k § 9, § 10. Zde pan poslanec Smělík měl návrhy, já bych se rád zeptal, jestli na nich trvá?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Smělík trvá na svých návrzích, které se týkají tohoto paragrafu? (Ano) Trvá. Pan poslanec Jakl se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Ladislav Jakl: Já jsem na tomto místě navrhoval nový text § 10, který by se vložil mezi § 9 a § 10, tak teď to přichází v úvahu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto poznámku.

Poslanec Miloslav Výborný: Domnívám se, že nyní bude velmi korektní, abych neznevýhodnil jeden nebo druhý návrh, respektive nezvýhodnil ani jeden nebo druhý návrh, abych přečetl nejprve návrh pana poslance Smělíka na to, jak by měl znít § 10 a současně také i návrh pana poslance Jakla, jak by měl znít § 10. A v tom pořadí, jak byly podány, by bylo hlasováno, zda třeba jeden nebo druhý projde. Je s tím prosím souhlas? Takže pan poslanec Smělík navrhuje § 10 tohoto stručného textu: "Komory mají tyto orgány:

a) sjezd delegátů

b) představenstvo komory

c) čestnou radu komory

d) revizní komisi komory.

Odst. 2) - Komory jako samostatné právnické osoby jsou oprávněny podle potřeby zřizovat a rušit v obvodu své působnosti další organizační jednotky s delegovanými pravomocemi.

Odst. 3) - Organizační strukturu lékařských komor, jejich činnost, jakož i činnost organizačních jednotek podle odst. 1), pokud není stanoveno tímto zákonem, upravuje organizační řád.

Odst. 4) - Funkce v orgánech komor jsou čestné, za jejich výkon je vyplácena náhrada za ztrátu času a náhrada hotových výdajů. Zvolení funkcionáři musí vykonávat normální lékařskou, stomatologickou nebo lékárenskou praxi."

Tak to je tento návrh podán, má samozřejmě mnohé dopady do dalšího obsahu zákona, jistě jste si povšimli, že nepracuje zcela přesně se zkratkami legislativními.

Pan poslanec Jakl navrhuje toto: "§ 10 - Sídla komor, počet členů všech jejích orgánů, organizační strukturu a volební klíče určí organizační řády jednotlivých komor, které komory přijmou do 6 měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona a neprodleně zašlou ministerstvu zdravotnictví České republiky." Jenom poznámka, ty volební klíče jsou v zákoně jen pro ten ustavující sjezd, samozřejmě dále si to budou komory dělat samy.

Čili takto navrhuje pan poslanec Smělík § 10, o jehož návrhu se bude hlasovat jako o prvním a takto to navrhuje pan poslanec Jakl, o jehož návrhu, který samozřejmě pak už vylučuje všechno ostatní v té společné zprávě, se bude hlasovat jako o návrhu druhém.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je tedy pro pozměňovací návrh pana poslance Smělíka, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se. 35) Děkuji.

Kdo je proti? (33) Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Další návrh je pana poslance Jakla.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Další návrh je pana poslance Jakla, který už byl přednesen, kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se - 44) Děkuji.

Kdo je proti? (31) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (37) Děkuji.

Součet je 112, takže návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Ledvinka jako dobrý hospodář si povšiml a navrhl, aby v § 10, odst. 4), bylo doplněno za slova "... hotových výdajů..." slova "... příslušnou komorou." Musí tam být to "příslušnou," nestačí tam "komorou?" Takže možno o tom hlasovat. Navrhovatelé předpokládají, že to tak bude, je to upřesnění toho, co chtějí, proč by stát toto platil.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je tedy pro tento návrh, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se. 98) Děkuji.

Kdo je proti? (2) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (9) Děkuji.

Tento návrh byl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: K § 11, 12, 13, 14 a 15 neregistruji žádné podané návrhy na změny. (Potlesk.)

K § 16 pan poslanec Payne navrhl nové písmeno h) v odstavci druhém, kde by bylo uvedeno: "Navrhuje sjezdu delegátů organizační, jednací, volební a disciplinární řád."

S odůvodněním, že někdo to navrhnout musí, což ovšem nemusí být v zákoně, a když to tam bude, tak bude znamenat tato formulace, že nikdo jiný ten návrh učinit nemůže. Žádný delegát nebo skupina delegátů. Je možno hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se.) 4

Kdo je proti? 55

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Rovněž pan poslanec Benda navrhl doplnit písmeno h), ale obsahu jiného, totiž obsahu: ustavuje odborné komise. Přirozeně, i když to v zákoně není, bude moci Komora ustavovat odborné komise, když to tam bude, bude je také moci ustavovat. Je možno hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh poslance Bendy, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 15

Kdo je proti? 9

Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Nebyly další návrhy k § 16, nebyly pozměňovací návrhy k § 17, kromě snad návrhu, že by prezident Komory měl skládat slib do rukou předsedy ČNR, i když ten návrh nebyl nějak pregnantně formulován, ale pravděpodobně by bylo vhodné, aby nyní došlo ke zpřesnění návrhu, protože myslím, že jinde by to nemohlo být, než právě v § 17, složení slibu do rukou předsedy ČNR.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 3

Kdo je proti? 51

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrhy.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP