Středa 8. května 1991

Poslanec Miloslav Výborný: V § 18, odst. 3, písmeno a) pan poslanec Payne navrhl snížit dolní hranici pokuty ze tří tisíc na dva tisíce s nesprávným odůvodněním, musím to říci. Protože to je čistá kasace a tam není možná změna rozhodnutí. (Místopředseda ČNR Vlach: Prosím nahlas.) Já tvrdil, že to odůvodnění, které učinil pan poslanec Payne, bylo nesprávné a styděl jsem se to takto nahlas říci. Bylo nesprávné, nicméně, musím hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh pana poslance Payneho, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 6

Děkuji. Kdo je proti? 38

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Smělík - a tomu se omlouvám, že jsem mu nedal přednost, protože onen návrh byl vznesen dříve, než návrh pana poslance Payneho a já ho pouze přehlédl - navrhl, aby v § 18, odst. 2 bylo uvedeno nejméně devět členů. Čili, v druhém odst. je nyní text - má devět členů a mělo by být podle návrhu: má nejméně devět členů.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 41

Kdo je proti? 9

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: V § 19, odst. 2, písmeno b) navrhuje pan poslanec Smělík škrtnout za...

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Smělík má faktickou poznámku.

(poslanec Smělík z pléna: Stahuji návrh.)

Poslanec Miloslav Výborný: Stažen návrh. Dále navrhuje pan poslanec Smělík § 22 vypustit celý.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pane poslanče, jde o vypuštění celého paragrafu? Ne. Prosím o upřesnění vašeho návrhu. Pojďte, prosím, k mikrofonu, ať je možno přesně zaznamenat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Navrhuji nové znění § 3: Svaz českých lékařů, Lékařská komora stomatologická a Svaz farmaceutů svolá sjezd do čtyř měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona.

Poslanec Miloslav Výborný: Myslím, že je všem jasné, o jakém návrhu budeme hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 25

Kdo je proti? 25

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, pane předsedající, konstatuji, že již nemám poznamenány žádné další pozměňovací návrhy, které by vzešly z dopolední rozpravy. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Myslím, že se hlásí pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: (z pléna) § 21 vypustit...

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Payne tvrdí a já nemám důvodu mu nevěřit, že navrhoval vypustit § 21. Čili, je to zřejmě poslední pozměňující návrh. Bylo by třeba o tom hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Payneho, který navrhuje, aby § 21 byl vypuštěn celý, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se.) 16

Kdo je proti? 53

Konstatuji, že ani tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, prosím, abyste nyní nechal hlasovat o celém návrhu zákona ve smyslu přijatých změn a při jaté společné zprávy.

Poslanec Marek Benda: Mám dotaz, zdali jsme schopni technicky zajistit účinnost zákona od 1. června.

Poslanec Miloslav Výborný: To není naše starost, to je starost federálního ministra vnitra, které to musí být schopno zajistit. Jde o to, aby Sbírka byla rozeslána nejpozději 31. května. Domnívám se, že federální ministr vnitra bude toho schopen, protože v zákoně má toto uloženo učinit do 30 dnů od schválení zákona.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Doufám, že je možno přistoupit k hlasování o předloženém návrhu jako o celku. Mohu konstatovat, že je přítomno 112 poslanců.

Kdo souhlasí s návrhem poslanců ČNR Petra Loma a dalších na vydání zákona ČNR o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře, podle sněmovního tisku 220 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 257 a ve smyslu schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se.) 86

Kdo je proti? 5

Kdo se zdržel hlasování? 24

Konstatuji, že jsme v tomto okamžiku projednali bod 14 a přijali tento vládní návrh zákona.

Prosím poslance, aby neopouštěli sněmovnu, abychom se mohli dohodnout, jak budeme dále postupovat. Abych se nedotkl nikoho, kdo investoval kvantum práce do celé záležitosti tohoto zákona, chtěl bych poděkovat všem, kteří se na přípravě, projednávání a schválení podíleli.

Zbývá nám na programu ještě celá řada bodů - je to pro rekapitulaci bod 15 - návrh na zřízení vyšetřovací komise, návrh, který se týká privatizace České státní pojišťovny, bytové politiky a hospodaření obcí, dále bod, který se týká usnesení k otázce životního prostředí a návrh předsednictva ČNR na zkrácení zákonné 60ti denní lhůty k projednání návrhů zákonů podle sněmovních tisků 267, 268, 269 a 270.

Domnívám se, že alespoň bod o zkrácení 60ti denní lhůty bychom měli projednat - tento bod nemusí trvat dlouho. Žádám proto poslance, aby se vrátili do sněmovny - když jsem sledoval stav, tak nás bylo 115. Prosím pracovnice kanceláře, aby zjistily stav. (Sdělení pracovnice kanceláře - 106.)

Dávám tedy návrh, abychom se vyjádřili k mému návrhu na změnu programu a bod 21, který se týká zkrácení zákonné lhůty k projednání návrhu zákonů, byl projednán nyní.

Kdo je pro tuto změnu? (Hlasuje se.) 95

Kdo je proti? 6

Konstatuji, že tento návrh na změnu programu byl přijat.

Přistoupíme tedy k projednání původně označeného bodu programu

XXI.

Návrh předsednictva ČNR na zkrácení zákonné lhůty 60 dnů u návrhů zákonů

po projednání v ČRN podle tisků 267, 268, 269, 270.

Každý sněmovní tisk obsahuje i návrh. Jak známo, o těchto návrzích se hlasuje bez rozpravy. Doporučuji hlasovat o každém tisku zvlášť. Má někdo jiný návrh, nebo jsou k tomu nějaké připomínky. (Nikdo se nehlásil.)

Budeme tedy hlasovat o tiscích postupně.

Kdo souhlasí s tím, aby vládní návrh zákona ČNR o působnosti orgánů České republiky o mimosoudních rehabilitacích, tisk 267, byl projednán ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR s tím, že bude dodržena lhůta 15ti dnů, ať zvedne ruku?

(Hlasuje se.) 78. Kdo je proti? 12 Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 14

Děkuji. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Dále se ptám, kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, tisk 268, byl projednán ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR s tím, že bude dodržena lhůta 40 dnů, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 81

Kdo je proti? 17

Děkuji. Konstatuji, že i tento návrh byl přijat.

Nyní se ptám, kdo souhlasí, aby vládní návrh zákona ČNR o Policejním sboru České republiky, tisk 269, byl projednán ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům České národní rady s tím, že bude dodržena lhůta 40 dnů, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 71 Děkuji.

Kdo je proti? 23 Děkuji.

Konstatuji, že i tento návrh byl přijat. Tím jsme projednali tento bod programu.

Faktická poznámka z pléna: Nehlasovali jsme ještě o tisku 270.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Promiňte, kdo tedy souhlasí, aby vládní návrh zákona ČNR o podmínkách a způsobu navrácení majetkových práv vyplývajících ze zákona č. 173/1990 Sb., kterým se ruší zákon č. 68/1958 Sb. o organizaci tělesné výchovy a kterým se upravují některé další vztahy týkající se dobrovolných tělovýchovných organizací, tisk 270, byl projednán ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR s tím, že bude dodržena lhůta 15 dnů, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se.) 63 Děkuji.

Kdo je proti? 27 Děkuji.

Konstatuji, že i tento návrh byl přijat.

Tím jsme tedy opravdu uzavřeli bod XXI. A nyní bych přerušil jednání dnešní schůze do úterka do 10 hodin, kdy budeme pokračovat. Za 11 minut, tedy v 18.35 hod., se sejde ke krátké schůzce předsednictvo ČNR.

Děkuji všem poslancům, kteří vydrželi až do tohoto okamžiku a přeji jim příjemnou cestu domů.

(Schůze přerušena do úterý 14. 5. 1991 v 10.00 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP