Pátek 15. listopadu 1991

Poslanec František Nerad: (Mluví z místa.) Navrhuji, abychom v průběhu přestávky zvolili dozorčí radu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Nerad navrhuje, abychom v průběhu přestávky vykonali volbu dozorčí rady. Zpět. Pan poslanec bere svůj návrh zpět. Děkuji. Pan poslanec Machalík.

Poslanec Jiří Machalík: Já pouze doporučuji využít na volby, které se tu ještě mají konat do vyšetřovací komise. Pan poslanec Čech navrhl odstoupení ze svého místa ve vyšetřovací komisi. Pravděpodobně tam bude muset dojít k hlasování. Navrhuji tedy využít času k tomu, abychom se nerozešli jen na oběd na dvě hodiny a přitom by pracoval jen ústavně právní výbor.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Volby do vyšetřovací komise musí probíhat tajným hlasováním? Ptám se, kdo se domnívá, že bude třeba vykonat volbu do vyšetřovací komise tajným hlasováním. Dává někdo tento návrh?

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, pokud se dobře pamatuji, tak volby vyšetřovací komise pro otázky lustrací proběhy tajným způsobem a tak se domnívám, že i doplnění komise by mělo proběhnout tajným způsobem. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Paní poslankyně Šepsová se hlásí.

Poslankyně Lenka Šepsová: Já nerada, ale musím oponovat panu poslanci Dohnalovi. Já si pamatuji, že jsme byli voleni aklamací a ne tajným způsobem. Kluby se dohodly na svých zástupcích, návrh byl předložen sněmovně a sněmovna hlasovala aklamací.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Tak se ptám pana poslance Dohnala zda na tom návrhu trvá. (Poslanec Dohnal: Netrvám.) V tom případě si myslím, že návrh pana poslance Nerada je bezpředmětný, protože nikdo z poslanců nenavrhuje, aby volby na doplnění členů vyšetřovací komise proběhly tajným způsobem.

Myslím, že přerušíme jednání do 13 hodin. Tuto dobu ... (Hlas z pléna: Tento návrh .../z místa stenografa nebylo vůbec rozumět/). Pane poslanče, já nevidím důvod, proč bych mě předřazovat bod, který navrhl pan poslanec Čech dop tohot místa, protože nebude tajné hlasování, čili není nebezpečí, že budeme muset vytvořit časový prostor pro průběh hlasování. Souhlasíte s tím? Pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: (z místa) Sněmovna má odsouhlasit, že se má ústavně právní výbor vyjádřit.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, já jsem nerozuměla vašemu návrhu, zda budeme hlasovat o obojím najednou? O tom, zda se má sejít ústavně právní výbor a o návrhu pana poslance Kužílka, zda má jít do politických klubů. Vy jste to nějakým způsobem spojil. Navrhuji, abychom o těchto dvou věcech hlasovali odděleně.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já se domnívám, že tím, že vytvoříme časový prostor, dáme příležitost poslaneckým klubům, aby se sešly, a výbor ústavně právní požádáme hlasováním, aby podal vyjádření. Tak celou záležitost chápu já.

Dávám hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, že požádáme ústavně právní výbor o vyjádření k návrhu na usnesení podle pana poslance Kužílka k problému konfliktu zájmů.

Kdo je pro? 107. Děkuji.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 5.

Konstatuji, že hlasovalo 113 poslanců. V případě, že bychom nyní přerušili projednávání tohoto bodu a požádali ústavně právní výbor, aby se odebral na své zasedání, sněmovna by byla neusnášení schopná, takže přerušuji schůzi do 13.00 h a prosím o dochvilnost. Určitě se budeme všichni snažit, abychom dnes skončili včas.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím všechny poslance, kteří jsou v předsálí, aby zaujali svá místa v lavicích, prosím skrutátorky, aby provedly kontrolu přítomných poslanců v sále. /probíhá kontrola přítomných/ Zdá se, že jsme se sešli v počtu, který mírně přesahuje stovku, chci upozornit, že pokud dojde při hlasování k situaci, že počet poslanců nebude dosahovat čísla 100, bez dalšího schůzi přeruším. Než opustíte sněmovnu, laskavě si to uvědomte. Myslím si, že je nedůstojné tohoto sněmu, abychom se po každé přestávce svolávali tímto způsobem.

Nyní bych prosil o vyjádření zástupce ústavně právního výboru, kterým byl pověřen pan poslanec Řezáč. Pro ty, kteří přišli až odpoledne, pokračujeme v projednávání bodu - konflikt zájmu. Slovo má pan poslanec Řezáč.

Poslanec Vladimír Řezáč: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, byl jsem pověřen, abych vás seznámil s usnesením ústavně právního výboru č. 416 z dnešního dne k posouzení připomínek poslance Výborného, Květa a Payna, vznesených na 24. schůzi ČNR k návrhu poslance Kužílka na usnesení ČNR ke střetu zájmu.

Ústavně právní výbor se usnesl: 1) K právnímu posouzení návrhu: - výbor konstatuje, že návrh poslance Kužílka ve znění pozměňovacích návrhů posl. Výborného a Květa neodporuje žádnému právnímu předpisu. Pro hlasovalo 6 poslanců, 4 poslanci se zdrželi. - přijetí pozměňovacího návrhu posl. Payna by však bylo v přímém rozporu s § 93 odst. 1, větou první zákona o jednacím řádu ČNR. Deset přítomných poslanců výboru hlasovalo pro toto usnesení. 2) K věcnému posouzení návrhu: - poslance Květa jeden poslanec hlasoval pro, 3 proti a 6 se zdrželo, - poslance Výborného - 7 poslanců hlasoval pro a 2 se zdrželi.

Pro úplnost bych si vám dovolil pouze přečíst ustanovení § 93 odst. 1 věty prvé, zákona o jednacím řádu, kde jsme citovali v odůvodnění "proti poslanci ČNR lze zavést disciplinární řízení jen z důvodů stanovených zákonem ČNR o poslancích ČNR." Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji zástupci ústavně právního výboru panu poslanci Řezáčovi za přednesení stanoviska. Rozprava nebyla ukončena, takže se táži, zda-li se někdo hlásí, zdá se že nikoli, takže rozpravu končím a předávám slovo panu poslanci Kužílkovi.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolím si shrnout a vyjádřit se k pozměňovacím návrhům a k připomínkám, které byly vzneseny. Pan poslanec Ortman se vyjádřil proti návrhu a zdůvodňoval to tím, že příslušné údaje jsou v červené knížce a další argumentací. Je faktem, že v červené knížce tyto údaje nejsou, tam je adresa, akademický titul apod. Navíc je možné představit si mnoho situací, kdy dochází průběžně ke změnám a je potřeba, aby poslanec, pokud se dostane do situace, že je přímo zainteresován osobně na projednávané věci, zejména hmotně, aby to sdělil sněmovně.

Pan poslanec Payne pak položil první návrh, který potom stáhl a nahradil jej druhou variantou návrhu, k tomu ovšem nemůže být jiný komentář, než který jste slyšeli od zástupce ústavně právního výboru, prostě zákon to neumožňuje.

Pan poslanec Výborný mimo to, že si vyžádal stanovisko ústavně právního výboru, které jste právě slyšeli, podal pozměňovací návrh, aby část věty, "ke které má osobní vazbu", byla nahrazena větou "ke které má on sám nebo osoba jemu blízká osobní zájem". Dovolil bych si tento návrh vřele doporučit, neboť upřesňuje to, co navrhovatelé měli na mysli.

Poprosil bych pana předsedajícího, kdyby dal hlasovat o tomto návrhu pana poslance Výborného.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, vzhledem k tomu, že se mi zdá, že jste poněkud nepozorní, vážené dámy a pánové, ptám se, je nepochybné, o čem budeme hlasovat v tuto chvíli? /hlasy z pléna: ano/ takže dávám ... paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: My musíme hlasovat o všech 3 pozměňovacích návrzích, jak byly předloženy ve sněmovně za sebou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím o váš názor, pane poslanče, k faktické poznámce paní poslankyně Röschové.

Poslanec Oldřich Kužílek: Domnívám se, že necháváme hlasovat o pozměňovacích návrzích v pořadí, jak byly podány, jistě že se dostane postupně ke všem, paní poslankyně má asi na mysli, že bych měl možná nejdříve informovat o celém souboru pozměňovacích návrhů, jak šly za sebou.

Dobře.

Jsem trošku zmaten. Beru to jako prosbu k něčemu, co jednací řád nijak nenařizuje, ale budiž.

Další pozměňovací návrhy byly takové, že pan poslanec Květ navrhl vypustit slovo profese. Pokud si mohu dovolit předkladatelský komentář k této věci, uvedl bych jen to, že se domnívám, že nastávají i situace, které vyžadují vyjádření poslance na základě toho, že má k dané věci právě vztah na základě profese. Já bych to třeba uvedl, jak jsem to již uváděl na svém konkrétním osobním příkladu. Mám dojem, že jsem to už říkal předtím před sněmovnou, ale asi jsem to říkal pouze před ústavně právním výborem. Já, jako divadelní režisér, který nyní nerežíruje, bych tady mohl s panem ministrem Uhdem bojovat o nějaké dotace na divadla a až přestanu být poslancem, tak bych jaksi z těchto dotací byl placen. Přijde mi rozumné, abych to sdělil sněmovně.

K věci, kterou říkal pan poslanec Květ - já se domnívám, že mohou být situace i že třeba odborník v oblasti životního prostředí může bojovat za nějakou dotaci, za nějaké opatření, které se může týkat přímo jeho regionu, přímo jeho města a tudíž by to v té chvíli měl sdělit. Tím bych oponoval tomu argumentu, že každý odborník mluví o svém oboru obecně. Nechci to dále rozšiřovat.

Další pozměňovací návrh předložen nebyl. Tudíž pani poslankyně Röschová měla pravdu. Poprosil bych nyní pana předsedajícího, aby dal hlasovat o návrhu pana poslance Výborného, jehož obsahem je to, aby slova: ke které má osobní vazbu, byla nahrazena slovy: na které má on sám, nebo osoba jemu blízká, osobní zájem, to znamená, že celá věta by zněla - dovolil bych si ji přečíst, protože nemáte text před sebou: Poslanec, který ve sněmovně vystoupí k věci, na které má on sám, nebo osoba jemu blízká, osobní zájem, vyplývající zejména z jeho profese, mimoparlamentní funkce, nebo podnikatelské či jiné účasti, sdělí tuto skutečnost sněmovně před svým vystoupením. Prosím pana předsedajícího o hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 78 poslanců souhlasí.

Kdo je proti? Zdá se, že nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 43 poslanců se zdrželo hlasování. Návrh pana poslance Výborného byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále prosím, aby bylo hlasováno o návrhu pana poslance Květa, který navrhuje vypustit slovo profese. To znamená, že znění by zůstalo, v tom výčtu zájmů by vypadl pojem profese.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 38.

Kdo je proti? 17.

Kdo se zdržel hlasování? 62. Konstatuji, že návrh poslance Květa přijat nebyl. Můžeme pokračovat pane poslanče.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní nezbývá, pane předsedající, než hlasovat o návrhu jako celku a doporučil bych, aby usnesení... Tady je technická, pan poslanec Payne.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím, pan poslanec Payne s faktickou poznámkou.

Poslanec Jiří Payne: Já bych rád stáhl svůj návrh, ačkoliv jsem nebyl vyzván k tomu, abych tak učinil. Zároveň poznamenávám, že půjde o tzv. lex imperfekta, protože usnesení, které nelze žádným způsobem vymáhat, nebo sankcionovat, má čistě morální charakter, ale přesto si myslím, že je potřebné. Děkuji.

Poslanec Oldřich Kužílek: Já se omlouvám panu poslanci Paynovi, že jsem přehlédl jeho pozměňovací návrh. Nyní pane předsedající nezbývá, než hlasovat o celém znění. Já bych navrhl jestli je možné, aby znění usnesení bylo tak, že je to usnesení podle § 3 zákona o jednacím řádu ČNR nebo k paragrafu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: K § 3 - takto chcete formulovat usnesení České národní rady: K § 3 zákona 35 z roku 90 (poslanec Kužílek: Ne.) 1988. Rozuměl jsem správně, pane poslanče Kužílku? S faktickou pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: (Z pléna.) Já se domnívám, že to bude uvozeno: ČNR se podle § 3, odst. 2 zákona o jednacím řádu České národní rady usnáší takto: a teď bude text, který byl předmětem rokování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já to zopakuji. Pan poslanec Výborný navrhuje, aby uvození usnesení bylo následující: Česká národní rada se podle § 3, odst. 2 zákona 35/88 usnesla takto:

Teď bych prosil pana poslance Kužílka, zdali by byl tak laskav a přečetl ještě jednou věcnou část usnesení.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní, pane předsedající, nevím, jestli mám přečíst původní znění, nebo pozměňovací návrh usnesení ve znění pozměňovacích návrhů, nebo přečíst usnesení už s pozměňovacími návrhy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Protože jeden pozměňovací návrh byl přijat a jeden nepřijat, nevím, jestli by bylo možné, kdybyste pozměňovací návrh zakomponoval přímo do usnesení, protože přijímat usnesení ČNR ve smyslu přijatého pozměňovacího návrhu mě nepřipadá zcela nezbytné.

Poslanec Oldřich Kužílek: Text usnesení je navržen takto:

"Poslanec, který ve sněmovně vystoupí k věci, na které má on sám nebo osoba jemu blízká osobní zájem, vyplývající zejména z jeho profese, mimoparlamentní funkce nebo podnikatelské či jiné účasti, sdělí tuto skutečnost sněmovně před svým vystoupením.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo s takto navrženým usnesením souhlasí, ať zvedne ruku? 81.

81 poslanců souhlasí. Kdo je proti? 14.

Kdo se zdržel hlasování? 26.

Mohu tedy konstatovat, že poměrem hlasů 81 ke 40 byl návrh usnesení přijat. Děkuji panu poslanci Kužílkovi.

Poslanec Oldřich Kužílek: Také děkuji sněmovně. (potlesk)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, dalším bodem jsou otázky a podněty poslanců ČNR na členy vlády ČR. K tomuto bodu mám prozatím dvě přihlášky, obě od pana poslance Pospíšila, takže mu uděluji slovo.

Poslanec Petr Pospíšil: Pane místopředsedo, dámy a pánové, pan kolega Šplíchal mě před svým odjezdem požádal, abych přednesl podnět na vládu ČR, tedy tak činím.

Obracím se na Vás s prosbou o pomoc jménem učitelů dějepisu základních a středních škol, jménem historiků, Historického klubu v Praze, jeho učitelského odboru a Historického ústavu ČSAV. Jde o vleklý spor s ministerstvem školství, který započal hned po listopadu 1989 a přetrvává až do současných dnů. Jde o celkové pojetí výuky dějepisu, jeho místa v připravované školské reformě, nesouhlas se snížením počtu vyučovacích hodin dějepisu. Mám k dispozici obsáhlý materiál s kritickými pohledy na práci ministerstva školství. Jde o současný pohled na situaci i návrhy východisek k řešení neutěšeného stavu výuky dějepisu na našich základních a středních školách. Současně obsahuje odpovědi ministerstva školství, které nekorespondují především s naléhavostí současných potřeb, s konkrétními kroky, které by měly směřovat k humanizaci našeho školství, které bylo tak znatelně poškozeno bývalým totalitním režimem.

Už v březnu 1990 Historický ústav ČSAV adresoval bývalému ministru Adamovi ostrý protest, z něhož cituji:

"... Je alarmující skutečností, že v našem školském systému přibude další nechvalná priorita evropského rozměru, a to nejnižší počet hodin výuky dějepisu v učebních plánech středních škol, zejména gymnáziích. Nemíníme se smířit s tím, že se v poměrech rozvíjející se demokratické společnosti má znovu uplatnit antihumánní koncept, jenž sloužil minulému režimu k potlačení sounáležitosti s národní tradicí. Kromě toho soudíme, že je na čase zahájit širokou veřejnou diskusi o profilu absolventů našeho středního školství..." Tolik citát.

Mezitím se vyměnil ministr, uběhly měsíce, uběhl rok a situace se nezměnila. Dvěstěpadesát učitelů, pedagogů, z Čech, Moravy i Slezska, účastníků letní školy učitelů dějepisu v dopise adresovaném ministru Vopěnkovi ze dne 4. 7. 91 mimo jiné uvádí:

" ... V současné škole je dějepisu zaručeno ve čtyřech ročnících pět hodin (dříve 8), na gymnáziích je dějepis stále jen ve třech ročnících, v některých zaměřeních dokonce jen v prvních dvou a pouze v humanitní větvi mají studenti dějepis i v maturitním ročníku. Tato skutečnost byla kritizována hned v polistopadových dnech jako důsledek diskriminace historie v totalitním období. Na odborných školách je dějepis v prvním, výjimečně v druhém ročníku, má dvě, tři, nejvíce čtyři hodiny za celé čtyři roky. Případná možnost dotace dalšími hodinami z pravo moci ředitele na ZŠ nebo volitelné předměty a semináře na středních školách nejsou v žádném případě řešením, také proto, že dnes již většina vysokých škol předpokládá historické podvědomí a vyžaduje znalost dějin při přijímacím řízení. Hlavně však proto, že odkaz dějin a poznání historie by měly umožnit každému občanovi orientovat se v současných problémech a spoluvytvářet jeho vlastní hodnotový systém..."


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP