Úterý 3. března 1992

Společný zpravodaj výborů SL P. Čičmanec: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, pristupujeme k prerokovávaniu vládneho návrhu zákona o zvýšení dôchodkov v roku 1992 - tlač 1231. Toto zvýšenie je súčasťou radu postupných krokov, ktorých cieľom je:

po a) vyrovnať aspoň čiastočne životné náklady u dôchodcov (to je vlastná valorizácia dôchodkov), po b) urobiť systémové úpravy dôchodkov a ich zvýšenie tak, aby sa postupne vyrovnali staré dôchodky, určené z nižšieho základu, s dôchodkami novými, resp. novými, určovanými z vyššieho základu pri inak rovnakých pracovných expozíciách, čo sa týka druhu práce a počtu pracovných rokov. To umožňuje práve metóda zvyšovania o pevnú, nie percentuálnu čiastku. Na schválenie tohto zákona čakajú zvlášť naši dôchodcovia. Dúfam, že návrh bude schválený. Ako vás zoznámi poslankyňa Gajdošová, v pripomienkovom konaní sa návrh stretol so súhlasným stanoviskom všetkých kompetenčných orgánov a výborov Federálneho zhromaždenia, ktorým bol prikázaný k prerokovaniu.

Závažné pozmeňujúce návrhy, pripomienky k návrhu, resp. kritické poznámky na adresu federálnej vlády prišli len k stanovisku českej vlády zo dňa 30. októbra 1991, aj keď celkovo vláda Českej republiky vyslovila s návrhom zákona súhlas. Stanovisko k niektorým z nich zaujal minister federálnej vlády Petr Miller. Gestorské výbory vzali pripomienky na vedomie, ale neschválili ich do návrhu zákona. Ide o tieto pripomienky v ich podstate. Po prvé: zrušiť hornú hranicu dôchodkov 3.800 Kčs, po druhé: kritizuje vyrovnávanie starých dôchodkov s novými ako nivelizačnú tendenciu, po tretie: odporúča jeho včasné prerokovávanie vzhľadom k súvislosti s prípravou štátnych rozpočtov, po štvrté: odporúča doplniť dôvodovú správu o zdôvodnenie, prečo nie je navrhnuté obdobné ustanovenie v § 6 a v § 7 ods. 2 zákona č. 46/1991 Zb., o vyplácaní dávok aspoň už od začiatku nasledujúceho mesiaca. Po ďalšie: upraviť účinnosť.

Pripomienku Slovenskej správy sociálneho zabezpečenia vyvolanú technickými nedostatkami v evidencii dôchodkov, aby k zvýšeným dôchodkom patrilo už v nasledujúcej splátke priznanie dôchodku, to znamená, na začiatku nasledujúceho mesiaca, gestorské výbory neschválili zrejme preto, že je to proti oprávneným záujmom dôchodcov.

Gestorské výbory sociálne a kultúrne schválili vládny návrh zákona o zvýšení dôchodkov - tlač 1231 - bez pripomienok a odporúčajú ho snemovniam prerokovať a schváliť.

Předsedající předseda FS A. Dubček: Ďakujem pánovi Čičmancovi za prednesenie spravodajskej správy. Teraz prehovorí poslankyňa Gajdošová

Společná zpravodajkyně výborů SN A. Gajdošová: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, vážení poslanci a poslankyne. Vládny návrh zákona o zvýšení dôchodkov v roku 1992 - tlač 1231 - federálna vláda súhlasí s vládnym návrhom zákona o zvýšení dôchodkov v roku 1992 - tlač Federálneho zhromaždenia 1231.

Slovenská národná rada súhlasí s vládnym návrhom zákona o zvýšení dôchodkov - tlač Federálneho zhromaždenia 1231. V Slovenskej národnej rade vládny návrh zákona prerokovávali tieto výbory: výbor pre sociálnu politiku, zdravotníctvo a sociálne vzťahy, výbor národohospodársky a rozpočtový výbor Slovenskej národnej rady. Výbory odporučili vládny návrh zákona Federálnemu zhromaždeniu prijať bez pripomienok.

Česká národná rada vyslovila súhlas s vládnym návrhom zákona 18. februára 1992. V Českej národnej rade vládny návrh zákona prerokovávali tieto výbory: ústavnoprávny výbor, rozpočtový a kontrolný výbor, výbor pre sociálnu politiku, zdravotníctvo, cirkevný a humanitný výbor Českej národnej rady. Uvedené výbory odporúčajú Federálnemu zhromaždeniu ČSFR, aby vyslovilo s návrhom zákona súhlas s pripomienkami, ktoré gestorské výbory Federálneho zhromaždenia sociálne a kultúrne vzali na vedomie.

Vládny návrh zákona vo Federálnom zhromaždení prerokovali tieto výbory: výbory sociálne a kultúrne Snemovne ľudu a Snemovne národov, výbory hospodárske Snemovne ľudu a Snemovne národov, výbory ústavnoprávne Snemovne národov a Snemovne ľudu, výbory pre plán a rozpočet Snemovne národov a Snemovne ľudu. Výbory odporučili bez pripomienok vládny návrh zákona schváliť.

Garančné výbory sociálne a kultúrne Federálneho zhromaždenia nemajú k návrhu pripomienky a odporúčajú vládny návrh zákona, tlač 1231, schváliť.

Předsedající předseda FS A. Dubček: Ďakujem za prednesenie spravodajskej správy. Týmto by som otvoril rozpravu. Prosím, aby mi boli postúpené písomné prihlášky do rozpravy. Ako prvý prehovorí pán poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych v souvislosti s projednáváním vládního návrhu zákona o zvýšení důchodů v roce 1992 - tisk 1231 - řekl několik slov obecně o politice státu v oblasti důchodového zabezpečení občanů.

Již tady bylo řečeno, jak panem navrhovatelem ministrem Millerem, tak i zpravodajem panem poslancem Čičmancem, několik věcí, které bych nerad opakoval. My jsme v nynějším volebním období zvyšovali důchody již dvakrát a bylo tu řečeno, že smyslem těchto úprav bylo nejen reagovat na zvýšení životních nákladů, ale také - pokud je to technicky možno - vyrovnat do jisté míry rozdíly mezi dříve přiznanými důchody, vypočtenými z nízkých mezd a přiznávané před přijetím zákona 100 z roku 1988 a důchody přiznanými v pozdějším období, tedy těmi, které byly výrazně vyšší. Nikoliv tedy nivelizovat bylo snahou těchto opatření, tedy popřít princip zásluhovosti - jakkoliv v minulém období byl ten princip zásluhovosti ze známých politických důvodů diskutabilní - ale pokud možno dosáhnout takového stavu, aby důchody přiznané za stejnou práci, ale v různých obdobích byly si navzájem odpovídající. Ideální meto§ dou by asi samozřejmě bylo přepočtení všech starých důchodů podle zákona č. 100/1988 Sb. - to je ovšem technicky obtížně proveditelné a i vzhledem k zatíženosti aparátu důchodového zabezpečení prakticky nemožné a navíc, doufejme, pan ministr již tady zmínil, že brzy přijde zcela nový zákon o sociálním pojištění, který postaví sociální pojištění na úplně jiné a nové základy. Čili hledal se způsob, jak nelépe zvyšovat důchody staré vůči důchodům později přiznávaným, aby se tento rozdíl co nejvíce snížil. Jednou to bylo zvýšení procentuální, po druhé zvýšení o pevnou částku.

Nyní se navrhuje zvýšit důchody o pevnou částku. Pokud se týče důchodů uvedených v § 2 (tisk 1231), zdá se mi, že je navržený způsob asi skutečně nejvhodnější. Poněkud jiná je ovšem situace, podle mého názoru, u důchodů přiznaných v roce 1992.

Zde mi připadá navržený způsob, tedy zvýšení o pevnou částku 290 Kčs jako příliš nivelizační opatření a navíc důchody zvýšené již v minulém roce jak o pevnou částku, tak o percentuální částku by byly oproti důchodům přiznaným v roce 1992 i po nynějším zvýšení vyšší o 10 až 60 Kčs měsíčně, podle výše důchodu. Tak např. za předpokladu, že se příjem v roce 1991 zvýšil v průměru o 600 Kčs měsíčně, což odpovídá růstu průměrné mzdy v národním hospodářství v tomto roce, u občana, kterému byl přiznán důchod v roce 1991 ve výši 2 600 Kčs by činil jeho důchod, kdyby byl přiznán až v roce 1992 - vzhledem k zvýše§ ní mezd - 2 630 Kčs. Důchod, přiznaný v roce 1991, ve výši 2 600 Kčs se zvýšil nejprve o 8 %, tj. o 208 Kčs, potom o 110 Kčs a v roce 1992 se nyní navrhuje zvýšení o 30 Kčs. Když tedy sečteme tyto sumy, tento důchod by v roce 1992 činil 2 948 Kčs.

Naopak důchod přiznaný v roce 1992 ve výši 2 630 Kčs, se má - podle navrhovaného řešení - zvýšit o 290 Kčs, to znamená, že by činil 2 920 Kčs, to jest o 28 Kčs měsíčně méně než důchod přiznaný v roce 1991.

Navrhuji proto, aby i důchody, přiznané v roce 1992 byly zvýšeny o 8 %, nejméně o 190 Kčs měsíčně a o pevnou částku 110 Kčs měsíčně, to jest podle naprosto stejných zásad jako tomu bylo v roce 1991.

Zvýšení důchodů přiznávaných v roce 1991 o 30 Kčs měsíčně kompenzuje v průměru nárůst průměrné mzdy ve výši důchodu.

V důvodové zprávě (tisk 1231) se o mnou zmiňované situaci hovoří. I v našich výborech při projednávání zákona se tento problém diskutoval. Pan ministr Miller argumentoval podobně, jako je to uvedeno v důvodové zprávě, totiž že kdybychom zvýšili důchody, přiznané v roce 1992, obdobně jako ty již dříve zvyšované, to znamená kombinací pevné a procentní sazby, bylo by stanovení výše důchodu velmi komplikované a diferenciace, které by se tak dosáhlo by byla minimální. Já se však, bohužel, domnívám, že by to bylo řešení přece jen spravedlivější. Ani argument, že vládou navrhovaná úprava důchodů vychází z růstu životních nákladů a nikoli z růstu mezd mi v tomto případě u důchodů přiznaných v roce 1992 mi nepřipadá tak zcela namístě. I z diskuse ve výboru usuzuji, že převážily důvody ryze praktické, tedy komplikace, které by nastaly, a nakonec to vyplývá i z důvodové zprávy; když se podíváte na její desátou stranu v posledním odstavci, tak to tam najdete.

K nivelizaci jistého typu dochází v souvislosti se zvyšováním důchodů, které jsou jediným zdrojem příjmů. Například v roce 1988 činil jediný zdroj příjmu pro jednotlivce, tedy důchod, 1000 Kčs měsíčně a maximální výše důchodu byla 3800 Kčs měsíčně. To znamená, že důchod, upravený jako jediný zdroj příjmu, představoval zhruba 26 % maximální výše důchodu. Podle navrhovaného zákona by měl důchod upravený jako jediný zdroj příjmu pro jednotlivce činit 1760 Kčs, takže by dnes činil již 46 % maximální výše důchodu.

K nivelizaci důchodů nemalou měrou přispívá i dodržování již také zde zmíněné maximální hranice 3800 Kčs. Dámy a pánové, ponechme teď stranou argument, že se jedná o necelé 1 % důchodců, a že je mezi nimi řada těch, kteří své vysoké důchody získali díky své vysoké politické preferenci v minulém režimu. Je však mezi nimi i dominantní řada těch, kteří tvrdě pracovali a přesluhovali, aniž by byli zvýhodňováni komunistickým režimem. Já uznávám argumenty uvedené v důvodové zprávě i zejména argumenty, které pan ministr Miller dodal v dodatku. Jde převážně o důvody politické. Chci jenom připomenout, že to, co navrhovatel uvádí v důvodové zprávě a to co zde dnes opět z úst pana ministra zaznělo, tedy že příště se bude hranice maximálních důchodů již překračovat, to jsme tu slyšeli již loni, kdy pan ministr sliboval, že příště to jest při schvalování zákona 246, ale nejpozději ještě příště, tedy nyní, již budou zvýšeny i nejvyšší důchody. Myslím, že vláda by měla svá slova vážit a své sliby beze zbytku plnit. Pokud nastane situace, že slib splnit nelze, což se samozřejmě při dynamickém vývoji situace může stát, je třeba alespoň přiznat barvu a věc seriózně vysvětlit. Komunistický princip stejných žaludků je pro mne nepříliš únosný.

Stejný případ jako dodržování slibů, a to ještě závažnější, je dodržování zákonů. Zákon 46 z loňského roku v § 9 říká, že důchody se opětovně a neprodleně zvýší, jestliže od posledního zvýšení činí růst životních nákladů alespoň 10 % anebo růst průměrné mzdy alespoň 5 %. Já tedy s politováním konstatuji, v souladu se stanoviskem výboru České národní rady, že druhá podmínka byla splněna již v průběhu druhého pololetí loňského roku. A zde kladu dotaz: Není totiž zcela jasné jakým mechanismem sleduje vláda kritické hodnoty výše stanovených hranic, které zákon stanoví. Možná, že se jak Česká národní rada, tak i jiní mýlí - z důvodové zprávy totiž není jasné, jak se hodnoty sledují a já bych poprosil, až pan ministr bude mít slovo, aby vysvětlil, jak dospěla vláda k tomu, že zvýšení se navrhuje k 1. červnu, to znamená, že podmínky splněny byly teprve v této době.

Dámy a pánové, vládní návrh zákona o zvýšení důchodů - tisk 1231 - je třeba schválit. Bylo již zde řečeno, že na něj čeká důchodcovská obec a samozřejmě, že budu pro něj hlasovat v jakékoli podobě. Je ovšem rovněž třeba konstatovat, že dodržování zákonů je v právním státě alfou a omegou pro každého občana, natož pak pro vládu, která nám zákony navrhuje.

Je třeba konstatovat, že jsme důchodcům zřejmě ještě leccos dlužni a není pro mne v tuto chvíli tak zcela relevantní argument, ten fakt, že například rodiny s malými dětmi jsou na tom ještě hůř - byť by to byla pravda. Důchodci jsou těmi, kdo v drtivé většině ve své sociální situaci sami příliš nezmohou. Neměli bychom na to zapomínat.

Nyní mi dovolte, abych přednesl ještě svůj pozměňovací návrh, který v paragrafovaném znění předám zpravodajům.

Navrhuji upravit znění § 3 takto: Zvýšení důchodů přiznaných v roce 1992, odstavec 1: Důchody starobní, invalidní, za výsluhu let přiznané od 1. ledna 1992 do 31. prosince 1992 se zvyšují o 8 %, nejméně o 190 Kčs měsíčně. Důchody, uvedené ve větě první, se dále zvyšují o pevnou částku, která činí 110 Kčs měsíčně.

Odstavec 2: Pro zvýšení důchodů vdovských, sirotčích, částečných invalidních a pro souběh s jiným důchodem podle odstavce 1, platí § 2, odst. 2 až 5 obdobně.

Dále navrhuji v návaznosti na legislativní úpravy znění § 6 odst. 1 takto: Pro zvýšení důchodů podle § 2 až 4 platí obdobně ustanovení § 2 odst. 4 a 5, § 5 odst. 1, 3, 4, § 7 odst. 1 a § 8 zákona č. 46/1991 Sb. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Prosím, aby ste písomne odovzdali pozmeňujúce návrhy. Ďalej v rozprave vystúpi pani poslankyňa Drešerová. Udeľujem jej slovo. Pán poslanec Žáček sa hlási s technickou poznámkou.

Poslanec SL L. Žáček: Já jsem svůj návrh dal asi 4 hodiny před paní kolegyní. Je pravděpodobně u vás, pane předsedo.

Poslankyně SL D. Drešerová: Pokud je tomu tak, ráda vám přenechám svůj čas.

Předsedající předseda FS A. Dubček: Prosím, pani poslankyňa, máte slovo.

Poslankyně SL D. Drešerová: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, jak tady uvedl již pan poslanec Prokop, zákon č. 46/91 Sb. stanovil zásadu, že důchody se opětovně a neprodleně zvýší, dojde-li od posledního zvýšení důchodů k růstu životních nákladů alespoň o 10 % a růst průměrných mezd bude vyšší než 5 %. Tyto podmínky byly splněny, zejména podmínka zvýšení životních nákladů, ta byla výrazně zvýšena již v prosinci roku 1991.

V rodinách důchodců byl reálný růst životních nákladů několikanásobně vyšší než 10 %. Přitom dvojí zvýšení důchodů, které jsme schválili, pokrývá nárůst přibližně jen 20 %. Proto je tedy nutné v souladu s § 9 zákona č. 46/91 Sb. neprodleně důchody zvýšit v nejbližším výplatním termínu, tedy k 1. 4. 1992. Není přece možné, aby parlament a vláda se snažily obcházet vlastní zákon tím, že jej předkládají pozdě. Přitom vzhledem k těžkostem a technickému zabezpečení tohoto kroku souhlasím, aby zvýšení bylo vyplaceno zpětně.

Dovolte tedy, abych na základě výše uvedeného navrhla změnu § 8 zákona o zvýšení důchodů takto: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení. § 2, 4 a 5 nabývají účinnosti dne 1. 4. 1991. Zvýšení důchodů se vyplatí zpětně, nejpozději v červnovných výplatních termínech." Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda FS A. Dubček: Ďakujem, pán poslanec. Ospravedlňujem sa vám, našiel som vašu prihlášku. Bola medzi predchádzajúcimi prihlásenými, ktoré boli podané v súvislosti s návrhom programu a ďalších diskusií, keď predsedal pán Šútovec. Slovo má teraz pán poslanec Žáček.

Poslanec SL L. Žáček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Ohrazuji se proti nařčení ministra Millera, že kdo chce navrhnout vyšší důchod, je populista. Je to právo poslance. Dnes mezi námi žije početná skupina důchodců s příjmem mírně přes dva tisíce korun, které po zaplacení dávek, zbude denně deset až patnáct korun na stravu. Tím myslím například nájem za družstevní byt, elektřinu, plyn, noviny, radio, televizi atd.

Chtěl bych dále říci, že jako první poslanec Federálního shromáždění jsem vystoupil ve věci valorizace důchodů již na 4. společné schůzi Federálního shromáždění dne 11. července 1990, a na 10. společné schůzi dne 20. 12. 1990, a pak následně několikrát v roce 1991. Dnes opět mám poslední možnost před ukončením šestého volebního období Federálního shromáždění se k této problematice vyjádřit ve formě pozměňovacího návrhu (tisk 1231). S ohledem na to, že zákon má vstoupit v platnost od 1. 6. 1992 poukazuji na jeho opožděnou platnost, protože měl být realizován již k 1. 11. 1991, v dalším termínu měl vstoupit v platnost 1. 3. 1992. Jeho opožděnou realizací došlo k porušení zákona č. 46/1991 Sb. a také došlo k úspoře jen za rok 1992 částky 3,5 miliardy korun, jak je uvedeno na straně 11 důvodové zprávy.

Z toho důvodu, aby se situace opět neopakovala v druhém pololetí roku 1992 na podkladě nám známé skutečnosti, že od 1. 7. 1992 dojde ke zvýšení cen nájemného, elektřiny, plynu a dalších služeb, abychom k tomu přihlédli a alespoň částečně napravili nerealizované termíny úprav, jak jsem výše uvedl a již od 1. 6. 1992 zvýšili důchody takto:

V § 2 odstavec 1 navrhuji změnu co do roku přiznání důchodu, tak co do výše měsíčních částek, o které by se důchody zvýšily.

Do 31. 12. 1977 580,-

1978 - 80 490,-

1981 - 83 450,-

1984 - 86 420,-

1987 do 30.9.1988 390,-

Od 1.10.1988 do 31.12.1989 300,-

1990 - 1991 270,-

K posunutí hranice roku přiznání důchodu z 31. 12. 1975 na 31. 12. 1977 dochází z toho důvodu, že se jedná o důchodce ve věku 77 let. Průměrný věk v ČSFR je pod touto hranicí. Proto navrhuji termín do 31. 12. 1977, kdy tito starodůchodci dosáhnou věk 75 let.

Navrhované zvýšení dle tisku 1231 je uvažováno pro prvé pololetí roku 1992. Podaný pozměňovací návrh řeší situaci důchodců i ve druhém pololetí roku 1992, kdy dojde k určitému zvýšení, jak jsem výše uvedl, a to z toho důvodu, aby v povolebním období nedošlo znovu ke zpoždění třech kvartálů. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda FS A. Dubček: Ďakujem, slovo má pani Němcová, potom pán Zeman.

Poslankyně SL D. Němcová: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, chtěla bych jménem klubu Občanského hnutí vyslovit podporu předloženému návrhu v tom znění, jak jsme jej projednávali na výborech.

Naše výbory sociální a kulturní Sněmovny lidu a Sněmovny národů se všemi připomínkami, které zde byly opakovány, například panem kolegou Prokopem, se důkladně zabývaly a tato stanoviska nepřijaly, neztotožnily se s nimi.

Chtěla bych poukázat na to, že ty sporné momenty plynou asi tak ze dvou zřetelů a míří vlastně stej§ ným směrem. Pokud se hovoří o nivelizaci, tak myslím, že je potřeba dělat rozdíl pokud se týká osob, které nemohou už aktivně ovlivnit svou sociální situaci. Samozřejmě, že to neznamená, že bychom chtěli nivelizovat sociální situaci osob v produktivním věku, jak se říkalo nebo kteří se mohou aktivně podílet a určovat svůj osud. Stát samozřejmě není nadále zaopatřovacím zařízením. To myslím, že je jasné, a proto také nemůžeme žádat větší částky, protože na ně nemáme. Musíme vycházet z reálné finanční situace a tady bychom si přáli, aby co nejdříve byla naprosto přesně stanovena rozpočtová pravidla, aby tak každý občan mohl vidět, přehledně, s čím hospodaříme. A také by bylo důležité si uvědomit, že se pohybujeme v prostoru pouze možného. Takže ta nivelizace domnělá myslím, že je spíše než tendencí státu udržovat své občany na určité rovnoměrné rovině výrazem sociální solidarity, která nám umožní abychom těm spoluobčanům, kteří už nemohou svůj osud ovlivnit, pomohli dostat se aspoň na jakž takž vyrovnanou sociálně potřebnou úroveň. Děkuji.

Předsedající předseda FS A. Dubček: Ďakujem pani poslankyni Němcovej. Slovo má pán Zeman. Hlási sa ešte niekto do rozpravy? Pán Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedo, vážené Federální shromáždění, když jsme ve výborech pro plán a rozpočet projednávali návrh tohoto zákona, položi§ li jsme předkladateli jednu velice prostou otázku. Zda si je vědom, že předkládaný návrh je v rozporu s ustanovením o valorizaci důchodů, tak jak se tady o tom hovořilo. Odpověď, stručně řečeno, byla taková, že předkladatel si tohoto rozporu vědom je, ale že rozpočtové prostředky dřívější valorizaci neumožňovaly. Zhruba totéž ostatně říkala moje předřečnice.

Chtěl bych upozornit, že valorizace důchodů, i když fakticky jde pouze o indexaci, tedy nikoliv o zhodnocení důchodů, ale o jejich přizpůsobení pohybu inflace, je nárokovou položkou. A že naopak řada jiných výdajových položek státního rozpočtu nemá tento nárokový charakter a v mnoha případech je čirým plýtváním. Nehledě na to, že bychom se měli zamýšlet i nad tím, do jaké míry výrazné oslabení rozpočtových příjmů je způsobováno neefektivní hospodářskou politikou a do jaké míry, tedy i na účet důchodců a odkládané valorizace, jsou tyto neúspěchy financovány.

Přiznávám se, že mě poněkud znepokojuje, jestliže k valorizaci důchodů dochází až k 1. červnu, tedy čirou náhodou týden před volbami. Přiznávám se, že mě znepokojuje, jestliže stoprocentní zvýšení nájemného je naopak plánováno k 1. červenci, tedy opět čirou náhodou týden po volbách. Stejně tak mě ostatně znepokojuje i snaha vlády dohodnout při některých zahraničně obchodních jednáních, aby celoroční dodávky nafty z Ruska byly dodány již v prvním polole§ tí tohoto roku a připomíná mi to trochu taktiku "po nás potopa". Ale protože na toto téma už mluvili moji předřečníci a protože je poměrně módní a možná i trochu populistické, zejména u těch, kdo si na důchodce po celou dobu funkčního období tohoto parlamentu příliš nevzpomněli, vzpomenout si na ně krátce před volbami. Dovolte mi, abych skončil tématem, které populistické zcela určitě nebude. A to je ona maximální výše důchodu ve výši 3 800 Kčs. Pan ministr Miller může potvrdit, že zhruba před rokem v našich výborech prohlašoval, že tato hranice bude odbourána. Nyní to prohlašuje opět. Jak ale máme věřit tomuto prohlášení, jestliže nebylo splněno prohlášení předchozí? Samozřejmě, že tímto požadavkem přízeň u voličů příliš nezískáme, protože jsme mnohdy egalitáři a protože mnohdy usilujeme o jistou nivelizaci důchodů, stejně jako usilujeme o nivelizaci mezd. Uvědomte si však, vážení kolegové, že v oněch stropových důchodech zdaleka nejsou Bilakové a jim podobní. V těch stropových důchodech jsou horníci s dlouhou dobou práce v uranových dolech. Představuje to zlomek procenta důchodců a chceme-li vážně hlásat zásady tržní ekonomiky, s nimiž jsou spojeny i zásady jak mzdové, tak důchodové denivelizace, pak paradoxně i ono udržování důchodového stropu je stejně tak laciné populistické gesto, jako gesta, o nichž jsem mluvil předtím. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP