Čtvrtek 22. října 1992

Poslanec Vladimír Procházka: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo České národní rady, vážený pane premiére vlády, vážená vládo, vážení páni kolegové, paní kolegyně, moje interpelace měla význam právě v celém privatizačním procesu a chtěl bych upozornit úvodem na to, že jsem se v krátké době, jako člen hospodářského výboru seznámil s řadou problematik v tomto směru a ověřil jsem si, jak ten proces je složitý a hlavně zranitelný. Proto jsem rád, že jsem dostal poměrně rozsáhlou odpověď na moji interpelaci, ale chtěl bych připomenout, že nová pravidla, která byla zpracována a privatizace by měla podle nich probíhat, ještě před odjezdem na tuto schůzi ČNR nebyla dána okresním komisím k dispozici a privatizace se provádí dále a může být dál zranitelná. V tom případě, že se to rychle napraví a komise to budou mít k dispozici, - ověřoval jsem si to na okrese Prostějov, - pak bych byl s touto částí odpovědi spokojen.

Dále v odpovědi na interpelaci na straně 2 je uvedeno, že interpelace je předána místopředsedovi vlády a ministru zemědělství panu ing. Luxovi jako podnět k dalšímu řešení. Vzhledem k tomu, že se jedná o privatizaci Šlechtitelské stanice Kralice na Hané, ověřil jsem si v době během 14 dnů, že toto řešení je, ale myslím si, že se jedná o zemědělskou výrobu a hlavně osev ozimů na podzim a je už konec měsíce října, takže by se to mělo urychlit. Věřím, že postup ministerstva v tomto bude velmi kladný pro žadatele a z toho důvodu bych doporučoval, aby se odpověď na interpelaci schválila.

Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Procházkovi a otevírám rozpravu.

Protože se nikdo nehlásí, rozpravu končím a dávám návrh na přijetí následujícího usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci pana poslance Vladimíra Procházky na ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci České republiky pana Skalického ve věci konkurenčního privatizačního projektu na Šlechtitelskou stanici v Kralicích na Hané uvedenou ve sněmovním tisku 73A.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 119.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

Tolik tedy, pokud jde o písemné interpelace. Nyní interpelace ústní, které jsou zahrnuty ve sněmovním tisku 78.

Místopředseda vlády a ministr financí České republiky Ivan Kočárník zaslal odpověď poslanci Václavu Trojanovi na interpelaci ve věci současné ekonomické situace českého vysokého školství - v tisku 78 je uvedena pod označením 4.I 02. Odpověď se předkládá jako tisk 78A.

Ptám se pana poslance, zda je s odpovědí spokojen.

Poslanec Václav Trojan: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, jde o selhání administrativy Kanceláře České národní rady. Tato interpelace je dílem mého kolegy Zdeňka Trojana ze sociální demokracie a jde o záměnu jmen.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za toto upřesnění, omlouvám se, věc je způsobena shodou jmen, sešla se ve sněmovně celá řada jmenovců, takže je to nedokonalost, která je způsobena právě tímto.

Prosím pana poslance Zdeňka Trojana, který se pokusí reagovat. Ještě jednou se omlouvám za vzniklou situaci.

Poslanec Zdeněk Trojan: Pane předsedající, vážené předsednictvo, vážení členové vlády, kolegové a kolegyně, jsem rád, že kolega Václav Trojan vyřídil tuto záležitost a že jsem dostal slovo. Doufám že i další nedostatky, které v administrativě se záměnou našich jmen nastaly se napraví a že už k nim nebude docházet.

Teď mi dovolte k věci. Dostal jsem odpověď od pana místopředsedy vlády Kočárníka, ve které na mou interpelaci uvádí, řadu skutečností, které mohou podle jeho názoru přispět k vyjasnění problematiky výdajů na investice vysokých škol. Já si přesto dovolím konstatovat, že uvedené skutečnosti tuto problematiku alespoň mně spíše zatemňují. Nicméně jsem o žádné vyjasnění nežádal, pouze odpověď na dvě jednoduché otázky.

Pokud dobře rozumím, na druhou z nich týkající se odstranění komplikací vyplývajících z kategorizace rozpočtových výdajů na investiční a neinvestiční se doporučuje převést vysoké školy z kategorie rozpočtových organizací na organizace příspěvkové. Tento převod, o jehož uskutečnění se již delší dobu uvažuje, ovšem tento problém zvláště v současné hospodářské situaci nevyřeší.

Doufám, že bohužel nepřítomný ministr Piťha společně s panem Kočárníkem, respektive jejich podřízení, se pokusí tuto záležitost společně s kvestory vysokých škol vyřešit.

Pokud se týče první otázky, bylo jejím cílem dosáhnout toho, aby byl ukončen ministerstvem financí ČR převod finančních neinvestičních prostředků, alespoň některých, na investiční, tak jak bylo dohodnuto v polovině letošního roku mezi ministerstvem financí a ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Podle mých informací byl tento převod krátce po mé interpelaci dokončen. A pokud se tak stalo na základě této interpelace, děkuji za rychlou reakci na ni a považuji celou svou interpelaci tímto za vyřízenou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zdeňku Trojanovi. Jeho vystoupení chápu jako souhlas s odpovědí, děkuji.

O slovo se přihlásil místopředseda vlády a ministr financí... Není třeba. Takže otevírám k tomuto bodu rozpravu.

Zdá se, že nikdo nehodlá vystoupit, takže rozpravu končím a dávám návrh na přijetí následujícího usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Zdeňka Trojana na místopředsedu vlády a ministra financí České republiky Ivana Kočárníka ve věci současné ekonomické situace českého vysokého školství uvedenou ve sněmovním tisku 78A.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 121.

Kdo je proti? Nikdo.

Odpověď byla schválena.

Ministr zdravotnictví České republiky Petr Lom zaslal odpověď poslanci Pavlu Hiršovi na interpelaci ve věci vládní politiky k úhradě nákladů, především léků spojených s léčbou některých nemocí. Je to uvedeno ve sněmovním tisku 78 pod označením 4.I 01. Odpověď se předkládá jako sněmovní tisk 78 B. Ptám se pana poslance Hirše, zda je s odpovědí spokojen.

Poslanec Pavel Hirš: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové. Moje interpelace se týká nejčastějších dotazů na setkáních s voliči. Jak to totiž bude s placením některých léků při určitých onemocněních. Pan ministr mně poslal odpověď - poslal ji ve velmi krátkém čase, za což děkuji - a velice obšírně a velice kvalifikovaně zdůvodnil tyto problémy. Já jsem velice rád, že mám podklady, na jejichž základě budu moci objasňovat tyto věci na veřejnosti. Jsou tam sice ještě další problémy, které jsem navrhoval, ale ty nepatří do této interpelace, např. právo lékařů předepisovat, aniž by musel nemocný pacient hradit, ale jsem spokojen s touto interpelací a dávám návrh, aby tato odpověď byla přijata. Panu ministru děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hiršovi za jeho vystoupení a otevírám rozpravu. Ani teď nechce nikdo diskutovat, takže rozpravu končím a dávám návrh na přijetí tohoto usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Pavla Hirše na ministra zdravotnictví České republiky Petra Loma ve věci vládní politiky k úhradě nákladů, především léků spojených s léčbou některých nemocí, uvedenou ve sněmovním tisku 78 B.

Kdo je pro, ať zvedne ruku? 100.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 13.

Konstatuji, že toto usnesení bylo přijato.

Ministr mezinárodních vztahů České republiky Josef Zieleniec zaslal odpověď poslanci Alfrédu Frommerovi na interpelaci ve věci interpretace některých výroků týkajících se budoucího vývoje vztahů České republiky a Spolkové republiky Německo - v tisku 78 je uvedena pod označením 4.I 05. Odpověď se předkládá jako tisk 78 C. Dámy a pánové, dovolte, abych využil této příležitosti a sdělil vám, že ministr mezinárodních vztahů České republiky pan Josef Zieleniec se omlouvá z dnešního zasedání, protože je v zahraničí. Věřím, že toto vysvětlení postačí. Nyní se ptám poslance Frommera, zda je s odpovědí spokojen.

Poslanec Alfred Frommer: Vážený pane předsedající, pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové. S první částí odpovědi pana ministra Zieleniece jsem spokojen. Odpovídá přesně na dotaz, tak jak byl položen. Ve druhé části odpovědi si uvědomuji, že jsem nepřesně formuloval tento dotaz a tudíž také na nepřesnou formulaci nemůže být přesná odpověď. Domnívám se, že k této záležitosti se v průběhu dalších jednání vrátím. Přesto navrhuji ctěné sněmovně, aby odpověď pana ministra Zieleniece byla považována za dostatečnou.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Alfrédu Frommerovi a otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a předkládám návrh na přijetí tohoto usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Alfréda Frommera na ministra mezinárodních vztahů České republiky Josef Zieleniece ve věci interpretace některých výroků, týkajících se budoucího vývoje vztahů České republiky a Spolkové republiky Německo, uvedenou ve sněmovním tisku 78 C.

Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku? 101.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

Dámy a pánové, tím jsme vyčerpali všechny písemně zodpovězené interpelace. Přeje si ještě někdo z členů vlády odpovědět na nějakou interpelaci, otázku, či podnět poslanců? Zdá se, že tomu tak není. Dále bych vám ještě před ukončením tohoto bodu sdělit, že jste dnes obdrželi písemné odpovědi na podněty a otázky přednesené poslanci na minulé schůzi ČNR. Tím se vyhovuje ustanovení našeho jednacího řádu, aby s odpověďmi byli seznámeni poslanci na schůzi ČNR. Na rozdíl od interpelací se však tyto odpovědi nezařazují na pořad jednání schůze ČNR.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tím jsme vyčerpali bod Odpovědi členů vlády ČR. Hlásí se pan poslance Valach s faktickou poznámkou. Dávám mu slovo.

Poslanec Vítězslav Valach: Pane předsedající, pane předsedo, vládo České republiky, dámy a pánové, obdrželi jste jako sněmovní tisk 78 H odpověď pana ministra Rumla na můj dotaz. Jenom bych chtěl upřesnit nebo opravit - na straně 2 se pan ministr ohrazuje proti mému tvrzení, že "JUDr. Kramář ...." - to nebylo moje tvrzení. To byl smysl mého dotazu, resp. část mého dotazu, kdy jsem se pana ministra pouze ptal, zda-li je pravdivá tato informace, která prošla i tiskem. Čili jenom opravuji - to nebylo moje tvrzení, ale byl to můj dotaz, je-li tato informace pravdivá.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Valachovi za tuto faktickou poznámku. Nyní se domnívám, že je třeba tento bod ukončit, činím tak. Je čas na to, abychom dokončili projednání bodu 10, kterým je

X.

Návrh poslance Vladimíra Šumana a dalších na vydání zákona ČNR o Bezpečnostní informační službě České republiky.

Včera byla ukončena rozprava k tomuto bodu. Já prosím pana poslance Šumana, aby zaujal místo, které mu po právu náleží. Prosím také paní poslankyni Kolářovou, aby zasedla v lavici zpravodajů. Nyní se ptám pana poslance Šumana, zda si přeje vystoupit se závěrečným slovem. Je tomu tak, takže mu uděluji slovo. Hlásí se paní poslankyně Buzková. Takže s faktickou poznámkou paní poslankyně Buzková.

Poslankyně Petra Buzková: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěla bych podat návrh nebo požadavek, aby bylo hlasováno o tom, že ještě bude otevřena rozprava. Domnívám se, že existuje vážný důvod k tomuto otevření rozpravy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, je zde návrh na to, aby byla otevřena rozprava. Je to návrh procedurální.

Dámy a pánové, kdo souhlasí s tím, aby byla otevřena rozprava, ať zvedne ruku. 55.

Kdo je proti? 69.

Tento procedurální návrh se nesetkal s většinovou přízní.

Nyní prosím pana poslance Šumana, aby se ujal slova.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, každý zákon o zpravodajské službě musí obsahovat její právo omezit práva některých občanů, ale v zákonem vymezených případech, na základě v zákoně uvedených podmínek, zahrnujících především povolení prokurátora, a to navíc s právem následné parlamentní kontroly. Důvodem je jediný účel: Aby nebyly ohroženy zájmy a práva všech ostatních občanů působením teroristů, členů narkomafií, cizích zpravodajských služeb a dalších, tak jak je to určeno v zákoně vymezením působnosti Bezpečnostní informační služby. To je to, co jsem ještě považoval za nutné říci k tomu, co bylo uvedeno v rozsáhlé rozpravě včera.

Právem zástupce předkladatelů je vyjádřit se k pozměňovacím návrhům, které zde zazněly. Musím říci, že v tomto směru je moje situace ulehčena tím, že včera se sešel výbor pro právní ochranu a bezpečnost a podrobně projednal všechny připomínky, všechny pozměňovací návrhy, které zde na plénu zazněly. Předkladatelé se ztotožňují se stanoviskem garančního výboru, se kterým vás zároveň seznamuji.

Včera večer, jak už jsem řekl, výbor všechny návrhy projednal a dva z nich doporučuje k přijetí.

Za prvé je to omezení platnosti zákona datem 31. 12. 1993. Je to v souladu či na základě pozměňovacího návrhu dr. Vyvadila a konečně v souladu s pozměňovacím návrhem pana poslance Grosse.

Druhým pozměňovacím návrhem, který výbor i předkladatelé doporučují přijmout, je pozměňovací návrh pana poslance Grosse. V § 18 navrhuje zařadit za textem, kde se praví o tom, jaké informace musí dostat prokurátor v žádosti o povolení operační techniky, tento text: "Informace o jakémkoli předchozím požadavku na použití zpravodajské techniky ve vztahu k osobě uvedené v písm. a), včetně rozhodnutí příslušného prokurátora o tomto požadavku."

Třetím pozměňovacím návrhem, který předkladatelé doporučují přijmout, je návrh pana poslance Nováka, který se týká nástupnictví BIS po FBIS v ČR.

Ostatní pozměňovací návrhy předkladatelé ani výbor nedoporučují schválit. A mohu konstatovat, že výsledek toho projednávání ve výboru byl velice jednoznačný.

Chci se ještě zmínit o jedné důležité věci: K návrhu pana poslance Grosse týkajícího se složení nového orgánu pro BIS přijal výbor následující usnesení, které obsahuje doporučení České národní radě: "Problematiku obsazení kontrolního orgánu pro BIS ČR doporučuje VPOB řešit usnesením ČNR po přijetí zákona o BIS."

Žádám vás, paní poslankyně a páni poslanci, abyste v zájmu občanů ČR tento návrh zákona s doporučenými pozměňovacími návrhy schválili.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Nyní prosím společnou zpravodajku paní poslankyni Kolářovou, aby se ujala svých povinností.

Poslankyně Milena Kolářová: Pane předsedající, dámy a pánové, dříve než začneme hlasovat o jednotlivých návrzích, ještě bych ráda na úvod zodpověděla pár dotazů, které díky vstřícnosti poslanců i vstřícnosti řady opozičních poslanců byly včera vysvětleny. Byly to např. zcela bezpředmětné obavy z toho, aby tajná služba nebyla příliš vázána na ministerstvo vnitra. Domnívám se, že tato otázka byla dostatečně vysvětlena.

Jinak to, jak je tento zákon důležitý, je nyní myslím zbytečné zdůrazňovat. Já tedy chci před hlasováním už jen poděkovat všem, kteří se včerejšího setkání bezpečnostního výboru zúčastnili, aby si tam právě jednotlivé sporné body prodiskutovali a pochopili tak, že potřebujeme tento český orgán právě v zájmu občanů tohoto státu.

Uvedla bych, že stejně jako to uvedl předkladatel, i já jako zpravodaj doporučuji všechny tři návrhy, které zde zazněly.

A nyní se domnívám, pane předsedající, že bychom mohli přistoupit k hlasování o jednotlivých návrzích, tak jak byly vzneseny.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, souhlasím.

Poslankyně Milena Kolářová: Jako první přednesl svůj pozměňovací návrh pan poslanec Gross. V § 5 navrhuje zařadit resp. změnit bod a), a to v tomto znění: "BIS poskytuje vládě ČR informace potřebné k řešení rozhodujících otázek bezpečnosti a navrhuje vládě ČR opatření vedoucí k upevnění této bezpečnosti."

V návaznosti s tím je bod b), ale tento bod je vlastně v souladu se společnou zprávou, takže se domnívám, že není potřeba ho číst.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Grosse, ať zvedne ruku? 52.

Kdo je proti? 77.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další v pořadí je návrh pana poslance Grosse k § 6. Ten jsme rozdělili po debatě do jednotlivých částí. První návrh je: Odst. 1: "BIS a) předává písemné zprávy v oboru své působnosti vymezené v § 4 vládě ČR, jíž byla úkolována." Tady chci upozornit, že to je věcně v souladu se společnou zprávou, takže se domnívám, že ta změna není tak potřebná. Ale je to pozměňovací návrh, takže prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Grosse, ať zvedne ruku! 50.

Kdo je proti? 75.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další pozměňovací návrh se týká § 6 odst. 1 bodu b): "Bezpečnostní informační služba předává ústavním orgánům České republiky významné informace, které tyto orgány potřebují pro své rozhodování."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku! 50.

Kdo je proti? 71.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Dále pan poslanec Gross má pozměňovací návrh k § 6 odst. 1 písm. c): "Bezpečnostní informační služba předává příslušným státním orgánům nezbytné informace, které tyto orgány potřebují k zamezení protiústavní a protiprávní činnosti." - Znovu se zmíním o tom, že to bylo podáváno v kontextu, takže v tomto případě je to téměř nadbytečné, ale byl to pozměňovací návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Grosse, ať zvedne ruku! 22.

Kdo je proti? 67.

Tento návrh rovněž nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh pana poslance Grosse je k § 6, kde navrhuje odst. 2: "Ředitel podává v požadované lhůtě zprávy z oboru působnosti BIS, o něž požádá:

a) prezident České republiky,

b) vláda České republiky,

c) Česká národní rada,

d) Rada obrany České republiky.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 58.

Kdo je proti? 70.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh pana poslance Grosse k § 6, kde navrhl vlastně nové odstavce 3, 4 a 5, ale vzhledem k tomu, že tyto odstavce mají vzájemnou souvztažnost, lze to považovat za jeden návrh. Dovolila bych si tedy je přečíst tak, jak jsou podány. "Ředitel předkládá minimálně jednou ročně zprávu o činnosti BIS České národní radě. Ředitel předkládá jednou ročně návrh rozpočtu BIS České národní radě." - Tady bych chtěla říci, že podstatná změna je pouze v odstavci, který nyní bude následovat. - "Výbor České národní rady příslušný ve věcech bezpečnosti si může na svém neveřejném zasedání vyžádat bližší specifikaci rozpočtu BIS i podrobnější zprávu o činnosti BIS."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s těmito návrhy, ať zvedne ruku! 60.

Kdo je proti? 79.

Takže ani tento návrh nezískal potřebnou podporu.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh k § 7 - opět pana poslance Grosse, to jest dosavadní text odst. 1 nahradit tímto zněním: "Prezident České republiky jmenuje ředitele na návrh vlády České republiky po projednání ve výboru České národní rady příslušném pro věci bezpečnosti a odvolává ho na návrh vlády České republiky nebo České národní rady."


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP