Čtvrtek 25. června 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Vystoupením poslance Ivana Čarnogurského byla otevřena rozprava. Hlásí se ještě někdo k tomuto bodu? Není tomu tak. Považuji tím rozpravu k tomuto bodu za skončenou. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Ivana Čarnogurského.

Před každým hlasováním bychom měli znovu přednést, o čem se hlasuje. Předpokládám, že formulace byla natolik srozumitelná, že můžeme přistoupit k hlasování ihned. Vyslechli jste pozměňovací návrh poslance I. Čarnogurského, dám o něm hlasovat. Jde tedy o to, že bylo-li navrženo na předsedu výborů sněmovny po jednom poslanci, uvedený návrh počítá s tím, že bychom mohli hlasovat en bloc. Návrh poslance Čarnogurského je takový, abychom o každém navrženém předsedovi výboru sněmovny hlasovali jednotlivě. Tedy hlasujeme o tomto pozměňovacím návrhu.

Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 10.03

(SL 29)

Kdo je proti uvedenému návrhu?

(SL 86)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 34)

Děkuji. Konstatuji, že uvedený návrh nebyl schválen. Pro návrh hlasovalo dvacet devět, proti osmdesát šest a zdrželo se třicet čtyři poslanců. Nikdo hlasování neignoroval. Návrh tedy schválen nebyl.

Táži se znovu poslanců, zda ještě někdo chce vystoupit k tomuto bodu programu? Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování o řádu pro volbu orgánů a funkcionářů sněmoven a členů předsednictva FS volených Sněmovnou lidu.

Budeme hlasovat o návrhu řádu pro volby, tak jak ho máte v příslušném sněmovním tisku.

Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo souhlasí s tímto návrhem pro volbu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 10.05

(SL 128)

Kdo je proti?

(SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 20)

Pro návrh se vyslovilo sto dvacet osm, proti nikdo, hlasování se zdrželo dvacet poslanců, jeden poslanec hlasování ignoroval. Konstatuji, že sněmovna usnesením z dnešního dne schválila řád pro volby orgánů a funkcionářů sněmoven a členů předsednictva

Federálního shromáždění volených sněmovnou. (Poznámka redakce: usnesení SL č. 3)

Dalším bodem je volba předsedy sněmovny. Bod programu 2: Volba předsedy sněmovny

Podle schváleného řádu pro volby orgánů a funkcionářů sněmoven a členů předsednictva FS volených sněmovnou je tato volba volbou veřejnou.

Návrhy na zvolení do funkce předsedy sněmovny se podávají ústně na schůzi sněmovny a způsobem stanoveným v části A bodu 1 citovaného řádu.

Žádám proto nejdříve zástupce poslaneckých klubů o předložení návrhu kandidátů na funkci předsedy Sněmovny lidu. Konstatuji zde, že návrhy kandidátů na volbu se předkládají podle snižujícího se počtu členů poslaneckých klubů, při sdružení klubů rozhoduje celkový počet poslanců těchto sdružených klubů.

Táži se tedy zástupců poslaneckých klubů, kdo přednese návrh na předsedu Sněmovny lidu? Hlásí se pan poslanec Kontra. Uděluji mu slovo.

Poslanec SL M. Kontra: Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci! Na základe dohody zástupcov poslaneckých klubov, ktorí sa stretli včera na riadnom zasadnutí politického grémia, navrhujem za predsedu Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia poslanca Václava Bendu z koalície Občianska demokratická strana - Kresťanská demokratická strana. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Kontrovi. Slyšeli jste přednesený návrh na funkci předsedy Sněmovny lidu. Jsou, prosím, ještě jiné návrhy z řad zástupců poslaneckých klubů? Nikdo se nehlásí. Ještě se táži, kdo z poslanců chce sám přednést nějaký návrh na volbu pro tuto funkci? Nikdo se nehlásí.

Konstatuji tedy, že budeme hlasovat o jediném návrhu na předsedu Sněmovny lidu, na kteroužto funkci je navržen pan poslanec Václav Benda. Hlasujeme veřejně. Konstatuji, že sněmovna je usnášení schopná, přítomno je sto čtyřicet devět poslanců, ke zvolení je třeba sedmdesát pět hlasů pro.

Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo souhlasí s tím, aby do funkce předsedy Sněmovny lidu byl zvolen poslanec Václav Benda, kdo je pro, nechť hlasuje zdvihnutím ruky a stisknutím tlačítka!

Hlasování: 10.09

(SL 118) (Potlesk.)

Kdo je proti, nechť hlasuje!

(SL 21) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje!

(SL 10) Děkuji.

Volba byla skončena. Konstatuji, že poslanec Václav Benda byl zvolen sto osmnácti hlasy poslanců Sněmovny lidu předsedou Sněmovny lidu. Dvacet jedna hlasů bylo proti. Deset se hlasování zdrželo. Nikdo hlasování neignoroval.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 4)

Tento bod jsme tedy skončili. Dovolte, abych jako první poblahopřál novému předsedovi Sněmovny lidu ke zvolení. Současně bych nově zvoleného předsedu Václava Bendu požádal, aby se ujal dalšího řízení schůze.

(Václav Benda přichází k předsednickému stolu za potlesku poslanců Sněmovny lidu a ujímá se své nové funkce.)

Předsedající předseda SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, kolegyně a kolegové, především děkuji Rudolfu Battěkovi, předchozímu předsedovi Sněmovny lidu za jeho blahopřání a také bych mu rád poděkoval za jeho působení v této funkci. (Potlesk. Shromáždění povstává.) Dále bych chtěl poděkovat vám všem, jak těm, kdo pro mne hlasovali, tak i těm, kteří pro mne nehlasovali, za tuto důvěru. Jsem si vědom toho, že je to důvěra politická; důvěra, která je věcí koaliční dohody. Budu se snažit, abych tuto důvěru nezklamal. Opakuji, děkuji všem; a budeme pokračovat ve schváleném programu dnešní schůze.

Jako další bod máme projednat:

Bod programu 3: Návrh na stanovení počtu členů předsednictva sněmovny

Zákon stanoví, že každá sněmovna volí své předsednictvo, které se skládá ze tří až šesti poslanců. Na základě jednání poslaneckých klubů a politického grémia se navrhuje, aby předsednictva obou sněmoven se skládala ze šesti poslanců. Tedy, aby předsednictvo Sněmovny lidu bylo složeno z předsedy, místopředsedy a čtyř dalších členů předsednictva.

Jsou, prosím, nějaké připomínky k tomuto návrhu nebo nějaké pozměňující návrhy? (Není tomu tak.)

Dám tedy o tomto návrhu o počtu členů předsednictva hlasovat.

Kdo z přítomných poslanců a poslankyň je pro to, aby předsednictvo Sněmovny lidu bylo šestičlenné ve složení, jak jsem již uváděl, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 10.15

(SL 148) Děkuji.

Kdo je proti tomuto počtu členů předsednictva, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SL 0) Děkuji.

Konstatuji, že Sněmovna lidu většinou sto čtyřiceti osmi hlasů schválila toto složení předsednictva. Proti nebyl nikdo. Hlasování se nezdržel nikdo. Jeden poslanec hlasování ignoroval.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 5)

Dále máme na programu:

Bod programu 4: Návrh na zřízení výborů sněmovny

Jak víte, jako své iniciativní a kontrolní orgány zřizuje sněmovna ze svých poslanců výbory. Sněmovně se předkládá návrh na zřízení výborů tak, jak jsou uvedeny v parlamentním tisku č. 6, který jste obdrželi. Tento návrh je výsledkem politických jednání představitelů stran, hnutí a koalic, které jsou zastoupeny ve Federálním shromáždění. Konec konců, je také důsledkem dosavadních tradic, které byly nanejvýš mírně modifikovány, pokud jde o některé výbory respektive jejich názvy.

Ptám se tedy, zda má někdo připomínky k návrhu na složení výborů tak, jak jsou uvedeny v tisku č. 6 (to znamená na str. 2 tisku 6 v bodu III máte seznam navrhovaných výborů). Upozorňuji, že se prakticky liší od výborů minulé sněmovny jen tím, že už se nehovoří o výboru pro plán a rozpočet, nýbrž o výboru finančním a rozpočtovém, jak to odpovídá vývoji situace, a že se nehovoří o výboru sociálním a kulturním, nýbrž o výboru sociálním, jak to odpovídá vývoji vztahů v oblasti kompetence, respektive vývoji kompetencí tohoto Federálního shromáždění.

Nejsou připomínky? Prosím, kolega Mikloško.

Poslanec SL J. Mikloško: Vážený pán predseda, vážená Snemovňa ľudu! Zástupcovia 25 občianskych iniciatív v Česko-Slovensku, ktoré sa zaoberali ochranou a dodržiavaním ľudských práv a výchovou k nim, sa pod mojím vedením včera stretli k spoločnému rokovaniu. Upozorňujem na to, že oblasť ľudských práv a humanitárnych otázok patrí medzi základné princípy demokratickej spoločnosti, a preto považujem za nutné, aby zákonodarné zbory a orgány štátnej správy vytvorili podmienky pre to, aby pri zákonodarných zboroch boli zriadené výbory pre ľudské práva a humanitárne otázky a na ústredných orgánoch štátnej správy zodpovedajúce koordinačné a servisné centrá.

Osvojujem si túto výzvu a navrhujem, aby v Snemovni ľudu aj v Snemovni národov boli zriadené výbory pre ľudské práva a humanitárne otázky. Myslím, že nie je nutné zdôrazňovať, že táto problematika bude mať v ďalšom období budovania právneho štátu veľký význam a je v intenciách predchádzajúcich rokovaní na rôznych úrovniach, predovšetkým rokovania Federálneho zhromaždenia, v správe o dodržiavaní ľudských práv ČSFR na 20. spoločnej schôdzi predchádzajúceho Federálneho zhromaždenia.

Předsedající předseda SL V. Benda: Vystoupením pana poslance Mikloška, za které děkuji, byla otevřena rozprava k tomuto bodu programu, tj. byl podán návrh na zřízení dalšího výboru. Procedurálně se táži pana poslance Mikloška, zda je zajištěno - protože váš návrh obsahoval zřízení tohoto výboru nejen ve Sněmovně lidu, ale také ve Sněmovně národů - že shodný návrh bude paralelně podán také ve Sněmovně národů. (Poslanec SL J. Mikloško: Nie.) Není tomu zatím tak. Prosím, slovo má pan poslanec Lux.

Poslanec SL J. Lux: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, vážení kolegové, dovoluji si navrhnout sněmovně, abychom navrhli Federálnímu shromáždění komise pro lidská práva. Jako sněmovna bychom se na tom mohli usnést, což doporučuji.

Předsedající předseda SL V. Benda: Děkuji. Kdo se dále hlásí k tomuto bodu?

Poslanec SL V. Moric: Vážené dámy, vážení páni! Domnievam sa, že otázka ľudských práv patrí do kompetencie republík a mali by sa ňou zaoberať príslušné národné rady.

Předsedající předseda SL V. Benda: Slovo má pan poslanec Stank.

Poslanec SL J. Stank: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie! V súlade s tým, čo navrhol pán poslanec Lux, rokovalo včera politické grémium a dohodlo sa na tom, že túto problematiku je skutočne treba inštitucionálne upraviť vo Federálnom zhromaždení. Preto na budúcej - nie na tejto - spoločnej schôdzi obidvoch snemovní bude navrhnuté, aby Federálne zhromaždenie ustanovilo komisiu pre ľudské práva a menšiny a samozrejme tiež zriadilo ďalší orgán, a to komisiu pre kontrolu činnosti FBIS. Obe tieto komisie majú byť zriadené - opakujem znovu: grémium považuje za vhodné riešiť tento problém - inštituciovaním komisií Federálneho zhromaždenia a nie výborov Federálneho zhromaždenia.

Předsedající předseda SL V. Benda: Děkuji panu poslanci Stankovi. Hlásí se kolega poslanec Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Sněmovně lidu bych doporučoval, aby schválila strukturu výborů, jak byla v tomto tisku předložena. Stejně tak můžeme uvažovat o institucionalizaci zemědělských otázek. Na politickém grémiu se hovořilo o tom, že by mohla být zřízena zemědělská komise. Kdybychom se nyní pustili do zřizování výborů, znamenalo by to zcela změnit rozdělení poslanců do výborů, které jsou předloženy, a znamenalo by to také přerušit jednání a jednat se Sněmovnou národů tak, aby výbory měly i zrcadlový charakter.

Pane předsedo, doporučuji - mimo jiné i v souladu s dohodami, které byly uzavřeny na poradě předsedů poslaneckých klubů - abychom schválili počet výborů a jejich působnost v návrhu, jak byl předložen sněmovnám.

Předsedající předseda SL V. Benda: Ještě se někdo hlásí do rozpravy? Prosím, poslanec Kondelík.

Poslanec SL F. Kondelík: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi předložit návrh LSU na vytvoření zemědělského výboru, protože jako zemědělci - a myslím, že i zemědělci z jiných stran - musíte tušit, že v této fázi je zemědělství v Československu ohroženo natolik, že s ohrožením zemědělství je ohrožen i základ, a to je osídlení krajiny.

Předsedající předseda SL V. Benda: Kdo se dále hlásí do rozpravy? Prosím, pan poslanec Houška.

Poslanec SL F. Houška: Staří latiníci říkali: Účty dělají přátele. Všichni dobře víte - a měli jste zástupce na politickém grémiu - že tam došlo k určité dohodě s tím, že tato dohoda je platná a svým způsobem politicky závazná. Byl bych rád, kdybychom z této dohody vycházeli právě na počátku našeho zasedání. Děkuji.

Předsedající předseda SL V. Benda: Ještě se hlásí kolega Sládek.

Poslanec SL M. Sládek: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, pánové poslanci, připojuji se k návrhu pana Mikloška na zřízení výboru pro lidská práva. Děkuji.

Předsedající předseda SL V. Benda: Pan poslanec Filip.

Poslanec SL V. Filip: Pane předsedo, vážená Sněmovno lidu, vzhledem k tomu, že si vážím uzavřených smluv, navrhuji, zda by nepostačovalo klubu Liberálně sociální unie řešit zemědělskou otázku v rámci výborů pro životní prostředí, a zároveň tak výbor po poradě se Sněmovnou národů přejmenovat na výbor pro životní prostředí a zemědělství.

Předsedající předseda SL V. Benda: Jestli dovolíte, vstoupím do rozpravy jako předsedající schůze s víceméně procedurálně technickými poznámkami.

Za prvé se sice nedomnívám, že by měl pravdu pan poslanec Moric. Podle dosud platného ústavního zákona o kompetencích, respektive i podle ústavní Listiny základních lidských práv a svobod, je oblast dodržování lidských práv součástí kompetencí federace. Nicméně souhlasím s tím, co zde řekla celá řada řečníků, ač je velmi pravděpodobné, že takové výbory nebo komise by měly svou funkci, byly by užitečné, celá věc je v této chvíli nepřipravena jak politicky, tak organizačně. My zde skutečně máme podrobné rozdělení 300 poslanců do jednotlivých výborů. Je to výsledek velmi vyváženého politického kalkulu, který trval vlastně několik dnů, možná i týdnů, než se připravil. Dovedu si dost těžko technicky představit, jak bychom nyní ad hoc ustavili nějaký výbor, nehledě na to, že všichni navrhovatelé požadovali tyto výbory pro obě sněmovny, ale přitom se ukázalo, že není zajištěn obdobný postup ve druhé sněmovně.

Jako předseda se proto táži navrhovatelů, kteří zde přednesli své návrhy, respektive těch, kdo je podpořili, zda jsou ochotni své návrhy v této chvíli vzít zpět a předložit je při společné schůzi sněmoven tak, aby se zabezpečila jejich podrobná realizace.

Ptám se nejprve těch, kdo podávali návrh na zřízení výboru, respektive komise pro lidská práva a otázky menšin. Kdo z vás trvá na tom, aby se o jeho návrhu hlasovalo nyní? (Dva.) Dobře, zůstávají dva návrhy.

Táži se těch, kdo navrhovali zemědělskou komisi, jestli jsem rozuměl správně. Ne, tak také výbor. Trváte na tom, aby se o vašem návrhu nyní, okamžitě hlasovalo? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Než budeme moci přistoupit k hlasování o návrhu na zřízení příslušných devíti výborů, musíme projednat dva návrhy. Uvádím je v pořadí, jak padly.

Návrh poslance Mikloška zní, aby Sněmovna lidu zřídila svůj výbor pro lidská práva a otázky menšin a aby navrhla Sněmovně národů podobný postup.

Poslanec SL J. Mikloško: Môj návrh bol: ľudské práva a humanitárne otázky.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP