Čtvrtek 25. června 1992

Předsedající předseda SL V. Benda: Kdo z pánů poslanců je pro to, aby sněmovna svým usnesením zřídila výbor pro lidská práva a humanitární otázky, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 10.30

(SL 23)

Kdo je proti?

(SL 60)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 65)

Konstatuji, že sněmovna návrh nepřijala. Dvacet tři poslanců se vyslovilo pro, šedesát proti, šedesát pět se zdrželo hlasování, nikdo hlasování neignoroval.

Máme zde druhý pozměňovací návrh poslance Luxe, aby Sněmovna lidu zřídila komisi pro lidská práva a záležitosti menšin.

Poslanec SL J. Lux: Jde o to, abychom jako sněmovna navrhli Federálnímu shromáždění zřízení této komise. Komise sněmovny je málo.

Předsedající předseda SL V. Benda: To vlastně směřuje k návrhu, který jsem dával původně, to znamená, aby Sněmovna lidu přijala usnesení, v němž navrhne Federálnímu shromáždění, aby zřídilo v obou sněmovnách popřípadě jednotnou komisi pro lidská práva a záležitosti menšin.

Slyšeli jste návrh. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 10.32

(SL 121)

Kdo je proti?

(SL 7)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 19)

Konstatuji, že sněmovna přijala usnesení vyzývající Federální shromáždění k tomu, aby zřídilo komisi pro lidská práva a záležitosti menšin. Pro hlasovalo sto dvacet jedna poslanců, sedm poslanců bylo proti, devatenáct se zdrželo hlasování, jeden poslanec hlasování ignoroval.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 8)

Jen na vysvětlenou pro ty, kdo jsou zde poprvé. Je nutné kvůli stenografům opakovat vždy čísla hlasování. Já vím, že je vidíte na tabuli a pro vás je to zbytečné, ale je povinností předsedajícího, aby to nahlas konstatoval.

Můžeme přistoupit k hlasování o zřízení výboru ústavně právního, zahraničního, branného a bezpečnostního, finančního a rozpočtového, hospodářského, sociálního, výboru pro životní prostředí, výboru mandátového a imunitního a společného výboru iniciativního a petičního, který je jeden pro obě sněmovny.

Prosím paní a pány poslance, kteří souhlasí se zřízením těchto výborů, jak jsou podrobně uvedeny v tisku 6, aby zvedli ruku a stiskli tlačítko. Hlasování: 10.34

(SL 143)

Kdo je proti?

(SL 1)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 5)

Konstatuji, že návrh politického grémia na zřízení jmenovaných výborů byl Sněmovnou lidu přijat. Pro bylo sto čtyřicet tři poslanců, jeden proti, pět se zdrželo hlasování.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 6)

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu programu. Tímto bodem programu je:

Bod programu 5: Návrh na rozdělení míst ve výborech sněmovny a v předsednictvu Federálního shromáždění

V tuto chvíli ještě nejde o jmenovité rozdělení míst, ale o místa pro jednotlivé politické subjekty, strany, hnutí či koalice.

Zákon o jednacím řádu Federálního shromáždění uvádí v § 12 odst. 4, že sněmovna stanoví hlasováním na návrh politického grémia rozdělení počtu míst ve výborech sněmovny a v předsednictvu Federálního shromáždění tak, aby byla dodržena zásada poměrného zastoupení poslaneckých klubů. Obdrželi jste návrh politického grémia, a to jako parlamentní tisk č. 6 V jednotlivých přílohách tohoto tisku je uvedeno početní rozložení jednotlivých poslanců nebo představitelů jednotlivých poslaneckých klubů do jednotlivých výborů. Opakuji, že tento návrh je výsledkem politické dohody politických stran, hnutí a koalic zastoupených ve Federálním shromáždění, a že současně odpovídá poměrnému zastoupení podle výsledků dosažených ve volbách. Jsou k návrhu nějaké připomínky? Nejsou.

Konstatuji, že sněmovna je usnášení schopná, neboť je přítomno 150 poslanců. Opakuji, o čem dávám hlasovat. Jde o poměrné rozdělení míst ve výborech Sněmovny lidu a ve společném výboru iniciativním a petičním a jde o poměrné rozdělení míst v předsednictvu Federálního shromáždění.

Kdo je pro navržený poměr, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 10.38

(SL 147)

Kdo je proti?

(SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 2)

Konstatuji, že Sněmovna lidu velkou většinou přijala navržené rozdělení. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Malý.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 7)

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedo, rád bych se mýlil, ale mám pocit, že hlasování se zúčastnil i poslanec, který nesložil poslanecký slib. Pokud je mi známo, poslanecký slib složilo 149 poslanců Sněmovny lidu a přítomno je nyní 150 poslanců.

Předsedající předseda SL V. Benda: V tomto případě jsem na rozpacích, protože nemáme ještě zvolený mandátový a imunitní výbor, kterému bych mohl tento problém odkázat. Možná, že kolega Stank by byl schopen podat nějaké vysvětlení.

Poslanec SL J. Stank: Pokiaľ tento poslanec nezložil sľub a je tu prítomný, nemal by hlasovať.

Předsedající předseda SL V. Benda: To je naprosto samozřejmé.

Poslanec SL J. Stank: V danom prípade,pokiaľ je to ten, ktorý ignoroval, tak je to celkom v poriadku. Máte ho tam menovite.

Předsedající předseda SL V. Benda: Ignoroval poslanec Žanda.

Poslanec SL J. Žanda: Protestuji, já jsem neignoroval.

Předsedající předseda SL V. Benda: Abychom z toho nedělali nějakou velikou vědu. Každý z vás je svéprávný poslanec, který ví, co činí. Může se přihlásit poslanec, který je zde přítomen v sále a nesložil poslanecký slib?

Poslanec SL J. Švejda: Pravděpodobně se jedná o mne. Já jsem složil poslanecký slib dodatečně před hodinou vedle. Podepsal jsem listinu. Předpokládám, že je to tak v pořádku.

Předsedající předseda SL V. Benda: Pane kolego, podpis poslaneckého slibu je jen následná formalita, kterou ústava nepožaduje, a bez které bychom se obešli. Naopak složení poslaneckého slibu do rukou předsedy sněmovny, respektive předsedajícího sněmovny při první schůzi, pokud ještě není předseda zvolen, je nezbytnou podmínkou nabytí poslaneckého mandátu. Žádám vás, abyste v tuto chvíli nehlasoval. Jakmile dokončíme projednávání tohoto bodu, zeptám se sněmoven, jestli by souhlasily se zařazením mimořádného krátkého bodu, složení vašeho poslaneckého slibu, abychom se vyhnuli dalším komplikacím.

Nejprve konstatuji, že sněmovny hlasovaly o poměrném rozložení do výborů a do předsednictva Federálního shromáždění a rozhodly pro navržené rozdělení 147 hlasy, při žádném hlasu proti a při dvou poslancích, kteří se zdrželi hlasování. Jeden poslanec hlasování ignoroval. Ke své osobě dodávám, že to, že jsem se zdržel hlasování není výrazem neúcty k politickým dohodám, ale neobratností se zacházením s technikou, kterou jsem ještě nezvládl. Nedovedu současně hlasovat a současně mačkat knoflíky.

Než přistoupíme k dalšímu bodu, ptám se, zda sněmovna souhlasí s tím, aby kolega Švejda, který zde předtím nebyl přítomen, dodatečně vykonal poslanecký slib, abychom mohli fungovat v plném obsazení. Má někdo k zařazení tohoto bodu nějaké námitky?

Poslanec SL J. Pospíšil: Prosil bych ještě zařadit mne.

Předsedající předseda SL V. Benda: Dobře. Je to zajímavé, že sto čtyřicet devět poslanců složilo údajně poslanecký slib a najednou jsou dva, kteří ho nesložili. Prosím sněmovnu o souhlas s tím, abychom zařadili do programu bod Složení poslaneckých slibů těchto dvou pánů poslanců.

Jsou nějaké námitky? Nejsou. Kdo z poslankyň a poslanců souhlasí se zařazením dodatečného poslaneckého slibu jako příštího bodu programu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 10.45

(SL 143)

Kdo je proti?

(SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 1)

Návrh byl přijat. Sto čtyřicet tři poslanců pro, nikdo proti, jeden poslanec se zdržel hlasování, blíže nezjištěný počet poslanců absentoval - protože nevím, jestli absentovali ti, kteří ještě nesložili slib, anebo ti, kteří mezitím odešli ze sálu.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 9)

Na základě právě přijatého usnesení prosím poslance a poslankyně, aby povstali a vyslechli text poslaneckého slibu:

"Slibuji na svou čest a svědomí věrnost České a Slovenské Federativní Republice. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život."

Prosím pány poslance, kteří nesložili poslanecký slib, aby přistoupili k tribuně a složili ho do rukou předsedy sněmovny.

Poslanci skládají slib.

Dámy a pánové, posaďte se, budeme pokračovat v programu.

Dalším bodem schváleného programu je:

Bod programu 6: Volba místopředsedy sněmovny a členů předsednictva sněmovny

Volba je veřejná, jak to stanoví řád, který jsme schválili úvodem našeho jednání. Návrhy se podávají ústně na této schůzi, a to postupem, který byl schválen, tzn. v pořadí podle velikosti klubů, resp. velikosti jejich koalic. Pak následují případné návrhy jednotlivých poslanců.

Ptám se nejdříve zástupců poslaneckých klubů, zda předkládají návrhy na volbu místopředsedy sněmovny a návrhy na čtyři další členy předsednictva Sněmovny lidu.

Hlásí se dr. Houška, jako představitel koalice ODS-KDS.

Poslanec SL F. Houška: Je zapotřebí, abych předeslal ještě jednu věc, a sice, že jména na tyto funkce byla předmětem usilovných dohod předsedů stran, byla projednána na politickém grémiu a schválena politickými kluby. Jsem proto pověřen, abych navrhl na funkci místopředsedy Sněmovny lidu poslankyni paní Evu Mitrovou z HZDS a za dalšího člena předsednictva Sněmovny lidu poslance pana Stanislava Grohmanna ze SDL.

Předsedající předseda SL V. Benda: Prosím další představitele poslaneckých klubů, aby se přihlásili se svými návrhy. Poslanec Kontra.

Poslanec SL M. Kontra: Bol som poverený predniesť ďalšie návrhy za poslanca M. Richtera z ODS-KDS, H. Dorodovú z Šavého bloku a J. Kuču z ČSSD.

Předsedající předseda SL V. Benda: Děkuji, prosím další představitele poslaneckých klubů, mají-li návrhy. Není tomu tak. Prosím jednotlivé poslance, pokud mají vlastní návrhy, aby se s nimi přihlásili. Není tomu tak. Konstatuji tedy, že návrhy předložené poslaneckými kluby, respektive představiteli politického grémia, po dohodě tohoto grémia, na místopředsedu a členy předsednictva Sněmovny lidu odpovídají počtu těchto funkcionářů, kteří mají být zvoleni. To je, že byl předložen jeden jediný návrh na místopředsedu a čtyři návrhy na čtyři členy předsednictva Sněmovny lidu.

Konstatuji dále, že Sněmovna lidu je schopná usnášení, je přítomno všech sto padesát poslanců Sněmovny lidu, na jednotlivé funkce není navrženo víc kandidátů. Budeme podle schváleného volebního řádu hlasovat en bloc o těchto pěti návrzích. Pro jistotu je zopakuji.

To znamená, že poslankyně Mitrová z HZDS je navržena na místopředsedkyni Sněmovny lidu a poslanci Grohmann ze SDL, Richter z ODS-KDS, Dordová z Levého bloku a Kuča z ČSSD jsou navrženi jako členové předsednictva SL.

Kdo z poslankyň a poslanců souhlasí s tímto složením předsednictva Sněmovny lidu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 10.53

(SL 137)

Kdo je proti?

(SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 13)

Konstatuji, že sto třicet sedm poslanců hlasovalo pro tuto společnou kandidátku, žádný z poslanců nehlasoval proti a třináct poslanců se hlasování zdrželo. Nikdo neignoroval hlasování.

Tím tedy byl zvolen místopředseda a ostatní členové předsednictva Sněmovny lidu FS. Gratuluji všem zvoleným k jejich funkcím. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 10)

Můžeme tedy přistoupit k dalšímu bodu programu a to je:

Bod programu 7: Volba předsedů výborů sněmovny

Dnes jsme již schválili návrh na zřízení výborů sněmovny. V čele těchto orgánů Sněmovny lidu jsou předsedové, které máme nyní volit. Jen upozorňuji, že místopředsedy a tajemníky výborů si potom výbory volí samy, to se neprovádí v plénu. Také zde platí pro navrhování kandidátů stejný systém jako u členů předsednictva sněmovny. Návrhy se přednášejí ústně na schůzi, návrhy se předkládají podle velikosti poslaneckými kluby, potom přicházejí v úvahu návrhy od jednotlivých poslanců.

Prosím tedy nejprve představitele poslaneckých klubů, aby přednesli své návrhy na obsazení míst předsedů výborů. Prosím dr. Houšku.

Poslanec SL F. Houška: Vážení kolegové a kolegyně, navrhuji za předsedu výboru finančního a rozpočtového SL poslance Daniela Andreje z HZDS, za předsedu výboru hospodářského Martina Kontru, rovněž z HZDS, za předsedu výboru životního prostředí Víťazoslava Morice z SNS a za předsedu výboru mandátového a imunitního Michala Benčíka ze SDL.

Předsedající předseda SL V. Benda: Prosím pana poslance Kontru, aby doplnil tyto návrhy.

Poslanec SL M. Kontra: Vážené kolegyne a kolegovia! Dovolím si predniesť návrhy na predsedov, a to predsedu výboru ústavno-právneho poslanca Petra Rečeka z ODS-KDS, predsedu výboru zahraničného Jiřího Horáka z ČSSD, predsedu branného a bezpečnostného Jaroslava Cuhru z KDU-ČSL a predsedu výboru sociálneho Františka Pillmanna z ODS-KDS.

Předsedající předseda SL V. Benda: Jsou nějaké návrhy od poslaneckých klubů? Není tomu tak. Jsou další návrhy od jednotlivých poslanců? Ani v tomto případě tomu tak není. Konstatuji tedy, že na funkci každého předsedy výboru byl navržen jeden kandidát. Můžeme tedy o celém návrhu hlasovat najednou. Ještě pro jistotu zopakuji návrhy: výbor ústavně právní poslanec Reček, výbor zahraniční poslanec Horák, výbor branný a bezpečnostní poslanec Cuhra, výbor finanční a rozpočtový poslanec Daniel, výbor hospodářský poslanec Kontra, výbor sociální poslanec Pillmann, výbor pro životní prostředí poslanec Moric, výbor mandátový a imunitní poslanec Benčík.

Kdo tedy souhlasí s předsedy výborů, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 10.58

(SL 137)

Kdo je proti?

(SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 13)

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila předsedy svých jednotlivých výborů sto třiceti sedmi hlasy, nikdo nebyl proti, třináct poslanců se hlasování zdrželo, nikdo hlasování neignoroval.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 11)

Jenom upozorňuji, že můžete stisknout tlačítko až v okamžiku, kdy začne blikat signál pro, proti, zdržel se. Stisknete-li před tím, nebudete zaregistrováni.

Konstatuji, že jsme zvolili předsedy výborů sněmovny a můžeme přikročit k dalšímu bodu.

Přistupujeme tedy k dalšímu bodu schváleného programu, kterým je:

Bod programu 8: Volba 20 členů předsednictva Federálního shromáždění

Návrhy na zvolení předkládají sněmovně zástupci těch poslaneckých klubů, kterým byla příslušná místa usnesením sněmovny přidělena. Jako první předkládá návrh ten poslanecký klub, který má přidělen největší počet míst v předsednictvu Federálního shromáždění. Počty míst jsou uvedeny v parlamentním tisku č. 6.

Prosím nyní zástupce poslaneckých klubů, aby sdělili své návrhy. Upozorňuji, že poslanecký klub nesmí navrhnout více kandidátů, než je počet míst, který jim byl po dohodě přidělen.

Prosím tedy poslanecké kluby podle velikosti. Jako první dr. Houška.

Poslanec SL F. Houška: Za členy předsednictva Federálního shromáždění navrhuji pana Kováče Michala z HZDS, pana Kontru Martina rovněž z HZDS, pana Stanka Jozefa ze SDL, pana Mihálika Jána ze SNS, pana Bobovnického Júliuse z KDH a pana Pázmányho Pétera z MKDMESWS.

Předsedající předseda SL V. Benda: Děkuji panu poslanci Houškovi. Prosím pana poslance Kontru.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP