Čtvrtek 25. června 1992

Poslanec SL M. Kontra: Odporúčam týchto členov predsedníctva Federálneho zhromaždenia: z koalície ODS - KDS Šedivého Filipa, Žaluda Stanislava, Kopřivu Tomáša, Pospíšila Jiřího, Bendu Václava, Houšku Františka. Z HZDS Mitrovú Evu. Z koalície Šavý blok Indrucha Lotara, Svobodu Jiřího a Mečla Jozefa. Z LSU Hykovú Blanku. Z ČSSD Horáka Jiřího.

Předsedající předseda SL V. Benda: Jsou, prosím, další návrhy z poslaneckých klubů? Prosím pana poslance Luxe.

Poslanec SL J. Lux: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, navrhuji vám, abyste si škrtli moje jméno, tedy Josef Lux, a navrhuji Josefa Boráka, jako zástupce našeho klubu.

Předsedající předseda SL V. Benda: Táži se pana poslance Kontry, který předtím navrhoval pana Luxe jménem politického bloku, jménem kterého vystupuje, zda souhlasí s touto změnou? (Poslanec SL M. Kontra: Pokiaľ je to ich návrh a dohoda, je potrebné súhlasiť.)

Pan Kontra nevznáší námitky, připojuje se k tomuto návrhu. Čili ještě jednou, místo Josefa Luxe je Josef Borák.

Uzavírám s tím, že poslanecké kluby respektovaly schválený řád pro volbu. Můžeme hlasovat najednou o všech kandidátech, protože bylo navrženo přesně 20 kandidátů, jak to odpovídá počtu členů předsednictva, kteří mají být zvoleni ze Sněmovny lidu. Pro jistotu ještě jednou zopakuji jména kandidátů (bez bližší politické charakteristiky). Jsou to pánové a dámy:

Šedivý

Žalud

Kopřiva

Pospíšil

Benda

Houška

Kováč

Mitrová

Kontra

Indruch

Svoboda

Mečl

Stank

Borák

Sládek

Mihálik

Bobovnický

Pázmány

Hyková

Horák

Kdo z vás souhlasí s tím, aby tito jmenovaní zastupovali Sněmovnu lidu v předsednictvu Federálního shromáždění, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 11.05

(SL 140) Děkuji.

Kdo je proti, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SL 10) Děkuji.

Konstatuji, že členové předsednictva Federálního shromáždění za Sněmovnu lidu byli zvoleni v počtu dvaceti, jak jsem je před chvílí předčítal. Pro hlasovalo sto čtyřicet poslanců. Proti nehlasoval žádný poslanec. Deset poslanců se zdrželo hlasování. Nikdo neignoroval. Blahopřeji také nově zvoleným členům Federálního shromáždění.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 12)

Další bod našeho programu je:

Bod programu 9: Volba členů výborů sněmovny

Návrhy na zvolení předkládají poslanecké kluby, kterým byla příslušná místa přidělena usnesením sněmovny z dnešního dne. Jako první by měl předkládat návrhy ten poslanecký klub, který má přidělen největší počet míst.

Abychom ušetřili čas a vyhnuli se neplodnému předčítání velkého počtu jmen, konstatuji, že obsahem tisku č. 6, který vám byl rozdán, jsou právě výsledky dohody všech poslaneckých klubů reprezentovaných v politickém grémiu o tom, jak mají být jednotliví poslanci rozděleni do jednotlivých výborů. To znamená, aniž bych znovu žádal zástupce poslaneckých klubů, konstatuji, že v tisku 6 na závěrečných stranách máte v příloze č. 6 jmenovitý rozpis poslanců pro jednotlivé výbory, jak jsou navrhováni.

Požádám jen o to, pokud jsou od poslaneckých klubů, anebo od jednotlivých poslanců, nějaké další návrhy, pozměňovací návrhy apod., abyste se přihlásili do rozpravy. Jinak bereme za základ tisk č. 6.

Kdo se hlásí do rozpravy? (Nikdo.) Nikdo nemá žádné návrhy. Znamená to, že v tomto případě návrhy skutečně odpovídají schválenému poměru poslanců v jednotlivých výborech. Počet členů jednotlivých výborů souhlasí podle těchto návrhů, takže můžeme hlasovat o všech výborech současně tak, jak je to v příslušném rozvržení.

Kdo z poslanců souhlasí s takovým rozložením poslanců do jednotlivých výborů, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 11.09

(SL 145)

Kdo je proti?

(SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 5)

Konstatuji, že Sněmovna lidu přijala rozdělení poslanců do jednotlivých výborů sto čtyřiceti pěti hlasy, při žádném hlasu proti, při pěti zdrženích se a nikdo z poslanců neignoroval.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 13)

Přistoupíme k poslednímu bodu našeho programu, a to je Zpráva o činnosti předsednictva Federálního shromáždění za dobu od poslední schůze sněmoven. Je to parlamentní tisk č. 5, který vám byl rozdán při prezentaci.

Bod programu 10: Zpráva o činnosti předsednictva Federálního shromáždění za dobu od poslední schůze sněmoven (tisk č. 5)

Předsednictvo předkládá, jak je jeho povinností, zprávu o své činnosti, která obsahuje informace o jednáních a přijatých zákonných opatřeních. Žádá někdo o slovo k této zprávě? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo o slovo nežádá.

Navrhuji proto, aby Sněmovna lidu přijala usnesení, jímž bere tuto zprávu na vědomí. Má někdo pozměňovací nebo doplňovací návrh k usnesení a konstatování, že bereme na vědomí zprávu o činnosti Federálního shromáždění za dobu od poslední schůze sněmovny? Prosím, pan poslanec Švec.

Poslanec SL P. Švec: Síce máme schváliť, že berieme na vedomie, ale nezoznámili sme sa so zákonnými opatreniami, nedostali sme ich. Radšej by sme to mali nechať na odpoludňajšie rokovanie.

Předsedající předseda SL V. Benda: Zákonná opatření samozřejmě musí být projednána na prvním společném zasedání Federálního shromáždění. Pokud nebudou schválena nebo pokud by nepřišla na pořad, pozbývají platnost. Teprve schválením Federálním shromážděním nabývají tato zákonná opatření platnosti zákona. Tímto bereme na vědomí, že Federální shromáždění přijalo nějaká zákonná opatření, ale o nich budeme samozřejmě hlasovat zvlášť, budeme je projednávat na jedné z nejbližších schůzí. Musí to být během prvního zasedání. Myslím, že zde není zapotřebí, aby tato víceméně procedurální schůze, která ustavuje orgány, projednávala zákonná opatření věcně, nehledě na to, že podle ústavy zákonné opatření má být projednáno a schváleno na společné schůzi Federálního shromáždění. Nyní je schůze Sněmovny lidu. (Poslanec SL P. Švec: Sťahujem návrh, to som nevedel.)

Jsou ještě nějaké připomínky? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak. Přistoupíme k poslednímu dnešnímu hlasování.

Kdo je pro, aby Sněmovna lidu vzala na vědomí zprávu o činnosti předsednictva Federálního shromáždění za dobu od poslední schůze sněmoven, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 11.14

(SL 150)

Kdo je proti?

(SL 0)

Kdo se zdržel?

(SL 0)

Konstatuji, že sněmovna jednomyslně vzala na vědomí zprávu předsednictva sto padesáti hlasy, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel, nikdo neignoroval.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 14)

Dovoluji si vám poděkovat ještě jednou za vaše úsilí. Současně vás informuji, že před malou chvílí skončila schůze Sněmovny národů zvolením jejích orgánů.

Společná schůze sněmoven byla navržena na dnes odpoledne na 14 hodin v zasedací síni Sněmovny lidu, to jest zde.

Přeji vám dobrou chuť a sejdeme se zde ve 14 hodin.

Schůze skončila: 11.16 hodin.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP