Úterý 22. září 1992

Poslanec SL P. Švec: Ukazoval som faktickú, pretože to ešte doteraz neviem rozlíšiť - čo je technická a čo je faktická.

Nechcem zdržiavať, ale skúsim vtesnať do dvoch minút, čo chcem povedať. V prvom rade považujem tento problém za rýdzo politický problém a problém rýdzo českej politickej scény. Prezidenta Havla považujem za českého prezidenta, pána Sládka považujem za českého politika. Dovoľte mi ale, aby som trocha zareagoval.

Štátoprávnymi názormi sme síce na opačnom póle s pánom Sládkom, ale celý problém, ktorý vzniká, skutočne zaváňa niečím nechutným. Skúsim urobiť odbočenie do histórie, veľmi stručné.

Keď za prvej republiky robili podobný proces s Tukom alebo Hlinkom, signalizovalo to, že spoločnosť je veľmi chorá. Keď po vojne vraždili Žingora, siganlizovalo to, že spoločnosť je skutočne príliš chorá. Nikto to neregistroval. Potom sa robili ďalšie procesy. Všetko to signalizovalo chorobu spoločnosti.

Keď tu teraz schválime väčšinou hlasov odňatie imunity, nehnevajte sa, bude to signalizovať, že aj tento parlament je chorý. Nejde tu o to, či je to môj názor alebo názor niekoho iného. Raz táto svätá inkvizícia môže takto postihovať kohokoľvek.

Hovorím to preto, že ja som bol za posledné dva roky od fašistu cez nacionalistu ...

Předseda SL V. Benda: Pane kolego ... (Poslanec SL P. Švec: Ja viem, do dvoch minút som to - dúfam - vtesnal.) Hlavně přesahuje i obsahově rámec faktické poznámky. Přihlašte se do diskuse.

Poslanec SL P. Švec: Ešte je jedna minúta, hovoril som faktickú pripomienku, dve minúty mám právo. Dúfam, že to platí pre každého.

Myslím, že už som skončil, ale pri rozhodovaní nie je potrebné hľadieť na stranícku príslušnosť, lež uvedomiť si, že toto sa môže stať komukoľvek aj z Šavého bloku, z SDŠ, z SNS, z HZDS - dostať sa do podobnej situácie v budúcnosti, keď sa jeho výrok znepáči svätej inkvizícii. (Potlesk.)

Předseda SL V. Benda: Slovo má poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně, dovolím si zareagovat na to, co zde říkal pan kolega Sviták o tom, že pana Sládka vyhodíme z parlamentu.

Protože jsem členem mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu, osobně jsem se zúčastnil projednávání této causy. Vím, že v rámci našeho projednávání jsme sice přijali doporučení Sněmovně lidu, ale neučinili jsme zcela zadost další otázce, která souvisí s § 6 odst. 6 zákona o jednacím řádu, kde se praví, že v případech, kdy byl dán souhlas k trestnímu stíhání sněmovna současně s vyhověním žádosti rozhodne o tom, zda se po dobu trestního stíhání pozastavuje výkon práv a povinností poslance, popř. v jakém rozsahu. Tuto věc jsme se rozhodli v mandátovém a imunitním výboru ponechat na vůli sněmoven.

Já osobně - již pro to, aby panu poslanci Svitákovi bylo učiněno zadost s jeho výhradami vůči tomuto parlamentu, pokud by dal souhlas k trestnímu stíhání pana poslance Sládka - doporučuji, aby v usnesení byla klauzule, že Sněmovna lidu nepozastavuje poslanci panu dr. Sládkovi výkon ostatních práv a povinností, pokud se rozhodne ho vydat k trestnímu stíhání.

Čili - trestní stíhání by normálně probíhalo a pan poslanec Sládek by mohl vykonávat veškerá svá práva, veškeré své povinnosti, které vyplývají z výkonu poslaneckého mandátu. Čili - nebyl by vyhozen z parlamentu, ale naopak, já věřím, že pokud by došlo k soudnímu jednání, pan poslanec Sládek se dokáže dostatečně obhájit, aby prokázal, že žádný trestný čin nespáchal. Děkuji za pozornost.

Předseda SL V. Benda: Děkuji poslanci Voleníkovi. Pan poslanec Voleník předložil přímo pozměňovací návrh usnesení. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Prosím, pan kolega poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Vážený pane předsedo, vážené sněmovny, myslím, že se zde vyskytly některé informace, které nejsou tak úplně přesné, nebo jsou podávány z určitého hlediska, které není pro všechny přijatelné.

Problém trestního vydávání poslanců v první republice nelze vidět pouze z hlediska vydávání politických protivníků, ale pakliže jsou mezi vámi ti, kteří zajdou nahoru do archívu, určitě víte, že vydávání poslanců, kteří se dopustili nebo byli obviněni z nějakého přečinu, trestného činu, nebylo běžné, ale bylo to dost časté. Nikdo to nepociťoval většinou jako příliš velkou újmu na vykonávání poslaneckých práv natolik, aby obviňoval někoho z toho, že vlastně připravuje jakoukoli totalitu.

Druhá věc, která zde je: Nemyslím si, že se jedná - jak to zde bylo kvalifikováno - o spor Sládek versus Havel nebo Sládek versus ODS, jak se zde snažil prezentovat zřejmě pan kolega Sviták. Jedná se tady o vystoupení politického představitele a urážky hlavy státu. Politického představitele, který v tu dobu nebyl v parlamentě. To zdůrazňuji, v tu dobu nebyl v parlamentě, tudíž se toho dopouštěl u vědomí toho, že ho nechrání poslanecká imunita.

Myslím si, že bychom tím, že bychom o tom začali pochybovat, zda umožnit trestní stíhání poslance, a toto neumožnili, dali signál veřejnosti, že nejlepší způsob, jak se vyhnout trestní zodpovědnosti - nyní si dovolím trošičku přehánět - je kandidovat do Federálního shromáždění a být zvolen.

Myslím si, že pan Sládek, jestliže se cítí být nevinný a je schopen to prokázat, může to plně prokázat před soudem, který ho vyžaduje. My nejsme pověřeni k tomu, abychom jeho čin soudili z hlediska trestního práva, umožněme to tedy soudu.

Tím, co zde navrhl kolega Voleník, se obrousí největší názorové hrany, které se zde vyskytly i v projevu pana kolegy Svitáka.

Tím, co řekl kolega Sviták, se cítím do určité míry nějak osloven, takže bych k tomu řekl, že není myslím fér, jestliže pan Sviták zde, na tomto pódiu útočí do osoby, která zde není přítomna, aniž tato se může hájit. Doporučil bych kolegu Svitákovi, aby si možnost slovního duelu mohl vyzkoušet před televizními kamerami nebo někde jinde, ale dokud se člověk nemůže bránit, je to, pane kolego, nefér, když někoho napadáte. Myslím tím bývalého prezidenta pana Havla.

Kromě toho si myslím, že ne každý, kdo radí, je vždy brán těmi, kterým radí, jako moudrý.

A dále si nemyslím, že by měla veškerá tato záležitost končit ze strany některých příspěvků tak, že je to záležitost jedné politické strany, která se snaží vyřídit si své účty s jinou. Jedná se skutečně o normálně podanou žádost z prokuratury. Takže to je jen k tomu, co jsem tady vyslechl.

Na závěr bych si dovolil říci: Nebojte se ani v tomto své osobní zodpovědnosti i toho, že to může potkat každého z nás, třeba i v tom, že se někdy dopustí nehody a dojde ke zranění apod. V tom případě těžko tady asi někdo bude oponovat, že se jedná o vyřizování apod. a o budoucí teror a diktaturu apod. Takže i to je další zajímavý pohled, který byste si měli uvážit.

Předseda SL V. Benda: Děkuji panu poslanci Křížovi. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Huml.

Poslanec SL O. Huml: Dovolil bych si jen velmi krátce přispět do této rozpravy. Musím říci, že pan poslanec - Švec tuším - tady mluvil o "znelíbení se Svaté inkvizici". Musím říci, že mě pobavilo, když komunista mluví o znelíbení se Svaté inkvizici, ale asi ví, o čem mluví.

Chtěl bych jen říci, že mě polichotilo jako členu oné "vedoucí" nebo "vládní" strany, že jsme podezíráni, že jsme za tři měsíce po volbách ovládli justici natolik, aby se dalo mluvit skutečně o jakési inkvizici. Já nevím, jak rychle to trvalo vám, soudruzi, po roce 1948, ale my tak rychlí nejsme.

O tom, že justice rozhodně není na straně "vedoucí strany", by mohly vyprávět tisíce lidí, kteří marně čekají na rehabilitace. Svědčí o tom i ta sama skutečnost, že inkriminovaného činu se pan předseda Sládek dopustil v srpnu loňského roku. Kdybychom justici skutečně měli v ruce, tak už dnes v tom kriminále dávno byl. (Potlesk.) Takže si myslím, že právě ukázkou toho, jak situace vypadá, je skutečnost, že teprve teď přišla žádost o vydání pana Sládka. Děkuji.

Předseda SL V. Benda: Děkuji panu poslanci Humlovi. S technickou se hlásí pan poslanec Moric.

Poslanec SL V. Moric: Vážený pán predseda! Chcem sa spýtať pána kolegu, či vyzerám ako komunista. Pokiaľ viem, tak pán poslanec Švec patrí do nášho klubu, je tu za stranu SNS, tak by som bol nerád, keby ste si nás plietli a robili z nás v tomto parlamente maďarský guláš.

Chcel by som povedať len to, že tu bolo povedané, že najlepšou obranou, ako nebyť stíhaný, je byť volený za poslanca. Ja, keby som tu bol pred dvoma rokmi povedal to, čo dnes hovorí pán premiér Klaus, tak by ma zatvorili tak, že by som bol býval čierny. Dnes sa z premiérskej lavice hovorí o rozdelení štátu, hoci platí stále ten istý zákon, ktorý platil pred dvoma rokmi. (Potlesk.)

Chcel by som vám ešte povedať: Pamätajte si, že rôzne názory, vyslovené v rôznom čase, sa berú vždy rôzne. Keď som tu ja hovoril o dvoch emisných bankách pred dvoma rokmi, tak sa tu niektorí, čo sedeli tam za tým stolom, vrátane pána Klausa, chytali za hlavy. Dnes sa už nechytajú za hlavy. Dnes je realita vzniku samostatného Slovenska úplne reálna a teraz sa pýtam: "A čo, ak ten Sládek má pravdu?" Ďakujem vám. (Potlesk.)

Předseda SL V. Benda: Slovo bude mít pan poslanec Zahradil. Ale jenom si dovolím faktickou poznámku k vystoupení pana Morice. Upozorňuji, že tady dochází k notorickému omylu. Jakýkoliv poslanec za jakoukoli stranu není v žádném případě stihatelný a trestný za to, co pronese na půdě sněmovny nebo jejích výborů. To je na základě ústavy. On může být stíhán za svůj způsob hlasování a za projevy zde toliko disciplinárně sněmovnou, to je hrozí mu nejvýše důtka. Sněmovna nemůže zbavit imunity, nebo nezbavit imunity, vydat, nebo nevydat někoho za jeho projev ve sněmovně. Pan Sládek je pochopitelně stíhán za projev učiněný na veřejnosti, dokonce v době, kdy nebyl poslancem.

Máte slovo, pane poslanče.

Poslanec SL J. Zahradil: Obávám se, že pokud by se to mělo zvrhnout v dialog slovních přestřelek, tak by to asi nebylo v rámci programu, který jsme si odhlasovali. Dostali jsme se, jak vidím, až k problému samostatného Slovenska; a zde padlo přímo z úst republikánských poslanců, že zákon má a musí platit pro každého a pro všechny stejně. Takže dejme tomu zákonu průchod, aby se ukázalo, zda opravdu platí pro každého a pro všechny stejně.

Předseda SL V. Benda: Pan poslanec Huml faktickou poznámku.

Poslanec SL O. Huml: Omlouvám se panu poslanci Švecovi, měl jsem na mysli pana poslance Valenčíka. Jsme již unaveni, já jsem se zmýlil, pardon.

Předseda SL V. Benda: Poslanec Stank, faktická poznámka.

Poslanec SL J. Stank: Vážená snemovňa! Keď už do toho pletieme politiku a hovoríme o tom, ako by bolo treba urobiť zákonu zadosť, chcel by som len pripomenúť, že asi pred troma alebo štyrmi mesiacmi mala Snemovňa národov na programe podobný prípad, keď žiadal súd, aby boli k trestnému stíhaniu povolaní niektorí poslanci. Myslím si, že to súviselo s nejakým tankom na Smíchove alebo tak nejako. A vtedy snemovňa rozhodla celkom jednoznačne veľkou väčšinou hlasov nedať im možnosť obhajovať svoje konanie na súde, teda nevydať ich trestnému stíhaniu. (Potlesk.)

Předseda SL V. Benda: Hlásí se s technickou poznámkou poslanec Valenčík.

Poslanec SL R. Valenčík: Upřesnil bych jenom, že napodruhé pan kolega správně trefil partajní příslušnost, ale nesprávně zase trefil obsah výroku, protože nic takového jsem neuvedl. A proto mám pochybnosti, jak to bude s naší justicí až bude v jejich rukou a až už v tuto dobu by pan Sládek "bručel", a protože za situace v Československu, kterou znám, nemám plnou důvěru v to, že soudy budou zase úplně tak nezávislé, tak za sebe budu zvažovat i úlohu zákonodárce, kterou máme, a smysl, který vtělujeme do zákona při rozhodování o aktu pana Sládka.

Předseda SL V. Benda: Děkuji panu Valenčíkovi. Slovo má pan poslanec Žanda.

Poslanec SL J. Žanda: Když už mám možnost, chtěl bych promluvit z praktického života. Já jsem za totality byl souzen za tu "stotrojku" za to, že jsem řekl, že soudruh Husák je zrádce. Vyslovil jsem svůj názor. Byl jsem za svůj názor odsouzen. Myslel jsem si, že až tady jednou bude demokracie, myslel jsem si, že se jí ani nedožiju, že za své názory lidé už souzeni nebudou. Domnívám se ale, že v této situaci se dostáváme do situace, že za své názory mohou být lidé souzeni.

Takže bych i přesto, že nesouhlasím hluboce s názory pana Sládka, chtěl říci, že nechci dopustit, aby za názory byli lidé znovu souzeni, a proto nemohu hlasovat pro to, abychom pana Sládka vydali soudu. (Potlesk.)

Předseda SL V. Benda: Děkuji. Slovo má poslanec Jedinák.

Poslanec SL Z. Jedinák: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím že tady zaznělo několik tvrdých, příliš tvrdých slov ze strany poslanců vládní politické strany - "dopustil se činu". Myslím že je předčasné mluvit o tom, čeho se dopustil, zda to byl trestný čin, pokud platí presumpce neviny. Ať mám k projevům pana Sládka výhrady, nebo ne, považuje se za nevinného do té doby, než soud pravomocným rozsudkem určí a rozhodne, že se něčeho dopustil.

Ty výtky zde totiž byly dvě: Ze strany pana poslance Humla zaznělo, že se dopustil, a z úst pana poslance Kříže, že se musí hájit, že nespáchal. Podle mého názoru pan poslanec Sládek se hájit nemusí, že nespáchal. Pan Sládek může přednášet věci na svou obhajobu, ale nemusí. Důkazní břemeno leží na soudu.

Myslím že se tady ukázala zcela jasná netrpělivost poslanců vládních politických stran, kteří mluví předčasně v pojmech, o kterých by v této fázi vůbec mluvit neměli. Ta netrpělivost je evidentní.

Vážení páni poslanci, pokud někteří z vás apelovali na city, asi jste měli apelovat v minulém parlamentu, když zde byla žádost o stíhání sedmi poslanců vládní politické strany. Nelíbilo se vám to. (Potlesk.)

Předseda SL V. Benda: Děkuji vám, pane poslanče. O slovo se hlásí poslanec Sládek.

Poslanec SL M. Sládek: Doufám, že jsem poslední. Pane předsedající, dámy a pánové, velmi stručně. Jedná se o principiální politickou záležitost, je to jednoznačné, a vědomi si toho jsou asi všichni. Já jsem se nikdy poslanecké imunity nedovolával a odpouštím všem, kteří už jsou dopředu rozhodnuti, jak budou, nebo nebudou činit. Já vám odpouštím. Děkuji.

Předseda SL V. Benda: Děkuji poslanci Sládkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy, prosím. Není tomu tak. Prohlašuji rozpravu tedy za ukončenou.

Táži se kolegy Benčíka, jestli ještě chce mít k věci závěrečné slovo? Nechce.

Tady vzniká určitý procedurální problém, protože nyní máme vlastně rozhodnout dvě věci. Jednak o vydání, nebo nevydání k trestnímu stíhání, a pak kdybychom rozhodli, že vydáváme - o omezení, nebo neomezení poslaneckých práv. Já se domnívám, že kolega Voleník to vyřešil celkem šťastně, a že bychom mohli hlasovat o usnesení v jeho znění. Já bych vám to usnesení přečetl s tím, že ovšem nesmíte nikdo navrhnout, aby se o obou částech usnesení hlasovalo zvlášť, protože nemůžeme odhlasovat jeden díl a druhý neodhlasovat. To usnesení patří nedílně k sobě. Čili já vám přečtu návrh usnesení. Poslanec Voleník má ještě technickou poznámku.

Poslanec SL L. Voleník: Já bych chtěl říci, že podle litery zákona se musí souběžně, současně hlasovat o obou dvou věcech. Doporučení mandátového a imunitního výboru je vydat k trestnímu stíhání. A já proto, kdyby se sněmovna rozhodla pro toto doporučení, protože mandátový a imunitní výbor se rozhodl ponechat na vůli sněmovny, aby sněmovna rozhodla o tom, v jakém rozsahu, nebo zda vůbec omezí práva a poslanecké povinnosti pana poslance Sládka, tak pro ten případ jsem tam dal ten dovětek, aby to usnesení bylo perfektní, abychom nepřijali jenom takový nějaký polotovar. Domnívám se tedy, že to znění, pokud nikdo z řad kolegů poslanců a poslankyň nemá názor na to, že bychom měli pro případ vydání pana poslance Sládka omezovat jeho práva a povinnosti - a v nějakém rozsahu nebo úplně, tak je myslím toto usnesení, jak jsem ho navrhl, dostačující.

Předseda SL V. Benda: Protože jsem již na začátku rozpravy upozornil na tento náš druhý úkol a v rozpravě nepadl žádný jiný návrh než váš, domnívám se, že je možné pokládat za uzavřenou i rozpravu k tomuto druhému bodu. Pan poslanec Sládek se ještě hlásí s technickou poznámkou.

Poslanec SL M. Sládek: Dámy a pánové, co zde nesnáším, je licitování. Tady přece nejde o moji osobu, ale proč bychom licitovali o nějakém člověku. Buď všechno, a nebo nic. Ne, žádná polovičatá opatření, kterými by si mohli někteří před svým svědomím zdůvodňovat - já jsem sice byl pro, ale ne až tolik. Takže prosím vás, žádné polovičaté obezličky. Naše řeč budiž v souladu s biblí ano, ano; ne, ne.

Předseda SL V. Benda: Ještě se hlásí s technickou poznámkou pan poslanec Sviták. Ale pane kolego, prosím, aby to byla opravdu technická poznámka. Rozprava již byla uzavřena.

Poslanec SL I. Sviták: Nevím tedy, zda mám právo učinit návrh, abychom nezbavili poslance Sládka jeho imunity. Kombinace těchto návrhů je prostě trik. Jakkoliv je to určitý kompromis, který se mi zdá být celkem rozumný, přece jenom ta základní otázka je tím obcházena. Já budu mít stejný smysl pro fair play, až se bude projednávat otázka vydání poslance Macka. Uvědomte si, že si hrajete s ohněm, a že ten bumerang se vám vrátí. Vy musíte hlasovat o tom, zda vydat, nebo nevydat. (Rozruch v sále a bušení do lavic.)

Předseda SL V. Benda: Páni kolegové, ne tak razantně. Pane poslanče, teď již bohužel není možnost podávat další návrhy, pokud jsem dobře rozuměl vašemu delšímu příspěvku zde před tím v rozpravě, tak jsem pochopil, že vyzýváte poslance, aby hlasovali proti vydání. Čili tento návrh byl podán. Slovo má kolega Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Já chci jenom říci, že pokud bude pan poslanec Sviták hlasovat proti, tak plně naplní to, čeho se tu tak vehementně dožadoval.

Předseda SL V. Benda: Tak, prosím vás, já již přečtu návrh usnesení. Ještě se hlásí poslanec Gawlik. Ale opakuji vám, že rozprava byla již uzavřena. Tak to mohou být již jen technické poznámky k hlasování.

Poslanec SL S. Gawlik: Tak tam nastartujte ty dvě minuty. Já bych chtěl jenom, pane předsedající, říci, že mám usnesení č. 7 - a tu je řečeno: doporučuje, závorka, nedoporučuje. To znamená, je to na doporučení, nebo nedoporučení Sněmovny lidu, a že tady imunitní výbor nic prostě nerozhodl. Takže když tady bylo řečeno, že bylo doporučeno imunitním výborem, aby se něco udělalo, to není pravda. On to jenom doporučil, nebo nedoporučil. Tak si to prosím, ještě jednou přečtěte.

Předseda SL V. Benda: Já bych prosil kolegu Benčíka, aby věci uvedl na pravou míru.

Poslanec SL M. Benčík: Ja si myslím, že ide o vážnu vec, že by sme na takejto úrovni o takýchto veciach rokovať nemali. Pokiaľ ide o ten návrh - pán poslanec, který teraz hovoil, má návrh materiálu, o ktorom mal rokovať mandátový a imunitný výbor. Predsa nemôžeme predložiť do mandátového a imunitného výboru návrh už dopredu určený, ako to dopadne. Hlasovanie dopadlo tak, že väčšinou hlasov sa mandátový a imunitný výbor priklonil k doporučeniu - a to som tu reprodukoval, myslím, jasne a zreteľne.

Předseda SL V. Benda: Děkuji poslanci Benčíkovi, ještě se hlásí kolega Gawlik.

Poslanec SL S. Gawlik: V tom případě se omlouvám, ale toto nebylo tak řečeno.

Předseda SL V. Benda: Přečtu text usnesení, tak jak bylo navrženo kolegou Benčíkem nebo mandátovým a imunitním výborem a rozšířeno v rozpravě kolegou Voleníkem, když nikdo jiný nezaujal žádné stanovisko k tomu druhému bodu.

"Sněmovna lidu dává k žádosti Obvodního soudu pro Prahu 4, čj. 34/1992 ze dne 30. června 1992, souhlas k trestnímu stíhání poslance Sněmovny lidu

PhDr. Miroslava Sládka, narozeného 24. 10. 1950, obviněného pro trestný čin hanobení republiky a jeho představitele, podle § 103 trestního zákona. Po dobu tohoto trestního stíhání Sněmovna lidu nepozastavuje poslanci dr. Sládkovi výkon ostatních práv a povinností poslanců."

Domnívám se, že opravdu můžeme hlasovat o tomto usnesení jako o celku. Jednací řád říká, že máme současně s rozhodnutím o vydání, nebo nevydání přijmout i rozhodnutí k té druhé věci. Jiné návrhy nebyly. Kolega Benčík si také nevyžádal slovo nebo neměl námitek proti tomuto pozměňovacímu návrhu.

(Předseda V. Benda)

(Předsedající vyzývá poslankyně a poslance, kteří se zdržují na chodbách, aby se urychleně dostavili do jednací síně.)

Přistoupíme k hlasování.

Kdo je pro usnesení tak, jak jsem jej přečetl ve znění návrhu kolegy Voleníka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 23.01

(SL 48)

Kdo je proti ?

(SL 48)

Kdo se zdržel hlasování?

(SL 23)

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 70)

Konstatuji, že ve Sněmovně lidu čtyřicet osm poslanců je pro, čtyřicet osm proti, dvacet tři se zdrželo hlasování, dva hlasování ignorovali. Tím Sněmovna lidu odmítla žádost Obvodního soudu pro Prahu 4, a tím - jak jsem tu citoval z ústavního zákona - je v této věci trestní stíhání proti dr. Sládkovi navždy vyloučeno.

Končím 5. samostatnou schůzi Sněmovny lidu.

Děkuji vám.

Schůze skončila: 23.03 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP