Čtvrtek 16. července 1992

Ve Sněmovně národů v české části je přítomno 71 poslanců, 30 hlasů bylo pro, 35 proti, 6 se zdrželo. Ve slovenské části Sněmovny národů je 72 poslanců přítomných, 24 pro, 31 proti, 15 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu 137 přítomných, 56 pro, 65 proti, zdrželo se 15 poslanců.

Tento návrh také nebyl přijat. Poslanec Schneider.

Společný zpravodaj výborů SN J. Schneider: Třetí návrh pana poslance Mečla - upozorňuji, že text, který máte před sebou se liší od toho textu, který jsem vám četl před přestávkou, po domluvě s panem poslancem Mečlem tam byly udělány úpravy.

"Federální shromáždění požaduje, aby vláda ČSFR navrhla Federálnímu shromáždění ústavní postup, podle kterého by iniciativa ČNR a SNR o uspořádání společných československých institucí a rozsahu jejich působností byla pro Federální shromáždění závazná při vypracování ústavního dokumentu o státní formě soužití Čechů a Slováků."

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Schneiderovi. Budeme hlasovat. Prosím poslance obou sněmoven, kdo je pro tento návrh, jak jej přednesl poslanec Schneider, nechť hlasuje!

Hlasování: 21.00

(SN-ČR 25, SN-SR 17, SL 39) Děkuji.

Kdo je proti tomuto návrhu, nechť hlasuje!

(SN-ČR 44, SN-SR 24, SL 74) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje!

(SN-ČR 2, SN-SR 29, SL 21) Děkuji.

Ve Sněmovně národů v české části bylo přítomno sedmdesát dva poslanců, pro návrh dvacet pět, proti čtyřicet čtyři, zdrželi se dva, jeden ignoroval. Ve slovenské části Sněmovny národů sedmdesát jedna přítomných poslanců, sedmnáct pro, dvacet čtyři proti, dvacet devět se zdrželo a jeden ignoroval. Ve Sněmovně lidu sto třicet sedm přítomných poslanců, třicet devět pro, sedmdesát čtyři proti, dvacet jedna se zdrželo, tři ignorovali.

Dále prosím poslance Daniela, aby pokračoval v dalších návrzích. Tento návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL A. Daniel: Ďalší pozmeňujúci návrh podal poslanec Mikloško. Návrh má spolu sedem bodov. Budeme hlasovať zvlášť alebo dohromady?

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Domnívám se, že bychom mohli hlasovat společně. Poslanec Mikloško to podával jako jeden návrh. Myslím, že bychom tedy mohli o všech sedmi bodech hlasovat společně. Není třeba návrh znovu číst, byl rozdán poslancům do lavic.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Mikloška jako o celku.

Prosím poslance, kteří jsou pro tento návrh, aby zvedli ruku a stlačili tlačítko!

Hlasování: 21.02

(SN-ČR 20, SN-SR 16, SL 24) Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje!

(SN-ČR 35, SN-SR 46, SL 49) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 14, SN-SR 9, SL 57) Děkuji.

Ve Sněmovně národů v české části bylo přítomno sedmdesát dva poslanců, pro bylo dvacet poslanců, proti třicet pět, zdrželo se čtrnáct, tři poslanci ignorovali. Ve slovenské části Sněmovny národů bylo sedmdesát dva poslanců přítomných, šestnáct pro, čtyřicet šest proti, devět se zdrželo a jeden ignoroval. Ve Sněmovně lidu sto třicet sedm poslanců přítomných, dvacet čtyři pro, čtyřicet devět proti a padesát sedm se zdrželo, sedm poslanců ignorovalo. Ani tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh. Pan poslanec Schneider.

Společný zpravodaj výborů SN J. Schneider: Další návrh máte rovněž před sebou. Nikoli jako zpravodaj, ale jako předseda finančního a rozpočtového výboru před hlasováním musím sdělit, že náplní práce Federálního shromáždění podle zákona o rozpočtových pravidlech je přesně to, co je obsahem tohoto návrhu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Budeme hlasovat o návrhu poslance Gawlika. Prosím nyní ty poslance, kteří jsou pro uvedený návrh, nechť zdvihnou ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 21.03

(SN-ČR 15, SR-SR 14, SL 24) Děkuji.

Kdo je proti, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačít ko!

(SN-ČR 26, SN-SR 31, SL 51) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 30, SN-SR 24, SL 55) Děkuji.

Ve Sněmovně národů v české části přítomných 72 poslanců, pro bylo patnáct, proti dvacet šest, zdrželo se třicet, jeden poslanec ignoroval. Ve slovenské části Sněmovny národů přítomných sedmdesát dva poslanců, čtrnáct pro, třicet jedna proti, dvacet čtyři se zdrželo a tři ignorovali. Ve Sněmovně lidu sto třicet sedm poslanců přítomných, dvacet čtyři pro, padesát jedna proti, padesát pět se zdrželo, sedm poslanců ignorovalo. Děkuji.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL A. Daniel: Ďalší návrh je návrh pána poslanca Hrivíka. Tento návrh obsahuje štyri body. Prosím, bude sa hlasovať dohromady alebo oddelene? (Poslanec SN P. Hrivík: Prosím hlasovať o každom bode samostatne.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Domnívám se, že je to návrh poslance Hrivíka. Myslím, že v tom případě bychom měli nechat hlasovat o tom, zda budeme hlasovat o návrhu dohromady nebo zvlášť. Jde o procedurální návrh, o kterém hlasujeme bez rozpravy. Sněmovna o tom musí rozhodnout, zda hlasujeme jednotlivě nebo jako o celku. (Hlas z pléna: Promiňte, byl to návrh poslaneckého klubu SNS. To co máte v tisku je interpretováno, ne naší vinou, jen jako návrh poslance Hrivíka.) Požádám vás o malé strpení, nahlédneme urychleně do jednacího řádu. (Hlas z pléna: Z tohoto důvodu jen upozorňuji, tak jak uváděl poslanec Šedovič, žádáme, aby se o každém bodu hlasovalo zvlášť.) Ano, ale sněmovna o tom musí rozhodnout hlasováním, zda se bude hlasovat o každém bodu zvlášť, anebo zda se bude hlasovat dohromady. Ten návrh jsme samozřejmě vzali na vědomí. Teď jsme, prosím pěkně, konzultovali s jednacím řádem, je to tak.

Budeme tedy hlasovat o tom, zda budeme hlasovat o návrhu jako o celku, nebo o jeho jednotlivých částech. Budeme hlasovat o tom, že budeme hlasovat o jednotlivých částech. Teď. (Trošku jsem to zmotal.)

Prosím, kdo je pro, nechť hlasuje (aby se hlasovalo o jednotlivých částech návrhu poslaneckého klubu SNS, samostatně). Kdo je pro, nechť hlasuje!

Hlasování: 21.06

(SN 53, SL 45) Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje!

(SN 63, SL 65) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 23, SL 23) Děkuji.

Ve Sněmovně národů ze sto čtyřiceti tří přítomných poslanců padesát tři pro, šedesát tři proti, dvacet tři se zdrželo, čtyři ignorovali. Ve Sněmovně lidu čtyřicet pět pro, šedesát pět proti, dvacet tři se zdrželo a pět poslanců ignorovalo.

Budeme tedy hlasovat o návrhu poslaneckého klubu SNS jako o celku. Myslím, že je jasné, o čem budeme hlasovat, nemusíme číst znovu návrh. Přistoupíme k hlasování.

Žádám poslance, kteří jsou pro tento návrh, nechť zdvihnou ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 21.08

(SN-ČR 1, SN-SR 42, SL 23) Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje!

(SN-ČR 54, SN-SR 5, SL 69) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 15, SN-SR 24, SL 42) Děkuji.

Ze sedmdesáti dvou přítomných poslanců ve Sněmovně národů v České republice zvolených bylo pro jeden poslanec, proti padesát čtyři, zdrželo se patnáct, ignorovali dva. Ve slovenské části sedmdesát dva přítomných, čtyřicet dva pro, pět proti, dvacet čtyři se zdrželo a jeden ignoroval. Ve Sněmovně lidu sto třicet osm přítomných, dvacet tři pro, šedesát devět proti, čtyřicet dva se zdrželo a čtyři poslanci ignorovali. Tento návrh také nebyl přijat.

Tím jsme vyčerpali veškeré pozměňovací a doplňovací návrhy a můžeme přistoupit k hlasování o návrhu programového prohlášení a vyslovení důvěry vládě jako o celku. To znamená, že budeme hlasovat o parlamentním tisku 27. Technickou poznámku má poslanec Kučera.

Poslanec SN P. Kučera: Pane předsedající, protože nebyl schválen ani jeden z pozměňovacích návrhů, navrhuji za poslanecký klub Československé sociální demokracie desetiminutovou poradu před konečným hlasováním. Myslím, že se může odbýt zde, ve sněmovně.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Stačilo by vám pět minut? (Poslanec SN P. Kučera: Ano.) Dobře, prosím ostatní poslance, aby neopouštěli jednací sál.

Schůze přerušena: 21.11 hodin. Schůze pokračuje: 21.20 hodin.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme hlasovat o tisku č. 27, to znamená o návrhu výborů finančních a rozpočtových obou sněmoven.

Kdo je pro usnesení, jak je uvedeno v tisku 27, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 21.20

(SN-ČR 41, SN-SR 47, SL 90)

Kdo je proti?

(SN-ČR 14, SN-SR 4, SL 17)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 17, SN-SR 21, SL 28)

V české části Sněmovny národů bylo přítomno sedmdesát dva poslanců, čtyřicet jedna hlasovalo pro, čtrnáct proti, sedmnáct se zdrželo. Ve slovenské části bylo přítomno sedmdesát dva poslanců, čtyřicet sedm bylo pro, čtyři proti a dvacet jedna se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu bylo sto třicet sedm poslanců, devadesát bylo pro, sedmnáct proti, dvacet osm se zdrželo hlasování. (Potlesk.)

Znamená to, že usnesení, jak je uvedeno v tisku 27, bylo přijato, a to znamená, že bylo schváleno programové prohlášení vlády a byla vyslovena důvěra vládě České a Slovenské Federativní Republiky. Já vám děkuji.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 18, SL č. 34, SN č.36)

O slovo se hlásí předseda vlády pan Stráský.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych vám jménem celé vlády poděkoval za důvěru, kterou jste nám vyjádřili, a abych zároveň přislíbil, že samozřejmě budeme přihlížet ke stanoviskům i těch poslanců, kteří nám důvěru nevyjádřili. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu premiérovi. Dovolte mi ještě dvě oznámení před tím, než budeme pokračovat v programu dnešní schůze. Nakonec Kancelář FS sehnala tři autobusy pro dopravu pro Opatov. Ještě malé oznámení, že iniciativní a petiční výbor se dnes nesejde, ale až 30. 7. 1992. To je oznámení pana poslance Mečla.

Předávám řízení schůze místopředsedovi FS Stankovi. Ještě technická poznámka, poslanec Vidím.

Řízení schůze převzal místopředseda FS J. Stank.

Poslanec SL J. Vidím: Dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl jeden procedurální návrh. Navrhuji, aby body 4 až 7 schváleného programu přerušeného jednání společné schůze byly odloženy na 30. července 1992 bezprostředně po volbě prezidenta.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie! Počuli ste návrh kolegu Vidíma. Pán poslanec Kučera má faktickú poznámku.

Poslanec SN P. Kučera: Pane předsedající, měli bychom dokončit to hlasování. Vystřídali jste se v řízení schůze. Ale já se odvolávám na to, že by se teď mělo hlasovat o tom bodu, který byl vyčleněn zvlášť ze společného návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, sú to dva návrhy. Ten jeden vlastne vyplýva z doterajšej rozpravy, z dnešného rokovania. Prosím, ďalšia faktická poznámka. Poslanec Kádner.

Poslanec SN T. Kádner: Bohužel musím konstatovat, že pan poslanec Kučera nemá pravdu. Tento bod by bylo potřeba zařadit do programu jednání, a to teď už není možné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Kučera.

Poslanec SN P. Kučera: Je mi líto, že kolega Kádner si dělá legraci ze svého kolegy, který vedl schůzi a který předsedal. Jasně bylo řečeno, že poslanecké sněmovny souhlasí s tím postupem, který on tady formuloval. Kdybyste nahlédli do toho zápisu, tak je vám to jasné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vzhľadom na to, že to uznesenie sa skutočne vyjadrilo k programovému vyhláseniu vlády, to uznesenie, ktoré navrhuje pán poslanec Kučera, myslím si, že nič nebráni tomu, aby Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia prijalo, resp. uložilo predsedníctvu, aby pripravilo návrh. A o tomto návrhu môžeme hlasovať.

Pán poslanec Malý a pán poslanec Pospíšil.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, já se domnívám, že musíte nejdřív dát hlasovat o doplnění programu a pak teprve hlasovat o návrhu poslance Kučery.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Já se domnívám na to, co jsem řekl, když se mluvilo o návrhu poslance Kučery, že musíme respektovat návrh poslance Kučery na stažení, což ovšem neznamená, že to automaticky bereme jako nový bod jednání. Pokud někdo nevznese návrh na doplnění jednání o tento bod, tak o tom vůbec nemůžeme jednat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Šedovič.

Poslanec SL J. Šedovič: Ja by som zopakoval to isté, čo povedal môj predrečník. Dohodli sme sa tak, ako to povedal on.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Tak vidíte, kažý z tých tristo tú dohodu chápe ináč. Poslanec Filip.

Poslanec SL V. Filip: Souhlasím s kolegou Pospíšilem, že jednací řád platí a tento bod není zvláštním bodem. Toto usnesení se váže k bodu projednávání programové prohlášení vlády, pouze to nejsou věci, které se ukládají vládě, ale předsednictvu FS. To není žádný nový bod a v souvislosti s projednáním programového prohlášení poslanecké sněmovny měly zájem uložit svému předsednictvu určitý úkol.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, tak som to interpretoval aj ja. Poslanec Jičínský, potom poslanec Benda.

Poslanec SN Z. Jičínský: Jenom upozorňuji kolegy, kteří žádali, aby tento bod byl zařazen jako zvláštní. Vůbec jim nevadilo, že o tomto bodu jednání hlasovali v souvislosti s návrhem, který přednesl poslanec Mečl. Vždyť ten návrh byl jinak formulován.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Odmietnuť to môžeme aj teraz, chcem o tom nechať hlasovať. Myslím, že by to bolo seriózne vzhľadom na osem klubov, ktoré sa takto dohodli. Poslanec Benda.

Předseda SL V. Benda: Pane předsedající, já se domnívám, že nemají přesnou pravdu ti, kteří tvrdí, že by to musel být samostatný bod jednání. To není pravda, to se váže na bod jednání, který se projednává. Nicméně je to naprosto samostatné usnesení, to znamená, bylo by v pořádku a dodržovali jsme to pravidlo, že takovýto návrh usnesení nejprve projde výbory, a teprve potom se o něm hlasuje v plénu. (Smích v sále.) Poslyšte, je tomu tak. To je jiné usnesení, pro něj neplatí zákaz majorizace, podléhá jiným pravidlům. Ale v každém případě jednací řád nařizuje otevřít k tomu znovu rozpravu. Jestli chcete otevřít rozpravu, tak ji otevřete, jestli nechcete, tak nemůžete dát o věci hlasovat. To je proti jednacímu řádu, my nemůžeme hlasovat o meritorním usnesení bez rozpravy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanc Olej.

Poslanec SN J. Olej: Domnievam sa, že skrátime tieto diskusie tým, keď presne prečítame - a bol by som veľmi rád - zo stenografického záznamu tie slová, ktoré predniesol prvý podpredseda FZ, keď viedol túto schôdzu, a uvedené hlasovanie k uzneseniu.

Poslanec SL V. Šilhán: Mám před sebou papír, ten se jmenuje doplňovací návrh, a poslední bod je "ukládá předsednictvu FS". To, co bylo navrhováno předtím, jsme nepřijali. Nepřijali jsme to proto, že se to většině poslanců nezdálo, ale současně jsme vzali na vědomí, že poslední bod bude samostatným bodem, který je součástí tohoto doplňovacího návrhu. Vždycky jsem to tak chápal. Nechápu, proč tato diskuse o procedurách chce znovu takovým až hmatatelným způsobem zbavit parlament práva o věcech státoprávního uspořádání jednat. Komu to vyhovuje?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Tento návrh prešiel výbormi, dokonca ho odporučil prijať zahraničný výbor. To je len poznámka k tomu, čo hovoril poslanec Benda. Myslím si, že by sme mohli bez ďalšieho o tomto návrhu hlasovať. Hlási sa poslanec Kučera.

Poslanec SN P. Kučera: Federální shromáždění ukládá předsednictvu Federálního shromáždění připravit návrh na zapojení orgánů FS do procesu jednání o státoprávním uspořádání a předložit jej na nejbližší schůzi sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Kto je pre prijatie tohto uznesenia, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 21.31

(SN 65, SL 63)

Kto je proti?

(SN 37, SL 15)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 32, SL 14)

Jeden poslanec zo Snemovne národov a tridsaťdeväť zo Snemovne ľudu nehlasovalo. Konštatujem, že tento návrh nebol Federálnym zhromaždením prijatý, pretože nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov ani v jednej snemovni.

Teraz pristúpime k hlasovaniu o návrhu poslanca Vidíma, ktorý navrhuje, aby sme ďalší bod programu preložili na 3. spoločnú schôdzu, ktorá je už zvolaná na 30. júla. To je procedurálny návrh. Na jeho prijatie stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov v každej snemovni. O slovo sa hlási poslanec Borguľa.

Poslanec SN M. Borguľa: Mám technickú poznámku. Čo sa stane v prípade, ak nebude podaný návrh na žiadneho nového kandidáta pre prezidenskú voľbu a nebudú teda vytvorené predpoklady pre konanie voľby?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Stretneme sa na to, aby sme vyhlásili toto kolo za skončené, pretože nebol podaný žiadny návrh a dohodneme sa, kedy bude ďalšia voľba. Stretnúť sa musíme v každom prípade.

Kto je pre návrh poslanca Vidíma, aby sme ukončili rokovanie dnes a nepokračovali a preložili ďalšie body na ďalšiu schôdzu obidvoch snemovní, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 21.35

(SN 93, SL 81)

Kto je proti?

(SN 23, SL 18)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 16, SL 17)

Konštatujem, že tento návrh bol prijatý.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 19, SL č. 35, SN č. 37)

Vážené Federálne zhromaždenie! Prosím, aby ste sa ešte chvíľu zdržali. 3. spoločná schôdza bude vo štvrtok 30. 7. 1992.

V ten deň o 8.30 hodine bude schôdza volebných komisií v miestnosti číslo X. Na programe bude konanie prípravy voľby prezidenta. O 9.00 hodine sa bude konať schôdza poslaneckých klubov v obvyklých miestnostiach. Na programe bude prerokúvanie predložených návrhov na voľbu prezidenta ČSFR. O 10.00 hodine sa zíjde politické grémium. Na programe bude prerokúvanie predloženého návrhu na voľbu prezidenta.

3. spoločná schôdza Snemovne ľudu a Snemovne národov bude otvorená o 10.30 hodine s týmto programom:

1. Voľba prezidenta ČSFR.

2. Sľub prezidenta.

Pripomínam, že schôdza volebných komisií pre voľbu prezidenta sa uskutoční v pondelok 27. 7. 1992 o 14.00 hodine v miestnosti číslo X.

Poslanci dostanú návrhy na voľbu prezidenta ČSFR v utorok 28. 7. 1992 do skriniek na poštu.

Schůze skončila: 21.40 hodin.

˙



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP