Čtvrtek 16. července 1992

1. Zkvalitnění legislativního zabezpečení občanských a politických práv.

2. Prosazování práv a ochrany dětí, mládeže, zdravotně postižených a starých občanů.

3. Podpory rodiny a postavení žen ve společnosti.

4. Řešení problematiky národnostních menšin.

5. Pokračování nápravy vztahů mezi státem a církvemi.

6. Mezinárodních styků a zahraniční pomoci pro zdravotnictví, školství a kulturu.

7. Podpory vědeckovýzkumných činností a vypracování politiky v oblasti vědy a techniky.

Čtvrtý návrh je návrh pana poslance Gawlika, který zní takto:

Vláda seznámí Federální shromáždění se stavem čerpání federálního rozpočtu za 1. pololetí roku 1992 a přednese návrh čerpání federálního rozpočtu do 15. září 1992 s členěním na jednotlivé položky, jak jsou obsaženy ve federálním rozpočtu na rok 1992.

Poslední je návrh pana poslance Hrivíka:

1. Federální shromáždění doporučuje vládě ČSFR, aby vypracovala inventarizaci federálního majetku a jeho rozložení v republikách podle jednotlivých položek a takto vypracovaný materiál předložila do 30. srpna zákonodárným sborům - Federálnímu shromáždění, ČNR a SNR.

2. Federální vláda zabezpečí, aby příliv zahraničního kapitálu byl rovnoměrně rozdělen do obou republik.

3. Cíle obrany a restrukturalizace obranných sil budou precizovány tak, aby neumožňovaly volný výklad řešení. Vláda zabezpečí, aby obrana a ozbrojené síly zodpovídaly formě státoprávního uspořádání. V tomto smyslu bude vláda iniciovat novelizaci vojenské doktríny.

4. V případě uzavření dohody o vytvoření dvou samostatných národních republik vláda ČSFR zabezpečí, aby nositeli nástupnických práv se staly obě dvě republiky.

To jsou pozměňovací návrhy, které byly předány v řádné formě.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Schneiderovi. Na základě dohody nyní prosím poslance, aby tyto návrhy projednali ve svých klubech s tím, že bychom je potom odhlasovali.

S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec.

Poslanec SL P. Švec: Podľa Rokovacieho poriadku môžeme rokovať do 20.00 hodiny. Teraz chceme urobiť prestávku a potom hlasovať. Mali by sme teda odhlasovať, že budeme pokračovať aj po dvadsiatej hodine.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Samozřejmě, tento návrh zazní.

Poslanec SL P. Švec: Návrh by mal byť, že je možné vyčerpať aj všetky body. Podľa môjho názoru už nezaberú veľa času.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Tento návrh zazní, děkuji. Pan poslanec Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Prosím kolegu Schneidra, kdyby v mém třetím návrhu upravil text tak, že se žádá vláda, aby vypracovala a navrhla Federálnímu shromáždění.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji, kolega Vodička.

Poslanec SN J. Vodička: Po hlasování o tom, jestli budeme jednat přes 20. hodinu bych navrhl takový postup. Víme, že nemůžeme zasáhnout do textu vládního prohlášení. Kdybychom nejdříve hlasovali o tom původním usnesení, to znamená o prohlášení federální vlády a po rozpravě v klubech bychom potom hlasovali o druhém usnesení, které by zahrnovalo body, které zde zazněly.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: To je samozřejmě konstruktivní návrh, který ovšem bohužel nemůžeme použít vzhledem k jednacímu řádu, kterého se hodláme nadále držet.

Prosím nyní, vážené kolegyně a kolegové, abychom hlasovali o tom, jestli bychom dnes mohli dokončit celý zbytek programu, to znamená dvě mezinárodní smlouvy, protože pan ministr Moravčík je připraven je tady přednést, a mohli bychom i dokončit dvě komise, na kterých jsme se usnesli při zahajovacích schůzích sněmoven. Navrhuji v tom případě rozdělit hlasování na dvě části. Jedna část by byla, že bychom dokončili vůbec jen programové prohlášení, i kdybychom měli překročit 20. hodinu, a druhá část, jestli dokončíme celý program, který byl plánován i na zítřejší den. Nevidím protesty, budeme v tom případě hlasovat. Prosím, technická poznámka.

Poslanec SL P. Švec: Pokiaľ dobre rozumiem Rokovaciemu poriadku, môj návrh znel, dať hlasovať naraz o tom, aby sme dokončili celý program. Malo by sa o tom hlasovať naraz.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Myslím, že tento návrh tak jednoznačně nezněl a že bychom měli hlasovat tak, jak jsem navrhoval. Bude to čistší způsob. Pan poslanec Benda.

Předseda SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, doporučuji, aby se hlasovalo o dvou věcech odděleně, to je jestli dokončíme programové prohlášení a důvěru vládě, resp. jestli jsme připraveni dnes večer dokončit celý program už proto, že jsem nucen položit otázku, pokud jde o dokončení celého programu, jestli jsou například připraveny volby členů a předsedů těch komisí, pokud by to měly být volby tajné nebo pokud volební řád předpokládá tajnou volbu předsedů komisí. Je otázka, jestli je možné technicky zabezpečit vytištění kandidátních lístků a takové věci.

Spíš se ptám pana předsedajícího, jak dalece jsou volby technicky zabezpečeny, než o té věci budeme hlasovat, jestli máme jednat dnes nebo ne.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane předsedo, já se domnívám, že volby předsedů komisí probíhají veřejně jako volby předsedů výborů, není zapotřebí chystat hlasovací lístky. Doufám, že hlasovací zařízení je již schopné funkce. Bohužel není. Ještě pan poslanec Holáň se hlásil s technickou poznámkou.

Poslanec SN V. Holáň: Mám pocit, že mám poznámku odpovídající realitě. Hlasujme o tom, že dokončíme otázku vládního programu kompletně a pak podle času se rozhodneme, jestli je moudré nebo ne pokračovat se zbytkem programu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Velmi rád bych nechal hlasovat o obou těchto věcech hned po sobě, pokud budeme schopni toto zařízení... vypadá to nadějně. První hlasování bude o tom, zda smíme dnes překročit 20. hodinu, která je určena jednacím řádem, pokud se sněmovny neusnesou jinak.

Prosím poslance obou sněmoven, kteří jsou pro, aby zvedli ruku a stiskli tlačítko!

Promiňte, není to zcela funkční. Byl jsem poučen, že chybu jsem udělal já, takže se omlouvám ještě víc. Budeme hlasovat ještě jednou, drží to kolega Stank ve své zkušené ruce.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 19.56

(SN 110, SL 117)

Kdo je proti?

(SN 5, SL 3)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 22, SL 15)

Ve Sněmovně národů je pro sto deset poslanců, proti pět, zdrželo se dvacet dva. Ve Sněmovně lidu sto sedmnáct pro, tři proti, patnáct se zdrželo. To znamená, že tento návrh byl přijat.

Budeme hned hlasovat o druhém návrhu, jestli můžeme dnes dokončit celý program tak, jak jsem o něm mluvil, to znamená dvě mezinárodní smlouvy a návrh na zřízení komise pro lidská práva a humanitární otázky a návrh na zřízení komise zemědělské. Pan poslanec Masopust.

Poslanec SN Z. Masopust: Dámy a pánové, pane předsedající, teď už je mi to jedno, já mám hlad, ať jsme tady dlouho jak chceme, ale já myslím, že teď bychom o tomto druhém kroku hlasovat nemuseli a neměli. Měli bychom uzavřít záležitost programového prohlášení vlády. Uvidíme, jaký čas nám to zabere a pak se můžeme znovu vyslovit k tomu dalšímu. Teď bychom se skutečně zavázali k něčemu, co by mohlo dělat i organizační potíže.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já souhlasím s poslancem Masopustem, jenže tento návrh jsem chápal jako procedurální a tudíž o něm budu muset nechat hlasovat. Jestli ho pan kolega stáhne... (Ne.) Ne, nestahuje ho, bohužel o něm musím nechat hlasovat.

Ptám se tedy, kdo je pro návrh, abychom ještě dnes dokončili programu, jak jsem o něm mluvil, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 19.58

(SN 75, SL 72)

Kdo je proti?

(SN 32, SL 27)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 21, SL 26)

Ve Sněmovně národů bylo sedmdesát pět pro, třicet dva proti, dvacet jedna se zdrželo. Ve Sněmovně lidu sedmdesát dva pro, dvacet sedm proti a dvacet šest poslanců se zdrželo. Hodně poslanců ignorovalo, přesto byly oba návrhy v obou sněmovnách přijaty. Děkuji vám.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 17, SL č. 33, SN č. 35)

Vyhlašuji přestávku na 20 minut, to znamená, že se sejdeme ve 20.20 zde.

Schůze přerušena: 20.00 hodin.

Schůze pokračuje: 20.42 hodin. Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý:

Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme pokračovat v jednání. Jsme usnášeníschopni, budeme hlasovat o jednotlivých doplňovacích návrzích a o programovém prohlášení. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, pokud by se rýsovalo nebezpečí, že tady budeme do půlnoci, prosil bych vás, abyste přes Kancelář FS zajistil pro poslance autobus na Opatov.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Už jsem se pokusil o to, aby byl zajištěn autobus, ale bohužel toto Federální shromáždění vládne pouze jedním autobusem a není s to zajistit další smluvní dopravu, takže musíme skončit tak, abychom se mohli rozjet metrem. Samozřejmě je možné si na Václavském náměstí najmout taxi.

Dámy a pánové, přistoupíme k hlasování o jednotlivých doplňovacích návrzích. Prosím pana poslance Schneidera jako zpravodaje Sněmovny národů, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SN J. Schneider: Dámy a pánové, podle mých poznámek je prvním návrhem, o kterém bychom měli hlasovat, návrh, který zde přednesl pan poslanec Kučera. Myslím, že všichni víme, o jaký návrh se jedná. Je nadepsán Doplňující návrh. Měli bychom o něm hlasovat. Poslanec Kučera se patrně hlásí k proceduře.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Slovo má poslanec Kučera.

Poslanec SN P. Kučera: Pane předsedající, po dohodě v ostatních politických klubech, které společně předkládají tento návrh, navrhuji za předkladatele stažení druhé části věty v bodě 2, která začíná "Vláda ČSFR podle platné ústavy není odpovědna národním radám." Navrhuji vypustit druhou část této věty za čárkou, tj. "a proto nemusí plnit úkoly spojené s řešením státoprávních problémů na základě dohod národních rad". Po slově "republik" by byla tečka.

Využívám stejného práva podle jednacího řádu a stahuji celý bod 3: "Nepověřilo vládu přípravou úpravy způsobu přechodu na dva svrchované státy s mezinárodně právní subjektivitou."

V bodě 4 po dohodě s ostatními politickými kluby navrhujeme legislativně technické zpřesnění textu, aby byl v souladu s článkem 1 ústavního zákona o referendu. Jedná se o technicko-legislativní změnu, místo "státoprávních problémů" dát "ústavní řešení státoprávního uspořádání". Jde o to, aby to bylo v souladu s § 1 ústavního zákona.

Upozorňujeme po dohodě s některými ostatními politickými kluby, že bod poslední ukládá předsednictvu Federálního shromáždění touto otázkou se zabývat. Navrhujeme, aby to nebylo součástí usnesení k vládnímu prohlášení, ale aby o tom bylo hlasováno bezprostředně po předchozích bodech jako o samostatném usnesení. To znamená, že poslední odstavec "ukládá předsednictvu FS", by byl samostatným usnesením.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Rozumím-li tomu správně, hlasovali bychom o první části jako o celku a pak o samostatném usnesení jako o druhém bodě?

Poslanec SN P. Kučera: Ano, může to tak být.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Slovo má poslanec Benda.

Předseda SL V. Benda: Já jen konstatuji, že rozprava k věci byla ukončena. To, co předvedl poslanec Kučera je - dejme tomu - ospravedlnitelné v předchozích bodech, tj. stažení určité části návrhu nebo to, co on nazývá legislativně technickou úpravou. Avšak bod poslední, tj. vyřazení jednoho bodu z pozměňovacího návrhu na určité usnesení a požadavek, aby vzniklo usnesení zcela nové, je prostě naprosto nepřípustný. Padl mimo rozpravu, a myslím, že nepřichází v úvahu. O bodu je možno hlasovat zvláště, ale tento bod je buď pozměňovacím návrhem k původnímu usnesení, nebo tady v rozpravě nezazněl, takže je vyloučeno bez rozpravy pokračovat tímto způsobem.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: S technickou poznámkou se hlásí poslanec Gandalovič.

Poslanec SN P. Gandalovič: Vážené Federální shromáždění, já jsem chtěl pana poslance Bendu ještě doplnit. Dokonce se domnívám, že takové samostatné usnesení by muselo být samostatným bodem jednacího programu a muselo by se o něm pak také hlasovat jako o doplnění programu schůze.

Předseda SL V. Benda: Patrně by neplatil zákaz majorizace.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Slovo má pan poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Já myslím, že pan poslanec Benda má pravdu, že o usnesení pokud jde o předsednictvo FS, by skutečně neplatil zákaz majorizace, ale myslím, že bychom tyto věci neměli brát tak formálně jako když jde o projednávání pozměňovacích návrhů a změn k návrhu zákona.

V diskusi byla přednesena celá řada pozměňovacích návrhů. Kdybychom chtěli všechny tyto návrhy přesně formulovat a o všech jednat, tak bychom rozhodně dnešní schůzi neskončili dnes, museli bychom jednat i zítra. Myslím, že by bylo vhodné, abychom brali toto jako součást usnesení, kde článek 24 odst. 3 říká: "Byly-li v rozpravě předneseny pozměňovací návrhy nebo doplňovací návrhy, projednávání tohoto bodu pořadu se může přerušit na dobu, než tyto návrhy projednají příslušné výbory sněmovny nebo poslanecké kluby předloží sněmovně svá stanoviska." Kluby své stanovisko předložily.

Rozlišení dvou bodů, to, že v návrhu usnesení, pokud jde o vyslovení důvěry vládě se jeden bod přeřadí a učiní se z něj zvláštní usnesení, to nepovažuji za nic proti jednacímu řádu. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanec Schneider.

Společný zpravodaj výborů SN J. Schneider: Vzhledem k tomu, že přijímáme pozměňovací návrhy k návrhu usnesení sněmoven k programovému prohlášení, myslím si, že je třeba trvat na tom, že je sice možno stáhnout jednotlivé části návrhu, je možno hlasovat o nich samostatně, ale není možno vyčleňovat určité části a dělat z nich samostatné usnesení, to myslím, že by byl postup, který by mimo jiné vedl právě k tomu, že bychom zde seděli velmi dlouho. A myslím si, že nejrychlejší způsob je ten, o kterém jsem mluvil, to znamená hlasovat o návrzích po částech, hlasovat o všech návrzích, které byly předloženy a nebyly staženy.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Technickou poznámku má pan poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Domnívám se, že je třeba vzít vážně k tomuto bodu návrh pana poslance Kučery na stažení toho "...ukládá předsednictvu FS" to zde bylo vysloveno. Myslím, že bychom o tom neměli diskutovat, o návrhu na stažení a navrhl též udělat z toho samostatné usnesení, ale o tom jsme samozřejmě ještě nehlasovali.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Dostáváme se k závěru, předpokládám, že bychom hlasovali o tom původním návrhu, který přednesl poslanec Kučera bez části bodu 2, bez bodu 3 a bez "ukládá předsednictvu FS" s tím, že tento další bod by byl zařazen až na závěr, pokud by to sněmovny rozhodly.

Pan poslanec Kučera mě zřejmě neposlouchá, ale souhlasí. Že bychom hlasovali o tom původním návrhu, jak jste ho přednesl, pane poslanče, ale bez části bodu 2, bez bodu 3 a bez závěru "ukládá předsednictvu FS". O tomto bodu bychom mohli hlasovat až na závěr s tím, že by to bylo samostatné usnesení FS. Tak zněl i původně ten návrh. A ještě jde o úpravu bodu 4, kde se říká místo "problému" "uspořádání".

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, ptám se, kdo je pro návrh tak, jak byl přednesen poslancem Kučerou s těmi dodatečnými úpravami, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 20.54

(SN-ČR 31, SN-SR 58, SL 77) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 33, SN-SR 5, SL 32) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 7, SN-SR 6, SL 22) Děkuji.

Ve Sněmovně národů v české části je přítomno 71 poslanců, pro hlasovalo 31, proti 33, zdrželo se 7 poslanců. Ve Sněmovně národů slovenské části bylo 70 poslanců přítomno, 58 bylo pro, 5 proti a 6 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu bylo přítomno 135 poslanců, 77 bylo pro, 32 proti a 22 se zdrželo.

Tento návrh nebyl přijat. Děkuji. Prosím poslance Schneidera, aby pokračoval s dalšími doplňujícími návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN J. Schneider: Dalším návrhem je návrh poslance Mečla, který je na tom rozmnoženém materiálu, má tři body, předpokládám, že se o nich bude hlasovat dohromady, pane poslanče? Ne, zvlášť. V tom případě budeme hlasovat o bodu č. 1: "FS požaduje, aby předsednictvo FS vytvořilo parlamentní komisi na principu poměrného zastoupení pro vypracování ústavního dokumentu, který by formuloval nové zásady soužití Čechů a Slováků a jeho společné instituce."

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Schneiderovi, budeme hlasovat o předneseném návrhu. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné.

Hlasování: 20.56

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(SN ČR 28, SN SR 23, SL 51) Děkuji.

Kdo je proti, nechť zvedne ruku a stiskne tlačít ko!

(SN ČR 38, SN SR 29, SL 74) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje!

(SN ČR 4, SN SR 17, SL 10) Děkuji.

Ve Sněmovně národů v české části je přítomno 71 poslanců, pro bylo 28, proti 38, zdrželi se 4. Ve slovenské části Sněmovny národů bylo přítomno 71 poslanců, 23 bylo pro, 29 proti, 17 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu přítomných 136 poslanců, 51 pro, 74 proti a 10 se zdrželo.

Návrh nebyl přijat ani v jedné sněmovně.

Prosím pana poslance Schneidera, aby pokračoval.

Společný zpravodaj výborů SN J. Schneider: Budeme hlasovat o bodu 2. "Federální shromáždění požaduje, aby předsednictva SL a SN zařadila do programu schůze FS rozpravu ke státním formám soužití Čechů a Slováků."

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji, budeme hlasovat. Prosím poslance obou sněmoven, kdo je pro, aby zdvihl ruku a stiskl tlačítko!

Hlasování: 20.58

(SN ČR 30, SN SR 24, SL 56) Děkuji.

Kdo je proti, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN ČR 35, SN SR 31, SL 65) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje!

(SN ČR 6, SN SR 15, SL 15) Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP