Pátek 11. září 1992

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji poslanci Zemanovi za jeho výklad. S technickou poznámkou se přihlásil poslanec Richter.

Poslanec SL M. Richter: Pane předsedající, mám poznámku k předřečníkovi. Buď kolega Zeman je zkušený politik a prognostik, a pak je mu jasné, že osud československé federace se dříve či později ukončí, a pak si kladu otázku, co zde mělo znamenat těch 13 minut? Nejsem tak schopný rétor jako pan Zeman, ale zřejmě měl potřebu nám všem to tady dokázat, a celé vystoupení bych pak chápal jako pouhé rétorické cvičení.

Zmiňoval se také o Maastrichtských smlouvách, jestli smlouvy uzavřít teď, anebo později. Myslím, že je tady několik problémů. Federální shromáždění není reprezentantem České republiky a není reprezentantem Slovenské republiky, čili nemůže budoucí smlouvy uzavřít. Ani Česká národní rada, ani Slovenská národní rada v rámci československé federace nemají patřičnou suverenitu. Čili, kdo je má uzavřít před rozložením federace? Myslím, že opravdu musejí nejprve vzniknout samostatné republiky; a ty ať pak se spojí jak chtějí.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji. S další technickou poznámkou se hlásí poslanec Tyl.

Poslanec SL M. Tyl: Pane předsedající, to není technická poznámka, já mám procedurální návrh k našemu dalšímu jednání. Vzhledem k neomezené délce příspěvků a vzhledem k počtu přihlášených do diskuse je v tuto chvíli naprosto evidentní, že náš program nemůže dnes s touto diskusí skončit.

Proto vám navrhuji, a navrhuji to za klub ODS-KDS, za klub HZDS i klub KDU-ČSL, abychom přerušili tuto mimořádnou společnou schůzi dnes v 19.00 hodin a pokračovali v jejím schváleném programu 22. září. Zároveň myslím, že po ukončení této mimořádné schůze toho 22. září můžeme okamžitě navázat 4. společnou schůzí, která byla ohlášena. Dnes máme ještě na programu také samostatnou schůzi Sněmovny lidu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Slyšeli jste procedurální návrh. Technická poznámka, ale upozorňuji, že o procedurálních návrzích se hlasuje bez diskuse, takže prosím opravdu technickou poznámku.

Poslanec SL M. Zeman: Bude to příjemná poznámka, pane předsedající, jako vždy ode mne. I když to navrhla ODS s KDS, my jako klub sociální demokracie to podporujeme.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji za tuto podporu. Prosím pány poslance a paní poslankyně, ať se nacházejí kdekoliv v budově, aby se dostavili do sálu. Budeme hlasovat o procedurálním návrhu. Technická poznámka - poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, zarmoutím pana místopředsedu našeho klubu. Já dávám protinávrh, aby to pokračování tohoto jednání bylo v úterý, a to proto, že je nutné přijmout ke zprávě, která byla předložena, také nějaký závěr. (Poznámky ze sálu.) Já o tom vím, nicméně je třeba přijmout usnesení k tomu, co bylo předloženo.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím pěkně, pane poslanče, ten návrh zní na úterý 22. 9. Vy máte patrně na mysli jiné úterý? Úterý příští týden, čili úterý 15. 9. Pan poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážení kolegové, při tomto rozhodování jde, podle mého soudu, o dost důležitý precedens. Jestliže byla svolána schůze na žádost skupiny poslanců a ta schůze nebyla ukončena, nemyslím, že lze její přerušení oddálit na tak dlouhou dobu, jak tady bylo navrženo. (Potlesk.) Myslím, že to není v souladu s jednacím řádem.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím, pane profesore, odcitujte paragraf, s nímž to není v souladu. Já znám jediný paragraf v této věci, to

je, že předseda sněmovny, respektive předsedové sněmoven, jsou povinni svolat mimořádnou schůzi do 10 dnů ode

dne podání řádné žádosti. Ta mimořádná schůze může

v případě potřeby trvat tři měsíce nebo být přerušena na 14 dní. O tom jednací řád nic nepraví. Schůze má být svolána, tedy zahájena, což se stalo,

v termínu do 10 dnů. Jak bude vypadat její

pokračování, v tom nejsme omezeni.

Technické poznámky se nyní rozhojnily. Doktor Sládek.

Poslanec SL M. Sládek: Navrhuji, aby tato schůze sice byla řekněme v 19.00 hodin nebo v půl osmé přerušena, ale jen do zítra 9.00 hodin. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji.

To je další procedurální návrh. Kolega Dostál se hlásí.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, promiňte, ale domnívám se, že se mýlíte v jedné zásadní věci. Na 22. 9. je svolána jiná schůze, než je tato schůze, která je mimořádná. Mimořádná schůze nemůže pokračovat jinou schůzí. (Potlesk.) Čili profesor Jičínský má pravdu, že mimořádná schůze by měla pokračovat v jiném termínu, než bude řádná schůze. To je splétání copánků ze dvou pramínků.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, totéž by se dalo replikovat proti úterý 15. 9., protože jsou svolány řádné schůze většiny výborů, ale navrhovatelé to tak nezamýšleli. Je pravda, že na 22. 9. je svolána řádná schůze, nicméně podle zpráv z národních rad stejně přijdou materiály z národních rad s určitým zpožděním, čili vzniká tady jistý časový prostor, a proto je možné, aby 3. společná schůze pokračovala 22. 9. dejme tomu od 10.00 nebo 11.00 hodin dopoledne, jak se usneseme, a po ukončení této rozpravy přijetím usnesení k tomuto bodu by byla ukončena 3. společná schůze a bezprostředně navázala nebo po krátké pauze společná schůze čtvrtá. Může se také stát, že 4. společná schůze bude zahájena až 23. 9. nebo že bude jen formálně zahájena 22. 9. večer. Samozřejmě se nemýlíme a nechceme přeložit rozpravu ze 3. společné schůze na společnou schůzi čtvrtou. To by bylo zmatečné.

Poslanec SN P. Dostál: Promiňte, pane doktore, ale teď vám opravdu nerozumím. To, co jste tady řekl, to je ptydepe, to je nesrozumitelný jazyk ... Vy jste mi vysvětloval nevysvětlitelné. Mimořádná schůze nemůže pokračovat v programu řádné schůze. O tom přece nelze diskutovat.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Ano, pane kolego Dostále. Prozatímně 4. společná řádná schůze je svolána na 13.00 hodin 22. září v úterý. Je navíc pravděpodobné, že tato hodina bude muset být posunuta. Proto navrhlo pět poslaneckých klubů, aby mimořádná 3. společná schůze, která probíhá dnes, byla nyní v 19.00 hodin a aby pokračovala v úterý v 11.00 hodin dopoledne jako třetí společná schůze. Až bude 3. společná schůze ukončena, může pokračovat zahájení 4. společné schůze. S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedo vlády, jsem připraven svůj návrh stáhnout tak, aby zasedání bylo hned příští úterý. Chtěl bych ale od vás slyšet odpověď na jednu otázku: Předpokládáte konkretizaci programového prohlášení vlády z července 1992 pro vaši činnost po 30. září 1992? To bylo zaměřeno na dobu do 30. září. V případě, že od vás dostanu kladnou odpověď, svůj návrh stáhnu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Přeje si odpovědět pan předseda vlády Stráský?

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vláda je si dobře vědoma toho, že programové prohlášení, které zde bylo projednáváno, bylo termínováno řádově 30. 9. Znamená to tedy, že vláda předpokládá, pokud nedojde k tomu, co zde bylo například navrženo, jako diskuse o důvěře, že předstoupí s dodatkem programového prohlášení, jak zde bylo řečeno.

Poslanec SN I. Fišera: Stahuji svůj návrh.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Hlásí se kolega Švec.

Poslanec SL P. Švec: Mám taký návrh: Opakuje sa situácia, ktorá tu bola v minulosti, opäť sa hádame, rečníme. Najprv dajme hlasovať o tom, že o 19.00 bude táto schôdza prerušená. Pretože na budúci utorok je naplánované zasadanie výborov, môže o tom ďalej rozhodnúť Predsedníctvo. Neurčujme teda termín a najprv hlasujme o tom, aby se táto schôdza prerušila.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Vřele bych s vámi, pane kolego, souhlasil, ale váš návrh je něco jako otázka řešení dvojpapežství volbou třetího papeže a pak byli tři místo dvou. Dále se hlásí kolega Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Dámy a pánové, chtěl bych upozornit, že podle mého názoru jednací řád nezná pojem žádné mimořádné schůze, což není ale v této souvislosti podstatné. Je to schůze, která byla řádně svolána, která končí buď v 19.00 nebo ve 20.00 hodin podle jednacího řádu, pokud si neodhlasujeme její přerušení z důvodu, že je také svolána schůze Sněmovny lidu. Myslím si, pane předsedo, že podle jednacího řádu vzhledem k tomu, že ne všichni řečníci, poslanci, mohli vystoupit, je správné a rozumné, aby schůze pokračovala v nejbližším možném pracovním dni ve Federálním shromáždění. (Potlesk.) V sobotu, v neděli a v pondělí se podle jednacího řádu zpravidla nezasedá, pokud se sněmovny nedohodnou. Prosil bych proto kolegy z ODS a HZDS, aby zvážili tento návrh. Myslím si, aniž by někdo chtěl dělat obstrukce, že tato schůze by měla skončit a pokračovat příští úterý, to jest 15. září, jak je to v souladu s jednacím řádem. To znamená, že bude pokračovat v nejbližší pracovní den Federálního shromáždění bez zbytečného hlasování a překládání. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Mám tomu rozumět, pane profesore, že znovu vznášíte procedurální návrh, který před chvílí vzal zpět kolega Fišera?

Poslanec SL J. Mečl: Navrhuji pokračování 15. září, což je první pracovní den Federálního shromáždění podle jednacího řádu, bez jakéhokoli hlasování o překládání na 22. 9. nebo na sobotu nebo na neděli.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Hlásí se ještě kolega Zeman.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, ať přijmeme jakoukoli variantu, chtěl jsem se jen zdvořile dotázat, zda předpokládáte po skončení této schůze - jinak bychom končili ve 20.00 hodin

- z důvodu únavy poslanců, ještě pokračování schůze Sněmovny lidu, kde ovšem argument únavy platí rovněž. Domnívám se totiž, že odložení i této schůze, jako případná varianta, by vám umožnilo strávit klidný víkend ve funkci předsedy Sněmovny lidu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, abych učinil zákonu zadost, jsem povinen svolat tuto schůzi do 14. 9., jak zde byl předložen návrh, protože 14. 9. sněmovny zpravidla nezasedají, musely by svým usnesením rozhodnout o ochotě zasedat, bude nutné, aby schůze Sněmovny lidu byla v této věci aspoň zahájena do 20.00 hodiny. Jak se potom poslanci rozhodnou, jestli přeloží další konání schůze na jiný den, to je již věcí pléna schůze. Z titulu předsedy nemám však možnost porušit termín 20.00 hodin, ani svolat schůzi na úterý nebo během víkendu.

Hlásí se dále kolega Rajnič.

Poslanec SN A. Rajnič: Pán predseda, v tomto prípade musím znova podporiť návrh pána poslanca Zemana, pretože ak odhlasujeme, že prerušíme dnes túto spoločnú schôdzu a bude rokovať len Snemovňa ľudu, Snemovňa národov prakticky nezasadá, poslanci, ktorí cestujú ďaleko na východ, musia čakať na poslancov zo Snemovne ľudu, čiže radšej pokračujme do 20. hodiny riadnou schôdzou.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Vážení kolegové, znovu upozorňuji, že o procedurálních návrzích není přípustná rozprava. Prosím tedy, abyste vznášeli jenom technické poznámky nebo další procedurální návrhy.

Hlásí se dále poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, dámy a pánové, chápu, že sobota nebo neděle nebo případně pondělí jsou jediné volné dny, které můžeme všichni strávit u svých rodin, přesto se však domnívám, že pokud toto Federální shromáždění projednává tak závažnou otázku, nevidím důvod, proč bychom nemohli pokračovat v jednání zítra, jak navrhoval kolega poslanec Sládek. Jelikož jste, pane předsedající, tento návrh opomenul, chtěl bych na něj znovu poukázat a doporučuji, aby schůze pokračovala zítra.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Tento návrh, jako všechny ostatní, je zaregistrován a bude se o něm samozřejmě hlasovat.

Poslanec SL M. Malý: Já to komentuji z toho důvodu, že jste řekl, že jsou zde čtyři návrhy, aby schůze pokračovala v úterý, čímž jste opomenul návrh poslance Sládka, a proto chci na jeho návrh poukázat.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Rozuměl jste mi špatně, pane kolego. Řekl jsem, že čtyři kluby navrhovaly úterý 22. září. Dám tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích. Prosím, vážení kolegové, abyste se již zdrželi svých dalších poznámek.

Dám hlasovat o procedurálních návrzích v pořadí, v jakém padly.

První procedurální návrh byl návrh poslance Tyla, vyslovený jménem klubů KDS, ODS, HZDS, KDU-ČSL a podpořený patrně poslancem Zemanem - zde není jasné, zdali sociální demokracie jako celek nebo zda to řekl poslanec Zeman za sebe - abychom přerušili naše jednání v 19.00 hodin.

Pokračovali bychom v úterý 22. září před zahájením 4. společné schůze Federálního shromáždění. Teprve po ukončení této schůze by byla zahájena 4. společná schůze.

Prosím, dám hlasovat o tomto procedurálním návrhu. Hlasují obě sněmovny společně. Kdo je pro tento procedurální návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 19.00

(SN 83, SL 88) Děkuji.

Kdo je proti tomuto návrhu, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN 16, SL 14) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN 11, SL 9) Děkuji.

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo osmdesát tři hlasů pro, šestnáct proti, jedenáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu osmdesát osm pro, čtrnáct proti, devět se zdrželo hlasování.

Procedurální návrh na přerušení schůze a pokračování schůze dvacátého druhého byl přijat. Tím se další procedurální návrhy stávají bezpředmětné.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 44, SL č. 64, SN č. 63)

Přerušuji proto 3. společnou schůzi SL a SN a současně prosím poslance Sněmovny lidu, aby neopouštěli sál. Předávám řízení schůze paní místopředsedkyni Sněmovny lidu Mitrové, aby pokračovala v samostatné schůzi Sněmovny lidu.

Schůze skončila: 19.03 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP