Úterý 22. září 1992

Za prvé mohu ubezpečit tento parlament, že pravděpodobně do dějin přece jenom vstoupí, protože to, co se tady odehrává, to je nová totalita, protože jestliže vládní koalici to unavuje, co říká opozice, tak se jednání zkrátí, přeruší nebo úplně zlikviduje jenom na základě únavy. Proč tady sedí vláda? Já si myslím, že je povinností výkonné moci se účastnit projednávání zvláště těch zpráv, návrhů zákonů atd., které předkládá vláda. Jestliže tady sedí poslanci, tak proč by tady nemohla sedět vláda, nehledě k tomu, že z té vlády jich zase tady tolik není. Velkopodnikatelé tady byli jenom na otočku.

(Potlesk.) Prosím vás, když se tady obviňuje opozice z obstrukcí, kdo v tomto parlamentu začal s obstrukčním vystupováním? Vždyť vy jste to byl, pane předsedající, kdo vyzval vládní poslance, aby se zvedli a opustili tuto sněmovnu, a zabránili projednávání těch a těch věcí. Vy jste s tím sám začal. A teď když udělá něco podobného, zdaleka ne takového, co jste udělal vy, opozice, tak to je náramně hanebná věc. Já si myslím, že teď se Gottwald, Lenin a Husák musejí červenat. (Potlesk.)

Já, abych vám usnadnil vaši funkci předsedajícího této schůze a zároveň abych usnadnil život vládním poslancům, protože jenom ti jsou unaveni, a vládě, protože jenom ta je znavena, tak prosím vás, jsem zapomněl ještě na jednu věc. Ano, odhlasovalo se zkrácení na deset minut.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, vypršely 2 minuty na technickou poznámku.

Poslanec SL M. Sládek: Promiňte, můžu ještě jednu věc?

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Je to vyčísleno na tabuli.

Poslanec SL M. Sládek: Je to ve vašem zájmu řídícího této schůze. Protože by bylo dobré, kdybyste také nechal odhlasovat, kolikrát v té rozpravě poslanec vůbec může vystoupit, protože v jednacím řádu je opakovaně. Kdybyste dal odhlasovat třeba jednou, dvakrát, třikrát, čtyřikrát, pětkrát.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: To bych jenom hrubě porušil jednací řád, kdybych takové ustanovení vymáhal, jenom ve vašem případě mi to připadá sporné, pokud je vám odňato slovo, jestli vám může být znovu uděleno. Ale teď má slovo, prosím už klid, pane kolego! Nyní má slovo poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, prosím vás, když naskočí dvojka, tak to začíná druhá minuta, nekončí. Teď teprve může končit pan poslanec Sládek. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, bohužel se mýlíte, jednu minutu tam svítí nula, druhou minutu tam svítí jednička. (Potlesk.) Takže konečně pan poslanec Malíř. Vážení kolegové, já vám dám slovo ještě k technickým poznámkám, samozřejmě musím, ale upozorňuji vás, že se sami okrádáte o čas; a ti, kdo volají po tom, jak důležité je toto zasedání, jak je vážné, aby tato rozprava řádně probíhala, tak tady maříme už půl hodiny čas technickými poznámkami. Kdo má technickou poznámku ještě? Nikdo už tedy. Takže, kolego Malíři, konečně promluvte.

Poslanec SN D. Malíř: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, mám tady před sebou jeden příspěvek, s nímž jsem původně nechtěl vystoupit, protože jsem nechtěl toto Federální shromáždění příliš zatěžovat nějakým dlouhodobým vystoupením. Bohužel, průběh dnešní společné schůze mě přinutil k tomu, abych se opětovně přihlásil do rozpravy.

Především se domnívám, že k dané situaci došlo především díky neústupnosti, touze po moci a především vidiny snadného zisku, takto bych asi stručně charakterizoval dnešní politiku ODS-KDS.

Vládní návrh ústavního zákona o způsobech zániku ČSFR vypracovaný současnou vládnoucí mocenskou monarchií ODS a jejích hloubkových přitakávačů z KDS a KDU-ČSL jen plně potvrzují skutečnost a pravdivost dříve uvedených slov. Příčiny a důvody, které vedly tuto dravou a bezohlednou ptačí smečku k vypracování a předložení tohoto ústavního zákona Federálnímu shromáždění, nám jasně napovídají, jakým směrem se může ubírat politický trend v Československu, obzvláště pak v zemi české.

Zcela vážně můžeme očekávat novou éru diktatury a totality, nikoli však komunistickou, nýbrž postbolševickou.

Řada opozičních stran zastoupených ve Federálním shromáždění, ač vyvíjí značný tlak proti přijetí tohoto destrukčního zákona, přece jen jejich pozice není nikterak jednoduchá, čehož jste sami svědky. Kromě toho je opozice nucena čelit i korupčním snahám v několika podobách ze strany ODS-KDS, která nelituje žádných prostředků k dosažení svého cíle. Že je připravena použít i neústavních kroků, je již po dnešním vystoupení některých poslanců ODS jasné.

Není žádným tajemstvím, že je vypracováno několik variant korupce, které mají přinutit tento parlament k vyslovení souhlasu s předloženým vládním návrhem ústavního zákona. Nebudu se o přesných podobách této korupce nyní zmiňovat, abych nezdržoval. ODS, jak je tedy patrno, nelituje žádných prostředků... (Poslanec SN S. Devátý: To byste měl ale říci ...) Vážený pane kolego, nepamatuji se, kdy jsem tady já někomu skákal do řeči, když vystupovali mí kolegové, ale když už jste mi takto skočil do řeči a vyrušil mě, všichni víme, jaké tady v kuloárech probíhaly informace o tom, aby tento návrh ústavního zákona byl přijat, že by byla poslancům Federálního shromáždění nabídnuta poslanecká křesla v druhé komoře národních rad. Rovněž tak víme i o snahách, v případě, že parlament přijme tento ústavní zákon o způsobu rozdělení federace, mohlo by se poslancům ztrativším mandát vyplatit jisté odstupné, které by představovalo poslanecký plat po celou dobu původního funkčního období, tedy po dobu čtyř let.

Pokud dovolíte, dočetl bych svůj příspěvek.

Nevím, jak ostatní páni poslanci a poslankyně, ale já si skutečně nepamatuji, že bych takto nahlas někomu skákal do řeči, i když ve vašem případě mě to ani nepřekvapuje. Jak je tedy patrno, ODS nelituje žádných prostředků k dosažení svého cíle. Buďme však realisté a uvědomme si, že ODS v čele s jejím vůdcem Václavem Klausem je pouhým vykonavatelem příkazů přicházejících ze zcela jiné vyšší sféry zájmů. O tom, kdo je tou skutečnou šedou eminencí, jenž hýbe šachovými figurkami na onom velkém poli, se máme možnost přesvědčit již nyní, neboť její obrysy jsou stále zřetelnější.

Poslanci Federálního shromáždění a České národní rady zvoleni za Republikánskou stranu zcela jednoznačně a opakovaně trvají na vyhlášení referenda a posléze na vyhlášení nových parlamentních voleb, neboť toto je jediná možná cesta, jak ústavní formou vyřešit stávající otázku státoprávního uspořádání.

Není možné, aby občané Československa byli v tak důležité otázce odsouváni ze hry. Pokud se někdo právě o toto pokouší, pak nezbývá nic jiného, než vyzvat celý národ do ulic a náměstí, a poskytnout jim tak možnost hájit si svá základní práva. V žádné demokratické společnosti, a my republikáni usilujeme o demokratické poměry v Československu, není přípustné, aby o osudu toho či onoho státu a jeho občanech rozhodovala hrstka samozvaných vůdců či stranických partají.

Argumentace Václava Klause na předcházející společné schůzi Federálního shromáždění, že vyhlášení referenda by vedlo k obdobné situaci, jaká nyní panuje v bývalé Jugoslávii, je směšná a zcela svědčí o charakteristických rysech zmíněné osoby. Rovněž tak výrok předsedy KDU-ČSL a rádoby křesťana pana Luxe si s ničím nezadá s výrokem Václava Klause, když totiž prohlásil, že v otázce referenda se již není na co ptát. Jak dojemná, duchaplná a inteligentní věta tohoto terminátora křesťanské strany, jenž dokázal s tak obdivuhodnou rychlostí zlikvidovat politickou stranu s tak mnohaletou historií. Obdobně nás přivádí do úžasu i výkon místopředsedy ODS pana Macka, který, ač bývalý to dentista si tak skvěle počíná při svých podivných, ale především pochybných obchodních transakcích. Toť vzor skutečné demokracie a záruka prosperity Československa. Ještě více takovýchto expertů u nás a již brzy se ocitneme na měsíční planetě, aniž bychom si museli zaplatit letenku na raketoplán.

Z těchto, a mnoha jiných důvodů podal poslanecký klub Republikánské strany podnět generální prokuratuře k trestnímu stíhání Václava Klause. Naše zákony musí a také budou platit pro všechny stejně bez výjimky. Tuto skutečnost si je třeba uvědomit.

Dovolte, abych ukončil svůj projev a provedl malou rekapitulaci. Osud našeho státu již skutečně visí na vlásku. Ekonomika se stále více propadá, aniž bychom dosáhli dna. Občané jsou stále více zbavováni svých práv. O pokračujícím poklesu životní úrovně již nemluvě. Drancování a podvádění v naší zemi pokračuje vesele dál. Ačkoli velice nerad užívám tohoto výrazu, nezbývá než konstatovat, že v těchto dnech a následujících týdnech se skutečně rozhoduje o tom, kdo z koho a co z čeho. Bylo by velkou chybou, a jsem o tom velice přesvědčen, že tento boj by už neměly svádět politické strany, nýbrž občané Československé republiky. Nechť rozhodnou občané tohoto státu! Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji vám, pane poslanče. Slovo má pan poslanec Fišera.

Poslanec SL I. Fišera: Pane předsedo, dámy a pánové, moje vystoupení je motivováno čistě technickými důvody a snahou, aby bylo usnadněno hlasování o návrhu usnesení.

Prosím vás proto, abyste vyslechli změny, které by měly nastat v tom návrhu usnesení, který jsem podával. V bodu 1 by slovo "analýzu" a "odhad" nahradilo slovo "informaci" a znělo by to dále: "... mezinárodně právních, bezpečnostních, ekonomických, sociálních a kulturních důsledcích (tam by se upravil tvar) případného zániku ČSFR k 1. lednu", termín je stejný.

Celý první bod by zněl, že se požaduje od vlády ČSFR předložit Federálnímu shromáždění za prvé informaci o mezinárodně právních, bezpečnostních, ekonomických, sociálních a kulturních důsledcích případného zániku ČSFR k 1. lednu 1993.

2. Ve druhém bodě by se v druhém řádku slovo "rozpad" nahradilo slovem "zániku", čili by to znělo takto: "Program opatření vlády ČSFR proti živelnému a neústavnímu zániku federace a proti ..." pokračovalo by to dále již uvedeným textem.

Ve třetím bodě se nemění nic.

V bodě II by došlo k následující změně: "Federální shromáždění ukládá předsednictvu Federálního shromáždění, aby urychleně ustavilo poslaneckou komisi, která by byla pověřena zpracováním návrhu zásad ústavního řešení transformace." Ostatní se škrtá a nahrazuje se slovy "transformace současné podoby česko-slovenských vztahů do podoby nové". Přečtu ještě jednou celé znění: "Federální shromáždění ukládá předsednictvu Federálního shromáždění, aby urychleně ustavilo poslaneckou komisi, která by byla pověřena zpracováním návrhu současné podoby česko-slovenských vztahů do podoby nové."

Současně navrhuji a prosím, aby bylo možné hlasovat o tomto návrhu komplexním jako prvním, případně jako druhém, protože poslanci, kteří předkládali své návrhy v pořadí druhý, třetí a čtvrtý, s tímto návrhem, pokud vím, souhlasí, aniž by se vzdávali návrhu svého. Jde jen o změnu pořadí.

Současně žádám, a říkám to dopředu, aby o každém z těchto bodů, které jsou uvedeny v návrhu, který jsem předložil, se hlasovalo zvlášť, to znamená včetně arabských číslic. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: S technickou poznámkou se hlásí kolega Kováč.

Poslanec SN Michal Kováč: Vážený pán predsedajúci! Dovolil by som si pána Fišeru požiadať o trochu pozornosti - či by nemohol akceptovať svoj zmenený návrh v tom zmysle: "... do podoby novej, s rešpektovaním medzinárodo-právnej subjektivity oboch republík." Už by bolo celkom jasné, že Slovensko a Česká republika chcú docieliť čosi a potom chce docieliť zasa nejaké spolužitie. Z toho by to jasne vychádzalo.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím kolegu Fišeru, aby předložil písemné znění.

Poslanec SN I. Fišera: Nemohu to změnit. Myslím si, že této komisi není správné předurčovat přesně vývoj její práce. Ona tuto možnost také má, to jí nijak nebrání, aby toto zvažovala. Ona může pracovat ve variantách. Já svůj návrh neměním.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím, kolegové, neodcházejte. Tím jsou vyčerpány písemné přihlášky do rozpravy. Táži se, jestli se někdo ještě hlásí do rozpravy. Hlásí se kolega Sládek.

Mně se zde na stole ocitlo sedm vašich přihlášek do rozpravy. Domníval jsem se, že jde o falzum, protože jinak takový postup nechápu. Ale prosím, máte slovo, pane poslanče.

Poslanec SL M. Sládek: Děkuji. Já bych nejprve k panu předsedajícímu. Myslel jsem si, že jsem se nějak přeslechl, když jste říkal, že se už nikdo písemně nepřihlásil. Pokud vím, zatím není omezen počet opakovaných přihlášek do diskuse. Takže já, pokud jsem přihlášky do diskuse podal, bych byl rád, aby se podle toho postupovalo, a ne podle domněnek, pocitů, projevů vůle nebo libovůle nebo něčeho takového.

Tady se totiž jedná o principiální otázku. Jestliže přistoupíme na to, že to, co nevyhovuje vládní koalici, je špatné, jestliže přistoupíme na to, co se domnívá předsedající, ačkoliv bylo zde dokázáno jasně, že je to v rozporu se zákonem, pak v tom případě si nemusíme zde hrát na parlament, ale můžeme to zde už klidně rozpustit nyní a svěřit to nějaké likvidační komisi. To je totiž skutečně principiální otázka.

Vím, že je to stejné, jako bych házel hrách na zeď nebo jako hlas volajícího na poušti. Je to stejné. Ale jedná se o ...

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane poslanče, nepřihlásil jste se k technické poznámce, ale k diskusi o státoprávním uspořádání. Poprvé vás znovu upozorňuji, že se odchylujete od svého tématu.

Poslanec SL M. Sládek: To se netýká státoprávního uspořádání, máte jistě pravdu. Ale já bych prosil, aby byl přečten konec mého předchozího vystoupení, protože díky těmto neustálým změnám a odebíráním slova bohužel nevím, kde mám navázat. A nerad bych se dostal do situace, aby mi slovo bylo odebráno proto, že opakuji předchozí řeč. Takže bych prosil o přečtení posledních dvou vět záznamu řeči, kterou jsem měl před tím.

Doufám, že na to právo mám, protože se tím vyhýbám odebrání slova. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Táži se obsluhujícího personálu, v jaké době je možné vybavit žádost poslance Sládka. Obávám se, pane poslanče, že vy jste se přihlásil nyní do rozpravy.

To znamená, že eventuálně procedurální nárok na ověření něčeho ve stenozáznamu není součástí vaší rozpravy k státoprávnímu uspořádání. To se na mě nehněvejte, ale vy máte hovořit.

Poslanec SL M. Sládek: Takže mohu prostě pokračovat tam, kde si to já pamatuji.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Můžete pokračovat do vyčerpání času deseti minut.

Poslanec SL M. Sládek: Děkuji. Potom samozřejmě beru ten další čas. (Smích v sále.) Díky za ten smích, myslím si, že toto zhodnotí vývoj.

Za druhé. Obrat v hodnocení Československa je podstatným odrazem projevů vůle významných politických subjektů federaci rozpustit. Hodnocení prezentovaná zúčastněnými činiteli jako důvod rozdělení je mezinárodními partnery bráno jako důvod přehodnocení dosavadních úvah o úloze Československa ve středoevropském prostoru a v současných komplexních transformačních procesech.

Obrat v hodnocení se odráží v publicitě věnované Československu v zahraničí, v zahraničních sdělovacích prostředcích, objevují se tam zkratkovité a nepřesné ad hoc komentáře v masmédiích, která samozřejmě tím pádem nejsou spolehlivým zrcadlem změn postojů v Československu na státní úrovni.

V představách politiků řady vyspělých zemí Československu byla připisována úloha stabilizačního faktoru v oblasti politické, bezpečnostní i potřebné transformace. V procesu začlenění do západního společenství cestou asociace a integrování do

Evropského společenství Česká a Slovenská Federativní republika aspirovala na první místo mezi zeměmi středoevropské integrace spolu s Maďarskem při obecném uznání většího významu České a Slovenské Federativní Republiky. U Československa se předpokládala významná role v procesu regionální spolupráce, jako je Visegrádská trojka. Vývojem k rozdělení se Československo posunulo v očích mezinárodních politických kruhů do pásma nejistých experimentů a předpokládaná pozitivní role se zúžila na naději mezinárodní, že proces dezintegrace může v případě České a Slovenské Federativní Republiky proběhnout bez krvavých výstřelků.

Za třetí. Zpomalení procesu integrace je skutečností doložitelnou minimálně tím, že Česká a Slovenská Federativní Republika vypadla z balíku připravovaných ratifikací asociačních dohod zemí Visegrádské trojky. V případě rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky nelze dojednaný text asociační dohody nadále považovat za relevantní. Budou muset být sjednávány dohody nové na základě odděleně hodnocených předpokladů obou nově vzniklých republik.

Bude jistě pravděpodobné, že snaha více členských zemí Evropského společenství bude směřovat k znovuprojednání podmínek, znovuodsouhlasení.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane poslanče, já jsem vás už jednou napomenul, čtete potřetí tentýž text. Já vám odebírám slovo, současně prohlašuji rozpravu za skončenou, protože již nikdo přihlášku do rozpravy nepodal. Rozprava byla ukončena. (Potlesk.)

Poslanec SL M. Sládek: To se na mě nezlobte, ale tohle není možné, že vám se to nezdá, můžete mi odejmout slovo, jistě, ale mám tam dalších šest přihlášek do diskuse. A podle jednacího řádu není nikde stanoveno, že nesmím vystoupit v diskusi opakovaně. Takže mi dovolte, abych pokračoval.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Lituji, pane poslanče, rozprava byla ukončena. V případě, že jste se přihlásil s procedurálním návrhem, můžete se přihlásit s procedurálním návrhem na odvolání předsedajícího a znovuotevření rozpravy.

Poslanec SL M. Sládek: Takže prosím, dávám návrh na odvolání předsedajícího a znovuotevření rozpravy, ovšem až po té, až dokončím svůj čas, který je mi vyhrazen v přihlášce do diskuse. Protože tady to rozhodně nebude probíhat tak, že jeden člověk bude určovat, co je nebo není jednací řád. (Potlesk.) V jednacím řádu není ani slovo o tom, že nelze opakovaně v diskusi vystoupit. Kdybyste mě nepřerušoval, tak to už dávno bylo hotové.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Promiňte laskavě, dodržujte elementární pravidla. Bylo vám odňato slovo, rozprava byla ukončena.

Poslanec SL M. Sládek: Ale z jakého důvodu? Vy jste neřekl jediný důvod, proč jste mi odňal slovo.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Vy jste také neodůvodňoval a nemusíte odůvodňovat, proč chcete, abych byl odvolán z funkce předsedajícího. Vy jste podal dva procedurální návrhy, za prvé, abych byl odvolán, za druhé, aby byla rozprava znovu otevřena. Musím dát o těchto návrzích hlasovat. O procedurálních návrzích se hlasuje bez rozpravy. Posaďte se, pane poslanče.

Poslanec SL M. Sládek: Vy to berete osobně, já také. Vy jste tady řekl, že já jsem neodůvodňoval návrh na vaše odvolání. Takže to je msta za to, že z iniciativy poslanců Republikánské strany byl podán návrh na odvolání Václava Bendy coby předsedy Sněmovny lidu za to, že mimo jiné na politickém grémiu prohlásil, že se domluvili na rozbití Československa. Takže děkuji vám za tuto ukázku demokracie. Doufám, že nejenom tento parlament, ale i vy vstoupíte do dějin vývoje demokracie ve střední Evropě. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím galerii, aby se uklidnila. Doufám, že kolegové poslanci mají uši a slyšeli to, co jsem řekl. Hovořil jsem o tom, že procedurální návrh, tedy návrh, abych byl odvolán z funkce předsedajícího, není třeba odůvodňovat, takže ho kolega Sládek také neodůvodňoval. Na to, že nějací republikáni podali žádost o mé odvolání z funkce předsedy sněmovny, jsem ani nemyslel.

Prosím vás, páni poslanci zaujměte místa, musíme hlasovat. Technická, prosím. Prosím ale, aby se lidé z kuloárů dostavili do sálu.

Poslanec SN I. Lenský: Mám jednu procedurálnu otázku. Vy ste, pán predsedajúci, vyhlásili rozpravu za ukončenú bez toho, aby ste nás upovedomili, či sú nejaké prihlášky do rozpravy. Prosil by som vás, aby ste nás informovali, či sú prihlášky. Keď je čo len jedna prihláška a vy vyhlasujete rozpravu za ukončenú, hrubým, najhrubším spôsobom, aký je vôbec možný - v československom právnom poriadku to nemá obdobu - ste porušili Rokovací poriadok (potlesk) a to je taká miera vašej zlovôle, ktorú by ste svojím konaním preukázali! Je nás tu právnikov celá hromada, je tu pán docent Cuper - tu predomnou sedí - ktorý ma učil na právnickej fakulte. Vždy sme sa učili, že zlovôľa je fašizmus, tak - prosím vás pekne - držme sa práva.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Vážení, jsem povinen dát hlasovat bez rozpravy o procedurálních návrzích. Informoval jsem vás, že to byly poslední přihlášky, poslanci Sládkovi bylo odejmuto slovo. Jsou tedy zde dva návrhy. Jsme usnášeníschopní, nicméně protože první návrh se týká mého odvolání ... prosím technickou poznámku.

Poslanec SN D. Malíř: Děkuji, že jste si mě všiml, samotného stojícího tady. Žádal bych vás, abyste si napříště odpustil podobné výroky jako titulování "nějací republikáni". Uvědomte si, že požíváme stejných práv a stejného postavení, jako ostatní kolegové. To svědčí skutečně o vašem chování a nedivte se, že jsou zde snahy o vaše odvolání z funkce předsedy Sněmovny lidu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pojmem "nějací republikáni" jsem myslel "někteří republikáni", protože ne všichni republikáni podepsali tu žádost. (Hluk.) Prosím další technické poznámky, kolega Moric.

Poslanec SL V. Moric: S tými tankmi ste to tiež mysleli inak, pán predseda? (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Protože se jedná o procedurální návrh o mém odvolání, pokládám za vhodnější, když předám na tuto chvíli řízení schůze panu předsedovi Kováčovi. Pokud máte ještě další technické poznámky k těmto záležitostem, obracejte se na pana Kováče. (Potlesk.)

Řízení schůze převzal předseda FS M. Kováč.

Předsedající předseda FS M. Kováč: Je tu návrh..., prosím, technická poznámka. Pán poslanec Sládek, prosím.

Poslanec SL M. Sládek: Několikrát tady bylo zdůrazňováno hrubé porušení jednacího řádu, tedy hrubé porušení zákona. Bylo by zapotřebí, aby za porušování zákona byla vždy vyvozována vůči všem náležitá opatření. To je jedna věc.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP