Úterý 22. září 1992

Za další: Myslím, že tady mimo jiné je jednací jazyk čeština. Mimo jiné. Takže by bylo dobré, aby ti, kteří tento jednací jazyk používají, se ho laskavě naučili natolik, aby dokázali rozlišovat mezi takovými slovy, jako "někteří", "nějací" atd. a zvláště aby nepoužívali nespisovné výrazy "ňácí", protože takovýto výraz má pejorativní nádech. To už není slovo používané, ale samozřejmě znamená subjektivní hodnocení. A jestliže někdo předsedá schůzi Federálního shromáždění, je vyloučeno, aby do svých výroků vkládal citové zabarvení nebo svoje stanoviska vůči účastníkům konverzace. Takže bych byl rád, aby se ti, zvláště pokud se dostanou do předsednictva, naučili obstojně jeden z jednacích jazyků Federálního shromáždění. (Potlesk.)

Předsedající předseda FS M. Kováč: Prosím, zopakujem návrhy, ktoré predniesol pán poslanec Sládek. Prvý návrh je na odvolanie pána predsedu Bendu z funkcie predsedajúceho schôdze a druhý návrh je na obnovenie rozpravy, ktorú pán predsedajúci ukončil.

Sme uznášaniaschopní, budeme hlasovať o prvom návrhu - odvolaní pána poslanca Bendu z vedenia schôdze.

Kto je za tento predložený návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 19.08

(SN 41, SL 32)

Kto je proti?

(SN 36, SL 33)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 31, SL 24)

Konštatujem, že v Snemovni národov za hlasovalo štyridsaťjeden, proti tridsaťšesť a zdržalo sa hlasovania tridsaťjeden. V Snemovni národov tento návrh nedosiahol potrebnej väčšiny.

V Snemovni ľudu bolo za tridsaťdva, proti tridsaťtri, zdržalo sa hlasovania dvadsaťštyri. Návrh taktiež nebol prijatý.

Prosím pána predsedu Bendu, aby pokračoval vo vedení schôdze. (Potlesk.)

Řízení schůze převzal místopředseda FS V. Benda.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Kolegyně a kolegové, dávám hlasovat o druhém návrhu. Hlásí se kolega Kováč.

Poslanec SN Michal Kováč: Pán predseda, ja si dovolím upozorniť - podľa môjho názoru sa nemôže hlasovať o tom, či obnovíme rozpravu. Tento parlament môže rozhodnúť o tom, či ste porušili Rokovací poriadok a uzatvorili rozpravu protiprávne. Pokiaľ sa tak stalo, tak rozprava pokračuje. Alebo pokračujeme ďalej v rozprave bez akéhokoľvek hlasovania, pretože vždy bolo zvykom v tomto parlamente, keď neboli písomné prihlášky, sa opýtať: "Chce ešte niekto vystúpiť v rozprave?" Tak buďme čestní a napravme chyby a alebo sa skutočne k sebe chovajme ako sebci. Potom poďme domov a rozpusťme to hneď. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, o tom, jestli jsem porušil nebo neporušil jednací řád rozhodl parlament hlasováním, které právě proběhlo. O tom je zbytečné diskutovat. Kdyby nesouhlasil s mým počínáním, mohl mne z předsednictví schůze odvolat. To je samozřejmé. (Rozruch v sále.)

Kolegové, to je zbytečná diskuse o věci, o které se již hlasovalo. Tady běží o jinou možnost. Já se domnívám, že existuje, protože ke každému bodu je možné projednávat, rokovat a hlasovat o způsobu projednávání, že existuje možnost znovu otevřít rozpravu ke kterémukoliv bodu. Kolega Sládek tento procedurální návrh podal a já o tom návrhu musím dát hlasovat. Nebudu to tady právně analyzovat.

Nezlobte se, dávám hlasovat o procedurálním návrhu .... (rozruch v sále). Kolega Kostya, prosím.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, já bych chtěl dát procedurální návrh. Chtěl bych se zeptat pana premiéra Stráského, jestli udělá totéž, co udělal na zahájení rozpravy, kdy v rámci rozpravy odpověděl poslancům na dotazy v předcházející části, která byla přerušena. Myslím, že ty dotazy byly tak závažné, že mohou poslance ovlivnit v rozhodování, zda po jeho odpovědi si ještě budou přát vystoupit. Já vím, že v jednacím řádu se po vystoupení vlády už nepokračuje v rozpravě, ale neprojednáváme zákon, projednáváme zvláštní situaci, kdy se má tento parlament rozhodnout o tom, jaké usnesení v tak důležité věci, jakou je státoprávní uspořádání, přijme. Myslím, že by bylo seriózní, kdyby ještě pan premiér vystoupil v rámci rozpravy a dal možnost na jeho odpovědi poslancům, kteří se ptali, reagovat, pokud nebudou spokojeni, pokud bude odpověď neadekvátní otázce. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím vás, já samozřejmě nabídnu panu premiérovi, panu předsedovi vlády podle jeho práva slovo po ukončení rozpravy. Ale protože padl procedurální protinávrh, týkající se ukončení rozpravy, tak nejprve musíme vyřešit tento protinávrh. Žádám vás proto, abyste hlasovali.

Kdo je pro obnovení rozpravy, jak navrhl doktor Sládek, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 19.24

(SN 48, SL 35)

Kdo je proti?

(SN 28, SL 38)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 27, SL 26)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů čtyřicet osm poslanců hlasovalo pro obnovení rozpravy, dvacet osm poslanců bylo proti a dvacet sedm poslanců se zdrželo hlasování.

Ve Sněmovně lidu bylo třicet pět poslanců pro, třicet osm proti, dvacet šest poslanců se zdrželo hlasování.

Větší počet poslanců hlasování ignoroval.

Konstatuji, že návrh na obnovení rozpravy nebyl přijat.

Proto se táži pana předsedy vlády, jestli si přeje slovo, nebo jestli si přeje alespoň odpovědět na dotaz kolegy Kostyi. Uděluji slovo panu předsedovi vlády.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vážený pane předsedající, vážené sněmovny. Myslím, že je nad síly zhodnotit celou diskusi tak jak zde proběhla. Beru to tedy jako příležitost říci několik stanovisek, které lze zformulovat především na konkrétní otázky, které zde byly.

Využívám této příležitosti, abych na případu obsahu toho, co zde bylo přednášeno panem poslancem Sládkem, ukázal na nedorozumění, která se točí kolem toho, zda má vláda hodnotit, jaké důsledky bude mít rozpad našeho státu, nebo zda má hodnotit, tak jak převažoval text, který zde byl čten , důsledky, které má nerozdělení státu, tato nejasná státoprávní situace. Poněvadž jsme ten text slyšeli skoro třikrát, myslím, že jsme si uvědomili, že většina těch vět, které jsou koneckonců z dílny federální vlády, v tomto případě z federálního ministerstva zahraničních věcí, popisuje situaci, která vyplývá z této otevřené a nejasné státoprávní situace. To říkám proto, že zde zazněly návrhy a na ty je třeba odpovědět, aby vláda znovu zpracovala zhodnocení důsledků rozpadu státu.

Připomeňme si některé věty, které zde byly řečeny. Má-li vláda zhodnotit, jestli po rozpadu státu, pokud k němu dojde, sem bude jezdit více nebo méně zahraničních návštěv, je to pro ni tak obtížné, že se brání toto udělat. Má-li zhodnotit nebo říci Federálnímu shromáždění, že v této situaci sem návštěvy jezdí skutečně méně, jak zde bylo uváděno, je to přece jenom odpověď na zcela jinou otázku. Je to odpověď na otázku jak svět vnímá tuto naši nejasnou situaci. A v tomto smyslu bych rád zdůraznil, že vláda svými návrhy, které vám předložila, by ráda pohnula touto nejasnou situací, z níž vyplývá naprostá většina těch katastrofických vět, které zde byly citovány.

Otázka konkrétní, kterou si pamatuji a považuji ji za podstatnou a rád bych na ni odpověděl kladně, byla otázka zaměřená na to, aby federální vláda umožnila poslancům z branně bezpečnostního výboru větší přístup informací z této oblasti, zejména přístup na jednání Rady obrany státu. Na tuto otázku, poněvadž jsem ji konzultoval, právně je to zcela možné, odpovídám kladně a zašlu příslušnou pozvánku na nejbližší jednání Rady obrany státu na pondělí.

Pokud jde o další návrhy, které zde zazněly, zejména návrhy pro opatření vlády proti živelnému a neústavnímu zániku federace, samozřejmě, že tyto návrhy vláda pozitivně zváží, pokud zde budou schváleny, poněvadž směřují ve smyslu jejich zájmů a všeho co zde bylo řečeno z naší strany. Zároveň pokud jde o zákony, které jsme vám dali, si myslíme, vláda je přesvědčena, že směřují k tomu omezení, které se týká toho živelného zániku.

A také pokud jde o koncepci spolupráce České republiky a Slovenské republiky v těch oblastech, které zde byly definovány, vláda pokud se na tom Federální shromáždění nakonec rozhodne pozitivně zváží kladně, poněvadž je to většina témat, za které odpovídá. Samozřejmě, pokud jsou tam některé oblasti, jejichž spolupráce bude už podle dnešních kompetencí formulována pouze na úrovni národních vlád, předpokládám, že znění bude také upraveno a bude zahrnovat i tuto stránku, to znamená, ve spolupráci s národními vládami.

Je mou povinností poděkovat všem, kteří vážným slovem přispěli k vyjasnění otázek státoprávního uspořádání. Neberte to ode mne jako reklamu nebo jako politický trik, ale řekl bych, že výčet dohod, které zde uvedl pan předseda sociální demokracie je přesně to, co si vláda klade za cíl, aby takovéto dohody o spolupráci případně rozdělených států byly skutečně přijaty a přijaty pokud možno před rozdělením.

V každém případě děkuji za všechna pozitivní a konstruktivní slova. Jinak není mou povinností ani právem hodnotit celé toto jednání.(Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Já děkuji panu předsedovi vlády.

Ocitáme se nyní v poněkud komplikované situaci.

Jak víte, za třicet minut uplyne doba určená pro zasedání parlamentu. Po dvacáté hodině můžeme pokračovat ve schůzi jen se souhlasem sněmoven. Některé kluby si vyžádaly přestávku, aby mohly projednat všechny pozměňovací návrhy k usnesení. Ještě se také pracuje na rozmnožování pozměňovacích návrhů, aby byly k dispozici poslancům. Některé návrhy již máte na stole, ale poslední rukopis jsme odnášeli teprve nyní. Technický aparát si také žádá přestávku, která by měla být minimálně půlhodinová. Za těchto okolností dám nejprve hlasovat, jestli souhlasíte s prodloužením schůze. V případě, že nebudete souhlasit s prodloužením schůze, přerušíme dnešní schůzi s tím, že by pokračovala patrně zítra v devět hodin hlasováním o pozměňovacích návrzích a o usnesení. V takovém případě bychom pak separátně ve Sněmovně lidu rozhodli, zda budeme podle původního plánu konat ještě krátkou schůzi Sněmovny lidu, jak je svolána, nebo zdali i schůzi Sněmovny lidu přeložíme na zítřek.

Pan předseda vlády se hlásí. Uděluji mu slovo.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Aniž bych chtěl ovlivnit vaše další rozhodování, chci upozornit, že vláda má zítra své zasedání, a to zasedání, které termínově navazuje na úkoly Federálního shromáždění. My nejsme dost dobře schopni toto zasedání z jakýchkoliv důvodů přesunout.

Hlas ze sálu: Pane předsedající, já bych to jen doplnil. Pokud se nemýlím, většina výborů má zítra zasedat, takže by bylo vhodné, pokud bude zasedání přerušeno, určit jiný den k jeho pokračování, než zítřek.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím vás, pokud jde o jiné dny, náš čas je velmi napjatý. Víte, že toto zasedání je mimořádné a už se kvůli němu dělaly určité posuny. Obávám se, že toto řešení není vhodné. Musím skutečně potvrdit, že výbory ústavně-právní začínají v 8.30, výbory sociální začínají v 9.00, zahraniční výboru v 9.30 atd. Velká část výborů zasedá. Nemůžeme začít 4. společnou schůzi a nedokončit schůzi třetí. Musíme pokračovat zítra, nebudete-li ochotni pokračovat dnes. Doporučuji, aby se ještě dnes dohodlo alespoň hodinové prodloužení, aby se to mohlo vyřešit.

Hlásí se paní poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prepáčte, pán predsedajúci, vážené dámy a páni, som rada, že ste na záver povedali, že odporúčate, aby sme dnešnú schôdzu ukončili. Ja som chcela povedať len to, že odporúčam všetkým prítomným, aby sme zvážili okolnosti rokovania zajtrajšieho dňa a dnešnú schôdzu ukončili nie v určenom časovom limite, ale aby sme rokovali až do jej ukončenia, s prestávkou na rokovanie klubov. Pre kluby stačí pätnásťminútová prestávka, a potom môžeme pokračovať. To odporúčam.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Paní kolegyně, já jsem trochu zaskočen. Mé doporučení bylo stejné jako vaše. Jestli jsem se vyjádřil špatně, opakuji, že doporučuji porušit limit jednání do dvacáté hodiny a odhlasovat si pokračování schůze. To musejí udělat sněmovny.

Dávám v této věci hlasovat. Nebudeme zatím určovat termín. Budeme hlasovat prostě o tom, že budeme pokračovat v dnešní schůzi i po dvacáté hodině.

Kdo z poslanců obou sněmoven je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 19.35

(SN 80, SL 81)

Kdo je proti?

(SN 3, SL 7)

Kdo se zdržel hlasování ?

(SN 23, SL 23)

Ve Sněmovně národů osmdesát pro, tři proti, dvacet tři se zdrželo, tři ignorovali, ve Sněmovně lidu osmdesát jeden pro, sedm proti, dvacet tři se zdrželo, třináct ignorovalo.

Za těchto okolností udělám, co jsem slíbil. Sněmovny přijaly prodloužení dnešní schůze. Přerušuji naše jednání do dvaceti hodin.

Schůze přerušena: 19.37 hodin.

Schůze pokračuje: 20.18 hodin.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Kolegyně a kolegové, zaujměte prosím svá místa. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné. Přistoupíme proto k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Budeme hlasovat o návrzích v pořadí, v jakém byly podány, pokud nebudou vzneseny námitky. Dopustil bych se jediné výjimky, je tady komplexnější návrh kolegy Fišery za ČSSD a nebyly v té chvíli vzneseny žádné námitky, aby se o tomto návrhu hlasovalo jako o prvním. Také požádal, aby se hlasovalo bod po bodu. Vznáší někdo námitky proti tomu, aby se návrh kolegy Fišery zařadil na začátek? (Ne.) Nevidím žádnou ruku. Prosím, technická poznámka, pane kolego.

Poslanec SN M. Rajčan: K bodu 9 doplňujúcich návrhov k uzneseniu uvádzam, že ho sťahujem, vzhľadom na to, že som pred chvíľou dostal informáciu o dianí v ČNR a v SNR. Podľa toho, ako sa bude situácia vyvíjať uvážim, či tento bod nanesiem na ďalšom alebo nasledujúcom rokovaní. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Malý moment. Můžete ještě jednou upřesnit? Odpusťte, prosím, ono je to poněkud v nepřehledném tvaru. Hlásil se ještě kolega Krejsa.

Poslanec SN J. Krejsa: Já navrhuji k bodu 6 - návrhu klubu SPR-RSČ, abychom hlasovali o každém bodu zvlášť. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Toto je procedurální návrh. Jsou námitky proti tomu, aby se hlasovalo bod po bodu? Správně by to měly schválit sněmovny. Já tedy dám pro pořádek sněmovnám hlasovat. (Námitky ze sálu.) Dobře, není námitek, tedy budeme hlasovat bod po bodu. Přistoupíme k pozměňovacímu návrhu č. 1, t.j. návrh poslance Ivana Fišery. Pane kolego, bod po bodu znamená I a II nebo každý cancourek zvlášť? (Poslanec SN I. Fišera: Včetně arabských čísel.) Čili ta preambule bude: "Federální shromáždění vzalo na vědomí zprávu vlády ČSFR a požaduje od vlády ČSFR předložit Federálnímu shromáždění za prvé (o tomto bodě budeme hlasovat) informaci o mezinárodně právních, bezpečnostních, ekonomických, sociálních a kulturních důsledcích případného zániku ČSFR k 1. 1. 1993. Termín do 31. 10. 1992."

Teď si nejsem přesně jist, protože nemáme zpravodaje, formálně vzato se obvykle vyjadřuje navrhovatel a prvním navrhovatelem usnesení byla federální vláda, k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Domnívám se, že se tedy musím zeptat předsedy vlády, jestli může konstatovat, jak se vláda staví k tomuto návrhu, v podstatě jen ano či ne.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Pokud jde o arabskou jedničku, za vládu říkám nesouhlas.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Takže vláda nedoporučuje. Dávám tedy hlasovat o I/1 Fišerova návrhu. Ještě kolega Stank s technickou poznámkou.

Místopředseda FS J. Stank: Ten návrh, pán predsedajúci, je vypracovaný tak, že to, čo je pod rímskou jednotkou, sa vzťahuje ku všetkým arabským číslam.

My budeme musieť hlasovať tak, že odhlasujeme najprv texty pod arabskými číslicami a potom k tomu pridáme text, ktorý je pod rímská I. Odporúčal by som, aby bolo zvolené toto poradie.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, já se domnívám, že je to jasné. My budeme hlasovat o arabské 1, 2, 3 a jestliže alespoň jeden z těchto bodů bude přijat, automaticky nastupuje bod římská I. Bylo by absurdní přijmout arabskou 3 bez uvození v římské I. Nemůžeme hlasovat zvlášť.

Bude-li přijat alespoň jeden z podbodů, tak platí římská I.

Místopředseda FS J. Stank: Ja to hovorím len preto, aby sa nestalo, že odmietneme rímsku I spolu s arabskou 1, aby sa to nechápalo ako odmietnutie rímskej I, kde sa hovorí, že berie na vedomie.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane kolego, opakuji, beru to na vědomí. Budeme hlasovat o každé arabské číslici. Jakmile kteroukoli odhlasujeme, automaticky máme za to, že jsme tím schválili tu římskou uvozovací.

Kolega Stome se hlásí.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, návrh pana poslance Fišery má dvě části: římskou I. a římskou II. To, co je hned vpravo vedle římské I., to je to, co četl pan předsedající, pan kolega Benda; věta: "Federální shromáždění vzalo na vědomí zprávu vlády ČSFR a požaduje od vlády ČSFR předložit Federálnímu shromáždění" je návětí, které uvozuje všechny tři další body. Čili takto musíme o nich hlasovat. Čili bude návětí a bod arabská 1., bude návětí a bod arabská 2., bude návětí a bod arabská 3. Tím bude vyřízen bod římská I.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Kolegyně Bellušová ještě.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prepáčte, prosím, pán kolega, napriek všetkej úcte k vám prvá časť vety má iný zmysel. Na druhú časť vety nadväzuje arabská 1, 2, 3, ale prvá časť vety hovorí, že Federálne zhromaždenie vzalo na vedomie správu vlády ČSFR. Tam by mohla byť bodka atď., potom by mohla znieť nová veta. Ale vzhľadom na tieto okolnosti je nutné i o rímskej jednotke hlasovať.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Beru na vědomí tuto technickou poznámku a povedu hlasování následujícím způsobem. Nejprve budeme hlasovat o větě: "Federální shromáždění vzalo na vědomí zprávu vlády ČSFR." Potom budeme hlasovat o druhém řádku plus arabská 1, o druhém řádku plus arabská 2 a o druhém řádku plus arabská 3. Čili celkem budou čtyři hlasování.

Sněmovny jsou usnášeníschopné. Kdo je pro první řádek pod římskou I., t.j. že sněmovny vzaly na vědomí, nechť zvedne ruku.

Hlasování: 20.28

(SN 79, SL 110) Děkuji.

Kdo je proti, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

(SN 2, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

(SN 21, SL 4) Děkuji.

Konstatuji, že ve Sněmovně národů sedmdesát devět poslanců bylo pro, dva byli proti, dvacet jedna se zdrželo, šestnáct ignorovalo, ve Sněmovně lidu sto deset pro, jeden proti, čtyři se zdrželi, čtrnáct ignorovalo.

Byl přijat první řádek návrhu poslance Fišery, který následuje za římská I.

Prosím, kdo má technickou poznámku? Pan kolega Gawlik.

Poslanec SL S. Gawlik: Pane předsedo, pane předsedající, bohužel my jsme nehlasovali, to znamená ti, kteří pravděpodobně ignorovali, ignorovali proto, že to byl zmatečný návrh, a my jsme nebyli s to se orientovat, protože nejsme ani českého, ani slovenského původu, jak tady hlasovat.

Prosil bych, abyste nám prominuli, že jsme ignorovali.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dobře, samozřejmě promíjíme. Vy nám promiňte, jestli jsme se o té věci vyjadřovali příliš složitě nebo příliš nejasně.

Pro jasnost. Hlasujeme o druhém až pátém řádku, tzn. o úseku, který začíná slovy "a požaduje" a končí slovy "do 31. října 1992".

Technická docent Olej, prosím.

Poslanec SN J. Olej: Pán predseda! Pravdepodobne som nepochopil, o čom sme hlasovali, ale myslím si, že nie je možné meniť text návrhu, ktorý tu bol predložený pánom Fišerom. Myslím, že sme veľmi ťažko mohli hlasovať o prvej vete rímskej jedničky bez toho, aby sme hlasovali súčasne aj o arabskej jedničke, pretože to nemá zmysel. "Federálne zhromaždenie zobralo na vedomie správu vlády ČSFR a požaduje od vlády ČSFR predložiť Federálnemu zhromaždeniu." Čo, keď ostatné veci nepríjmeme?

Předsedající místopředseda FS V. Benda: V takovém případě tam zůstane "vzalo na vědomí". Hlasovali jsme o první části věty. Kolega Fišera žádal, abychom hlasovali o jednotlivých bodech odděleně. Ta druhá část věty je návěstí vůči arabským 1 až 3. To se nutně musí projednávat s nimi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP