Úterý 22. září 1992

Poslanec SN Marián Kováč: Vážený pán predsedajúci! Považoval som za neférové hlasovaním rozhodnúť o tom, či ste schopný ďalej viesť rokovanie tejto schôdze. Nehlasoval som za, keď bol tento návrh. Myslím si teda, že mám morálne právo požiadať vás, keď dávate hlasovať o návrhoch, aby ste sa najskôr pozorne pozreli po tejto rokovacej miestnosti, či nie sú nejaké pripomienky k hlasovaniu. Už druhýkrát ste spôsobili zmätené hlasovanie.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji za upozornění, nicméně v průběhu hlasování by se měly připomínky omezit na minimum, kromě navrhovatelů samotných. Hlásil se kolega Fišera, pan Mečl.

Poslanec SL I. Fišera: Pane předsedající, chtěl bych vás požádat o totéž. Je třeba dát jasné návěstí, kdy se hlasuje, protože teď jsme opravdu neslyšeli, že hlasovat máme. Jak jsem se vás prve zastal, tentokrát si opravdu myslím, že se stala určitá procedurální chyba.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dobře, budu se snažit, abych řídil pečlivě hlasování. Ještě kolega Mečl se hlásil.

Poslanec SL J. Mečl: Já jsem v tom písemném textu písemně uvedl, že jde o varianty. O té jedničce a dvojce se přece nedá hlasovat dohromady jako o jednom návrhu. To je varianta. V jednom případě o to žádá federální vláda, ve druhém se totéž ukládá předsednictvu Federálního shromáždění.

Znamená to, že z povahy věci vyplývá, že se o tom musí hlasovat zvlášť, nikoli dohromady.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane profesore, nemám zde originální texty, jen přepis, nicméně měl jsem také takový pocit, jako máte vy, proto jsem pro jistotu překročil své pravomoci předsedajícího, pro jistotu jsem konstatoval, že nebyl vznesen požadavek, aby se o obou bodech hlasovalo zvlášť, v tiché naději, že požadavek okamžitě vznesete. Když jste tak neučinil, dal jsem o tom hlasovat jako o celku.

Poslanec SL J. Mečl: Ne, sedím skutečně dost vysoko, takže jsem to nestačil doběhnout, takže jsem pro návrh ani nemohl hlasovat, protože jsem zrovna byl na schodě. Neseděl jsem ani v lavici. Z povahy věci ale vyplývá, že zde přece nepřicházel v úvahu vůbec dotaz, zda se má hlasovat zvlášť nebo dohromady, protože to prostě nejde.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Neudělal jsem to ze zlé vůle. Táži se sněmoven, zda jsou ochotny zopakovat hlasování o každém bodu zvlášť. (Souhlas.)

Myslím, že pro všeobecný mír by bylo lepší, kdybychom si hlasování zopakovali. Takže budeme hlasovat o prvním bodu z návrhů kolegy Mečla, t.j. o bodu, který vláda nedoporučila.

Kdo je pro tento bod, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 21.01

(SN 48, SL 50)

Kdo je proti?

(SN 33, SL 53)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 32, SL 15)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo čtyřicet osm pro, třicet tři proti, třicet dva se zdrželo, pět ignorovalo. Ve Sněmovně lidu padesát pro, padesát tři proti, patnáct se zdrželo hlasování, osm ignorovalo. Ani jedna sněmovna tento návrh nepřijala.

Nyní hlasujeme o bodu 2 z návrhů profesora Mečla, t.j. úkol pro předsednictvo Federálního shromáždění, čili k tomu se vláda nevyjadřuje.

Kdo je pro bod 2, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 21.02

(SN 49, SL 51)

Kdo je proti?

(SN 37, SL 52)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 29, SL 18)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo čtyřicet devět pro, třicet sedm proti, dvacet devět se zdrželo, dva ignorovali. Ve Sněmovně lidu pro padesát jedna, proti padesát dva hlasů, osmnáct se zdrželo, šest ignorovalo. Ani jedna sněmovna návrh nepřijala.

Přistoupíme k bodu 4 poslance Ladislava Dvořáka za LSU. Je to znovu žádost na vládu, proto se ptám na vyjádření pana předsedy vlády.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: To je bod, který se opakuje. Vláda nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Táži se, kdo má technickou poznámku. (Nikdo se nehlásil.) Nevidím, to je skvělé.

Ptám se pro jistotu, jestli kolega Dvořák nestahuje onen návrh. Nestahuje, děkuji. Čili dávám o návrhu hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 21.04

(SN 47, SL 49)

Kdo je proti? (SN 44, SL 53)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 25, SL 20)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo čtyřicet sedm pro, čtyřicet čtyři proti, dvacet pět se zdrželo, dva ignorovali. Ve Sněmovně lidu čtyřicet devět pro, padesát tři proti, dvacet se zdrželo, pět ignorovalo. Návrh tedy nebyl přijat ani jednou ze sněmoven.

Bod 5. Návrh poslance Fišery, který jsme již projednali.

Bod 6. Návrh poslance Krejsy. Poslanec Krejsa má technickou poznámku.

Poslanec SN J. Krejsa: Pane předsedající, navrhuji změnu v textu v bodu 3. (Hlasy ze sálu: To už nelze!)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Jaká je to změna? Pokud se jedná o jazykově technickou úpravu, je to možné.

Poslanec SN J. Krejsa: "Federální shromáždění požádá" změnit na "žádá vládu". Za tečkou doplnit "v současné podobě česko-slovenských vztahů do podoby nové".

Předsedající místopředseda FS V. Benda: To lituji, to nebylo předneseno v rozpravě. Není možno po ukončení takovouto změnu provést. Na hlasování trváte? (Ano.) Jestli se dobře pamatuji, padl zde návrh, aby se hlasovalo o každém bodu zvlášť. Dobře, návrhu bylo vyhověno.

Hlasujeme tedy nyní poněkud složitěji o bodu, všeobecně se pohybujeme v bodu 6, návrh poslanců klubu SPR-RSČ, nicméně nyní hlasujeme o arabské jedničce, t.j. o odmítnutí jakýchkoli kroků směřujících k rozdělení ČSFR.

Kdo je pro arabskou jedničku republikánského návrhu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 21.07

(SN 16, SL 20)

Kdo je proti?

(SN 56, SL 54)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 29, SL 25)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo šestnáct pro, padesát šest proti, dvacet devět se zdrželo, čtrnáct ignorovalo. Ve Sněmovně lidu dvacet pro, padesát čtyři proti, dvacet pět se zdrželo, dvacet šest ignorovalo. Návrh nebyl přijat ani v jedné ze sněmoven.

Hlasujeme o bodu 2 z republikánského návrhu. Domnívám se, že není třeba, aby se vyjadřovala vláda, protože to je právní názor Federálního shromáždění.

Kdo je pro bod 2 republikánského návrhu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 21.09

(SN 38, SL 35)

Kdo je proti?

(SN 51, SL 42)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 14, SL 24)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo třicet osm pro, padesát jedna proti, čtrnáct se zdrželo, dvanáct ignorovalo. Ve Sněmovně lidu třicet pět pro, čtyřicet dva proti, dvacet čtyři se zdrželo, dvacet dva ignorovalo. To znamená, že ani bod 2 republikánského návrhu nebyl přijat.

Hlasujeme o bodu tři republikánského návrhu. V tomto případě jsem nucen požádat předsedu vlády, aby se vyjádřil.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vyjádření mi dělá potíže, poněvadž mi není jasné z formulace, co má vláda transformovat a zároveň budoucí čas "požádá" nevím, jestli je to k vyjádření vlády. Text končí "... zákona o transformaci".

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Čili mám tomu rozumět tak, že vláda se nevyjádřila k tomuto bodu?

Kdo je tedy pro bod tři republikánského návrhu, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 21.11

(SN 24, SL 12) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 45, SL 42) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 24, SL 31) Opět děkuji.

Konstatuji, že ve Sněmovně národů dvacet čtyři poslanců hlasovalo pro, čtyřicet pět proti, dvacet čtyři se zdrželo a dvacet dva ignorovalo. Ve Sněmovně lidu dvanáct pro, čtyřicet dva proti, třicet jedna se zdrželo, čtyřicet ignorovalo.

Ani bod tři republikánského návrhu nebyl přijat.

A posléze bod čtyři republikánského návrhu. Také k tomuto bodu se nemusí vyjadřovat vláda.

Hlasování: 21.12

Kdo je pro tento bod čtyři nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

(SN 20, SL 16) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 44, SL 46) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 28, SL 30) Děkuji.

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo dvacet hlasů pro, čtyřicet čtyři proti a dvacet osm se zdrželo a dvacet dva ignorovalo. Sněmovna lidu: šestnáct pro, čtyřicet šest proti, třicet se zdrželo, třicet tři ignorovalo.

Ani tento bod nebyl přijat v žádné ze sněmoven.

Další návrh je návrh poslance Alexeje Pludka za Levý blok. O tomto návrhu nelze hlasovat, protože jsme zprávu vzali na vědomí v přijatém návrhu kolegy Fišery. Čili nemůžeme zprávu vzít na vědomí a současně ji odmítnout a vrátit.

Poslanec Kůta za Levý blok navrhuje pod písmenem 8) body a) a b) ucelenou koncepci zabezpečení obrany a ucelenou koncepci zabezpečení vnější i vnitřní bezpečnosti. Trvá pan poslanec na svém návrhu? Trvá. Předsedu vlády prosím o vyjádření za vládu.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vláda to v tom sledu, jak je to napsáno a nelze to měnit, nedoporučuje, neboť si myslí, že koncepce obrany je zajištěna a dislokace je vlastně již ukončena.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Čili vláda nedoporučuje s tím, že jí nevyhovuje toto znění.

Čili kdo je pro návrh pana poslance Kůty, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 21.14

(SN 41, SL 44) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 34, SL 36) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 33, SL 33) Děkuji.

Konstatuji, že pro hlasovalo ve Sněmovně národů čtyřicet jedna poslanců, proti třicet čtyři, třicet tři se zdrželo, tři ignorovali, ve Sněmovně lidu pro čtyřicet čtyři, proti třicet šest, třicet tři se zdrželo a deset ignorovalo.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Kolega Rajčan stáhl návrh.

Přecházíme k dodatku. Návrh poslance Nováka z Levého bloku. Prosím napřed předsedu vlády, aby se k návrhu vyjádřil. Je to arabská jedna v dodatku.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vláda to nedoporučuje a není ani zřejmé, jaké komise se mají na mysli, zatímco naopak doporučuje další návrh.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Ano, čili vláda nedoporučuje. Prosím poslance Nováka, aby se vyjádřil, zda na návrhu trvá.

Poslanec SN J. Novák: Pane předsedo, kolegové a kolegyně, to je ten princip, že se dovídáme ex post, že ministr obrany požádal obě dvě vlády o vytvoření komisí, které by pracovaly na rozdělení armády. Z toho důvodu žádám, protože jako poslanci branně bezpečnostního výboru se nemůžeme obrátit na národní vlády, žádám federální vládu, aby nám to bylo prostřednictvím ministra Andrejčáka umožněno. Trvám na svém návrhu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Trváte na svém návrhu, děkuji. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Nováka.

Kdo je pro nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 21.17

(SN 46, SL 62) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 20, SL 21) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 45, SL 37) Děkuji.

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo čtyřicet šest poslanců pro, dvacet proti a čtyřicet pět se zdrželo, nikdo neignoroval, ve Sněmovně lidu šedesát dva pro, dvacet jedna proti, třicet sedm se zdrželo hlasování, šest ignorovalo.

Ani jedna ze sněmoven návrh nepřijala.

Návrh poslance Repaského ze Slovenské národní strany. Prosím pana předsedu vlády, aby ještě zopakoval své stanovisko.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vláda návrh doporučuje se gentlemanskou dohodou, že touto formulací "uplatní praktickou kontrolu" se rozumí účast na jednání Rady obrany státu.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Čili vláda doporučuje tento návrh s bližším vysvětlením a dávám tedy o návrhu hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 21.19

(SN 109, SL 103) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 0, SL 1) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 3, SL 11) Děkuji.

Konstatuji. Sněmovna národů sto devět pro, nikdo proti, tři se zdrželi, jeden ignoroval, Sněmovna lidu sto tři pro, jeden proti, jedenáct se zdrželo, jedenáct ignorovalo.

Konstatuji, že obě sněmovny shodně přijaly tuto část usnesení. Dále zde mám návrh poslance Hajníka, a to je otázka pro referendum. Je to samostatně nadepsané "Návrh poslance Hajníka". Táži se předem, než budeme hlasovat především poslance Hajníka jestli trvá na svém návrhu. (Poslanec SL M Hajník: Návrh stahuji.) Děkuji.

Čili byly nyní nějaké technické poznámky? Nebyly.

To znamená, návrh byl stažen. Přistupujeme k poslednímu doplňujícímu návrhu, který zde existuje. Je to návrh poslance Grohmanna, kde Federální shromáždění žádá předložit na 5. společné schůzi FS úplný program vlády ČSFR bez časového a věcného omezení s platnou ústavou. Táži se pana předsedy vlády.

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Opakuji, že vláda je připravena zpracovat dodatek ke svému programovému prohlášení, a poněvadž návrh není jasně termínován, musím tedy upozornit, že jej nedoporučuje připravit na zářijovou schůzi.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Čili toto znění vláda nedoporučuje, nebo jak tomu mám rozumět?

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Vláda nedoporučuje. Já se obávám, že nemůžeme změnit znění. To znamená, buďto přijměte jako závazný slib předsedy vlády, který tady vyslovil, že vláda dodá dodatek, ale teď nemůže pochopitelně měnit text. Je kolega Grohmann ochoten to vzít zpátky a spokojit se se slibem předsedy vlády?

Pane kolego, pan předseda vlády nesouhlasí s textem, jak je tady předložen, protože informuje, že předloží vláda jenom dodatek k tomu programu. Čili nemůžeme v žádném případě hlasovat o něčem jiném, než padlo během rozpravy. Čili já se vás ptám, jestli ten návrh stahujete a spokojíte se se slibem předsedy vlády, že do 5. společné schůze dodatek předloží, nebo jestli trváte na tom, aby se o návrhu hlasovalo. V podstatě není o čem diskutovat.

Poslanec SL S. Grohmann: Na vysvetlenie

- situácia je jednoduchá. Ten pôvodný návrh sme už dostali, to znamená, že treba pripraviť už len novelizáciu. Takto som to chápal. Tak sme si vypočuli vystúpenie pána premiéra. To je len technická stránka veci, či dostaneme znova celý text aj s tým dodatkom, alebo dodatok zvlášť.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Takže pane poslanče Grohmanne, trváte na svém návrhu?

Poslanec SL S. Grohmann: Áno.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Kolega Stank má ještě technickou poznámku.

Místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie! Ja sa domnievam, že tým dodatkom, ktorý tu sľúbil pán predseda vlády, vlastne splní požiadavku pána poslanca Grohmanna, a tým bude vlastne úplný program federálnej vlády bez časového a vecného obmedzenia. To znamená, že dodatkom - môj názor je taký - že dodatkom sa dosiahne splnenie požiadavky, ktorú predložil pán poslanec Grohmann.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Ano. Nicméně to již přesahuje rámec tohoto hlasování. Máme tady poslední pozměňující návrh poslance Grohmanna. Poslanec Grohmann trvá na hlasování, vláda nedoporučuje tento návrh. Dávám tedy hlasovat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP