Úterý 22. září 1992

Hlasování: 21.24

Kdo je pro návrh poslance Grohmanna, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN 41, SL 49)

Kdo je proti?

(SN 29, SL 20)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 40, SL 50)

Děkuji vám. Konstatuji, že ve Sněmovně národů je čtyřicet jedna hlasů pro, dvacet devět proti, čtyřicet se zdrželo, dva ignorovali. Ve Sněmovně lidu čtyřicet devět hlasů pro, dvacet proti, padesát se zdrželo, šest poslanců ignorovalo.

Prosím pěkně, neodcházejte, ještě jsme zdaleka nesplnili své dnešní povinnosti.

Tím konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

Nyní nám zbývá oběma sněmovnám hlasovat o celku. My zde máme ještě původní text. Já myslím, že tato usnesení nebo to, co jsme si zde odhlasovali budou chápána vesměs jako doplněk nebo jako doplňující návrhy, budou zapracována do společného usnesení. Čili to co máte v tisku 82, jako vládní návrh na konci tisku 82 - vládní návrh usnesení, to bude znění návrhu usnesení, o kterém budeme nyní hlasovat. Samozřejmě ve znění změn a doplňků, které jsme přijali během tohoto půldruhahodinového sezení.

Byl jsem upozorněn, že římská I byla již odhlasována v návrhu kolegy Fišery. Čili stačí vzít z tohoto usnesení pouze rámec, to znamená nadpis a římskou II, to představuje nové doporučení, které zde ještě nebylo projednáno. Je to změna o doplněk, ten doplněk tam byl přidán.

Opakuji hlasujeme o usnesení tisku 82 ve znění všech změn a doplňků, které právě sněmovny přijaly. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Ja by som bol, pán predseda, rád, keby ste sa opýtali pána predsedu vlády, či s tým súhlasí.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane poslanče, já nerozumím. To je vládní návrh usnesení.

Poslanec SN J. Olej: Aj napriek tomu - ja som mal celý čas dojem, že keď sme raz Federálne zhromaždenie a vlastne máme ukladať vláde niečo, že sme sa stále pýtali vlády, či si to môžemedovoliť. Takže by bolo dobré opýtať sa predsedu vlády, či si to môžeme dovoliť? (Potlesk).

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Já si myslím, že nemůžeme nic zkazit. (Potlesk.)

Máme teď hlasovat o usnesení jako celku. Pan předseda vlády zná původní vládní usnesení a byl tady svědkem toho, která usnesení jsme přijali a nepřijali. Tedy toto definitivní znění. Pokud se týká vlády, vláda doporučuje či nedoporučuje?

Předseda vlády ČSFR J. Stráský: Vláda nadále souhlasí se svým vládním návrhem usnesení. (Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dobře. Ta odpověď byla jen částečná, já se zeptám i na ty změny a doplňky, které byly přijaty. Ale protože byly vesměs přijímané změny a doplňky doporučené nebo aspoň tolerované vládou, tak mám za to, že to stanovisko je kladné k celé verzi.

Čili kolegyně a kolegové, pospěšme si prosím.

Hlasujeme tedy, opakuji, o celku usnesení z této dvoudenní společné schůze, jehož základem je usnesení z tisku 82 a jež samozřejmě bude doplněno o znění všech těch změn a doplňků, které jsme zde přijali.

Hlasování: 21.29

Kdo je pro toto usnesení, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN 87, SL 86) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 1, SL 2) Děkuji vám.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 4, SL 10) Děkuji.

Ve Sněmovně národů je osmdesát sedm pro, jeden proti, čtyři se zdrželo a dvacet tři ignorovalo. Ve Sněmovně lidu osmdesát šest hlasů pro, dva proti, deset se zdrželo a dvacet tři ignorovalo.

Konstatuji, že tím sněmovna přijala usnesení ke zprávě vlády, které jsme projednávali ve dnech 11. a dnes.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 45, SL č. 65, SN č. 64)

Pro jistotu zopakuji informaci o konání výborů. Upozorňuji, že další společná schůze sněmoven byla 6. srpna svolána na 22. až 25. září a 29. až 30. září s tím, že volbu a slib prezidenta republiky jsme už na předchozí schůzi určili na den 24. září, jak je to ve shodě s ústavním zákonem.

Podle zatím navrženého programu se mají ještě zítra sejít výbory, aby pokračovaly v jednání. Není už praktické pokračovat dnes ve společné schůzi a projednávat program, protože se to patrně značně protáhne. Projednávání tohoto programu bude proto odloženo až na čtvrtek, patrně až po volbě prezidenta republiky.

Výbory ústavně-právní se sejdou v 8.30 hodin v místnosti 274, výbory sociální v 9 hodin v místnosti X, výbory zahraniční v 9.30 hodin v místnosti 102, výbory finanční a rozpočtové v 9 hodin v místnosti 214.

Děkuji poslancům Sněmovny národů a loučím se s nimi. Čtvrtá společná schůze bude zahájena ve čtvrtek v 10.00 hodin.

Schůze skončila: 21.33 hodin.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP