Čtvrtek 24. září 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Sládkovi. Nyní snad můžeme přistoupit k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Poslanec Kostya svůj návrh stahuje ve prospěch poslance Stanka, poslance Malíře prosím, aby počkal s návrhem až po schválení základního programu.

Přicházíme k návrhu pana poslance Stanka, hlasovat o textu, který je obsažen v tisku 93, ale ne o tisku 93 jako celku - jestli tomu rozumím správně - s tím, že potom bychom doplnili o jednotlivé body, které jsou obsaženy v tisku 98. Je to tak správně? (Poslanec Stank souhlasí.) S technickou poznámkou se hlásí poslance Ivanovský.

Poslanec SL M. Ivanovský: Vážený pane předsedající, chtěl bych jen připomenout upozornění poslance Humla, že výsledek úterního hlasování vzbuzuje pochybnosti, zda hlasovací zařízení je v pořádku.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Ano, zkoumal jsem věc, ale zapomněl jsem sdělit výsledek. Podle techniků je hlasovací zařízení v pořádku.

Hlasujeme o návrhu poslance Stanka. Stačí nadpoloviční většina všech poslanců ve Sněmovně lidu i ve Sněmovně národů.

Hlasování: 10.47

Prosím, kdo je pro návrh poslance Stanka, ať zvedne ruku a stlačí tlačítko.

(SN 50, SL 68)

Kdo je proti?

(SN 45, SL 2)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 27, SL 47)

Hlasování dopadlo takto: z přítomných sto dvaceti tří poslanců ve Sněmovně národů hlasovalo pro padesát, proti čtyřicet pět, dvacet sedm poslanců se zdrželo hlasování. Ze sto dvaceti pěti přítomných poslanců ve Sněmovně lidu hlasovalo šedesát osm pro, dva proti a čtyřicet sedm se zdrželo hlasování.

Budeme nyní hlasovat o návrhu pana poslance Sládka, to znamená jednotlivě hlasovat o bodech obsažených v tisku 93. Chtěl bych se jen zeptat, jestli sněmovny souhlasí s návrhem poslance Sládka, abychom hlasovali jednotlivě o všech bodech?

Prosím, vážené kolegyně a kolegové, aby ten kdo je pro návrh kolegy Sládka zvedl ruku.

Hlasování: 10.49

(SN 36, SL 26)

Kdo je proti?

(SN 65, SL 58)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 17, SL 29)

Ze sto dvaceti čtyř poslanců ve Sněmovně národů hlasovalo třicet šest pro, šedesát pět proti a sedmnáct se zdrželo hlasování. Ze sto dvaceti čtyř poslanců ve Sněmovně lidu hlasovalo dvacet šest pro, padesát osm proti a dvacet devět se zdrželo.

Jedenáct poslanců ignorovalo hlasování. Děkuji. předs. Šedivý Budeme hlasovat o dalším návrhu, který předložil poslanec Šedovič. Jestli jsem mu rozuměl správně, měli bychom hlasovat o obsahu tisku 93 plus o třech návrzích, které jsou obsaženy pod čísly 8, 9 a 10 v tisku číslo 98. Je to tak, pane poslanče?

Poslanec SL J. Šedovič: Navrhoval som hlasovať najskôr o nových bodoch, ktoré sú zaradené, myslím, pod číslom 8, 9 a 10 v tlači 98, o každom bode jednotlivo a potom o tlači 98 ako celku i s harmonogramom, ktorý je tam navrhnutý. Pretože tlač 98 obsahuje všetky body 1 - 16 z tlače 93.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Budeme tedy hlasovat o bodech 8, 9 a 10 tisku 98. Omlouvám se, musíme hlasovat napřed o proceduře, jestli s tím sněmovny budou souhlasit. To je samozřejmě pravda.

Prosím poslance, kdo souhlasí s návrhem, abychom takto hlasovali, jak naznačil kolega Šedovič, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Hlasování: 10.52

(SN 51, SL 48)

Kdo je proti?

(SN 19, SL 3)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 49, SL 66)

Děkuji. Ze 127 přítomných poslanců ve Sněmovně národů padesát jedna pro, devatenáct proti, čtyřicet devět se zdrželo, osm ignorovalo. Z 124 poslanců ve Sněmovně lidu čtyřicet osm pro, tři proti, šedesát šest se zdrželo a sedm poslanců ignorovalo hlasování. Návrh pana poslance Šedoviče tedy nebyl přijat.

Jako o dalším návrhu budeme hlasovat o návrhu pana poslance Valenčíka, ale domnívám se, že pan poslanec Valenčík by ho mohl stáhnout, protože návrh pana poslance Stanka vlastně už nebyl přijat.

Poslanec SL R. Valenčík: Možná jsem špatně pochopil návrh pana poslance Stanka nebo nějakou chybou došlo k tomu, že tam chyběl jeden podstatný moment. Navrhoval jsem - a měl jsem dojem, že to navrhoval předtím i poslanec Stank -, že budeme hlasovat o těch bodech, které jsou uvedeny v tisku 93 jako o bodech, na kterých se shodly obě sněmovny s tím, že hlasujeme bez harmonogramu a bez pořadí. Čili i v případě, že zařadíme některé další body, tak mohou být zařazeny třeba i ústně. V tom spočívala ta vstřícnost mého návrhu. Toto při hlasování o návrhu poslance Stanka nebylo uvedeno, že se hlasuje bez pořadí i bez harmonogramu. Návrh nestahuji a prosím, aby se o něm hlasovalo.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Dobře, budeme hlasovat o návrhu tak, jak byl přednesen. Ještě je tam technická poznámka, poslanec Koutský.

Poslanec SN J. Koutský: Vážený pane předsedající, mám za to, že návrh poslance Šedoviče ještě není vyčerpán. On navrhl, aby se individuálně hlasovalo o doplnění bodu 8.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: My jsme, pane poslanče, hlasovali o metodě, o proceduře, kterou navrhl kolega Šedovič a která byla zamítnuta. Nemá smysl hlasovat dále. Všechno to bereme jako procedurální návrh, protože věcné návrhy tady nejsou. Faktickou poznámku má poslanec Benčík.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia! Mám zrejme určité medzery v poznaní Rokovacieho poriadku. Po druhýkrát pán predsedajúci použil zaujímavú metódu. Poslanec podá návrh a pán predsedajúci dá hlasovať o tom, či o tomto návrhu budeme hlasovať. Urobil to v prvom prípade, keď tu pán poslanec Sládek predložil návrh, a urobil to isté i v prípade pána Šedoviča. Jeden i druhý, ale aj všetci ostatní poslanci, majú právo podať návrh a o tomto návrhu sa bude hlasovať a nie, že o tomto procese budeme hlasovať. Prosím vás, o ktoré ustanovenie Rokovacieho poriadku sa opierate? (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Omlouvám se panu poslanci Sládkovi i Šedovičovi. Pokud jsem je zkrátil na jejich právech. V tom případě bychom měli hlasovat ještě jednou, jestli na tom poslanci trvají. Vidím, že poslanec Sládek trvá, ptám se ještě poslance Šedoviče, jestli na tom trvá? (Ne.) Netrvá, děkuji mu velmi pěkně.

Budeme tedy hlasovat, ještě jednou se všem kolegům omlouvám za zdržení, o návrhu poslance Sládka. Budeme tedy hlasovat jednotlivě o bodech tisku 93. Technickou poznámku má poslanec Zelenay.

Předseda SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia! Zdá sa mi len, že došlo k určitému nedorozumeniu. Nehlasujeme totiť o tom (a tak som rozumel návrhu kolegu Sládka), aby tieto body už boli zaradené. Hlasujeme len procedurálne o tom, ktorý dokument bude základom. Tento dokument je základ, potom sa bude doplňovať alebo nedoplňovať a potom môže prísť procedurálny návrh, že hlasujeme o každom bude zvlášť.

Ale je tu spor, že sú dva návrhy, ktoré sú rovnocenné a my musíme rozhodnúť, ktorý príjmeme za základ, ale tým ešte neschvaľujeme program. Návrhu kolegu Sládka som rozumel ako schválenie do programu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já jsem se domníval, že to tak bylo myšleno. Poslanec Sládek to samozřejmě vysvětlí.

Poslanec SL M. Sládek: Dámy a pánové, tady bylo v úvodu řečeno, že předsednictva sněmoven, která určují program schůzí nebo, pardon, navrhují, se nedohodla. To znamená, že nelze hlasovat ani o tisku 93 nebo 98, ale o každém bodu zvlášť.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pan kolego, kdybyste ještě zůstal u mikrofonu. Chci vám položit jednu otázku, jestli se spokojíte s tím, že o vašem návrhu budeme hlasovat až po skončení hlasování, tak že bychom vytvářeli program hlasováním po jednotlivých bodech. Bylo by logické, kdyby to následovalo až potom, teď bychom se měli domluvit, co bude vlastně základem.

Poslanec SL M. Sládek: Tady pravděpodobně došlo k nějakému nedorozumění, protože tady by se měl schvalovat nějaký program této schůze a na programu této schůze je už určena volba prezidenta; a teď budou další body.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Technická poznámka pan poslanec Kostya a potom pan poslanec Hruška.

Poslanec SN L. Kostya: Pane místopředsedo, promiňte, možná že mě opět napomenete, ale řeknu to, co jsem chtěl říci poprvé, přestože jsem od toho ustoupil.

Celé to nedorozumění vzniká z toho, že poprvé se předsednictva nedohodla vůbec, nepřijala vůbec žádná usnesení a rozešla se. Podruhé vznikla dohoda, bylo přijato shodné usnesení předsednictva SN a předsednictva SL k těm 16 bodům, které jsou totožné s návrhem č. 93.

posl. Kostya

V podstatě se mohlo toto předložit a dnes nebylo o čem jednat, a procedura už byla dávno za námi. Po návratu z Kanady pana předsedy Sněmovny národů Zelenaye bylo vyvoláno 3. kolo, byla vyvolána revokace usnesení předsednictva Sněmovny národů, kterou předsednictvo Sněmovny lidu odmítlo, a proto předsednictvo Sněmovny národů přijalo znovu nové opakované revokované usnesení, a to je tisk číslo 98. Z toho vyplývá celý tento problém.

Jestli ve fázi těchto tří jednání došlo někdy k nějaké dohodě, tak je to těch 16 bodů. Jestliže se tady není schopna po hodině jednání sněmovna dohodnout, ani co zvolí za základ, nelze považovat za možné jiný způsob, než vytvořit základ od začátku, to znamená o každém bodu hlasovat samostatně. Budeme tady možná ještě dvě hodiny a možná, že nepřijmeme žádný způsob a stejně se budeme muset vrátit k tomu, že program vytvoří tady toto plénum. Vezmeme bod 1 až 19 a budeme o každém hlasovat zvlášť. Pokud se schválí, tak se zařadí, pokud se neschválí, tak se nezařadí. Nevidím jinou schůdnou cestu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Hlásil se poslanec Hruška.

Poslanec SN M. Hruška: Domnívám se, že kolega Kostya nemá v tomto případě pravdu, že Sněmovna národů a Sněmovna lidu není schopna vytvořit program. Protože kolega Šedivý, předsedající dnešní schůze, zatím neměl možnost uplatnit hlasováním o pozměňovacích návrzích ten princip, podle kterého jsou nám předkládány dvě předlohy, podle kterých bychom se měli řídit. To znamená, jestliže je v logice věci, abychom hlasováním, to znamená vylučováním pozměňovacích návrhů k tisku 93, dospěli k tisku 98, tak potom skutečně máte, pane kolego, pravdu vy, že nejsme schopni, ale my jsme k těm všem postupným krokům ještě nedošli. Zatím jsme vylučovali pouze pozměňovací návrhy vedoucí k tisku 93. Až tyto pozměňovací návrhy všechny odmítneme, nastane přece hlasování o tisku 98. Nechme proběhnout hlasování do konce. Tady došlo k jedinému zmatení, kdy kolega Sládek navrhoval, aby se hlasovalo o jeho pozměňovacím návrhu, který se vztahoval opět k tisku 93, a tady došlo k zásadní chybě. Tento návrh nezapadá do logiky k vylučovacímu způsobu mezi tiskem 93 a 98. Nemůžeme přece přijmout pozměňovací návrh k jednomu tisku, o kterém ještě nebylo rozhodnuto jako o celku.

Kolega Šedivý až do pozměňovacího návrhu pana Sládka postupoval naprosto v souladu, a vylučovací metodou bychom se dostali až k tisku 98.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Hruškovi, hlásil se poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Suchánek: Chtěl bych navázat na slova kolegy Kostyi. Hlasováním jsme zde rozhodli, že nebudeme brát za předlohu tisk 93. Zbývá nám nyní ještě rozhodnout hlasováním o tom, zda budeme brát za předlohu tisk 98, a teprve ve chvíli, kdy ani toto neprojde, pak teprve nezbude sněmovnám, než tvořit program bod po bodu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Hlásil se poslanec Sládek s technickou poznámkou.

Poslanec SL M. Sládek: Došlo tady k nedorozumění. Za prvé se tu ozvaly poznámky, co se týká volby prezidenta. To přece bylo určeno na dvacátého atd. Kdysi dávno bylo určeno, že proběhne volba prezidenta. Můžeme se bavit o dalších bodech. Tam by bylo zapotřebí o zařazení těchto bodů na program hlasovat a ne lpět na nějaké předloze. Já jsem je přednesl, myslím, jasně.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Protože jsme probrali všechny pozměňující návrhy k mému návrhu, nechám nyní hlasovat o tom, kdo souhlasí s programem tak, jak je uveden v tisku 98.

Ještě se hlásí poslanec Valenčík.

Poslanec SL R. Valenčík: Upozorňuji, že o mém návrhu se ještě nehlasovalo, že tento návrh se lišil od návrhu pana Stanka tím, že se shodneme na minimu, na kterém se můžeme shodnout, čili na tom, co předkládají obě sněmovny, to znamená 16 bodů bez pořadí a s možností toho, že i když bude některý bod schválen dodatečně, tak se může zařadit potom při projednávání při konkretizaci programu na kterékoliv místo.

Pokud tento můj návrh nebude odhlasován, tak se domnívám, a je to pro mne absurdní, že je snaha za každou cenu schválit program Sněmovny národů i s harmonogramem, tudíž i s tím, aby zákon o zániku československého státu byl symbolicky dán na dny mnichovské zrady. K tomu nemám komentář.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pan poslanec Hošek.

Poslanec SN S. Hošek: Vážení přítomní, při hodinovém poslouchání dospívám k názoru, že toto shromáždění odsouzené některými k harakiri, nebude mít dostatek samurajů, kteří by to měli provést. Proto si dovoluji jiný návrh.

Navrhuji, abychom nyní odhlasovali přijetí do programu naší schůze první dva body, pak ať se sejdou předsednictva, aby znovu projednali návrh dalšího pokračování, protože si myslím, že se projevilo to, že tu nebyli nejvyšší funkcionáři předsednictva při předkládání návrhů programu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý:

Pan poslanec Moric s technickou poznámkou, po něm pan poslanec Sládek.

Poslanec SL V. Moric: Vážené dámy, vážení páni! Predložili sa tu dva návrhy dvoch Predsedníctiev. Predsedníctvo Snemovne ľudu navrhuje svojej snemovni program, ktorý je tu daný. Snemovňa nemusí súhlasiť so svojim Predsedníctvom. Preto navrhujem, aby Snemovňa ľudu súhlasila s predloženým návrhom Predsedníctva Snemovne ľudu s tým, že do návrhu Predsedníctva Snemovne ľudu zaradí body 8, 9 a 10 tak, ako sú podané v návrhu Predsedníctva Snemovne národov. Predsa o návrhu Predsedníctva Snemovne ľudu môže hlasovať Snemovňa ľudu ako taká. Keby Snemovňa ľudu takýto návrh schválila, tak by sme ho potom mohli predložiť obom snemovniam.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Navrhujete doplnit návrh Sněmovny lidu o body 8, 9, 10 z tisku 98?

Poslanec SL V. Moric: Áno. O tomto návrhu nechať hlasovať len Snemovňu ľudu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Domnívám se, že na společné schůzi lze těžko tento návrh odsouhlasit. Ještě se hlásí poslanec Sládek.

Poslanec SL M. Sládek: Nejprve jednu větu na vysvětlenou. Mně se zde vždy podkládají nějaké postranní úmysly. Chtěl jsem, aby byl schválen program této schůze. Mohlo to být uděláno už dávno, kdyby se postupovalo podle mého návrhu. Body 1 a 2 jsou mimo diskusi, protože byly určeny. Mohlo se tedy postupovat: bod 3, bod 4, bod 5 atd., jak jsem navrhoval. Jsou to body, na kterých se předsednictva obou sněmoven shodla, a poté se mohlo hlasovat o dalších doplňujících návrzích, ať je to předřazení, transformace nebo cokoliv jiného.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane poslanče, hlasujeme stále o tom, který tisk vezmeme vůbec za základ. Napřed se musíme dobrat k tomu, a potom budeme určovat způsob, tedy proceduru přijetí programu. Prosím poslance Kádnera, který se hlásil.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP