Čtvrtek 24. září 1992

Poslanec SN T. Kádner: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že v průběhu hlasování není možné předkládat další návrhy. Žádal bych vás, pane předsedající, abychom dokončili hlasování tak, jak to má být podle jednacího řádu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já bych, pane kolego, velmi rád dokončil hlasování také. Máme tady ještě návrh pana poslance Valenčíka, který chce, abychom hlasovali o obsahu tisku 93 s tím, že pokud bude přijat, bude stanoven harmonogram zvlášť a další případné body. Je to tak správně?

předsedající F. Šedivý Nevím, jestli o tom můžeme v této chvíli hlasovat, protože mi připadá, že by bylo vhodnější hlasovat až po té, co se shodneme na tom, který tisk bude brán za základ. Pokud poslanec Valenčík na tom trvá, budeme hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Valenčíka, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 11.10

(SN 41, SL 50)

Kdo je proti?

(SN 56, SL 53)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 20, SL 20)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo čtyřicet jedna pro, padesát šest proti, dvacet se zdrželo a devět ignorovalo. Ve Sněmovně lidu padesát pro, padesát tři proti, dvacet se zdrželo a šest ignorovalo. Návrh nebyl přijat.

Dalším návrhem je návrh poslance Hoška, protože návrh poslance Repaského by patřil asi až do další části - jestli pan poslanec Repaský bude souhlasit, abychom projednali body 1 a 2 a po přestávce znovu projednávali program 4. společné schůze. O bodech

1 a 2 totiž nemusíme hlasovat, ty vyplývají už z minulé schůze.

Poslanec SN S. Hošek: Navrhuji, aby se sešlo předsednictvo Federálního shromáždění, které je povinno práci sněmoven korigovat.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Předsednictvo Federálního shromáždění ale nemůže ingerovat do činnosti předsednictev sněmoven. Takže bych vás poprosil, jestli trváte na svém návrhu.

(Poslanec SN S. Hošek: Tak předsednictva sněmoven.) Aby se tedy sešla předsednictva sněmoven a pokusila se dohodnout na společném programu. Děkuji.

Je to návrh, o kterém budeme hlasovat. Myslím si, že byl dostatečně srozumitelně vysvětlen.

Kdo je pro tento návrh poslance Hoška, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 11.12

(SN 37, SL 48)

Kdo je proti?

(SN 63, SL 61)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 23, SL 17)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo třicet sedm pro, šedesát tři proti, dvacet tři se zdrželo a pět ignorovalo. Ve Sněmovně lidu čtyřicet osm pro, šedesát jedna proti, sedmnáct se zdrželo, tři ignorovali. Tento návrh také nebyl přijat.

Návrh poslance Morice opět ne zcela ... (Poslanec SL V. Moric: Sťahujem.) Stahuje, děkuji.

Tím jsme probrali všechny pozměňovací návrhy k této proceduře. Ještě se hlásí poslanec Havlík.

Poslanec SN R. Havlík: Pane předsedající, zdá se mi, že jste opomenul dát hlasovat o návrhu pana poslance Sládka. Jsem o tom přesvědčen, protože pan dr. Sládek svůj návrh nestáhl a vy jste nedal znovu hlasovat o jeho návrhu, ač jste předtím připustil, že vaše předešlé hlasování bylo zmatečné.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: My jsme si, pane poslanče, ale před tím vysvětlili, že opravdu hlasujeme nyní o proceduře a ne o přijímání jednotlivých bodů programu. O tom budeme hlasovat později.

Poslanec SN R. Havlík: Dobře, já tedy dávám návrh, aby se nejdříve hlasovalo o tisku č. 93.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Tento návrh zde už byl bohužel dvakrát odmítnut, takže o něm hlasovat nedám.

Kdo souhlasí s tím, aby za základ jednání o návrhu programu 4. společné schůze byl přijat tisk č. 98, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 11.15

(SN 81, SL 75)

Kdo je proti?

(SN 16, SL 32)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 16, SL 15)

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo osmdesát jedna pro, šestnáct proti, šestnáct se zdrželo, osmnáct ignorovalo. Ve Sněmovně lidu sedmdesát pět pro, třicet dva proti, patnáct se zdrželo a šest poslanců ignorovalo. Konstatuji, že za základ pro jednání byl přijat tisk č. 98.

Nyní prosím, vážené kolegyně, vážení kolegové, abyste k tomuto tisku, pokud máte doplňovací nebo pozměňovací návrhy, je předkládali. Již zde mám návrh kolegy Malíře, Krejsy a Holáně. Prosím o další doplňovací návrhy. Hlásí se poslanec Zeman.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, vážení kolegové, předkládám návrh, aby jako další bod do našeho programu byl zařazen vládní návrh zákona o státní statistice - tisk 54. Konstatuji, že tento vládní návrh zákona v předchozím programu byl obsažen.

Domnívám se, aniž bych to podrobněji zdůvodňoval, že jde o zákon převážně technický a že jeho projednáním by parlament prokázal, že umí také užitečně pracovat. Naopak jeho neprojednání by nás mohlo zavést do situace, že by - obrazně řečeno v České republice se teplota měřila Fahrenheitem, ve Slovenské republice Réaumurem a jaksi bychom si nevšimli, že v okolním světě se teplota měří Celsiem.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Zemanovi.

Poslanec SN M. Rajčan: Navrhujem do programu ešte ďalší bod, a to je tlač č. 22 - návrh poslancov Federálneho zhromaždenia na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 42/1992 Zb., o úprave majetkových vzťahov a vysporiadaní majetkových nárokov v družstvách. Nejde o bytový zákon, ten sme prerokovávali. Ide o ťažké dokazovanie vlastníckych práv k poľnohospodárskym nemovitostiam, ktoré (ako sme už v minulej rozprave hovorili) je diskriminujúce, ako sme zistili, nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Podám aj písomne.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Prosím o další návrhy.

Poslanec SN M. Gaľa: Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda! Dovoľte mi predložiť nasledujúci doplňujúci návrh. Žiadam, aby do programu 4. spoločnej schôdze snemovní Federálneho zhromaždenia do bodu 7 - Vládny návrh ústavného zákona o spôsobe zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky - bol zaradený bod 8a, v ktorom by na základe § 28 ods. 1 a 2 zákona o Rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia bola prerokovaná možnosť tajného hlasovania o tomto, pre naše národy prelomovom návrhu ústavného zákona.

Kolegyne a kolegovia, ako poslanci stále ešte najvyššieho zákonodarného zboru ČSFR sme sa vo výboroch dôkladne zoznámili s návrhom a so zdôvodnením navrhovateľov uvedeného zákona. Stretli sme sa s mnohými, často diametrálne odlišnými názormi aj poslancov celého spektra politických zoskupení vo Federálnom zhromaždení na daný zákon a z neho vyplývajúce dôsledky.

Pri stretnutí s voličmi je to podobné - názory nie sú jednoznačné, naviac občania sa cítia v mnohých prípadoch skutočne podvedení tým, že sa neuplatnil spôsob priamej demokracie a oni nemajú možnosť vyjadriť sa k problému, ktorý sa týka okrem iného aj ich - referenda. Ale o referende nechcem hovoriť. Chcem hovoriť o tej skutočnosti, že na pôde Federálneho zhromaždenia .....

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane kolego, prosím, podejte svůj návrh. Toto není rozprava. Nepočítal jsem s tím, že budete chtít vést rozpravu, tak jsem vám čas neměřil.

Poslanec SN M. Gaľa: Ja by som sa i napriek tomu pokúsil to dokončiť.

Chcem hovoriť o tej skutočnosti, že na pôde Federálneho zhromaždenia sme často svedkami straníckeho prístupu a postupu pri prerokovávaní vecí a hlasovaní o nich. (Rozruch v sále.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pokračujte, pane kolego. Prosím klid v jednacím sále.

Poslanec SN M. Gaľa: Nie je možné snáď hovoriť o tom, že by sa vyslovene rokovalo o direktíve, ako jednotne majú poslanci tej ktorej jednotlivej zložky hlasovať. Jedná sa tu skôr o určitý psychologický moment k princípom z obavy pred tým, ako by posudzovali ostatní poslanci príslušnej strany a alebo hnutia fakt, že niekto z nich hlasoval inak, než sa patrí na poriadneho disciplinovaného člena.

Dovoľte mi z tohto miesta vysloviť hlbokú osobnú pochybnosť o skutočne neotrasiteľnej jednote postojov celých desiatok poslancov jednotlivých zoskumení, či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle v tak závažnej problematike. (Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane poslanče, svůj čas jste již opravdu vyčerpal.)

Ďakujem za pochopenie aj nepochopenie. A odovzdávam svoj návrh predsedajúcemu písomne.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Hlásí se paní poslankyně Hyková.

Poslankyně SL B. Hyková: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já se omezím jen na předložení návrhu. Nebudu ho zdůvodňovat, protože byl přijat za základ tisk 98. Navrhuji tyto změny. Bod 8, to je zákon o způsobu zániku federace, myslím, že logicky patří za body č. 9 a 10 - navrhuji předsunout bod 9 a 10 před bod 8 a dále za tisk 71 a 73 navrhuji zařadit jako další bod tisk 67. Dobře víte, že to je iniciativní návrh skupiny poslanců na změnu a doplnění ústavního zákona o referendu a pak teprve zákon o zániku federace.

Nechci to zdůvodňovat, včera na ústavně právních výborech byly tyto zákony všechny projednávány a byl projednáván i návrh, aby ústavně právní výbor doporučil sněmovnám zařazení tohoto zákona na program. Narazilo se na to, že budou určité problémy při použití eventuálního zákona o zániku federace, nebude-li novelizován ústavní zákon o referendu. Z tohoto důvodu navrhuji zařadit.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý:

Děkuji paní poslankyni Hykové. Hlásí se poslanec Filip.

Poslanec SL V. Filip: Pane předsedo, pane předsedající, já mám jednu maličkou poznámku. Chtěl bych, aby byl bod 18 a 19 tisku 98 zařazen na zítřejší den. Jde o otázky interpelace poslanců. Osvědčilo se to i v minulém období, že když nebyl některý z poslanců spokojen s odpověďmi ministrů, aby ještě v průběhu dalšího týdne mohla být odpověď doplněna.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Já bych prosil i tento návrh písemně, přestože je jednoduchý, ale aby se potom na něj nezapomnělo. Kdo se dále hlásí? Pan poslanec Novák.

Poslanec SN P. Novák: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové. Na jednání 2. společné schůze těchto sněmoven byl odsouhlasen do pořadí bod návrhu na usnesení Federálního shromáždění, kterým by se ukládalo předsednictvu tohoto shromáždění ustavení komise, která se bude věnovat ústavně právním zákonům, vyplývajícím z programového prohlášení vlády a z politických dohod mezi ODS a HZDS.

Už současný průběh projednávání některých důležitých zákonů ukazuje na to, že tato komise by byla velice užitečná a mohla by zkvalitnit a urychlit průběh schvalování zákonných norem. Proto navrhuji, aby byl do programu této schůze tento bod znovu schválen.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Novákovi, ještě se hlásí paní poslankyně Petrová.

Poslankyně SL J. Petrová: Pane předsedo, pane předsedající, vážení kolegové. Mám dva návrhy. Jeden se týká bodu 14 - návrh na schválení delegací do evropských institucí, který je plánován na čtvrtek 1. října. Vzhledem k tomu, že delegace našeho parlamentu do parlamentního shromáždění Rady Evropy má odjet již v úterý 29.9. navrhuji, aby tento bod programu byl zařazen jako bod č.3, to znamená hned po eventuálním slibu prezidenta tak, aby mohla probíhat příprava odjezdu této delegace.

Druhý návrh, který předkládám je návrh na zařazení - návrh do programu tisku č.63 vládního návrhu zákona o hromadných sdělovacích prostředcích. Podle mých informací tento návrh byl plánován na toto plénum. Výbory pověřené tímto jednáním, výbory zahraniční, výbory sociální a kulturní tento návrh projednaly a podle informace předsedů ústavně právních výborů, se kterými jsem o tom teď jednala, jsou ústavně právní výbory schopny se během pléna sejít a projednat a předložit plénu společnou zprávu tak, aby tento návrh mohl být na jednání. Myslím si, že by to mohlo být na čtvrtek 1. října.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: I vás, paní poslankyně, poprosím o písemný návrh. Ještě někdo se hlásí? Slovo má poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedo, pane předsedající, budu velice stručný. Můj pozměňovací návrh spočívá v tom, že bych vás prosil, kolegové, o podporu, aby od tisku 98 bod č.13, to jest návrh na volbu členů a předsednictva zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění pro kontrolu Federální bezpečnostní a informační služby, byl probírán již dnes. Jako důvod bych chtěl uvést to, že v podstatě ta komise bez předsedy nemůže existovat, ta komise tedy nepracuje. Je to otázka jednoho hlasování. Jistě tam nastane konsens, aby ta komise mohla co nejdříve pracovat. Děkuji, písemně odevzdám.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Slovo má nyní pan poslanec Mečl, potom pan poslanec Benčík.

Poslanec SL J. Mečl: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Jedním ze zákonných předpokladů fungování připravovaného ústavního zákona o způsobu zániku České a Slovenské Federativní Republiky je nepochybně přijetí novely ústavního zákona o referendu. Je potřeba si uvědomit zcela realisticky, že zde sice existuje návrh skupiny poslanců na novelizaci ústavního zákona o referendu. Je to novelizace, která by umožnila v souladu s ústavním zákonem o způsobu zániku čs.federace opravdu efektivně referendum použít. Projednávání tohoto ústavního iniciativního zákona o referendu bylo ve Federálním shromáždění i v národních radách zastaveno. Je podle mého názoru nerealistické předpokládat, že by tato novela mohla být, pokud se věc zásadně nezmění, projednána na této schůzi. Nebyla ještě projednána ani v národních radách, ani ve všech výborech Federálního shromáždění, byla v podstatě navrhovatelům vrácena pro přípravu zásad.

To znamená, je nerealistické předpokládat, že může během týdne, čtrnácti dnů být hotova.

Za této situace si myslím, že není rozumné, aby byl na této schůzi projednáván a schválen vládní návrh ústavního zákona o způsobu zániku České a Slovenské Federativní Republiky, který se odvolává na ústavní zákon Federálního shromážděné o referendu s vědomím, že v dnešní podobě je ústavní zákon o referendu, zejména podle názoru federální vlády i vládní koalice, nepoužitelný.

Doporučuji, pane místopředsedo, aby za této situace nebyl zařazován návrh ústavního zákona o způsobu zániku ČSFR (tisk 72) na tuto schůzi a bylo vyčkáno, až bude zpracována novela ústavního zákona o referendu.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Rozumím-li tomu správně, doporučujete vypustit bod číslo 8. (Poslanec SL J. Mečl: Ano.) Děkuji. Pan poslanec Benčík.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci! Predsedníctva snemovní nás mohli ušetriť tej trápnej situácie okolo schvaľovania programu, keby sa chceli vzájomne dohodnúť a nechceli jednotlivé snemovne svoje záležitosti takto presadzovať. Bolo by trápne, je to trápne, necítim sa dobre a myslím, že sa tomu dalo predísť. Predsa nie je problém, aby sa dve Predsedníctva pri dobrej vôli dohodli na piatich, desiatich, pätnástich bodoch. To je skutočne pre budúcnosť výstražné.

Viem, že sa to vykonávalo cieľavedome a ukazuje sa, že sa toho cieľa pekne dosahuje... Dosahuje sa však len do tej doby, než sa budú musieť schvaľovať ústavné zákony. Nemali by sme sa zasa strápňovať tým, že zaradíme takéto body, hoci s poukazom, že na to máme, ale na druhej strane viem, že to nebude schválené. Nerád by som, aby sa pár dní o parlamente zasa takto trápne hovorilo a písalo.

Preto sa pripájam k návrhu, ktorý tu už bol prednesený, aby bod 8 bol vypustený, aby sme politicky a právne, legislatívne, technicky a vecne tento dôležitý a potrebný zákon dobre pripravili. O niekoľko dní, napr. o 14 dní, môžeme schvaľovať návrh novely zákona o referende, návrh zákona o deľbe majetku federácie. Čudujem sa, že si i niektoré naše slovenské strany neuvedomujú, ako je to pre Slovensko dôležité, aby bol schválený tento všeobecne právny predpis skôr, než sa bude schvaľovať zákon o spôsobe zániku federácie. Pripájam sa teda k návrhu, aby bod č. 8 (tlač 72) bol vypustený z programu. Nie preto, aby sa to oddialilo donedohľadna, ale preto, aby sa to vecne, právne, politicky dobre pripravilo. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Benčíkovi. Ještě má někdo nějaký návrh na změnu? Pan poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážené kolegyně, kolegové, vím, že o procedurálních návrzích není rozprava, ale přesto chci podpořit návrh kolegy Mečla na vyřazení bodu o způsobech zániku federace. Jde mi o to, že vedle nezbytnosti změnit ústavní zákon o referendu, byl předložen iniciativní návrh poslanců na přijetí zákona o zániku federace, který je po ústavní stránce, myslím, dobře připraven, propracován. Iniciativní a petiční výbor ho schválil. Tento zákon vyhovuje něčemu, co v návrhu ústavního zákona, který předložila vláda, není. Tam se jenom mluví o ústavním zákoně Federálního shromáždění jako o jedné z možných forem, ale v tomto poslaneckém návrhu je tato jedna z možných forem přesně legislativně propracována.

Přesto jsem dnes dostal dopis předsedy Federálního shromáždění, že pro nepředložení zásad není tento návrh přijat, takže máme předložit zásady. Ptám se, jaké zásady byly předloženy od vlády k jejímu návrhu zákona o způsobech zániku federace. Pokud nebyly předloženy, jaký byl důvod, že předseda od nich upustil, když tento návrh zákona je jenom pouhým přepsáním politické dohody do paragrafů. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Hlásil se poslanec Novák.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP