Čtvrtek 24. září 1992

Tento návrh také nebyl přijat.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Předposledním návrhem je společný návrh poslanců Mečla, Benčíka a Jičínského: vyřadit z návrhu programu společné schůze sněmoven Federálního shromáždění bod číslo 8 tisku 72, zákon o způsobu zániku ČSFR. Mohu o tomto návrhu nechat hlasovat společně? (Souhlas.)

Hlasování: 11.59

Prosím ty poslance, kteří jsou pro tento návrh, ať zvednou ruku a stlačí tlačítko?

(SN 46, SL 48)

Kdo je proti?

(SN 77, SL 73)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 7, SL 11)

Ze sto třiceti dvou poslanců Sněmovny národů bylo čtyřicet šest pro, sedmdesát sedm proti, sedm poslanců se zdrželo a dva hlasování ignorovali. Ze sto třiceti tří poslanců Sněmovny lidu bylo čtyřicet osm poslanců pro, sedmdesát tři proti, jedenáct se zdrželo a jeden hlasování ignoroval. Tento návrh také nebyl přijat.

Zbývá tedy procedurální návrh pana poslance Sládka: Hlasovat o jednotlivých bodech návrhu obsaženého v tisku 98 a ještě potom znovu o pořadí. Trvá poslanec Sládek na tomto návrhu? (Trvá.) Prosím o chvilku strpení.

Ještě se omlouvám poslanci Janu Novákovi. Ten navrhuje do pořadu dnešního jednání zařadit projednání bodu 12 z tisku číslo 98. Je to návrh na volbu členů a předsedy zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění, pro kontrolu vojenského obranného zpravodajství. Budeme o návrhu poslance Jana Nováka hlasovat.

Hlasování: 12.03

Kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku. (SN 73, SL 64)

Kdo je proti?

(SN 7, SL 19)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 43, SL 35)

Ze sto dvaceti osmi poslanců Sněmovny národů bylo sedmdesát tři pro, sedm proti, čtyřicet tři se zdrželo hlasování a pět ignorovalo. Ze sto třiceti poslanců Sněmovny lidu bylo šedesát čtyři pro návrh, devatenáct proti, třicet pět se zdrželo hlasování a dvanáct ignorovalo. Tento návrh také nebyl přijat.

Nyní budeme ještě hlasovat o návrhu poslance Sládka o jednotlivých bodech programu tak, jak je vytištěno v tisku 98 s dodatky. Představuje si to tak poslanec Sládek? (Poslanec SL M. Sládek: Ano.) S technickou poznámkou se hlásí poslankyně Lastovecká.

Poslankyně SN D. Lastovecká: Domnívám se, že návrh pana poslance Sládka směřoval k proceduře, jak schválit program dnešní schůze. Protože program byl schválen, domnívám se, že je v této situaci už bezpředmětný.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Domnívám se, že program nebyl schválen. Zatím byly schváleny některé body, ale program jako celek ne. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Sládek.

Poslanec SL M. Sládek: Byl bych velmi nerad, dámy a pánové, aby se tady opět předbíhalo, jako se při nějaké schůzi říkalo, že už bych měl být za mřížemi. Program schválen nebyl, byly schváleny dva doplňovací návrhy.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: S tím ovšem, pane poslanče, že body 1 a 2 už jsme jednou schválili, takže o těch hlasovat nemůžeme. Začali bychom od bodu 3. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Richter.

Poslanec SL M. Richter: Dovoluji si podat protinávrh, aby se hlasovalo o tisku jako o celku. To znamená tisk a změny a doplňky.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Ještě se hlásí s technickou poznámkou poslanec Hruška.

Poslanec SN M. Hruška: Pane předsedající, návrh pana kolegy Sládka je procedurální návrh. Jestliže jsme rozhodli, že se přikláníme k tisku 98, a k tomu byly přijaty pozměňovací návrhy, musíme nyní rozhodnout, jestli budeme o jednotlivých bodech z tisku 98 hlasovat jednotlivě. Musíme rozhodnout nejprve o proceduře.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já předpokládám, že budeme hlasovat o proceduře. Návrh poslance Sládka je hlasovat o jednotlivých bodech tisku 98. Pokud, jak je mi napovídáno, jde o tisk 93, pak je situace úplně jiná, protože tisk 93 nebyl projednáván. Je to opravdu tak, ověřil jsem si to ze záznamu. Byl to tisk 93.

Tím pokládám návrh poslance Sládka za bezpředmětný, protože základem je tisk 98. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Sládek.

Poslanec SL M. Sládek: Poslanec Sládek bez toho pejorativního, aby to už jednou bylo jasné. Já jsem dával návrh, aby se o každém bodu programu této schůze hlasovalo jednotlivě. A ne o nějakém tisku 93. To jsem přednášel v době, kdy se jednalo o tisk 98.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý:

Ne, nejednalo se tehdy ještě o tisku 98, musím vám to vyvrátit.

Budeme nyní hlasovat o programu 4. společné schůze Federálního shromáždění jako o celku. Je to tedy tisk číslo 98, který vám byl rozdán ve znění pozměňovacích a doplňovacích návrhů, které byly přijaty hlasováním v této sněmovně.

Prosím ty poslance, kteří jsou pro tento návrh, ať zvednou ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 12.09

(SN 84, SL 82)

Kdo je proti?

(SN 20, SL 24)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 24, SL 19)

(Poznámka redakce: usnesení FS č.46, SN č.65, SL č.71 )

Ve Sněmovně národů ze 128 poslanců bylo osmdesát čtyři pro, dvacet proti, dvacet čtyři se zdrželo a nikdo neignoroval. Ze 127 poslanců Sněmovny lidu bylo osmdesát dva pro, dvacet čtyři proti, devatenáct se zdrželo a dva poslanci ignorovali.

Návrh programu byl přijat oběma sněmovnami. Děkuji vám.

Nyní ještě máme jednu povinnost, že dnes budeme projednávat jeden návrh, který předkládá pan ministr Kubečka, to je návrh zákona o užitných vzorech, tisk 55. Pokud by nám vyšel čas, byl bych rád, kdybychom mohli ještě projednat návrh o státním zkušebnictví, tisk 61, který také odůvodňuje pan ministr Kubečka, který z důvodu zahraniční cesty se v příštím týdnu nemůže našeho jednání zúčastnit.

Než přistoupíme k projednávání schváleného programu, musíme zvolit dva ověřovatele. Doporučuji vám zvolit ověřovatelem za Sněmovnu lidu pana poslance Jedináka, pokud je přítomen. Je přítomen. A paní poslankyni Adamčíkovou, kterou také vidím. Děkuji. Za Sněmovnu národů pana poslance Borose, toho ale nevidím. Pan poslanec Boros je přítomen jednání? Je přítomen. A pana poslance Stomeho, kterého vidím. Má prosím někdo připomínky? Prosím, pane poslanče.

Poslanec SL J. Čejka: Pane předsedající, měl jsem pocit, že jsme právě odsouhlasili program této schůze. Nechápu tedy předsunutí určitých bodů a schválení určitých zákonů před stanovený program.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já jsem, pane poslanče, ještě žádný návrh nikomu nepředsouval. Řekl jsem jen, že bych byl rád, kdybychom mohli případně projednat, ale nenechal jsem o tom meritorně mluvit, byla to jen poznámka.

Máme přistoupit k odsouhlasení ověřovatelů hlasováním. Obě sněmovny budou hlasovat společně.

Prosím poslance, kteří souhlasí s navrženými ověřovateli, ať zvednou ruku a stisknou tlačítka.

Hlasování: 12.13

(SN 114, SL 101)

Kdo je proti?

(SN 1, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 3, SL 3)

Děkuji. Ze 119 poslanců ve Sněmovně národů bylo pro sto čtrnáct, proti jeden, zdrželi se tři, jeden ignoroval. Ze 119 poslanců ve Sněmovně lidu sto jeden pro, nikdo nebyl proti, tři se zdrželi, patnáct poslanců ignorovalo hlasování.

Tím byli ověřovatelé pro 4. společnou schůzi obou sněmoven schváleni.

(Poznámka redakce: usnesení SN č.66, SL č.72)

Faktická poznámka, nevidím, kdo se hlásí?

Poslanec SL J. Lhotka: Je tady tradice, takže navrhuji polední přestávku.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý:

Děkuji za tento návrh. Je tady jediná otázka, jestli bychom nemohli během přestávky vykonat první kolo voleb. Považoval bych to za velmi rozumné, protože by se tím ušetřilo mnoho času.

Nyní bych prosil předsedu Federálního shromáždění pana Kováče, aby se ujal řízení této části schůze. Děkuji.

Řízení schůze převzal předseda FS M. Kováč.

Předseda FS M. Kováč: Prosím, pán poslanec Sládek.

Poslanec SN M. Sládek: Děkuji, pane předsedo, myslím, že tady předcházející pan řídící schůze degradoval už definitivně volbu prezidenta ČSFR, protože navrhl, abychom si ji odbyli během přestávky na oběd.

Poslanec SL P. Spilka: Pane poslanče Sládku, já si myslím, že volbu prezidenta degraduje vaše oblečení. (Potlesk.)

Poslanec SN M. Sládek: Technická poznámka. Když už jste došli tak daleko ve své ubohosti, příslušníci té ptákostrany, navrhoval bych, aby někteří příslušníci ptákostrany si upravili vlasy atd., aby jim ty licousy a camfrňoury nesplývaly po zádech. Děkuji.

Předseda FS M. Kováč: Vážené poslankyne, vážení poslanci! Pokračujeme v rokovaní. S technickou poznámkou, prosím, pán poslanec.

Poslanec SN M. Ransdorf: Myslím, že skutečně volba prezidenta republiky a důstojnost prezidenta republiky nemá nic společného s oblečením. Nakonec zakladatel našeho státu také chodil velmi prostě oblečen v obyčejné vojenské šaty. (Oživení v sále a potlesk.)

Předseda FS M. Kováč: Vážené poslankyne, vážení poslanci, po neúspešnej voľbe prezidenta ČSFR schválili snemovne dňa 6. augusta 1992, že nová voľba a sľub prezidenta ČSFR sa uskutoční dnes. Môžeme teda pristúpiť k novej voľbe prezidenta ČSFR. Navrhuje sa jediný kandidát, pán Jiří V. Kotas, ktorý dňa 7. septembra 1992 informoval predsedu Federálneho zhromaždenia o svojom zámere predniesť pred voľbou programový prejav. Podľa § 17 ods. 2 Rokovacieho poriadku Federálneho zhromaždenia sa rokovania môžu zúčastniť aj ďalšie osoby, pokiaľ s tým snemovňa prejaví súhlas. Budeme o tomto návrhu hlasovať bez rozpravy. Prosím, pripravme sa na hlasovanie, prednesiem návrh.

Kto je za, aby sa dnešnej voľby zúčastnil pán Jiří V. Kotas, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo svojho hlasovacieho zariadenia!

Hlasování: 12.19

(SN 46, SL 34)

Kto je proti?

(SN 9, SL 11)

Zdržal sa niekto hlasovania?

(SN 0, SL 0)

Prepáčte, prečítam vám zatiaľ doterajšie výsledky hlasovania. Zo 115 prítomných poslancov v Snemovni národov je štyridsaťšesť za, deväť proti. Hlasovanie, pokiaľ ide o zdržanie sa, opakujeme. V Snemovni ľudu z prítomných 106 je tridsaťštyri za, jedenásť proti, zdržanie sa opakujeme.

Poslanec SN M. Ransdorf: Pane předsedo, domnívám se, že byste měl nechat hlasování opakovat, protože vámi položená otázka nebyla dobře srozumitelná, protože část poslanců to pochopila tak, zda souhlasí s tím, aby mohl zde pan Kotas vystoupit a část to pochopila tak, že by měl být pouze přítomen bez možnosti vystoupit. Domnívám se, že by měla být otázka položena znovu jasně a srozumitelně, a pak dát průběh hlasování.

Předseda FS M. Kováč: Bola dvakrát jasne prednesená, ale môžeme hlasovanie zopakovať.

Ešte raz hlasujeme o tom, kto je pre to, aby sa dnešnej voľby zúčastnil pán Jiří V. Kotas, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Takýto je zatiaľ návrh. Podľa výsledku návrhu budeme pokračovať ďalej.

Technická poznámka.

Poslanec SN M. Ransdorf: Pane předsedo, máte na mysli přítomnost s možností vystoupení, nebo bez možnosti vystoupení?

Předseda FS M. Kováč: Prítomnosť, a keď bude odhlasovaná prítomnosť, potom mu dám slovo, aby prehovoril.

S technickou poznámkou pán poslanec Zeman.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, ať si o kandidátu myslíme cokoliv, myslím, že všichni kandidáti by měli mít rovné šance; a jestliže ti, kteří byli náhodou poslanci, měli zde automaticky možnost vystoupit, pak by neměli být této možnosti zbavováni ani další kandidáti. Opakuji, bez ohledu na to, co si o nich myslíme - v rámci pouhého fair play.

Chtěl bych vás upozornit, že otázka byla skutečně položena nelogicky, protože to, že je přítomen Jiří V. Kotas ještě neznamená, že nutně musí vystoupit, a naopak si dost těžko dovedu představit, že by vystupoval a nebyl přítomen.

Předseda FS M. Kováč: S technickou poznámkou sa hlási poslanec Zelenay.

Místopředseda FS R. Zelenay: Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia! Vážený pán kolega Zeman ma asi nepočúva, pretože má akúsi tlač. To je veľká škoda, chvíľu na neho počkám.

Ide o to, že snemovňa musí určiť hlasovaním, či niekto môže byť prítomný v tejto miestnosti, nie na galérii. To musíme odhlasovať. To je prvé hlasovanie. Potom je druhé hlasovanie, ak s tým budeme súhlasiť (a to máme precedens z plenárnych zasadnutí minulého parlamentu), potom musíme odhlasovať, či dotyčná osoba môže alebo nemôže vystúpiť. To sú dve rozdielne veci.

Předseda FS M. Kováč: Opravím to. Pán poslane Zelenay, podľa § 17 ods. 2 Rokovacieho poriadku hlasujeme o tom, či sa môže zúčastniť a potom má predseda alebo predsedajúci právo dať mu slovo. Je dôležité, aby sme odhlasovali, či sa môže zúčastniť. Preto som dal už trikrát tento návrh, ktorý je v súlade s Rokovacím poriadkom.

Hlásí sa poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Jsem velice rád, že jsme tak úzkostliví u člověka, který se uchází být hlavou tohoto státu. Jenom mě mrzí, že jsme nebyli tak úzkostliví, když jsme do této sněmovny několikrát opakovaně nechali vstoupit celé ochranky prezidentů a hlav jiných států, dokonce se zbraněmi v podpaží. Děkuji vám.

Předseda FS M. Kováč: S technickou sa hlási pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Chtěl bych uvést na pravou míru to, co říkal kolega Zeman o rovnosti podmínek. Jestliže jsme nepřijali při předcházejících volbách v případě některých kandidátů, kteří nebyli poslanci, tuto možnost, aby se zúčastnili, tak rovnost podmínek je v tom, že by se to nemělo přijmout ani teď.

Předseda FS M. Kováč: Je to na vôli poslancov. Preto dávame o tejto veci hlasovať. Ešte raz hlasujeme.

Kto je pre to, aby sa dnešnej voľby zúčastnil pán Jiří V. Kotas, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 12.25

(SN 56, SL 42)

Kto je proti?

(SN 12, SL 16)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 32, SL 32)

Konštatujem, že zo sto ôsmich prítomných poslancov Snemovne národov päťdesiatšesť bolo za, dvanásť proti, tridsaťdva sa zdržalo hlasovania, osem ignorovalo. Z prítomných sto šiiestich poslancov v Snemovni ľudu bolo štyridsaťdva za, šestnásť proti, tridsaťdva sa zdržalo, šestnásť poslancov ignorovalo. Návrh neprešiel.

Teraz uvediem mená členov volebných komisií, ktoré budú pokračovať v práci v tomto zložení:

Volebná komisia Snemovne ľudu: Adamčíková Margita, Bobovnický Július, Cuhra Jaroslav, Gawlik Stanislav, Houf František, Hyková Blanka, Klimecký Jaromír, Kříž Erich, Novotný Ivo, Ryška Peter, Svoboda Václav, Šedovič Josef.

Volebná komisia Snemovne národov: Čech Vítězslav, Freiová Michaela, Holáň Vilém, Hošek Stanislav, Hruška Milan, Mráček Karel.

Volebná komisia Snemovne národov Slovenskej republiky: Bábi Peter, Borguľa Michal, Bystrický Šubor, Gaľa Milan, Pavúková Oľga, Šablicová Otília.

V súlade s bodom 10 Volebného poriadku podá predseda volebnej komisie Snemovne ľudu správu o výsledku overovania podaného návrhu kandidáta na novú voľbu prezidenta.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP