Čtvrtek 24. září 1992

Poslanec SL E. Kříž: Vážený pane předsedo, vážené sněmovny, zpráva volební komise Sněmovny lidu a Sněmovny národů české a slovenské části o výsledku ověřování návrhu kandidáta na funkci prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky.

V souladu s volebním řádem schváleným pro volbu prezidenta ČSFR se sešly dne 21. a 24. září 1992 volební komise Sněmovny lidu a Sněmovny národů české a slovenské části, aby ověřily a posoudily platnost a úplnost návrhu kandidáta na funkci prezidenta ČSFR pro čtvrté kolo volby. Kandidátem na funkci prezidenta byl navržen poslancem Alešem Muchou pan Jiří Včelař-Kotas, narozen dne 7. července 1952, bytem Praha 1, Vladislavova 13, tisk 47.

Všechny tři volební komise konstatují, že kandidát navržený na funkci prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky splňuje všechny zákonné předpoklady kladené na volbu prezidenta republiky. V Praze dne 24. září 1992.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem za správu o výsledkoch overovania predloženého návrhu. Rozprava o návrhu sa nekoná. Má niekto otázku na prednesenú správu? (Nikdo se nehlásil.) Pýtam sa pána navrhovateľa, pána poslanca Muchy, či chce odvôvodniť svoj návrh. Nie je tu.

Pýtam sa všetkých troch predsedov volebných komisií, či už sa urobili kontroly úloh, ktroré boli uvedené v bode 11 Volebného poriadku a či súhlasia so zahájením hlasovania. Prosím, aby ste predniesli svoje stanoviská.

Poslanec SL E. Kříž: Kontrola byla provedena, vše je připraveno. Volby ve Sněmovně lidu se uskuteční v místnosti č. 102 v prvním patře.

Předseda FS M. Kováč: S technickou poznámkou sa hlási pani poslankyňa Freiová.

Poslankyně SN M. Freiová: Poznámka je faktická, nikoli technická.

Vážený pane předsedo, několikrát jsme zde již byli účastni aktu, který je travestií volby prezidenta republiky. Tento akt snižuje význam parlamentních procedur, které mají pomoci obnovit právní stav v naší zemi. A kdo ví, má ho možná snížit podle přání těch, kteří by si přáli naši zem vést jinými cestami, cestami dekretů a policejního násilí.

Domnívám se, že jedinou možností, která této volbě vrátí opět význam skutečné osobní volby, je absence. Apeluji na svědomí svých kolegů, zvláště těch, kteří se také nezúčastňovali pseudovoleb za minulého režimu. Děkuji vám.

Předseda FS M. Kováč: Teraz by som prosil pána poslanca Viléma Holáňa, aby sa vyjadril k položenej otázke.

Poslanec SN V. Holáň: V české části Sněmovny národů může začít volba. Proběhne vzadu za sněmovnou v přízemí.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Ešte prosím pána poslanca Bystrického.

Poslanec SN Š. Bystrický: I v slovenskej časti Snemovne národov je všetko pripravené na voľby. Voľby môžu začať v miestnosti 026.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. So súhlasom predsedov volebných komisií vyhlasujem hlasovanie za otvorené. Poslanci Snemovne ľudu - opakujem - hlasujú v miestnosti č. 102 v prvom poschodí, obidve časti Snemovne národov hlasujú v miestnosti 026, ktorá je vľavo za sálou. Ako prví hlasujú členovia volebných komisií.

Teraz je šesťdesiat minutová prestávka, určená aktu volieb.

Schůze přerušena: 12.33 hodin.


Schůze zahájena: 13.44 hodin.

Předseda FS M. Kováč: Prosím poslancov, aby sa posadili, aby sme zistili, či sme uznášaniaschopní. Áno. Sme uznášaniaschopní. Takže môžeme pokračovať v rokovaní.

Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Predsedovia volebných komisií sú v sále a preto môžeme pokračovať v rokovaní. Vypočujte si, prosím, výsledky hlasovania novej voľby prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Slova sa ujme predseda komisie Snemovne ľudu, poslanec Erich Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Vážený pane předsedo, vážené sněmovny, předkládám vám zápis z volby prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky. Volební komise Sněmovny lidu ustavená ze zástupců poslaneckých klubů pro tajnou volbu prezidenta ČSFR ve složení Margita Adamčíková, Július Bobovnický, Jaroslav Cuhra, Stanislav Gawlik, František Volf, Blanka Hyková, Jaromír Klimetský, Erich Kříž, Ivo Novotný, Peter Ryška, Václav Svoboda a Jozef Šedovič oznamuje, že poslancům Sněmovny lidu bylo odevzdáno 88 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování volební komise zjistila: odevzdaných bylo celkem 56 hlasovacích lístků; platných hlasovacích lístků bylo odevzdáno 54, neplatné hlasovací lístky byly odevzdány 2. Pro navrženého kandidáta pana Jiřího Včelaře-Kotase bylo odevzdáno 16 hlasů. Volební komise zjistila, že navržený kandidát neobdržel třípětinovou většinu platných hlasů všech poslanců Sněmovny lidu. V Praze dne 24. září 1992, podepsáni předseda volební komise a členové volební komise.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem pekne. Teraz vystúpi predseda volebnej komisie Snemovne národov za poslancov zvolených v Českej republike, poslanec Vilém Holáň.

Poslanec SN V. Holáň: Pane předsedo, dámy a pánové. Přečtu vám zápis z volby, jak proběhla v české části Sněmovny národů.

Volební komise Sněmovny národů ustanovená ze zástupců poslaneckých klubů pro tajnou volbu ve složení Vítězslav Čech, Michaela Freiová, Vilém Holáň, Stanislav Hošek, Milan Hruška a Karel Mráček oznamuje, že poslancům Sněmovny národů zvoleným v České republice bylo předáno 53 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování volební komise zjistila, že odevzdáno bylo celkem 25 hlasovacích lístků, z toho 25 platných, žádný neplatný. Pro navrženého kandidáta pana J. V. Kotase bylo odevzdáno 10 hlasů. Volební komise zjistila, že navržený kandidát neobdržel třípětinovou většinu platných hlasů všech poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice. V Praze dnes, podepsán předseda a členové komise.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Nasleduje vystúpenie predsedu volebnej komisie Snemovne národov - Šubora Bystrického za poslancov zvolených v Slovenskej republike.

Poslanec SN Š. Bystrický: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie! Prečítam vám zápis o voľbe prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

Volebná komisia Snemovne národov, ustanovená zo zástupcov poslaneckých klubov pre tajnú voľbu prezidenta v zložení: Peter Bábi, Michal Borguľa, Šubor Bystrický, Milan Gaľa, Oľga Pavúková oznamuje, že poslancom Snemovne národov,zvolených v Slovenskej republike bolo odovzdaných 51 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania volebná komisia zistila, že bolo odovzdaných celkom 44 hlasovacích lístkov. Platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných tiež 34. Nebol odovzdaný žiadny neplatný hlasovací lístok. Za navrhovaného kandidáta, pána J. V. Kotasa bolo odovzdaných 14 hlasov. Volebná komisia zistila, že pán J. V. Kotas, navrhnutý kandidát, nezískal trojpätinovú väčšinu platných hlasov všetkých poslancov Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike. V Prahe, dňa 24. 9. 1992. Podpísaný predseda a členovia volebnej komisie.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem a poďakovanie patrí aj všetkým členom volebných komisií za doterajšiu prácu.

Dovoľte, aby som vyhlásil celkový stav hlasovania. Hlasovanie bolo bezvýsledné, prezident nebol zvolený, pretože kandidujúci nedostal trojpätinovú väčšinu všetkých platných hlasov všetkých poslancov Snemovne ľudu a trojpätinovú väčšinu platných hlasov všetkých poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike, ani trojpätinovú väčšinu platných hlasov všetkých poslancov Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike.

Keď nebol prezident zvolený, koná sa do 14 dní opakovaná voľba prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Snemovne v takom prípade stanovia v uznesení deň, kedy sa opakovaná voľba bude konať. Navrhujem, aby nová opakovaná voľba prezidenta ČSFR sa konala ihneď. Sú pripomienky k tomuto návrhu? Prosím, pán poslanec.

Poslanec SN M. Hruška: Podle volebního řádu má navrhovatel právo stáhnout kandidaturu v kterémkoliv okamžiku před uskutečněním volby. Já bych se chtěl zeptat kolegy Muchy, zda po přečtení výsledků voleb, kdy je zřejmé, že pan J. V. Kotas nedostal ani nadpoloviční většinu, jestli neuvažuje o stažení svého kandidáta.

Předseda FS M. Kováč: Prosím, pán poslanec Mucha.

Poslanec SN A. Mucha: Stahuji kandidaturu.

(Potlesk.)

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Vzhľadom k tejto skutočnosti odporúčam, aby v priebehu dnešného rokovania (v čase, ktorý určí) sa stretlo ešte politické grémium, ktoré by navrhlo termín novej voľby prezidenta ČSFR.

Teraz by sme mohli pokračovať v rokovaní, ale prosím príslušného podpredsedu, ktorý bol určený, aby riadil ďalšiu spoločnú schôdzu, aby sa urýchlene dostavil do rokovacej miestnosti.

Řízení schůze převzal místopředseda FS R. Zelenay.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Kolegovia a kolegyne! Budeme pokračovať v programe. Na základe toho, že sme si schválili program, teraz budeme rokovať o nárvhu zahraničných výborov (tlač 97 A). Bol to pôvodne bod 14, ktorý je teraz zaradený ako bod 3 a je to návrh na schválenie delegácií Federálneho zhromaždenia do parlamentného zhromaždenia Rady Európy a Európskeho parlamentu. Opakujem, že je to tlač 97 A.

Tento návrh odôvodní za Snemovňu ľudu poslankyňa Jana Petrová a za Snemovňu národov poslanec Kamil Haťapka.

Společná zpravodajka výborů SL J. Petrová: Pane předsedo, pane předsedající, vážení kolegové, dovolte, abych přednesla společnou zprávu za výbory Sněmovny lidu.

Zahraniční výbory na svém 2. společném zasedání přijaly usnesení číslo 6, ve kterém doporučují předsednictvu Federálního shromáždění, aby delegace Federálního shromáždění do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a Evropského parlamentu byly na návrh zahraničních výborů schvalovány plénem Federálního shromáždění. Aby návrhy deleagací do dalších tří institucí, kde jsme členem (pro informaci Severoatlantické shromáždění, Meziparlamentní unie a Federální shromáždění KBSE), byly schvalovány pouze zahraničními výbory. Dnes tedy podle tohoto návrhu usnesení, které schválilo předsednictvo, bychom měli schválit návrhy delegací do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a do Evropského parlamentu.

V této souvislosti bych chtěla upozornit na jednu věc. Zahraniční výbory, které o tom jednaly, myslím nadvakrát nebo natřikrát, původně přijaly usnesení, tedy parlamentní tisk číslo 97, který byl po včerejším jednání doplněn, proběhl určitými změnami a dnes ho máme v parlamentním tisku číslo 97a.

Chtěla bych upozornit na poslední stranu tohoto tisku, kde je otištěno usnesení zahraničních výborů, které pro vaši informaci odcituji: "Zahraniční výbory SL a SN nedoporučují, aby ve stálých delegacích Federálního shromáždění v mezinárodních parlamentních organizacích byli členové vlády ČSFR, ČR a SR, první náměstkové ministrů nebo státní tajemníci. Toto je doporučení zahraničních výborů.

Zahraniční výbory potom jednaly o návrzích jednotlivých politických klubů. Daly i těmto klubům na výběr, zda budou akceptovat toto usnesení nebo nebudou, a poté zahraniční výbory schválily návrhy jednotlivých delegací, které ne vždy korespondují s tímto doporučením (doporučení však bylo ve formě nezavazující).

Já bych teď poprosila kolegu zpravodaje ze Sněmovny národů, aby vás seznámil se složením těchto delegací. Za sebe bych chtěla říci, že i přes toto doporučující usnesení zahraničního výboru, podle hlasování zahraničních výborů, jako společná zpravodajka doporučuji, aby ty návrhy delegací, které máme v tisku 97 byly přijaty a vámi doporučeny.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pani poslankyni Petrovej, dávam slovo pánovi poslancovi Haťapkovi zo Snemovne národov.

Společný zpravodaj výborů SN K. Haťapka : Pripájam sa k pani spravodajkyni. Návrh členov do Rady Európy (8 členov a 8 náhradníkov) je nasledujúci: Za ODS-KDS pán Fiala Luděk, Záhorský Vladimír, Za Šavý blok Masopust Zdeněk, za KDÚ-ČSL Cuhra Jaroslav, za SNS Hrivík Pavol, za KDH Petrík Ján, za HZDS Kráľ Ábel a Filkus Rudolf.

Ako náhradníci - ODS: Čermák Augustín, KDS: Spilka Petr, Štěpánek Petr, ČSSD: Fišera Ivan, SDŠ: Gajdošíková Šudmila, MKDMESWS: Batta István, SPR-RSČ: Krejsa Josef, SDSS: Bystrický Šubor. Ako predseda je navrhnutý pán Filkus Rudolf. Európsky parlament má celkom 17 miest. Navrhnutí sú poslanci za ODS-KDS: Kalina Kamil, Mlčák Jaroslav, Starý Jan, Žalud Stanislav, Freiová Michaela, SDŠ: Štefanovič Milan, Kováčik Juraj, SNS: Mihalik Ján, HZDS: Mitrová Eva, Kováč Roman, za Šavý blok: Klanica Zdeněk, ČSSD: Horák Jiří, MKDMESWS: Boros Zoltán, LSÚ: Čejka Jiří, SPR-RSČ: Sládek Miroslav. Ako predsedkyňa je navrhnutá pani Freiová Michaela. Tiež odporúčam prijať ako uznesenie, tak aj návrhy výborov.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem obom navrhovateľom, prosím, aby zaujali svoje miesta.

Písomne sa do rozpravy neprihlásil nikto. Rozpravu týmto otváram. Pýtam sa, či niekto z poslancov či poslankýň chce vystúpiť. Pani poslankyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Vážený pán predseda, predsedajúci, dámy a páni! Dovoľte mi niekoľko slov k tomu, čo bolo povedané. Vzhľadom na novovzniknutú situáciu, ktorá sa týka personálnych zmien poslancov v našom hnutí, prosím vážených prítomných a tiež spravodajcov zahraničných výborov, aby návrh na zmenu, ktorú teraz prednesiem zohľadnili v zmysle uvedeného. Na miesto poslanca Ábela Kráľa odporúčam pána poslanca Martina Kontru. Toto je naša zmena.

Pokiaľ ešte dovolíte, myslím, že by nebolo správne, aby sme príliš veľa rozvádzali túto situáciu, ale miesta ktoré sme odsúhlasili, podľa pomerného zastúpenia na politickom grémiu a na ďalších rokovaniach, boli pridelené klubom. Podľa toho sme sa chovali a zaujali aj stanoviská, ktoré aj napriek tomu čo bolo pvedané boli odsúhlasné a prijaté.

Preto prosím, aby ste navrhovaných kandidátov, ktorých navrhol klub poslancov HZDS, podporili. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Prosím spravodajcov, aby si to poznamenali, prípadne sa vyjadrili, či si návrh osvojili, aby sme o tom museli alebo nemuseli hlasovať, ako o pozmeňujúcom návrhu. Slovo má poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážené Federální shromáždění, doporučuji, aby jako vedoucí delegace do Evropského parlamentu byl jmenován Jiří Horák jako předseda zahraničního výboru.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Ďalej sa hlási poslanec Šimko.

Poslanec SL I. Šimko: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia! Skôr to sformulujem ako otázku. Je možné, že je tu niekto, kto pozná vnútorné predpisy parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Ja som bol poslancom v Rade Európy v minulom volebnom období a pamätám si, že podľa vnútorných predpisov Rady Európy je založená inkompatibilita medzi členom parlamentného zhromaždenia a členmi vlády členských krajín. Je to tak podľa Rokovacieho poriadku parlamentného zhromaždenia. Chcel by som sa niekoho opýtať, či to bolo preverené a či má niekto vedomosť o tomto predpise.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa hlási kolegyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Dovoľte mi, aby som sa pokúsila odpovedať na otázku, ktorú položil kolega Šimko. Myslím, že všetci ako sme tu, sme mali možnosť preštudovať si charakteristiku jednotlivých medzinárodných parlamentných organizácií. Z tých vymenovaných, do ktorých sme navrhovali našich poslancov, jedine Severoatlantické zhromaždenie vylučuje, aby účastník bol členom vlády. Ostatné organizácie to nevylučujú.

Dovoľte mi, pán kolega, poznamenať, že v minulom období, pokiaľ ste boli členom Rady Európy a stali ste sa ministrom spravodlivosti, tak to bolo možné a odtiaľ by ste, myslím, mali vedieť, že to nie je vylúčené. Tiež váš predchodca, bývalý poslanec Posluch, bol tiež ministrom spravodlivosti.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: S faktickou poznámkou sa hlási pán kolega Šimko.

Poslanec SL I. Šimko: To je vlastne dôvod, pre ktorý som vzniesol svoju otázku, pretože keď som sa stal ministrom spravodlivosti, informoval som sa, či to nie je vylúčené a dostal som odpoveď, že vzhľadom na to, že nejde o federálnu vládu, možné to je. Ja túto otázku nekladiem z nejakých politických dôvodov, ale čiste preto, aby sme pred svetom nedelegovali nikoho, kto nemôže byť podľa predpisov tej organizácie členom delegácie.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. S technickou poznámkou sa ešte hlási kolegyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prepáčte mi, prosím, ľutujem že musím reagovať, ale je treba, aby nám to bolo všetkým jasné. V súvislosti s tým, čo ste povedali, som sa obrátila na zahraničný výbor a prosila som pána doktora Pertla, aby sa na to pozrel bližšie, či nemá ešte iné informácie okrem tých, ktoré obdržal každý poslanec. Bol to práve on, ktorý mi povedal, že nie. V Rade Európy nemôže byť len minister zahraničných vecí, v tomto prípade pán minister Moravčík, pretože zároveň vyplýva z jeho funkcie to, že je členom výboru ministrov pri Rade Európy.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Koutský.

Poslanec SN J. Koutský: Vážený pane předsedající, já činím návrh, aby nás v Evropském parlamentě místo poslance Sládka zastupoval poslanec Karel Mráček.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, aby ste mi svoj návrh dali písomne. Do diskusie sa ešte hlási pán poslanec Mikloško.

Poslanec SL J. Mikloško: Ako člen zahraničného výboru navrhujem, aby sme o neodporúčaqní hlasovali, to znamená, že neodporúčame, aby v stálych delegáciách boli členovia vlády, prví námestníci a štátni tajomníci. My sme o tom v zahraničných výboroch trikrát diskutovali a mali sme k tomu veľa dôvodov. Myslím, že členovia vlád sa tam môžu dostať na lepšiu úroveň, ako keby boli poslancami, a myslím si ďalej, že sú dosť zaťažení a že nebudú môcť pracovať v komisiách, pretože na to nebudú mať čas.

Ešte sa vrátim k inému prípadu. Do ďalších troch zahraničných organizácií sme tiež delegovali ľudí: HZDS delegovala do KBSE a do MPÚ pána ministra Slobodníka a štátneho tajomníka Mjartana. Dvakrát sme o tom hlasovali v zahraničnom výbore a ich účasť sme neschválili, pretože sa nezúčastňujú práce v zahraničnom výbore ani vo Federálnom zhromaždení.I napriek tomu, že to tak dvakrát v zahraničných výboroch bolo, včera sa tento návrh znova zrevidoval a celá záležitosť hladko prešla. Je na počudovanie, že keď sa niečo sedemkrát neschváli, je po ôsmykrát možné to sschváliť.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosil by som písomný návrh, aby sme mohli presne špecifikovať, ktorých funkcií sa to týka. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Havlík.

Poslanec SN R. Havlík: Já bych zde rád oponoval návrhu poslance Koutského z Československé strany lidové, který navrhl místo pana doktora Sládka poslance Mráčka. Pan poslanec Mráček není členem klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa a proto myslím, že tento návrh je bezpředmětný, jelikož politické grémium určilo místa jednotlivým klubům.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Mráček.

Poslanec SN K. Mráček: Já bych na to chtěl jen velmi krátce reagovat, jelikož se to týká přímo mé osoby. Je samozřejmé, že vzhledem k soustavné ostudě, kterou zde prezentuje SPR-RSČ, se od toho plně distancuji. Necítím se být v Republikánské straně. Proto je třeba, aby to bylo bráno jako nezávislý poslanec. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP