Pátek 9. října 1992

Poslanec SL M. Zeman: Chtěl bych kolegovi Plevovi blahopřát k nevědomé podpoře, kterou mi právě poskytl, protože právě nesmyslnost tohoto hlasování o celku prokazuje stejnou, byť inverzní nesmyslnost hlasování, které proběhlo před chvílí. (Potlesk.)

Poslanec SL J. Mečl: Měl bych dvě technické poznámky. Nejprve ke zkušenostem z šestého volebního období. Chtěl bych říci, že každý parlament si váží určitých zvyklostí a precedentů, které se vytvoří. To znamená važme si toho, co je svým způsobem nesporné a co se vytvořilo i v šestém volebním období. Nejde o to, jestli to prosazují poslanci noví, nebo staří.

Jinak bych chtěl říci, pane předsedající, že hlasování o částech a o celku podle § 27 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění se týká pouze pozměňovacích a doplňovacích návrhů. To znamená - předkládají-li se pozměňovací a doplňovací návrhy k jinému textu, k návrhu zákona nebo k návrhu usnesení, návrh textu usnesení zákona se těmito pozměňovacími návrhy mění. Je zapotřebí nakonec definitivní text o dílčích parciálních návrzích schválit jako celek. To je nesporné.

Je ale absurdní, aby poslanec, který předkládá návrh usnesení a z důvodu průchodnosti ho rozdělí na tři, čtyři části, a některé jsou a některé nejsou schváleny, aby se hlasovalo o těchto záležitostech znovu.

Když se podíváte na § 27, začíná odstavcem o pozměňovacích a doplňovacích návrzích, v odstavci 2 se hovoří o návrzích. To znamená, že § 27 se týká jenom této problematiky a nemůže se týkat jednotlivých částí usnesení, ať už u zákona nebo u návrhu usnesení nebo u čehokoliv, kde nevzniká tento problém. Tady totiž vzniká problém, že je text, tento text se mění ve sněmovnách doplňovacími návrhy dílčími, některé mohou, některé nemusí být schváleny, a z toho textu zákona může vyjít něco, co je nevyhovující tím, že nebyly třeba všechny doplňovací návrhy schváleny. Pak se musí samozřejmě výsledek, výsledná norma potvrdit hlasováním znovu. Ale nelze to vztáhnout na usnesení třeba v případě Zemana. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Další poznámku má poslanec Schneider.

Poslanec SN J. Schneider: Je mi líto, pane předsedající, ale musím konstatovat, že jste se podle mého názoru opravdu dopustil chyby, ale nikoli v tom smyslu, jak to tady pracně vykládal kolega Mečl. Vy jste měl nechat o celku usnesení hlasovat až poté, co odhlasujeme jednotlivé pozměňovací, byť třeba rozdělené návrhy. Vy jste nechal hlasovat o pozměňovacích návrzích pana poslance Zemana. Toto hlasování mělo následovat až úplně na závěr. To byla jediná chyba.

Jinak myslím, že pan poslanec Mečl nemá pravdu. Já myslím, že toto platí i v případě, kdy nebyl předložen žádný základ usnesení. A jsou to vlastně všechno parciální návrhy na usnesení.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Poslanec Sviták.

Poslanec SL I. Sviták: Jeden z největších filozofů tohoto století Martin Heidegger měl svou inaugurační řeč při volbě rektorem univerzity na téma nebytí. Netušil však, že je možné o nebytí také hlasovat. Já jsem velice rád, že ať budeme hlasovat jakkoliv, že trumfneme Heideggera. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já také děkuji. Místopředseda Federálního shromáždění Stank se hlásí s technickou poznámkou, potom poslanec Zeman.

Místopředseda FS J. Stank: Ja len konštatujem, vážené Federálne zhromaždenie, že sme hlasovali dvakrát o jednej veci a domnievam sa, že druhé hlasovanie nemalo byť, ako sa ukázalo. Teda právoplatné je hlasovanie prvé. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Samozřejmě. To souhlasit nemohu s tímto výkladem.

Poslanec SL M. Zeman: Vážení kolegové, já vidím velký efekt tohoto hlasování, že zejména novým opozičním poslancům se rozplynuly jakékoliv iluze o džentlmenství poslanců vládní koalice. Nicméně - protože naděje umírá naposled, přikláním se k návrhu kolegy Schneidera. Konstatuji rovněž procedurální chybu, které se předsedající dopustil. A vzhledem k tomu, že usnesení má představovat organický celek složený z jednotlivých návrhů, vzhledem k tomu, že z těchto návrhů byl v prvním hlasování přijat pouze jediný bod, navrhuji procedurálně, aby se nyní hlasovalo o celku těchto návrhů, t.j. o jednoprvkové množině.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Tento návrh musím samozřejmě akceptovat. Budeme hlasovat. Ještě poslanec Šilhán, ale už jsem zahájil hlasování. Je to mimořádná benevolence pane poslanče. (Smích.)

Poslanec SL V. Šilhán: Já vám mnohokrát děkuji, ale chci vás upozornit na jednu věc, že návrh usnesení č. 30 hospodářských výborů obsahuje řadu bodů a já se ptám: Bude o nich hlasováno nebo ne?

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane poslanče, nikdo nenavrhl o těchto usneseních hlasovat.

Prosím nyní poslance Zemana, aby ještě jednou zopakoval svůj návrh přesně tak, abychom hlasovali úplně korektně, abychom se nedopustili nějaké další chyby, která by mohla být vyčítána předsedajícímu této schůze. Byl bych velmi nerad.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, vzhledem k tomu, že můj návrh je u zpravodaje, který ho na druhý pokus přečetl správně, poprosil bych zpravodaje, aby totéž opakoval i potřetí.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Prosím pana zpravodaje Porubského, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL P. Porubský: Návrh na uznesenie Federálneho zhromaždenia. Federálne zhromaždenie žiada vládu ČSFR, aby do 30. 11. 1992 predožila Federálnemu zhromaždeniu konkrétny program riešenia platobnej neschopnosti veľkých podnikov.

Po druhé ...

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Poslanec Zeman.

Poslanec SL M. Zeman: Pane zpravodaji, měl jste přečíst jenom pouze ten návrh, který byl schválen v prvním hlasování. V prvním hlasování byl schválen návrh, který jste právě přečetl. Bod, který začíná slovy "za druhé", schválen nebyl, takže je zbytečné ho číst.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Doufám, že tímto hlasováním už vyřídíme všechny problémy, které nám tady nastaly.

Budeme hlasovat opět společně. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné, takže k hlasování můžeme přistoupit. Ptám se poslanců, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 13.56

(SN 47, SL 63) Děkuji.

Kdo je proti tomuto návrhu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko?

(SN 20, SL 16) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 15, SL 12) Děkuji.

Ze sto šesti poslanců ve Sněmovně národů bylo čtyřicet sedm pro, dvacet proti, patnáct se zdrželo, dvacet čtyři ignorovalo. Ze sto osmi poslanců Sněmovny lidu šedesát tři pro, šestnáct proti, dvanáct se zdrželo a sedmnáct poslanců ignorovalo.

Návrh nebyl přijat ve Sněmovně národů.

Ještě návrh poslance Jedináka. Kdybyste, pane poslanče, ještě jednou zopakoval pro ostatní kolegy.

Poslanec SL Z. Jedinák: Abychom doplnili na pořad jednání této schůze ještě bod Dodatek k programovému prohlášení vlády (tisk 119).

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Paní zpravodajka ještě.

Společná zpravodajka výborů SN O. Šablicová: Keď sa pamätám, návrh tohto zákona neprešiel jedine v Snemovni národov, tak sa vraciam k tomu, či nie je možné použiť § 31 zákona Rokovacieho poriadku Federálneho zhromaždenia, prijať také uznesenie, že sa vec opätovne prerokuje v poslaneckých kluboch a poprípade sa v Snemovni národov na prerokovanie tohto zákona ešte vráti.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslankyni Šablicové. Já se zeptám předsednictva Sněmovny národů, jaký má návrh. Pan poslanec Peřich, místopředseda Sněmovny národů. Samozřejmě, potom dojde na hlasování o návrhu kolegy Jedináka.

Poslanec SN V. Peřich: My jsem intezívně diskutovali tuto otázku v předsednictvu Sněmovny národů. Jsme usnášeníschopni. Celá ta věc je samozřejmě velmi naléhavá z hlediska časového, ale měli jsme obavy, jestli vůbec v okamžiku, kdy dojde k přerušení - je pátek odpoledne - se sejdeme. Možná by bylo dobré, kdyby teď členové Sněmovny národů o tomto hlasovali, jestli po ukončení této společné schůze jsme ještě ochotni absolvovat schůzku klubů a samostatnou schůzi Sněmovny národů.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já zatím ještě budu pokračovat v programu společné schůze a pak bych předal řízení zřejmě vám, pane kolego, abyste samostatnou krátkou schůzi Sněmovny národů řídil.

Pan kolega Stank má jiný názor opět.

Místopředseda FS J. Stank: Nejde o môj iný názor, ide o to, že by sme sa mali teraz spoločne dohodnúť, či zvolíme tento alebo iný spôsob vyriešenia tohto rozporu medzi snemovňami. Takže o tom by ste mali nechať hlasovať.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Myslím, že by měla Sněmovna národů zejména ale navrhnout, jaký způsob řešení by považovala za nejvhodnější, protože došlo k rozdílnému hlasování mezi oběma částmi sněmoven.

Místopředseda FS J. Stank: Chápem to tak, že ten návrh tu zaznel a že to by sme mali ešte vyriešiť na spoločnej schôdzi.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Souhlas. Budeme tedy hlasovat o této věci, jestli FS souhlasí s tím, aby v případě rozdílného stanoviska obou sněmoven bylo postupováno tak, že návrh se vrátí k projednání do Sněmovny národů. Můžeme tedy o tom hlasovat - o tomto způsobu řešení vzniklého rozporu.

Prosím poslance, kteří jsou pro tento způsob, nechť zvednou ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 14.00

(SN 79, SL 78) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 2, SL 2) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 22, SL 23) Děkuji.

Ze sto sedmi poslanců přítomných ve Sněmovně národů bylo sedmdesát devět pro, dva proti, dvacet dva se zdrželi a čtyři ignorovali. Ze sto pěti poslanců ve Sněmovně lidu bylo sedmdesát osm pro, dva proti, dvacet tři se zdrželo hlasování a dva poslanci ignorovali.

Návrh byl přijat a návrh znovu projedná Sněmovna národů na samostatné schůzi.

Paní poslankyně Bellušová s faktickou poznámkou k tomu.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prosila by som teraz pred konečným hlasovaním alebo rokovaním v Snemovni národov len o päťminútovú prestávku a poslancov HZDS len prosím sústrediť sa v tejto miestnosti, aby sme nepredlžovali čas. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Přerušíme ovšem schůzi až po hlasování o návrhu kolegy Jedináka, který navrhuje zařadit na program 4. společné schůze FS další bod, kterým by bylo projednání programového prohlášení federální vlády. Řekl jsem to správně, pane poslanče, můžeme o tom hlasovat?

Prosím poslance, aby zaujali místa v lavicích, abychom mohli hlasovat.

Žádám tedy poslance, kteří souhlasí s návrhem kolegy Jedináka, aby na 4. společnou schůzi FS byl zařazen další bod - Programové prohlášení federální vlády, nechť zdvihnou ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 14.02

(SN 22, SL 23) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 29, SL 37) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 52, SL 42) Děkuji.

Ze sto sedmi poslanců přítomných ve Sněmovně národů bylo dvacet dva pro, dvacet devět proti, padesát dva se zdrželo a čtyři ignorovali. Ze sto šesti poslanců ve Sněmovně lidu bylo dvacet tři pro, třicet sedm proti, čtyřicet dva se zdrželo a čtyři poslanci ignorovali hlasování.

Návrh tedy nebyl přijat.

Myslím, že jsme tím opravdu vyčerpali program 4. společné schůze a já tuto 4. společnou schůzi prohlašuji za ukončenou.

Nyní prosím ještě poslance Sněmovny národů, aby zůstali pokud možno přítomni a na žádost poslankyně Bellušové vyhlašuji pro Sněmovnu národů pětiminutovou přestávku.

Schůze skončila: 14.05 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP