Úterý 15. prosince 1992

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji panu poslanci Měrákovi za jeho vyjádření. Prosím, pan poslanec Buzalka.

Společný zpravodaj výborů SL V. Buzalka: Vzhľadom na to, že návrh, ktorý predložil pán poslanec Jurečka, je vlastne totožný s návrhom, ktorý bol vydaný v tlači 185, teda s vládnym návrhom. Tento sme prerokovávali a podrobili sme ho konfrontácii s názorom iniciatívnej skupiny poslancov. Odporúčam, aby sme sa držali návrhu tak, ako bol formulovaný výbormi hospodárskymi v tlači 201. Tento pozmeňovací návrh teda neodporúčam.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Ptám se ještě, zda někdo z poslanců se chce vyjádřit v rozpravě k těmto návrhům? Není tomu tak. Podle jednacího řádu nyní následují závěrečné slovo. Někdo se hlásí, pan poslanec Novotný, promiňte.

Poslanec SL I. Novotný: Chtěl bych jenom podpořit návrh prodloužení té lhůty. Kdo má nějakou zkušenost s vypracováváním norem, kterou já mám třicetiletou, tak během roku není možné zvládnout předělání těch našich norem. To je nesmyslné, ty dva roky budou málo. Čili bych podpořil ponechání té lhůty minimálně na dva roky.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji za přednesený návrh, za přednesené doporučení. Ještě někdo se hlásí? Ještě někdo chce diskutovat? Není-li tomu tak, končím rozpravu. Konstatuji, že podle jednacího řádu následují závěrečná slova. Ptám se zpravodajů a pana poslance Měráka, zda se chtějí vyjádřit nebo zda se domnívají, že již bylo řečeno vše. Bylo řečeno vše.

Žádám tedy o to, aby se poslanci a poslankyně v přilehlých místnostech dostavili do hlasovacího sálu, protože momentálně nejsme usnášeníschopní. Upozorním zvukovým signálem.

Ještě jednou opakuji svou žádost, aby všechny poslankyně a všichni poslanci se dostavili do sněmovny, abychom mohli přistoupit k hlasování. Stále ještě schází řada poslanců, jak v české části Sněmovny národů, tak i ve slovenské části této Sněmovny národů. Ve Sněmovně lidu je pouze padesát osm přítomných poslanců.

Žádám všechny kolegyně a všechny kolegy o větší disciplinu i přesto, že se jedná o poslední schůzi Federálního shromáždění. Veřejnost sleduje a hodnotí naše počínání.

Ještě jednou se pokusím do 16. 50 hodin dosáhnout usnášeníschopnosti obou sněmoven. Pokud se tak nestane, předložím sněmovnám určitý návrh. Vidím přes skleněné dveře, že celá řada poslanců ve vestibulu kouří. Páni kolegové, paní kolegyně, buďte tak laskavi a dostavte se do jednací síně. Ještě tři poslance ze slovenské části Sněmovny národů potřebujeme k usnášeníschopnosti. Situace se stále mění, ale naše naděje na dosažení usnášeníschopnosti se zvyšuje.

Konstatuji, že ve Sněmovně národů v části zvolené v České republice je přítomno čtyřicet čtyři poslanců. Pokud se posadí paní poslankyně Pavúková, zlepší se naše situace. Ve slovenské části Sněmovny národů je čtyřicet dva, ve Sněmovně lidu je osmdesát poslanců.

Konstatuji, že jsme usnášeníschopní a můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 142/1991 Sb. o československých technických normách, tisk 172, a návrh výborů hospodářských Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 201. Budeme hlasovat. Ještě bych požádal zpravodaje, pana poslance Buzalku, aby přednesl pozměňovací návrh pana poslance Jurečky. Prosím, máte slovo. Napřed budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu a potom o návrhu jako celku. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

Společný zpravodaj výborů SL V. Buzalka: Tento pozmeňovací návrh spočíva v tom, že skracuje obdobie prolongácie do 31. 12. 1993 aj v prípade československých štátnych noriem, aj v prípade odborových noriem - to znamená na jeden rok.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji za přednesený návrh, ještě bych prosil o vaše vyjádření a pana poslance Čupra.

Společný zpravodaj výborů SL V. Buzalka: Ako som už povedal, neodporúčame, vzhľadom na to, že sme túto alternatívu v hospodárskych výboroch prerokovávali a zamietli.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Poslanec Čupr.

Společný zpravodaj výborů SN F. Čupr: Návrh byl projednán velmi důkladně v obou výborech. Zkrácení termínu dohodnutého ve výborech nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Pan poslanec Měrák se, myslím, ztotožňuje také s tímto vyjádřením.

Budeme tedy hlasovat. (Ještě se všichni poslanci usadí, znovu vynuluji zařízení, dosáhneme lepší usnášeníschopnosti). K přijetí návrhu stačí prostá většina. Hlasujeme společně. Kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Jurečky, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 16.51

(SN 22, SL 23)

Kdo je proti?

(SN 41, SL 27)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 23, SL 23)

Konstatuji, že z osmdesáti přítomných ve Sněmovně národů dvacet dva pro, čtyřicet jedna proti, dvacet tři se zdrželo a dva ignorovali. Z osmdesáti jedna přítomných ve Sněmovně lidu dvacet tři pro, dvacet sedm proti, dvacet tři se zdrželo a osm ignorovalo.

Návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Hlasujeme společně.

Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 16.52

(SN 84, SL 78)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 1, SL 0)

Konstatuji, že z osmdesáti jedna přítomných ve Sněmovně národů osmdesát čtyři pro, nikdo proti, jeden se zdržel, tři ignorovali. Z osmdesáti jedna přítomných ve Sněmovně lidu sedmdesát osm pro, nikdo proti, nikdo se nezdržel a tři ignorovali.

Bod programu 5: Projednání návrhu na dořešení postupu ke sjednocení usnesení sněmoven k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 286/1992 Sb. o daních z příjmů (tisk 163) a návrh výborů finančních a rozpočtových SL a SN (tisk 189)

Prosím ještě poslance, aby neodcházeli ze sněmovny. Je nutné, abychom projednali ještě před přestávkou, kterou vyhlásím za tím účelem, aby se mohl sejít mandátový a imunitní výbor, abychom projednali návrh na dořešení postupu k sjednocení usnesení sněmoven k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 286/1992 Sb., o daních z příjmů (tisk 163) a návrh výborů finančních a roz počtových Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 189).

V tomto případě byla přijata rozdílná usnesení sněmoven. Návrh schválila pouze Sněmovna lidu.

Předseda Sněmovny národů navrhuje postupovat podle paragrafu 31 c) zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění tak, že návrh znovu projedná na samostatné schůzi pouze Sněmovna národů. Ptám se poslanců obou sněmoven, zda jsou k návrhu tohoto usnesení připomínky. Ano, pan poslanec Filip. Máte slovo.

Poslanec SL V. Filip: Pane předsedající, chtěl jsem se zeptat. My jsme hovořili o dohodovacím řízení s tím, že bude vyhlášeno, až budou přítomni oba předsedové sněmoven, zda by to nebylo možné.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Navrhujete tedy stažení tohoto bodu až do doby přítomnosti, nebo jak tomu mám rozumět? Jde o procedurální návrh. (Poslanec SL V. Filip: Jde o procedurální návrh, aby bylo dohodovací řízení o tomto zákonu v obou sněmovnách.) Tady byl předložen návrh, jak postupovat - podle § 31 c) zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění. Čili, vy dáváte protinávrh k tomuto návrhu, pokud tomu dobře rozumím. (Ano.) Dobře.

Je zde tedy návrh pana poslance Filipa o tom, aby o uvedeném rozdílném usnesení se konalo dohodovací řízení. To je pozměňovací návrh k navrženému usnesení, o kterém budeme muset hlasovat. Ještě předtím se ptám přítomných poslanců, zda se chce někdo vyjádřit. Ano, je zde faktická poznámka. Poslanec Popesko.

Poslanec SN P. Popesko: Dovolil by som si upozorniť, že nepriletelo lietadlo z východného Slovenska, takže preto došlo hlasovaním k tomu, že nebolo schválené v jednej Snemovni.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner:

V podstatě se tedy jedná o technickou záležitost, než o politický problém, který by se měl eventuálně řešit dohodovacím řízením, jestli tomu správně rozumím. Je tomu tak, ano?

Ptám se pana poslance Filipa, zda za těchto okolností trvá na svém návrhu. (Poslanec SL V. Filip: Stahuji.) Stahuje. Děkuji vám za vstřícnost.

Pohled na tabuli přítomných mi říká, že jsme schopni se usnášet. Dal bych hlasovat o návrhu tak, jak byl předložen. (Ještě zazvoním. Když se všichni posadíme, páni kolegové ... já vím, že suvenýry jsou velmi cenné, ale ještě máme další dva dny jednání. Prosil bych o větší disciplínu, protože stále ještě jsme před očima veřejnosti.) Pan kolega Bobovnický se také posadí. Děkuji. (Vypadá to nadějně, pokud jde o usnášeníschopnost.) Ještě pan poslanec Němec se posadí.

Mezitím, než se posadí páni kolegové, ještě zopakuji návrh, o kterém budeme hlasovat. Předseda Sněmovny národů navrhuje postupovat podle § 31 c) zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění tak, že návrh znovu projedná na samostatné schůzi pouze Sněmovna národů. Samostatná schůze bude po krátké přestávce, o kterou mě požádala paní poslankyně M. Freiová, ve které se sejde mandátový a imunitní výbor. Doufám, že již nejsou žádné připomínky, nicméně znovu se ptám, zda jsou nějaké připomínky k tomuto návrhu. Pokud ne, přistoupíme ihned k hlasování. Konstatuji, že jsme usnášeníschopni. Budeme tedy hlasovat.

Ptám se, kdo je pro přednesený návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

Hlasování: 16.59

(SN 68, SL 81)

Kdo je proti?

(SN 4, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 14, SL 2)

Konstatuji, že z devadesáti přítomných ve Sněmovně národů šedesát osm pro, čtyři proti, čtrnáct se zdrželo, čtyři ignorovali. Z osmdesáti pěti přítomných ve Sněmovně lidu osmdesát jedna pro, nikdo proti, dva se zdrželi, dva ignorovali.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat. Samostatná schůze Sněmovny národů se uskuteční ihned po již oznámené přestávce. Ptám se paní poslankyně Freiové, kolik minut žádá na tuto přestávku.

Předsedající Jajtner

Než se rozejdete, vážené kolegyně, vážení kolegové, žádám vás o chvilinku strpení. Mám tady několik oznámení, která chci sdělit.

Paní poslankyně, máte slovo.

Poslankyně SN M. Freiová: Děkuji, pane předsedající, já myslím, že patnáct minut stačí.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Dobře. Je 17 hodin. Samostatná schůze Sněmovny národů začíná v 17. 15 hodin. Mezitím se sejde mandátový a imunitní výbor v místnosti č. 214.

Ještě prosím o chvilinku pozornosti. Mám zde dvě oznámení.

Pro stenografický zápis ještě doplňuji konstatováním, že Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky schválilo zákon, kterým se mění zákon č. 142/1991 Sb., o československých technických normách.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 111, SL č. 143, SN č. 148)

Potom zde mám oznámení: parlamentní knihovna žádá všechny poslance, kteří ještě nevrátili půjčené knihy a jiné materiály, aby tak učinili ještě během tohoto zasedání, nejpozději do pátku 18. 12. tohoto roku.

Tím přerušuji na patnáct minut jednání. V 17. 15 hodin se v této sněmovně uskuteční samostatná schůze Sněmovny národů.

Pokud jde o společnou schůzi, pokračujeme zítra.

Schůze přerušena: 17.03 hodin.

Poznámka redakce: Na samostatné 7. schůzi Sněmovny národů byl schválen bod programu 5.

Bod programu 5: Projednání návrhu na dořešení postupu ke sjednocení usnesení sněmoven k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 286/1992 Sb. o daních z příjmů (tisk 163) a návrh výborů finančních a rozpočtových SL a SN (tisk 189) (usnesení FS č. 113, SL č. 145, SN č. 151)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP