Středa 11. listopadu 1992

ZPRÁVA

o 5. schůzi Sněmovny národů

Středa 11. 11. 1992
Přítomno:65 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
65 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice:

K. Dyba, S. Hošek, I. Kočárník, J. Korger, M. Macek, J. Mlčák, F. Novák, J. Ruml, J. Vodehnal, J. Vodička

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

P. Baco, M. Čič, P. Delinga, Ľ. Dolgoš, I. Hamarčák, R. Kováč, M. Kučera, I. Mjartan, O. Šablicová, E. Šimko

Návrh pořadu schůze:

1. Žádost okresní prokuratury v Kroměříži o vyslovení souhlasu na trestní stíhání poslance Sněmovny národů Pavla Mozgy

Schůze zahájena: 12.40 hodin.

Předseda SN R. Zelenay: Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci! Dovoľte, aby som vás všetkých srdečne privítal na 5. samostatnej schôdzi Snemovne národov. Na začiatku dovoľte, aby som vyhlásil jednu minútu ticha za nášho zosnulého kolegu pána Alexandra Dubčeka. (Poslanci povstali.) Ďakujem.

Na základe údajov svetelnej tabule konštatujem, že sme uznášaniaschopní. Je prítomných 44 poslancov českej časti Snemovne národov a 51 poslancov slovenskej časti Snemovne národov. Týmto konštatujem, že je prítomná nadpolovičná väčšina poslancov v oboch častiach Snemovne národov Federálneho zhromaždenia.

Navrhujem vám jeden bod programu, a tým je žiadosť Okresnej prokuratúry v Kroměříži o vyslovenie súhlasu na trestné stíhanie poslanca Snemovne národov pána Pavla Mozgu. Skôr, než začnem s informáciami, chcel by som vás poprosiť, aby sme hlasovaním rozhodli o tom, či sa na našom zasadaní môže zúčastniť k uvedenému prípadu JUDr. Lubomír Vyleta, ktorý je prvým námestníkom generálneho prokurátora Českej a Slovenskej Federatívnej

Republiky. Tento návrh je procedurálny, preto o ňom nechám hlasovať bez rozpravy.

Prosím pána poslanca Haťapku, aby zaujal svoje miesto.

Budeme hlasovať.

Kto z poslancov je za tento návrh, aby sa JUDr. Lubomír Vyleta mohol zúčastniť našho zasadania, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 13.44

(SN 90)

Kto je proti?

(SN 2)

Zdržal sa hlasovania?

(SN 1)

Konštatujem, že zo 101 prítomných poslancov Snemovne národov bolo deväťdesiat za, dvaja proti a jeden sa zdržal hlasovania. Tento návrh bol prijatý. Pri tomto návrhu nie je zákaz majorizácie, preto obe časti Snemovne národov hlasovali spoločne.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 115)

Teraz sa pýtam, či sú ešte nejaké iné návrhy k programu, nejaké doplnky, pripomienky. Ak nie sú, nechám hlasovať o navrhnutom programe, na konci ktorého vám potom podám informáciu o pohrebe pána Alexandra Dubčeka.

Budeme hlasovať o navrhnutom programe.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 13.46

(SN 101)

Kto je proti?

(SN 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 2)

Konštatujem, že zo 104 prítomných poslancov Snemovne národov sto jeden bolo za, nikto nebol proti a dvaja sa zdržali hlasovania. Tento návrh bol prijatý.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 116)

Teraz si musíme zvoliť dvoch overovateľov k prerokovanému schválenému bodu programu. Pre túto samostatnú schôdzu Snemovne národov vám doporučujem za overovateľa pána poslanca Karola Stomeho za klub koalície ODS-KDS a pána poslanca Jozefa Oleja za Stranu demokratickej ľavice. Jeden je z českej časti Snemovne národov, jeden zo slovenskej časti Snemovne národov. Obaja sú prítomní. Pýtam sa, či sú nejaké iné návrhy, doporučenia alebo poznámky. Ak nie sú, nechám o tomto návrhu hlasovať.

Kto je za, aby sa menovaní poslanci, pán Karol Stome a pán Jozef Olej, stali overovateľmi tejto samostatnej schôdze Snemovne národov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 13.47

(SN 105)

Kto je proti?

(SN 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 2)

Konštatujem, že zo 107 prítomných poslancov Snemovne národov sto päť bolo za, nikto nebol proti, dvaja sa zdržali hlasovania. Tento návrh bol schválený.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 117)

Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Dovoľte, aby sme prikročili k prerokovávaniu schváleného programu, ktorým je žiadosť Okresnej prokuratúry v Kroměříži o vyslovenie súhlasu k trestnému stíhaniu pána poslanca Snemovne národov Federálneho zhromaždenia Pavla Mozgu. Túto žiadosť v súlade s § 6, ods. 2 zákona o Rokovacom poriadku

Federálneho zhromaždenia prerokoval mandátový a imunitný výbor Snemovne národov dňa 22. 10. 1992.

Túto tlač máte k dispozícii pod č. 140. Pýtam sa, kolegyne a kolegovia, či máte túto tlač. Je niekto, kto nemá túto tlač, kto ju nedostal? Nie. Zároveň by som si teda dovolil poprosiť predsedníčku mandátového a imunitného výboru Snemovne národov pani poslankyňu Michaelu Freiovú, aby snemovni oznámila stanovisko mandátového a imunitného výboru. Prosím, pani poslankyňa.

Poslankyně SN M. Freiová: Vážené poslankyně, chtěla bych vás informovat o tom, že 21. září 1992 obdržel předseda Federálního shromáždění žádost vyšetřovatelky okresní prokuratury v Kroměříži dr. Tamary Čechové o posouzení otázky vydání souhlasu k trestnímu stíhání pana poslance Pavla Mozgy. Přečtu vám krátký výpis z obžaloby:

" Pan Pavel Mozga je podezřelý ze spáchání trestných činů výtržnictví podle § 202 odst. 1 trestního zákona, hanobení republiky a jejího představitele podle § 6 trestního zákona a útok na veřejného činitele podle § 156 odst. 3 trestního zákona. Neboť na podkladě prověřování zjištěných skutečností byl odůvodněn závěr, že dne 30. července 1992 kolem půl jedenácté večer v restauraci v Roštíně, okres Kroměříž, v podnapilém stavu napadl hrubými, urážlivými slovy paní Helenu Procházkovou a pana Stanislava Buška; za přítomnosti nejméně pěti občanů vykřikoval urážlivé výrazy na adresu tehdejšího prezidenta Václava Havla pro jeho politickou činnost. Po té udeřil pana Stanislava Buška otevřenou dlaní do obličeje. Když na základě oznámení Pavla Mozgy přijela ve 23.40 hodin do Roštína policejní hlídka obvodního oddělení policie České republiky Mořkovice ve složení kapitán Stanislav Musil a nadstrážmistr Ivo Lepič, pan Mozga je začal napadat hrubými urážlivými výrazy. Takto jednal vůči policistům i kolem poledne následujícího dne v Třebechovicích, okres Kroměříž. Výše uvedené skutečnosti vyplývají ze zápisů o výpovědi občanů přítomných v tu dobu v restauraci v Roštíně, zakročujících policistů a z jejich úředních záznamů."

Tolik výpis z obžaloby.

Podle § 6 odst. 2 zákona č. 56/1991 Sb. o jednacím řádu Federálního shromáždění mandátový a imunitní výbor Sněmovny národů projednal na svém zasedání 22. října t.r. výše uvedenou žádost a na základě svého usnesení č. 4 nedoporučil Sněmovně národů vyslovit souhlas k trestnímu stíhání poslance Pavla Mozgy. Děkuji za pozornost.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem pani poslankyni a prosím, aby zaujala miesto spravodajcu.

Než otvorím rozpravu k tomuto bodu programu, mal by som vás informovať, že predsedníctvo Snemovne národov na dnešnej schôdzi celú záležitosť prerokovalo za účasti pána poslanca Pavla Mozgu a prijalo uznesenie, v ktorom navrhuje mandátovému a imunitnému výboru Snemovne národov začať proti pánovi poslancovi v prípade, že snemovňa nedá súhlas k jeho trestnému stíhaniu, disciplinárne konanie podľa § 94 zákona o Rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia pre opodstatnené podozrenie, že sa dopustil konania, pri ktorom závažne porušil poslanecký sľub.

Teraz otváram rozpravu k tomuto bodu. Kto sa hlási o slovo? Prosím, pán poslanec.

Poslanec SN K. Mráček: Pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, svým rozhodnutím máte dát souhlas k trestnímu stíhání Pavla Mozgy, který je důvodně podezřelý ze spáchání trestných činů výtržnictví, útoků na veřejného činitele a z trestného činu hanobení prezidenta republiky, kterých se měl dopustit v podnapilém stavu. Chtěl bych, abyste se při svém rozhodování zamysleli nad smyslem institutu poslanecké imunity. Je nesporné, že tento institut má chránit poslance jako představitele moci zákonodárné před denunciací ze strany moci výkonné, tedy zejména ze strany policie, a denunciací ze strany moci soudní. Má poslanci umožnit, aby bez strachu před postihem mohl vykonávat svůj mandát. Zdůrazňuji, že beze strachu před postihem za jednání spojené s výkonem jeho funkce.

Již jednou jste se vyjadřovali k žádosti obdobné týkající se poslance téhož poslaneckého klubu, který byl viněn ze spáchání trestného činu hanobení prezidenta republiky. Nechci připomínat pořekadlo o vranách k sobě sedajících. Je však faktem, že se patrně sešli poslanci se stejnou kulturou vyjadřování.

V případě, který dnes projednáváme, tedy v případě poslance Mozgy, jde navíc o trestné činy výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Jednání, které je v žádosti o vydání souhlasu k trestnímu stíhání uvedeno, nemůže být považováno za jednání, jež by bylo v souvislosti s výkonem poslaneckého mandátu. Avšak zcela bez souvislosti s poslaneckým mandátem není. Pan poslanec Mozga se totiž podobného jednání a v podobném prostředí, tedy v hospodě, dopustil zcela nedávno v Praze, o čemž informoval i tisk. Ze způsobu, jakým se jednání, které je podsouváno jako trestné, pan poslanec Mozga dopustil vyplývá, že prostě svého mandátu, byť způsobem nepříliš inteligentním, zneužívá. Pokud by se takového jednání, jakého se dopustil pan poslanec Mozga, dopustil kterýkoliv jiný občan, byl by pohnán před odpovědnost. Záleželo by na soudu, jak by takové jednání zhodnotil co do míry společenské nebezpečnosti i co do výše případného trestu.

Ti z vás, vážené poslankyně a vážení poslanci, kteří se domníváte, že jednání, které je kvalifikováno jako trestný čin, není společensky nebezpečné, zasahujete do pravomoci soudu, neboť jen nezávislý soud, tedy instituce jiné moci než je moc zákonodárná je oprávněna toto kvalifikovaně a se všemi důsledky posoudit; a ti z vás, kteří se zejména u jednání kvalifikovaného jako trestný čin hanobení prezidenta republiky domníváte, že by takovéto jednání vůbec nemělo být trestné, ulehčujete si práci a řešíte problematiku polovičatě. Tím, že svůj souhlas k trestnímu stíhání za takovýto trestný čin nedáte, nevyřešíte nic než ochranu jednoho člověka ze svého středu. Vím o lepší cestě v tomto případě. Zrušit novelizaci trestního zákona, ustanovení § 103 vůbec.

Lze však při zvažování svého hlasu pro, či proti vycházet z vlastního zájmu, aby se vám nemohlo stát něco podobného, abyste to jindy nebyli vy, kdo se ocitnou v nezáviděníhodné situaci, v níž se ocitl pan poslanec Mozga. Takovým z vás pak nezbude než ze solidarity "bratrů z mokré čtvrti", ze solidarity, k níž vás povede stejný strach z nezvládnutí vlastního pití, hlasovat proti. (Potlesk.)

Ať vás povede k odmítnutí souhlasu cokoliv, uvědomte si, že vás budou hodnotit voliči. Ti vás budou hodnotit podle hledisek, které jsem uvedl naposled. Budou vás považovat za stejné osobnosti, alespoň co se týká ve vztahu k alkoholu, jako je pan poslanec Mozga. A nejen to. Budou si říkat, že jste to vy, kdo si může všechno dovolit, zatímco oni, vaši voliči, jsou objektem zákonů, které vydávají lidé z vlastnostmi, které na veřejnosti projevil pan poslanec Mozga. Děkuji vám za pozornost.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem. Kto sa ďalej hlási do rozpravy? Pani poslankyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Vážený pán predseda, dámy a páni! Nedá mi, aby som nereagovala na slová, ktoré tu boli predo mnou povedané v tejto miestnosti, v Snemovni národov, ktoré vyznievali ako kázeň a moralizovanie poslancov.

Dovolím si pripomenúť, že v žiadnom prípade nemôžem ja osobne súhlasiť s porovnávaním trestného činu pána poslanca Mozgu a pána poslanca Sládka. Preto mi dovoľte pripomenúť, že pán poslanec Sládek svoj trestný čin nespáchal ako poslanec tohto zákonodarného zboru, ale ako obyčajný člen jedného hnutia. Preto nepovažujem za správne dávať do jednej roviny tieto dva trestné činy. Ďakujem.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem pani poslankyni Bellušovej. Kto sa ďalej hlási do rozpravy? Pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážení kolegové, já bych nechtěl mluvit politicky, jak si vrána k vráně sedá. Myslím, že to je úplně špatný pohled. Měli bychom si všichni uvědomit, a bez moralizování, že se nám od listopadu 1989 nepodařilo udělat něco, co se nám podařit mělo, zrušit institut nadčlověka. Jediný poslanec v Evropě, a sice poslanec československého parlamentu, může dělat dopravní přestupky - a nikdo ho za to nepotrestá. Viděl jsem poslance kouřícího v nekuřácích. A tento poslanec nemohl být vyčleněn z dopravy, protože se to na něj nevztahuje.

Naši poslanci natřeli na růžovo tank - a také se nic nedělo. Já se prostě domnívám, že tento vývoj musí jednou skončit. A bez ohledu na to, jestli pan kolega je republikán, ODS, sociální demokrat nebo komunista, že se na to musíme podívat, že institut poslance nadčlověka musí skončit v okamžiku, kdy tento poslanec porušuje zákon, protože on je povinen zákon velice dodržovat.

Ale abych mohl odpovědně rozhodnout, jsem nyní zviklán sdělením paní předsedkyně, že nám nedoporučuje, abychom pana kolegu vydali. Potřeboval bych vědět, proč nám to imunitní výbor nedoporučuje, abych mohl odpovědně zvednout ruku pro, nebo proti. Vznáším tímto otázku na paní předsedkyni, zda by nám to ujasnila.

Předseda SN R. Zelenay: Dávam slovo pani poslankyni Freiovej, pretože ako spravodajkyňa má podľa zákona o Rokovacom poriadku právo kedykoľvek požiadať o slovo. Prosím.

Poslankyně SN M. Freiová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, zvedla bych ruku do debaty i bez vyzvání pana poslance. Čistě pro jasnost uvádím, že mandátový a imunitní výbor měl o této věci debatu, že rozhodl na základě hlasování, jak je to tady zvykem. Ale vzhledem k tomu, že se tak stalo v době, kdy jsem byla dlouhodobě nepřítomna, byla jsem ve Spojených státech, chtěla bych veřejně prohlásit, že budu hlasovat pro vydání poslance Mozgy k trestnímu postihu.

To, co považuji na věci za nejdůležitější, je prokázat, že ta zvýšená tolerance vůči alkoholu, která v nás zbyla po socialismu, by už konečně měla skončit. (Smích a oživení v sále.)

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem pani poslankyni Freiovej. Prosil by som o kľud. Prosím, pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Myslím, dámy a pánové, že nám spíš hrozí nikoliv nezvládnutí našeho pití, ale spíš našeho bytí. Osudy parlamentu jsou toho svědectvím. Nemyslím také, že náklonnost k alkoholu je dědictvím po socialismu, protože v tom případě by musela být většina světa zachvácena socialismem. Rovněž si myslím, že bychom neměli brát příliš vážně to, co jsme slyšeli od prvního diskutujícího, protože sice příklady filmu táhnou, ale myslím, že postava studenta Mazánka není vhodná následování. (Potlesk a smích v sále.)

Osobně bych byl pro to, aby byl zrušen § 103 trestního zákona, protože se jedná o určitý přežitek z minulosti, který byl i ironizován dávno v šedesátých letech, to je příklad třeba pana Škutiny. Je všeobecně známo, že se dostal do konfliktu s § 103 trestního zákona a tento paragraf stále trvá.

Domnívám se ale, že špatný příklad byl dán už vlastně jinými kroky poslanců tohoto parlamentu, aférou kolem smíchovského tanku. Myslím, že je to varování pro nás pro všechny, že jakmile budeme my, kteří tvoříme zákony, se proti nim prohřešovat, spustíme celou lavinu.

Osobně se domnívám, že by bylo lépe, aby parlament se snažil svou pověst očistit ve svém vlastním rámci, to znamená, aby bylo zavedeno ono kázeňské řízení s jmenovaným poslancem, a teprve potom aby byly zváženy další kroky.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem.

Mám to brať ako pozmeňovací návrh, pán poslanec? (Poslanec SN M. Ransdorf: Ano.) Keby ste ho mohli sformulovať písomne a odevzdať. Prosím, kto sa ďalej hlási do diskusie? Prosím, pán poslanec.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP