Středa 11. listopadu 1992

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem pánovi námestníkovi a teraz udeľujem slovo spravodajkyni, predsedníčke mandátového a imunitného výboru pani Michaele Freiovej.

Poslankyně SN M. Freiová: Dámy a pánové, mám-li jen velmi stručně shrnout diskusi, řekla bych, že se točila hlavně kolem problému, zda argumentace poslaneckým postavením, poslaneckým mandátem je, nebo není otázkou mravů. Připomněla bych vám na závěr, že pokud by sněmovna rozhodla, že nevydá poslance Mozgu trestnímu stíhání, bude třeba, aby bylo zahájeno disciplinární řízení a bude třeba rozhodnout v jakém rozsahu. Děkuji vám.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem.

Faktickú poznámku má pán poslanec Kostya. Rozpravu som neukončil, takže je to stále možné.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, v první řadě se v úvodu chci nejdříve omluvit panu náměstkovi generálního prokurátora, že budu mluvit k němu. Já nemám právní vzdělání a nejsem právník, ale myslím si, že to, co zde řekl, říci neměl. Za prvé používal výrazy: pan poslanec spáchal ne jeden, ale tři trestné činy, spáchal, použil dokonce slova pachatel, mluvil o nebezpečnosti precedensu, kdy by sněmovna rozhodla tak nebo onak, čímž nás nepřímo naváděl, jak má tato sněmovna hlasovat. To nepovažuji za šťastné, pane náměstku.

Za druhé bych vám chtěl říci - s meritem tohoto případu to asi nesouvisí -, ale vy jste říkal, že orgány trestního řízení a prokuratury nevyvinuly žádnou zvláštní pozornost. Využívám toho, že jste zde, a chtěl bych například připomenout, že jsem 30. dubna jako poslanec minulého, 6. volebního období, v poslední den volebního období, vznesl trestní oznámení na neznámého poslance, na neznámého příslušníka Kanceláře Federálního shromáždění, případně na neznámého člena FBIS, za porušení, za jednoznačné porušení zákona o ochraně státního tajemství v souvislosti s vyzrazením seznamu pozitivně lustrovaných novinářů Syndikátu. Do dnešního dne od 30. 4. se mnou, jako s člověkem, který toto trestní oznámení podal, jako s poslancem Federálního shromáždění, nebyl sepsán ani vstupní výslech. Dosud česká Generální prokuratura neudělala ani jeden jediný krok v tomto ohledu.

Nevykládejme si zde tedy, čemu prokuratura dává, nebo nedává přednost. Opakuji ještě jednou: Mně se některé vaše závěry nelíbily a nemění nic na tom, jak budu hlasovat, protože byly předpojaté. Myslím si, že člověk ve vaší funkci by takto ve sněmovně neměl promluvit. (Potlesk.)

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem. Slovo má poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Dostala se jako hlavní téma na pořad dnešního jednání otázka: morálka poslance Federálního shromáždění. Chtěl bych tomuto ctěnému shromáždění připomenout, že když se projednával lustrační zákon, tak jsem navrhoval, aby podmínkou výkonu funkce ústavního činitele bylo to, aby ústavní činitel měl čistý trestní rejstřík. Podotýkám, že jsem měl na mysli vysloveně kriminální delikty, nešlo o první hlavu. Poslanci Federálního shromáždění tehdy svým hlasováním tento návrh odmítli.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem.

Pýtam sa, kolegyne a kolegovia, či ešte niekto chce vystúpiť v diskusii. (Nikdo se nehlásil.) Ďakujem. Tým rozpravu uzatváram.

Ešte raz sa pýtam pani poslankyne Freiovej, ako predstaviteľky mandátového a imunitného výboru a spravodajkyne, či chce ešte niečo k tejto veci povedať. Nechce, ďakujem.

Ešte raz sa pýtam námestníka generálneho prokurátora, či potrebuje ešte niečo doplniť, niečo povedať. Nechce, ďakujem.

Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Máme teda rozhodnúť o tom, či Snemovňa národov súhlasí s trestným stíhaním pána poslanca Pavla Mozgu v súlade so žiadosťou Okresnej prokuratúry v Kroměříži. Toto je témou nášho hlasovania. Faktickú poznámku - ale len k procedúre - má pán poslanec Masopust.

Poslanec SN Z. Masopust: Vážený pane předsedo, chci skutečně hovořit jen k proceduře. Nyní je třeba velice pečlivě zvážit, jak bude položena otázka do hlasování. Normálně se hlasuje o tom, zda sněmovny vyslovují souhlas s návrhem mandátového a imunitního výboru. Opakuji, že návrh zní: nevydat. Čili je třeba velmi pečlivě otázku do hlasování formulovat. Děkuji.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem.

Dovolím si prečítať § 6. Prosím právnikov, aby sa k tomu prípadne potom vyjadrili.

Paragraf 6 ods. 1. Žiadosť, aby bol daný súhlas k trestnému stíhaniu poslanca alebo k jeho zobraniu do väzby a žiadosť, aby bol daný súhlas Predsedníctva Federálneho zhromaždenia k zadržaniu poslanca, musí obsahovať vymedzenie skutkov atď., atď. Predseda Federálneho zhromaždenia postupuje žiadosť mandátovému a imunitnému výboru príslušnej snemovne s tým, aby prerokoval a oznámil svoje stanovisko snemovni, ktorá má o žiadosti rozhodovať. O žiadosti (odsek 3) sa rozhoduje uznesením, a to do pätnástich dní.

Pán poslanec Masopust, musím konštatovať, že v tomto prípade vaša námietka nespĺňa vecnú podstatu zákona, pretože musíme hlasovať o žiadosti.

Stanovisko MIV je jeho stanoviskom, ktorým zaujíma, po preskúmaní prípadu, svoj postoj. My ten postoj môžeme alebo nemusíme brať do úvahy.

Takže, opakujem, budeme hlasovať presne, ako som prečítal - o žiadosti Okresnej prokuratúry Kroměříž, ktorá žiada, aby Snemovňa národov vydala poslanca Pavla Mozgu, aby sa mohlo uskutočniť trestné stíhanie. Zopakujem presne, ja som to vlastne len parafrázoval. Máme rozhodnúť o tom, či Snemovňa národov súhlasí s trestným stíhaním poslanca Pavla Mozgu v súlade so žiadosťou Okresnej prokuratúry Kroměříž. Sú proti takejto formulácii z právneho hľadiska, opakujem, z právneho hľadiska, nejaké námietky? Nie sú. Súhlasí aj pán poslanec Masopust. Ďakujem.

Budeme hlasovať. Pri tomto hlasovaní nie je potrebná ani kvalifikovaná väčšina. Hlasujeme spoločne v celej snemovni.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s trestným stíhaním poslanca Pavla Mozgu podľa požiadaviek Okresnej prokuratúry Kroměříž? (Hlási sa poslanec K. Stome.) Začali sme hlasovanie, pán poslanec Stome. Je mi ľúto, prosím.

Poslanec SN K. Stome: Musíme hlasovat o vydání, o udělení souhlasu.

Předseda SN R. Zelenay: Preto som sa pýtal právnikov na formuláciu. Ešte raz sa teda pýtam právnikov, aby sme veľmi presne definovali. Má to byť vydanie. (Poslanec SN Z. Masopust: Problém vznikl v tom, pane předsedo, že vy jste tu první formulaci řekl trošku jinak. Otázka k hlasování zní (nezlobte se): Kdo z poslanců souhlasí s vydáním poslance Mozgy k trestnímu stíhání?)

Musím opäť zacitovať § 6 ods. 1. Žiadosť, aby bol daný súhlas k trestnému stíhaniu. Dikcia, ktorú som prečítal, je presne podľa zákona. § 6 ods. 1. Je mi ľúto, zákon nás nepustí. Prosil by som teda, aby sme citovali presne. Prečítal som presne, doslova. Je to na strane 93.

Opakujem ešte raz, o čom hlasujeme. Budeme sa teda držeť tlače 140 o vydaní súhlasu k trestnému stíhaniu poslanca Pavla Mozgu. O tom budeme hlasovať.

Kto je za tento návrh podľa požiadaviek Okresnej prokuratúry Kroměříž, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.44

(SN 49)

Kto je proti?

(SN 23)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 43)

Konštatujem, že zo sto šestnástich prítomných poslancov v Snemovni národov štyridsaťdeväť bolo za, dvadsaťtri bolo proti, štyridsaťtri sa zdržalo hlasovania.

Súhlas nebol vydaný, ale zároveň s tým je platný podnet predsedníctva Snemovne národov pre mandátový a imunitný výbor na začatie disciplinárneho konania vo veci pána poslanca Mozgu.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 118)

Ešte nekončíme samostatnú schôdzu.

Dovoľte, aby som vás v krátkosti zoznámil s organizačnými zmenami, ku ktorým došlo v priebehu dnešného dňa.

Pokračovanie 5. spoločnej schôdze SĽ a SN bude otvorené zajtra, čiže vo štvrtok o 9.00 hodine, kde sa navrhuje a mal by byť približne nasledujúci program: Po prvé, voľba členov dohodovacieho výboru k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon číslo 92/91 o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení zákona 92/92, tlač č. 116.

Ako druhý bod by sme mali otvoriť rozpravu k vládnemu návrhu ústavného zákona o spôsobe delenia majetku ČSFR medzi ČR a SR o prechode majetku, práv a záväzkov ČSFR medzi ČR a SR podľa tlače 152 a k vládnemu návrhu ústavného zákona o zániku ČSFR, tlač 132. Potom by sme mali prerokovať správu dohodovacieho výboru k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 92/91 Zb., o prevode majetku štátu na iné osoby, ako aj správu dohodovacieho výboru k návrhu zákona o zrušení FBIS a vyrovnaní majetkových a iných pomerov, tlač 106.

Predpokladáme, že tento program dokončíme v piatok dňa 13. 11., kedy pravdepodobne budeme o všetkých týchto návrhoch hlasovať.

Dovoľte mi, aby som vás zároveň informoval o organizačnom zabezpečení pohrebu pána poslanca Alexandra Dubčeka. Posledná rozlúčka s pánom poslancom Dubčekom sa bude konať v sobotu 14. 11. o 11. hodine v budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Odjazd poslancov bude pravdepodobne zabezpečený autobusmi, ktoré by mali byť vypravené v sobotu ráno od budovy Federálneho zhromaždenia. Presný odjazd bude dodatočne oznámený.

Oficiálna delegácia sa skladá zo dvoch častí. Prvú časť tvorí predseda Federálneho zhromaždenia, podpredsedovia Federálneho zhromaždenia, predseda Snemovne národov, podpredsedovia snemovní a členovia predsedníctva Snemovne národov. Druhú časť tvoria členovia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia.

Prosíme všetkých poslancov, členov aj nečlenov oficiálnych delegácií, aby svoju účasť nahlásili pri prezencii. Ide o to, aby sme dokázali zabezpečiť dopravu tam a späť. Okrem toho, Národné divadlo má obmedzený počet miest. Ide nám o to, aby kolegovia pána poslanca Dubčeka mali právo zúčastniť sa oficiálnej rozlúčky.

Toto je informácia k pohrebu.

Ešte jedna informácia. Klub HZDS sa zíde ihneď po ukončení samostatnej schôdze v miestnosti 274.

Prosím, ešte pani poslankyňa Bellušová, faktická poznámka.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prepáčte, chcela by som ešte doplniť informáciu, ktorá súvisí s pohrebom pána Alexandra Dubčeka, v tom zmysle, aby sa poslanci, ktorí potrebujú zabezpečiť z Bratislavy po akte, po pohrebe, odjazd do Košíc, Tatier a na Sliač, taktiež prihlásili pri prezencii.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem.

Ešte by som chcel upozorniť tie kolegyne a kolegov, ktorí by sa chceli nahlásiť na pohreb, aby sa dodatočne prihlásili u pána Ing. Hradiláka v miestnosti 533 alebo 532.

Zároveň upozorňujem členov predsedníctva Snemovne národov, aby sa zišli ihneď po ukončení schôdze.

Ďakujem, kolegyne a kolegovia, uvidíme sa zajtra o 9. hodine.

Schůze skončila: 13.50 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP