Středa 13. května 1998

 

(pokračuje Kasal) 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 54 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem Vojtěcha Filipa. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Výsledek je tento: pro 89, proti 83, takže tento návrh byl přijat.

 

Pro pořádek konstatuji, že jsme požádali rozpočtový výbor, aby se znovu touto záležitostí zabýval, a konstatuji také, že budeme v projednávání tohoto bodu pokračovat v pátek dopoledne /viz turn číslo 133/. Hlásí se pan poslanec Jozef Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, dámy a pánové, domnívám se, že by to rozpočtový výbor mohl projednat ještě dnes, a požádal bych, aby ten bod byl zařazen na pořad v momentě, kdy bude projednán.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče Wagnere, já v tuto chvíli rozumím, že jste vznesl část procedurálního návrhu. Ovšem neumím si představit, že byste to chtěli projednávat v průběhu dnešního odpoledne, kdy probíhá schůze, to nikolivěk, ale nevím také, zdali si vytváříte prostor, aby se to případně projednávalo až příští týden. To myslím také není cílem toho vašeho vyjádření.

Myslím, že v tuto chvíli bude nejrozumnější, když tuto věc ponecháme tak, jak je, to znamená, že v případě, že rozpočtový výbor celou věc projedná a zítra předseda tohoto výboru, nebo pověřený člen tohoto výboru přednese procedurální návrh na zařazení tohoto bodu, tak sněmovna o tom rozhodne. V tuto chvíli nemá smysl, abychom o tom hlasovali. Pane poslanče Wagnere, souhlasíte? Děkuji.

Takže v tuto chvíli musím poděkovat panu ministru Ivanu Pilipovi, panu poslanci Jozefu Wagnerovi a přikročíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

10.
Návrh poslanců Pavla Dostála a Františka Čecha na vydání zákona,
kterým se mění zákon České národní rady č. 3/1993 Sb.,
o státních symbolech České republiky
/sněmovní tisk 304/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo poprosím pana poslance Pavla Dostála.

Děkuji panu Dostálovi za informaci, že v tuto chvíli se domnívá, že by bylo užitečné, kdyby vystoupil zpravodaj, pan poslanec Michal Prokop. Já s tím souhlasím.

Dámy a pánové, rozumím tomu, že je potřeba vyřídit spoustu důležitých a užitečných věcí, přesto si myslím, že by bylo možno tyto neodkladné záležitosti vyřídit v kuloárech tak, aby nebylo narušeno jednání o tomto návrhu zákona. Protože mě většina z vás neslyší, tak si to dovolím zopakovat.

Dámy a pánové, prosím, aby všichni ti, kteří chtějí diskutovat mimo mikrofon a mimo udělené slovo, aby také diskutovali mimo tuto místnost. Děkuji.

Hovoří pan poslanec Prokop.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji, pane předsedající, za vaši enormní snahu zjednat mně prostor. Budu velmi stručný.

Zákon, který v tuto chvíli projednáváme, tisk 304, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednal na své 31. schůzi dne 12. března tohoto roku a přijal k němu usnesení, které jste dostali, vážení kolegové, rozdáno pod číslem parlamentního tisku 304/2. Omezím se pouze na konstatování, že jakkoliv návrh, kterým náš výbor usnesením doporučuje sněmovně přijmout tento zákon, má jinou podobu, než měl původní návrh kolegů Dostála a Čecha, tak z hlediska věcného obsahu se o žádnou změnu nejedná.

Nebudu tady číst znění, které máte ve výše zmíněném tisku, jenom upozorňuji na to, že jde o upřesnění znění státní hymny v zákoně tak, aby neodporovala ustálená praxe tomu, co je uvedeno literou zákona, a doporučuji vám tento návrh přijmout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Michalu Prokopovi a otevírám rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Hlásí se pan poslanec Milan Uhde. Připomínám, že se jedná o rozpravu obecnou, což jsem zapomněl říci před chvilkou.

 

Poslanec Milan Uhde: Pane místopředsedo, nejsem si jist, zda patří moje připomínka do rozpravy obecné, nebo podrobné, ale zkusím ji pronést již teď.

Posledně jsem se vytahoval na kolegu Pavla Dostála a opravoval jeho prohlášení, že budoucí státní hymnu v Tylově hře Fidlovačka zpívá jistý Mareš, a podivoval jsem se Dostálovu prohlášení, že je to slepý mládenec, a říkal jsem, že je to "starý Mareš".

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP